23 Eylül 2018 Pazar

Akhisarspor 3-0 Galatasaray, daha zorlu deplasmanlardan nasıl çıkacaksın?


Akhisarspor'u bulabileceğin en iyi pozisyonda buldun. Rakibin perşembe günü oynamış, teknik direktörü belli değil, belalın Seleznyov ve Miguel Lopes gibi isimler yok. Sen de Lokomotiv Moskova maçında iyi bir galibiyet elde etmişsin ve rüzgarı arkana almışsın. Sen bu maçta fark yedin. Kayseri, Bursa ya da Malatya gibi deplasmanlardan nasıl çıkmayı düşünüyorsun?

Geçen sezonunun 2. yarısında kaybedilen deplasmanların bir ortak noktası var. O da gol aradığın anlarda orta sahanı kenara alarak oyuna forvet almak. Fernando / Muğdat Çelik değişikliği bizim adımıza geçen sezonun kopya kırılma anlarından biri. 1-1'i ararken 3-0 kaybediyorsun böylelikle. Sahada mümkün olduğunca çok forvet tutmak seni hücumda daha iyi kılmıyor. 

Feghouli'nin gözden çıkarılmasını anlarım. Disiplinsizdir, yeterince çalışmıyordur, temposunu bir türlü yükseltemiyordur gibi nedenler vardır. Gerçi bizler nedenini bilmiyoruz, şu aşamada "hoca ne yaparsa haklıdır" diye bakmak durumundayız. Ama Trabzon deplasmanında olduğu gibi yenen farkın ardından son dakikalarda oyuna girmesinin amacını anlamam. Sildik mi, kazanmaya mı çalışıyoruz, olay nedir?

Bir takımın penaltıcısı vardır. Bu maç öncesinden bellidir ve 5-0 önde olsan dahi topun başına o gelir. Bu işin "ben daha iyi hissediyorum" gibi bir gerekçesi olamaz. Sinan Gümüş'se Sinan Gümüş, eğer penaltıcı o seçilmişse kullanır. Sahada Selçuk İnan olsa Garry Rodrigues o topu alabilir miydi? Bu anlamsız güven ve rahatlık işte, disiplinsizlik. Fatih Hoca'nın olduğu ortamda saha içinde böyle bir rahatlığı asla kabul edemem. Penaltıyı da çok laubali kullandı ve 1-0 öne geçsek yüksek ihtimalle kırılma noktası olacaktı.

Emre Akbaba için de konuşmak lazım. Bu adam bitirir, üretmez. Alanyaspor'da üretiyordu yorumuna katılmam, Alanyaspor'da tüm hücum ona bakıyordu. Burası Galatasaray, rakip savunmalar daha kapalı. Hala fizik olarak toparlamış değil ve ayakta kalmakta zorlanıyor. Haliyle de onun üzerinden hücumu döndüremezsiniz. Doğru düzen Lokomotiv Moskova maçındaki gibiydi. Emre Akbaba sağa geçmeli ve Belhanda ortada oynamazsa Feghouli oynar. Emre Akbaba'dan katkı almanın başka yolu yok.

Sezon başından bu yana forvet konusunda alternatifleri yazıyoruz. Bunlardan biri de Onyekuru'ydu. Eren Derdiyok'un da rotasyona ihtiyacı olacak, alternatif üretmeye mecbursunuz. Onyekuru'nun forvet oynadığı ortamda ya top rakipte olur ve açık alan kovalarsınız, ya da güçlü hücum setleriniz olur. Akhisarspor karşısında olduğu gibi doğaçlama hücum etmeye çalışırsanız görüntü bu olur. 

Sezon başından bu yana (Lokomotiv Moskova maçı hariç) 1-0'ı bulmakta zorlanan ama 1-0'ı bulduktan sonra açılan ve farka koşan bir Galatasaray var. Bu görüntüde geriye düştükten sonra dönmeniz çok zor. Hızlı ve atlet hücumcularımız var, alan açıldıkça ve tempo yükseldikçe büyüyoruz. İş sete döndüğünde ise zorlanıyoruz, çünkü forvet pozisyonundan gerçek anlamda katkı alamıyoruz. Geriye düşmeyeceksin, bu kadar basit.

Akhisarspor maçı bu anlamda kumardı. Oyun çok gelgitli oldu. İlk yarıda öne geçecek pozisyonları da bulduk, geriye düşecek pozisyonları da verdik. Rakibin de tek silahı hızlı hücumlar, ileri uçta da tek kozları Manu'nun koşuları. Senin de önlem alacağın taraf belli ama rakibin Garry Rodrigues'ine kadar o kadar iyi önlemler almış ki. 2. yarıda 1-0 geriye düştükten sonra ise varlığın yok zaten, konuşmak anlamsız.

Son 2 deplasman 2 mağlubiyet ve atılan 0, yenen ise 7 gol. Bunun Galatasaray gibi bir takım için izahı yok. Fatih Hoca'nın da dediği gibi sahanın en iyisi 18 yaşındaki Ozan Kabak. Sahadaki hangi Galatasaraylının isyan ettiğini gördünüz? Böyle bir maçta rehavet olmamalı, arkana aldığın rüzgarı kullanmayı başarmalısın. Böyle bir deplasmanda kaybettikten sonra daha zorlu deplasmanlardan nasıl çıkmayı düşüneceksin?

31 yorum:

  1. kaleciden kaptan olmaz işte. hep söylerim. kaleden çıkmak yasak. ama adam kaptan. e ne olacak? dikkat ederseniz o sarıdan sonra muslera tamamen dağıldı kafa olarak. bence serdar kaptan olmalı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da mantıksız bir kural. Kaptan olan kaleci kalesinden çıkabilir ama kaptanlık konusunda katılıyorum sana.

      Sil
  2. porto maçına çıkmayalım çok ciddi söylüyorum bide ndiaye de olmayacak o maçta,yani söyleyecek çok birşey yok geçen sene de deplasmanlarda aynı rezillikte kepazelikte geçiyordu,ligin en kötü 2 takımından 7 gol yedik sorun nedir,çözümleri nedir ? fatih terimin yemeyip içmeyip yardımcıları toplayıp 7 24 çözüm araması gerekiyor, bu takım neden deplasmanlarda bu kadar korkak,silik,mücadelen yoksun diye,rakipler o kadar rahat sindiriyor ki bizi bir mahalle takımı olsa bizi evinde yener o kadar söyleyeyim, forvet yok yok bilmem ne falan değil mesele,fatih terimin de kendini sorgulaması gerek, işler kötü giderken doğru müdahelesini görmedim geçen seneden beri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O maçı düşünmek bile istemiyorum. Sezon başından beri orta saha bağırıyor. Çünkü top dağıtan oyunu koordine eden biri yok. N'diaye çabalıyor işte de nereye kadar. Yanına mutlaka bir Marchisio lazımdı. Daha santrafor, stoper alamadan oraya gelemedik bile.

      Porto'nun orta sahası dinamik çatır çatır pas yapan takımı dinamikleyen bir orta saha. Bizim ise tek dinamiğimiz N'diaye cezalı. Erken yenilecek bir gol sonrası tarihi bir hezeyan yaşayabiliriz. Ne kadar geç gol yersek o kadar iyi...

      Sil
    2. Porto maçından umutsuz değilim, o maçın odağı çok farklı olur. Sorun onun dönüşündeki Antalyaspor deplasmanı. Bu maçlar sorun olacak.

      Sil
  3. Set hucumunda yaratici degiliz. Manu yine yendi bizi g.birligi sonrası. Onyekuru dar alanda forvet oynamaz kanat oynar.

    Selcuk disinda penaltıcı yok mu? Maicon hic olmazsa hucumda kafa golü atabiliyordu.

    Ev aslaniyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Set hücumu diye bir şey yok bile. Penaltıcı var ama penaltıcı olan penaltıyı kullanamıyor ki.

      Sil
  4. muslera konusunda çok duygusalız artık zamanı geldi bence, sezon sonu net bir kaleci alınmalı mesela karius,beto falan ondan daha iyi kaleci,fernando sezon başından beri vasat nasıl olacak bilmiyorum,mariano da öyle malesef,sinandan bahsetmek istemiyorum gereksiz bir oyuncu,emre kanatlarda verimli olur ve son olarak feghouli ya da belhanda geçen sene olduğu gibi bu takımda gözleri kapalı oynarlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karius degil de Beto ligdeki en iyi kaleci bu cok net, Muslera'nin kaptan olmasi takimi yumusatiyor kesinlikle bir Volkan derecesinde de baskin bir karakter olmadigi icin takimi atesleyecek kimsemiz olmuyor kaptanlik anlaminda.
      Maca gelince ilk golden sonra izlemeyi biraktim zira görünen köy klavuz istemiyordu ancak bu forvet hattiyla olmaz, Garry de fazla havaya girmis o penalti neydi öyle resmen skandal. Ayrica ligin gercekten en kötü takimlarindan 7 gol yedik Porto maci tarihi fark olabilir.

      Sil
    2. Muslera konusunda duygusal bakmıyorum. Ücreti eleştirilebilir ama Lokomotiv maçını da kurtaran Muslera mesela. Ya da bir öncesi Kasımpaşa maçı.

      Sil
  5. Sevgili gs baskani ve saz ekibi nasilsiniz? az once ne izlediginizi soyleyeyim,rezil olusunuzun fragmanini izlediniz, filmi yakında...terim ne diyordu, biz oyunculari kazanip,parlatip satabiliriz, simdi perhizimiz bu, turşumuzun adi da Feghuli..takimin en pahali adami gerekcesi aciklanmadan oynatilmiyor aksine bitmis macta oyuna sokulup dalga geciliyor,iyi de en pahali oyuncuya bu sekilde davranma lüksü nereden geliyor? feghuliyi savunmuyorum o zaten birakti laf olsun diye takiliyor, biz neden paramizi su an sokaga atiyoruz yahu ben bunu anlamiyorum..paramiz yok degil,goruldugu uzere aksine savuruyoruz...forveti de para yok diye alamamislar, yersen...beceriksizsiniz ve batacaksiniz..olan terim e olacak...bir maca bakarak yuceltmeyi ve yerin dibine sokmaya bayiliyoruz..ozan meselesi,CL gidisati, lig de ki durum, e.akbaba vb..biraz zaman taniyalim arkadaslar ne olur uzun vadeyi de hesaba katalim...ben idari problemin, takima etki edecegini,daha fazla cabalamak zorunda kalacak terim de de yipranma yaratacagini dusunuyorum..basit hamlelerle ligi bitirmek varken girdabin icine itildik..Allah yardimcimiz olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İdari konuda haklısın. Hep diyorum, bu yönetim Fatih Terim'in gölgesi altına saklandı diye.

      Sil
  6. porto'dan puan alamayız dedim diye köpüren arkadaşlar yorumlasın. golcüsüz + hocasız takıma yenildik ayıptır. tamamen iç saha takımı olduk. sıktı artık. 1 puan bile önemli oysa biz fark yiyoruz. averaj da sıfırlanıyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Porto maçını bilemiyorum, o maçtaki görüntü farklı olur. Bizim sorunumuz başka.

      Sil
    2. Geçen gün yorum yapan sen miydin bilmiyorum ama Porto maçından gram korkmuyorum.Çıkıp oynayacağız ama Porto maçı dönüşündeki Antalya maçından hiç umutlu değilim.Avrupa arenası farklıdır ben bu yüzden Porto maçından çekinmiyorum.Ne abarttınız Porto'yu

      Sil
  7. emre akbaba aşırı güçsüz. bu kadarına hakkı yok.
    onyekuru ileri uç olmazmış net görüldü. kanatta adam kendine geldi.
    sinan gümüş'e verilen her dakika zarar ziyan.
    birisi mariano'ya 1-2 milyon verse de satsak. zeka çok mücadele yok!
    fernando da fazla abartılıyor. sürekli sinik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akbaba kamp dönemini iyi geçiremedi, zaman lazım. Onyekuru'dan ileri uç olur ama hücum seti oluşturmak gerekiyor. Bu yapıda elbette imkansız. Fernando için katılıyorum, görüntüsü hiç iyi değil.

      Sil
  8. UEFA Kupası'nı almadan önceki oynadığımız Avrupa maçlarından birinde spikerin yanındaki yorumcu şöyle demişti:"Galatasaray ilk golü bulduğunda gerisi geliyor." Son 20 senede birkaç bahtsız seneyi saymazsak harbiden böyle bir profildeyiz. İlk golü atalım gerisi mutlaka geliyor.

    Bu maçta penaltı kararı kırılma noktasıydı. 5-0 önde olursun Garry'de güzel bir maç çıkarmıştır golü eksiktir. Al dersin at. Ama henüz öne bile geçmemişken nedir bu vurdumduymazlık. Bu sezon izlediğim en saçma futbol maçıydı. Akhisar hak etti demem için ortada sebep yok. Çünkü biz yokuz.

    Emre Akbaba'ya gelirsek fizik konusuna katılıyorum ama üretkenlik konusuna değil. Emre Akbaba üretir, adam eksiltir, gol atar, attırır. Oynayacağı yer Lucescu'nun oynattığı gibi kale çizgisinin etrafıdır. Duvar pası yapar, orta açar, şut atar, kilit pas yapar herşeyi yapar. Fizik olarak toparlanması gerek tabii.

    Nedense bu maçta saha dışı faktörlerin etkili olduğunu düşünüyorum. Özellikle bahis şirketlerince etkiler. Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi olduğu hafta, Avrupa'dan galip dönüp rüzgarı ardına almışsın, Okan Buruk'un da gitmesinden sonra bitik bir Akhisar var karşında, formsuz, moralsiz. Her platformda herkes Galatasaray kazanır diyor. Maç öncesi oranlar da o biçim düşmüş. Eminim ki Galatasaray kazanıra oynayanlar sadece Türkiye değil dünyada da bir hayli fazlaydı. Sonuç: çok saçma bir futbolla Galatasaray 3-0 yeniliyor. Futbol bu herşey olur ama bu kadarı da fazla be.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu sartlar altinda sinan gümüs sonradan oyuna girip supriz olma moduna geri dönmeli.nefesi yetmiyor 90 dk.Aslinda ben bu adam hücuma dönük orta sahayı iyi oynar diyorum ama bana gülüyorlar.neyse.takimin adim atacak hali yoktu.emre,gary,badou,fernando,nagatomo bildik tempolarini yapamadi.gary penaltida bile topa zor vurdu.mariano önunde sinan olunca aksiyor.feghuli ile uyumu daha iyi.bence kilidi terimin birbiriyle uyumlu oyuncu grubunu buldugunda cozecegiz.ancak kilit oyuncularin fiziksel durumlari hic umit verici degil.

      Sil
    2. Bitirici demem bu yüzden. Ceza sahasının etrafında oynamalı, sen onu oradan uzaklaştırdıkça etkisini düşürürsün.

      Sil
  9. Ben mevcut ortasahamizin bizi tatmin edebilecek oyuncu yapısına asla sahip olmadığina artık eminim kimse kusura bakmasın iyi iken fernando şöyle ndiaye böyle diyoruz ama hepsi kendine güzel ortada takımdan bahsedecek birşey görünmüyor. Ekip işi olmadığında idare eden, grubu bireyseli ile taşıyan bir kaç oyuncuya mahkum kaliyorsun. Ayrıca çok zayıf savunan bir ekibiz refakat eder gibi hep pas arası yapayım dersen rakipten bi buçuk kat koşacak ciğerin olacak he yoksa biraz sert oynayacaksın . Sertliğimiz Serdar ve biraz da ndiaye olmaz arkadaşım bu ligde bu şekilde kibar oyun yapısı ile olmaz. Çok iyi oynamazsin ama posizyona giremez şu takım sana yakalar atarsın fazlası varsa buyur onu yap kimse tutuklamaz eller havaya suç işledin diye. Ben azı ve çoğu ile dengesini bulduğumuz bir oyun yapısında sabitleselim artık istiyorum. Terim lokomotif sonrası açıklamaları farklı vaziyetlere cevap içermesi manasında olumluydu fakat gerçeklerin konuştuğu gibi olmadığının farkında sanıyordum ki değilmiş bugün anladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fernando hiç iyi durumda değil. Şu an Donk daha iyi görüntü veriyor. Sorun bence orada.

      Sil
  10. Ben boyle isi s..
    Penalti atmak ne kadar zor olabilir ya.
    Her hangi bir koseye yerden veya yer seviyesinin biraz ustunden aban gitsin. Maicona versinler kaleye sokar kaleciyle beraber. Hic teknige gerek yok gel sola dogru koy topa. Ya da ortaya vur ortada bekleyen kaleci yok zaten. Cildiracagim abi penalti gol olsa biz maci alirdik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Penaltı atmak zor değil. Laubali hareket etmemek gerekiyor, Garry bunun kurbanıydı.

      Sil
  11. Garry kupa finalinde de penaltıyı yine aynı köşeye aynı vuruşu yaparak kullanmış.Bu adam penaltı kullanmayı bilmiyor.Ha eğer penaltı kullanmak gibi bir düşüncesi varsa özel çalışmalar yapsın.Ben Emre kullanır diyordum ama penaltıcımız Sinanmış.Olabilir tabi ama Sinan'ın orda bırakmaması lazımdı.Hoca bi cümle kullandı basın toplantısında."Bazı futbolculara verdiğimiz şansı düşüreceğiz" gibi.Bence orda Sinan'ı kastetti.Bir insan ilk onbir oynadığı her maç mı kötü oynar?Ozan dışında hiçbir futbolcumuzun kafası sahada değildi aşırı rahatlık vardı ve bundan korkuyordum.Şampiyonlar Ligi maçları sonrası 4 deplasman maçımız var ve ben o deplasmanlardan pek umutlu olamıyorum şu görüntüyü görünce.Bazı futbolcularımız deplasmanda oynamaktan korkuyor.Fobi lafına ben de katılmıyorum ama bazı futbolcuların sorunu var bu öğrenilip çözülmeye çalışılmalı.Herşey bizim lehimize gelişti.Gol attılar sayılmadı sonra penaltı kazandık atsak rahattık ama Garry aşırı laubali davrandı atamadık.Başka pozisyonlar da bulduk ama ilk yarı berabere bitti.Ardından 2.yarıda golü yedik yine beraberliği yakalayacak, hatta öne geçecek pozisyonlar üretme şansı bulduk ama bi türlü üretemedik zaten penaltı golüyle de maç bitti.Ayrıca Onyekuru konusunda da şunu söylemek istiyorum.Bu durum sürpriz değildi bana göre çünkü biz 4 6 0 oynamadık 4 2 3 1oynadık ve Onyekuru rakip defansın arasında kayboldu doğal olarak.4 6 0 zor bi sistem ve epey pratik gerektirir.Lokomotiv maçının sonlarına doğru bu tarzda oynadık.Bu pratiği ise evimizdeki maçlarda denemeliyiz çünkü deplasmanlarda görüldüğü gibi sıkıntı yaşıyoruz.4 6 0 sisteminde öndeki üçlü değişmeli oynar ve böylece rakip defansın dengesi alt üst olur ama Sinan ve Garry bunu hiç yapmadı ve bu yüzden Onyekuru da etkisiz kaldı.Oysa Sinan ve Garry içeri girse daha farklı olurdu maç.Emre'ye de kızamıyorum çünkü onu ceza sahasından uzaklaştırırsan etkisini yitirir ki yitirdi zaten.Emre mümkün oldukça kaleye yakın olacak ki etkili olsun.Son olarak şunu eklemek istiyorum bize 2012 model Selçuk lazım.Çünkü ne Fernando ne de Badou o pasları atamıyor.Bu görevi Belhanda yapmalı ama o da yapamıyor ki zaten şu an cezalı ve takımda alternatifi yok.Hoca Fernando Badou Selçuk üçlüsünü deneyebilir önümüzdeki maçlarda çünkü onun da başka çaresi yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Penaltı olayı başka bir meziyet ister. Daha da önemlisi penaltıcın bellidir ki bizim de belliydi. Ortada disiplinsizlik ve laubalilik var.

      Sil
  12. Donk bir süreliğine ilk 11 oynamalı. Fernando şu haliyle as oyuncu olmayı hak etmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha bir de Linnes ilk 11, mariano yedek olmalı

      Sil
    2. Donk da Linnes de şu aşamada sonuna kadar 11'i hak ediyor.

      Sil
  13. Sadece içerde kazanıp deplasmanda bu kadar silik oynuyorsak üç puanı taraftar alıyor demektir.Bu taraftar için olumlu bir durum olabilir ama futbolcular için utanç vesilesi olmali... Deplasman için sağlam bir planımız olmak zorunda bu kadar kırılganlık bizi yıkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir görüntü oluştu, bunun da açıklaması kimsede yok. Aslında geçen sezonun son haftalarındaki son 3 deplasmanda galibiyet gelmişti. Bir şekilde kazanmak lazım..

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir