13 Ağustos 2018 Pazartesi

Serbest futbolcu piyasasından umudu kesmek gerekiyor


Transfer için en azından "serbest statüdeki" futbolculara bakalım diyeceğim ama orada da fark yaratabilecek ya da bize uyacak 1-2 isim dışında kimse kalmamış. Bu ihtimali çok daha öncesinden konuşmak gerekiyordu. Hadi konuşmadık, en azından Mayıs / Haziran aylarında da bu piyasada aktif olmak mümkündü. Hiç bakmadık bile.

Diego Reyes'i sayarım, hem sol stoper hem de yaşı itibariyle takıma önemli etki ederdi. O da önemli bir piyasa sahibi, doğal olarak transferi zor. Wernbloom'u da istemesine isterdim de takımın yapısı itibariyle yer kalmadı. Ben Arfa'lık bir durumumuz yok, Mbia gibi isimler yaşlandı ve tarzı bize uymuyor diye uzuyor liste.

Serbest futbolcu piyasasından umudu kesmek gerekiyor. Bonservis de veremiyoruz ve transfer yapılacaksa tek yol "kiralama" üzerine. Orada da yüksek kiralama maliyetlerinden kaçınmalıyız. Fenerbahçe'nin Slimani'yi kiralama maliyeti gibi durumlar şu aşamada Galatasaray adına lüks görünüyor. Fenerbahçe yapabiliyor da biz neden yapamıyoruz dememek lazım.

Kiralama konusunda en önemli etmen "yetiştirici kulüp" olmak. Bunu daha öncesinde de yazdım. X kulüpleri futbolcularını geliştirebileceğimiz üzerinden ikna etmek gerekiyor. Denayer için geç de olsa iyi bir sınav verdik, Onyekuru ile bambaşka bir sınava gireceğiz ve hamleler yine bu yönde gerçekleşmeli.

Transfer yapmanın 2. bir yöntemi kalmadı. Bu tarz futbolcuları kiralamanın maliyeti biraz daha düşük oluyor. İlla transfer yapılacaksa bu tarz isimler zorlanmalı. Yüksek kiralama maliyetlerinden kesin olarak kaçınmak gerekiyor. Yarın ne olacağı belli değil çünkü, her geçen gün bambaşka bir değişken var ve bunu düşünerek hareket etmeliyiz.

Başarı önemli, başarılı olmak adına da risk almak gerekiyor ama öncelik "hayatta kalmak" olmalı. Futbolcu satmadan da hamle yapmak imkansız işte. Yapılması durumunda büyük bir risk alınıyor, zaten yüksek maliyetli futbolcuların varlığından kaynaklı sorun yaşıyoruz. Ağustos ayı fırsatlarla dolu olsa da çok fazla zaman yok..

6 yorum:

  1. Badou Ndiaye yerine Bursanin kiraladigi Baduyu kiralasak olmaz mi? Sayet bizm badu olmazsa.
    Bursa kiraladiysa biz de yapabiliriz herhalde. trnin en kotu baskani ali ay kiralamisti cunku :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Badu bizim seviyemiz adına aşağıda bence :)

      Sil
  2. Iyi mi oldu kòtü mü oldu bilemiyoruz dövizdeki dalgalanmadan dolayi belki de yeni yüksek kontratlar imzalamamak yararimiza olacak ama transferde cok gec kaldigimiz ortada. Daha da uzatip ay sonunu beklerseler belki Denayer gelir ve bu da Emre Akbaba dahi beklenip bedavaya alinacak demek oluyor. Daha önceden yazdigimiz gibi 2 3 konusulan oyuncu haricinde bir ikinci planimiz yok ve saniyorum bu kadroyla devam edecegiz. Su saatten sonra hem alip hem satacagiz lafina inancim yok zira yönetime göre aylar öncesinden planimiz hazirdi. Belki Antalya ve Göztepe gibi kötü baslayan takimlar Carole, Tolga gibi oyuncularimizi alirlar ötesi olmaz yani su durumda Ndiaye'yi milyon Eruolar verip kiralamaya gücümüz olmaz, sanmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat kovalayacağız, daha da ince eleyip sık dokuyacağız..

      Sil
  3. bir kulübün ligten düşmeden sonra en çok düşebileceği seviye başka kulüplerin oyuncularına muhtaç olmak olmalı. hele bir de ligini şampiyon bitirdiğin halde vaziyet buysa. şampiyon oluyoruz ama gelen para olduğu gibi oyuncu maaşlarına gidiyor. üstüne oyuncu satamıyoruz. satamayınca da uefa oyuncu almamıza izin vermiyor. tabii döviz de cabası. el mahkum ya kirala ya kirala.

    ligte sadece biz değil diğer kulüpler de böyle. biz içlerinde ekonomik olarak en berbatıyız. tonla borcumuz var ve kadroda yüksek maaşlı oyuncular barındırıyoruz. bizim şu seviyede bir oyuncuya taş çatlasa senelik 2 milyon € maaş ödememiz gerekiyor. yoksa bu borç ve maaş arasındaki dengesiz orantıyla her sene şampiyon olup şl gruplarına kalsak bile kar etmiyor.

    yapmamız gereken gomistir, belhandadır, feghoulidir yüksek maaşlı oyunculardan bir an önce kurtulmak olmalı. yerlerine gelecek bonservisle scout ekibinin de direktifleriyle genç yetenekli ve düşük maaşlı oyuncular alınmalı. artık ndiaye almaya değil kendi naby keitamızı çıkarmaya bakmalıyız. a takım kadar altyapıya da önem verilmeli. bu borçtan kurtulunmak isteniyorsa genç oyuncu yetiştiren bir kulüp profili oluşturulması gerekiyor.

    eğer bu maaş dengesi ve genç oyuncu yetiştirme profili sağlanırsa bir anda zarar yerine kar etmeye başlıyoruz. şampiyon olamasak bile az alkmaar örneğindeki gibi satacağımız oyuncularla şampiyondan daha fazla karlar elde ediyoruz. hollandada fazla etki etmez ama bizde özellikle bu kurda oldukça karlı bir iş olur. trabzonsporu gördük. avrupaya bile gitmediler ama en çok kar elde eden kulüp. dahası hala kadrosunda yusuf yazıcı gibi abdulkadir ömür gibi değerler var. daha 2 sene önce yunus akgünün değerinde oyunculardı bunlar.

    artık birşeyleri doğru yapmalıyız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaşlardan kurtulamıyorsun, kimse o maaşları vermeye yanaşmıyor. Bu iş için de geç kaldık, Haziran ayında gerçekleşmesi gereken harekatı son 20 güne sığdırdık.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir