7 Ağustos 2018 Salı

Gençleşmeyi görünen o ki kendi içimizden yapacağız


Fatih Terim'in Akhisar maçı sonrası bugünü kurtarmak adına verdiği mesaj "transfer". Gelecek adına ise "gençleşmenin" altını çizdi. Galatasaray'ın yaş ortalaması yüksek ve gençleşmek gerekiyor. Geçen sezon her ne kadar iyi bir kadro kurulduysa da iskelet günü kurtarmak adına değiştirildi. Gelecek adına bir şey konuşamadık.

"Burada yavaş yavaş geçen seneki gibi rakibi sıkıştıran ileride oynamayı tercih eden oyunun her bölümünü iyi oynamayı isteyen bir duruma gelmeliyiz. Kendi içimizde bunu yapacağımızı umuyorum ama bir iki takviye de olacaktır. Değişime gelince oyun bana Yunus'u sokma mı gösteriyorsa, değişim açık. Galatasaray'ın geleceği bunlardır. Çok net. Biz de bu kadar var mı? Olmayabilir ama dışarıdan da alacağımız zaman takımın yaş ortalamasını da aşağıya çekmek zorundayız. Maalesef biraz da yüksek yaşımız. Onları da geriye çekeceğim ama oyun burada Yunus'u bana sokturuyorsa ondan bir şey beklediğim için... Neden beklediğim de açık. O ve onun gibiler burada görev alacak onu demek istiyorum. Değişim buradan başlayacak. Yani ben onları boşuna götürmedim, istiyorsa formayı alacak. Esas bizim önemli olan bu. Yani Galatasaray akademisi vermeye başlayacak"

Fatih Hoca, 3. döneminde bu gençleşmenin işaretini Bruma ile vermeye başlayacaktı ama bir arada uzun süre çalışamadılar. Bir proje transferiydi, tüm maliyetine rağmen. Eğer yıllar içinde devam edebilseydi bambaşka genç hamleleri de görebilirdik.

O gün değişimi yapmak daha kolaydı. İmkan vardı çünkü, transfer yapılabiliyordu. Bugün ise o imkan yok, hem döviz kuru, hem ffp eli kolu bağlıyor. Değişim gerekse de bunu kısa vadede yapmak zor. Transferle bu yapılamadığı için de kendi içimize dönüyoruz ve altyapıdan ne alırız diye bakmak durumundayız.

Yunus Akgün'ü izledik işte, geliyorum diye bağırıyor. Geçen sezon Ozan Kabak da bu şekildeydi ve genele baktığımızda da iyi gençler var. Belki daha uzun vadeye yayılacak bir konu olsa da mevcut durum bizi biraz daha acele etmeye itti. Bu gençlerin de bir an önce işin içine girdiğini görmeye başlayacağız.

Altyapı için yapılan genç transferlerin önemi de orta vadede ortaya çıkacaktır. Gençleşmeyi görünen o ki kendi içimizden yapacağız. Bu noktadan sonra transfer zor, döviz kuru ortada ve kendi ülkemiz içinde dönen para dahi "avro". Maliyetler yüksek ve x isme 2-3 milyon avro verecek durumu geçtik. Bu da bizi kendi içimize yöneltecek..

4 yorum:

  1. ilk kez bir yazını bu kadar beğendim. gençleşmeye gitmek için geç bile kaldık. illa dövizin bu raddeye gelmesi gerekmiyordu gitmek için. nihayetinde gideceğiz gibi görünüyor. yunus akgün hamlesi ve terimin açıklamaları bunu gösteriyor.

    avrupanın dev olmayan ligleri seneler önce başladı bu işe. hem de ülkelerinde bizim gibi dinamik bir potansiyel yokken. kendi ülkelerinde olmadı mı başka ülkelerden buldular gençleri scout aracılığıyla. ve bugün görüyoruz. almanya bile dev bir lig olup gelire gelir demezken ordaki azınlık türk nüfusundan kimleri çıkardı gördük. bizse 80 milyon nüfustan bir mesut bulamadık.

    şimdi görünen o ki gençleşeceğiz. gençleri nasıl adapte edeceğiz burası önemli olan. hollanda gibi 2. bir takım ile yapamayız çünkü bu en az 2 senemizi alır. ama yapmalıyız. zor da olsa yapılmalı. bir yerden başlanmalı.

    bizim yapacağımız ise muhtemelen anderlecht stili olacak. birkaç tecrübeli ismin etrafına yerleştireceğimiz gençlerle oynayacağız. tielemans gibi. olsa da olmasa da yunus akgünü eşek gibi oynatacağız ki eminim kendini kanıtlayacaktır da. böyle böyle her sene 3-4 genç çıkarsak ve satışını yapsak eminim kısa zamanda borç da eriyecektir. bakarsın bu çıkaracağımız gençler geçmişte olduğu gibi avrupa finaline de taşır bizi belli mi olur...

    YanıtlaSil
  2. yetenekli bir jenerasyon yakaladık ayrıca senin de belirttiğin gibi Terim eldekilerle yetinmiyor, genç potansiyelli havuzunu epey genişletti. Gelişmelerden umutvarım. Ancak saha dışına da el atmak gerek. Geçmişte Emre, Dilmem, Acun ve onların çevresine toplanan işsiz güçsüz takımı genç futbolcularımızı olumsuz etkiledi. Özel hayatlarını, politik görüşlerini gözümüze sokup çalışmayı bıraktılar. Antipatik oldular, eleştirilere kavgayla yanıt verdiler. Arda, Çolak gibi isimlerin geldiği nokta malum. Umarım Yunus, Ozan gibi evlatlarını bu defa koruyabilir camia.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için 2-3 sezon beklememiz lazım, asıl meyveler o zaman toplanacak.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir