28 Ağustos 2018 Salı

Galatasaray 6-0 Alanyaspor, meselenin özü alternatif üretmek


Meselenin özü alternatif üretmek. Geçen sezon "şu oynamazsa ne yaparız" diye düşünürdük, bu sezon ise "kimi keseceğiz" noktasındayız. Belhanda eleştirildi mesela, ben de ısrarla savundum. Bu adam 8 numara dedim ama arkasına Donk / Fernando yazdığınızda nasıl üretebilirdiniz ki. Alanya karşısında Emre Akbaba'nın 10, Belhanda'nın direkt Fernando'nun yanında 8'e yazılması hücumun tüm görüntüsünü değiştirdi işte.

Emre Akbaba'nın ilk yarı performansını beğenmedim. Hazır görmedim, pek ayakta kalamadı. Fernando / Belhanda hattı sorunsuzdu, hatta Fernando'nun 6 numaraya geçmesi onu yeniden mükemmel kıldı. Sinan Gümüş ve Eren Derdiyok 0 noktasındaydı, Onyekuru da karar verme konusunda sorun yaşadı. İlk yarıda hücumun durumu bu olsa da Galatasaray hakimiyeti orta sahasıyla bırakmadı.

Sinan Gümüş için yorumum aynı. Göztepe ve bu maçın ilk yarısındaki gibi devam ettiği sürece kendisi bir hamle oyuncusu olarak kalacak. Hatta bu şekilde devam ettiği sürece o dahi zor. Bunu 2. yarıda yaptığı işlere rağmen söylüyorum. Eren Derdiyok için de durum aynı, gol atması bir şeyleri değiştirmiyor. Zaten yeni hamleler ve Garry Rodrigues'in dönüşüyle görüntü değişecektir. 

Emre Akbaba'nın özelliği "gol". Mümkün olduğu kadar rakip ceza sahasına yakın oynamalı ki bu özelliği en kötü anında bile ön plana çıksın. Bu tarz bir 10 numara eksikliği hissediyorduk. Orada iyi bir tamamlayıcımız yoktu. 2. golün erken gelmesi de bir anda kapıları açtı ve farka ulaştık. 

Benim için maçın adamı Belhanda. Müthiş bir 8 performansıydı bu ve Emre Akbaba'nın önünde, Fernando'nun da arkasında oluşu Belhanda'yı rahatlattı. Yarın Badou Ndiaye de işin içine girdiğinde Emre Akbaba'yı sağ çizgide bekliyorum. Muğdat Çelik'in oyuna girmesinin ardından o pozisyona geçti ve girdiği net pozisyonlar, attığı gol var. Dahası da gelebilirdi, gole çok yakın bir futbolcu. 10 golün aşağısında bu sezonu tamamlamaz.

Maicon'un odak sorunu yaşamadığını görmek güzeldi. Ayrıca 2 haftadır Ahmet Çalık'ın da iyi performansı var, en azından lig adına bir alternatif kazandık diyebilirim. Serdar Aziz döndü, oraya çekilebilecek iyi kötü Donk var. Stoper hamlesi gerekiyor ama hocanın açıklamalarına bakınca da 2 forvet alacak gibiyiz. Kalan günler büyük bir hareketliliğe gebe.

Hız kazandığımızda iyi bir takımız. Atlet oyunculara sahibiz ve transferlere bakınca da bu tarzdaki isimlerin ağırlığı var. Garry Rodrigues'in geçen sezon gösterdiği çıkış, Onyekuru'nun 3 haftada gösterdiği etki. Mesela Onyekuru da gole çok yakın bir isim, performansı o gün nasıl olursa olsun. Golü kokluyor, kendi pozisyonunu da oluşturabiliyor ve sürekli aksiyonun içinde. Emre Akbaba'yı da dahil edince forvet üzerindeki gol yükü de azalacak. Geçen sezon sadece Gomis'in ayağına bakıyorduk. Biraz da Garry Rodrigues sahneye çıkıyordu.

Fikstür avantajı olduğu doğru. Transfer arefesinde ve eksikler düşünülünce bu maçları kazanarak geçmek çok önemli. 3'de 3'ün avantaj olduğunu düşünüyorum ve 3. haftadan 6-0'lık skor herkese iştah kattı. Yunus Akgün'ü, Ozan Kabak'ı var daha. Transfer diyoruz, hamleler geliyor ama bir de alttan kazanımlar var. Heyecanlanmamak adına hiçbir sebep yok..

18 yorum:

  1. Süper Kupada ilk Yunusu oyuna alan hocam neden bu maç 82' ve 5-0 ı bekledi?

    YanıtlaSil
  2. seleznov,simone zaza nefis olmazmıydı

    YanıtlaSil
  3. adebayor bize, burak başakşehir'e "adam tayfa"nın yanına. şahane senaryo.

    YanıtlaSil
  4. eksik olan kısımlar halen eksik bu takımda.

    1- defansif zaafiyat.rakip çok kolay ceza alanına geliyor.aslında bu bir avantaj rakip geldiği için iyi kontra yakalanıyor ama büyük takımla oynarken sıkıntı yaratır.rakip gelir ve golünü atar.bobo atamadı misal.

    2-pozisyonu doğru şekilde sonuçlandıramamak:bu biraz oyuncu profili ile bağlantılı.genç ve üst seviye değil henüz pırpır oyuncular.böyle olunca ne oluyor?bomboş pozisyondaki arkadaşına pas atmak yerine kaleye şut çekiliyor yada pas vermek için zaman kaybedildiği için pozisyon harcanıyor.özellikle onyekuru da bunu çok gördük.

    3-eksik olan bir şeyde şut konusu.talisca yada sneijder tarzı uzaktan sert şut atabilen oyuncu yok.bu bakımdan biraz cılız bir kadro fizik olarak.onyekuru nun bir plasesi geriye pas gibi oldu kaleciye.sert şut atabilen tek isim sinan gümüş ve bu bakımdan değerli.

    emre akbaba da da onyekuru nun eksiklikleri var biraz.tercihlerde sıkıntılı olabiliyor.
    kaçan ve bitirilemeyen pozisyonları görünce ileride bunun sıkıntısını büyük maçlarda yaşabiliriz.verimlilik konusu biraz sıkıntılı.çünkü büyük maçlarda hem bu kadar pozisyona giremezsin hemde 2-3 girdiğin pozisyonda birini değerlendirmek zorundasın.öyle getirdim şut atayım durumu olamaz.zaten cılız şut çıkarıyorsun.

    stoper transferi şu aşamada gereksiz.donk maicon çalık serdaraziz ve ozan kabak 5 lisinden iyi bir ikili çıkabilir.
    ndiaye nin gelmesi ile birlikte donk un orta sahada süreleri azalacak.

    sinan gümüş ün topla içe doğru driplingleri önemli.ve uzaktan şut tehditi olan tek oyuncu belkide.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek değil, Emre Akbaba da bunu yapar. Badou Ndiaye de yapacak, Belhanda da girecek. Zamanla taşlar yerine oturacak, hala yeni bir takım gibiyiz. Futbolcular sürekli bir arada olsa da yerleri çok sık değişiyor.

      Sil
  5. Hoca Belhandayı çok iyi kullanacak ve 1 yıldır taraftarın belhanda üzerindeki beklentisini yönetme çabanda mutlu sonu yaşayacaksın gibi duruyor :)
    Sinan'ın şu anda kanat forvetteki varlığı ancak bu maçta skoru bulduğumuzdan sonraki gibi hücum oyununda anlaşılır, zorlu veya dengeli giden maçlarda oyuna pek katkı sağlayamaz belki ama çift forvetli sistemde merkeze geçtiğinde fark yaratan oyuncu olacağı maçlar çıkaracak inşallah. Sezonun ileriki zamanlarında ve önümüzdeki yıllarda (hoca varken) ondan çok umutluyum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda'yı doğru kullanmanın yolu alternatif üretmekten geçiyordu. Tempo ve yaratıcılık konusunda eksiktik ki bunu tamamladık.

      Sil
  6. Orta saha da bir anda çok ciddi alternatiflerimiz oluştu. Bu çok güzel bir durum. Feghouli'den bahsetmiyor bile kimse. Defans ve forvette de gerekiyor böyle bir durum. Bi forvet bi stoper veya sol bek (mumkunse ikisini birden oynayabilen) lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stoperi bilmiyorum ama forvet için mutlaka çeşitlenmek lazım.

      Sil
  7. Takım forvet olmadan bile 3 maçta 10 gol attı. Niasse gibi ortalama bir forvet alsak bile iş görür çünkü gol katkısı yapacak çok adam var takımda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü forvetin arkasının gol karakteri çok yüksek. Onyekuru ve Akbaba özellikle.

      Sil
  8. stoper ve forvet daha iyi olmaz mı? savunma ortasahanın sağlamlaştığı düsüncesi ile mi idare edilebilir görünüyor teknik ekibe acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 2 forvet daha öncelikli diyorum, Eren Derdiyok'a güvenilmiyor çünkü. Orta sahanın sağlamlığı, daha doğrusu Fernando ve Badou ile stoperlerin yükü biraz daha azalacak.

      Sil
  9. Bu maçın ilk yarısı Göztepe maçının ilk yarısına göre daha iyiydik ama yetersizdi yine.İkinci yarı ise golleri hemen bulduk ve zaten elimizde olan oyun üstünlüğünü daha da arttırdık.Sinan gol attı asist yaptı ama çok yetersiz hâlâ.Eren'i beğenmem ama bu maç istekliydi.Tabi Eren bu bi maç çok istekli olur ama 5 maç sahada dolanır.Kesinlikle 2 santrafor lazım.Bunun dışında söylenecek pek bişey yok.Kendi sahanda bi anadolu takımıyla oynayıp 2-3 farkı yakaladığın an rakibin tamamen düşer ve alanyaspor da bunu yaşadı.Bunun dışında Feghouli satılmasa bile kiralanacak gibi duruyor çünkü Sinan'ın geçen haftaki rezalet oyunundan sonra bu maçta Feghouli oynar diyordum ama hoca üstünü çizmiş sanki çünkü sonradan da almadı oyuna

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hücumda yetersizdik, bazı isimlerin performansı hayal kırıklığı oldu. 2. yarıda gol erken gelince rakibin dağılmasını izledik, sonrası malum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir