4 Eylül 2018 Salı

Önemli ayrılıklar yaşadık ve maaş bütçesinin aşağıya indiğini görüyoruz


Tansel Ağabey'den beklediğim maaş tablosu geldi. Biz de üzerine konuşalım. Yaz döneminde önemli ayrılıklar yaşadık ve maaş bütçesinin aşağıya indiğini görüyoruz. Daha da inecektir, bu sezonun sonu çok önemli maaşlardan kurtulmak mümkün. Tarık Çamdal, Selçuk İnan, Donk, Eren Derdiyok gibi isimlerin sözleşmesi bitecek.

Bu yaz dönemi de Tolga Ciğerci, Koray Günter, Yasin Öztekin, Hakan Balta, Gomis gibi isimlerle yollar ayrıldı ve önemli bir maaş bütçesi oluştu. Transfer edilen isimler arasında en yüksek maaşı 2.7 milyon avro ile Badou Ndiaye alıyor. Tabii o kiralık, gelecek sezon devam edilir mi bilmiyorum. Donk'un maaşı arttı görülüyor, Nagatomo ve Onyekuru gibi isimlerin rakamı ise uygun. Emre Akbaba için de rakamın fazla olduğunu düşünmüyorum, en azından ona gelen diğer tekliflere bakınca.

Muğdat Çelik ve Ömer Bayram gibi çok doğru sözleşmeler var. Yerli transferinde mümkün olduğunda bonservis ödememe yanlısıyım. Ömer Bayram'ın 400 bin avro'luk bonservisi ideal, illa para verilecekse de özel haller dışında doğru olan bu. Tabii yerli futbolcular için daha fazla Türk Lirası üzerinden maaş ödemeliyiz. Muğdat Çelik'in sözleşmesi iyi bir kapı açtı ama devamı gelmedi.

Tolga Ciğerci'nin sözleşmesinden neredeyse tazminatsız çıkmak çok büyük bir başarı. 2 milyon avro maaş alıyordu ve kendisinden katkı almamız imkansızdı. Gomis'in de maaşı yukarıdaydı, o sayede iyi bir forvet için bütçe oluşturmuş olsak da bunu başaramadık. Saydığım diğer yerli isimler de 1 milyon avro'nun aşağısında kazanmayan futbolculardı.

Gelecek sezon Eren Derdiyok, Tarık Çamdal ve Selçuk İnan gibi isimlerin sözleşmesi bittiğinde derin bir nefes alacağız. Umarım yerlerine gelecek isimlerin rakamları doğru seviyelerde kalır ve yeni bir enkaz oluşmamış olur. Yılların enkazından kurtulmak mümkün, 1 sezon daha dişimizi sıkmamız gerekecek.

Gelecek sezon sözleşmesi devam eden çok fazla futbolcumuz da kalmayacak. Bu anlamda da büyük bir değişim yapıda diyebilirim. Ffp gölgesinde transfer yapmak zor, en azından biz bu işi yaz dönemi beceremedik. Şimdiden plan yapmak lazım, serbest kalan futbolcuları kovalamak gibi. Eminim ki satılacak isimler de olacaktır. Kazanılan bonservise göre de sıfırdan bir takım oluşturmak mümkün..

Edit: Yazıyı dün gece yazdım, bu yüzden Garry Rodrigues'in değişen maaşını güncelleyemedim. Bunu dikkate alarak okursanız sevinirim..

25 yorum:

  1. Esas büyük temizlik seneye olacak. Selçuk, Tarık ve Eren'in sözleşmeleri bitiyor. Belhanda, Maicon, Feghouli gibi isimleri de elden çıkarabilirsek baya rahatlama olacak mali anlamda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecek sezon maaş noktasında büyük bir ferahlama olacak. Umarım planlar bugünden yapılır.

      Sil
  2. Çok güzel ve ayrıntılı bir tablo. Herşeyi izah ediyor. Sadece futbolcuların kimin döneminde geldiklerine bakmak yeterli. Maaşı hak edip etmediklerine göre bakılırsa tabii.

    En son düzgün tabloyu sanırım 96da Alp Yalman döneminde görmüştük. 0 borç. Maaşlar az. Maaşın 2 katı geliri olan. Kadrosunda genç yıldızlar barındıran ki UEFA Kupası'nın ve Dünya 3.lüğünün temelini oluşturan oyuncular. Ekonomik olarak sürekli iyiye giden bir kulüp.

    Ne olduysa son 15 senede oldu. UEFA Kupası alan bir kulüp nasıl olur da eldeki, avuçtaki varlıklarını sattığı halde hala düze çıkamaz bunu gördük. Oysa bu varlıklar bizi Avrupa devi bir kulüp haline getirecekti?!

    Önce Özhan Canaydın beyle AIG denilen kulübün kanını emen bir belaya bulaştık. Sonra üstüne bir de kötü yönetim sonucu tarihimizde ilk kez borç 300 milyon doları aştı. Futbolda da başarı gelmedi malesef. 6 senede iki lig şampiyonluğunu başarı diyemem. Hem de tarihimizin en zirve noktasındayken. Ama yine de Allah rahmet eylesin.

    Sonrasında Adnan Polat. İyi adamdı, hoştu. Canaydın dönemi hatalarını düzeltirken saçları beyazladı. Saha içi yerine saha dışına ağırlık verdi. Orayı Üstünel'e bıraktı. Üstünel bana göre tarihimizin en kaliteli transferlerini yaptı. Ama hoca da iş yoktu. O transferleri Fatih Hoca'ya yapsa şu an 5. yıldızı kovalıyorduk. Sanırım bazı zorlamalar sonucu Üstünel kulüpten ayrılmak zorunda kaldı. Yoksa yakından tanırım Galatasaray'ı keyfi sebeplerle bırakacak birisi değildir kendisi. O gidince de çöküş başladı faturayı da hak etmediği halde ona kestiler.

    Ünal Aysal dönemi. Çoğu sultaniden çıkmalar gibi onun da futbol konusunda futbol piyasası konusunda bilgisi yok. Zaten kendisi de söyledi. Ama çok akıllı adamdır. Hatta liseliler içinde en zekisidir. Ama bir gün ansızın altındaki futbolu bilen yöneticiler kenara çekildi birilerince. Tek başına bırakıldı. Sonrası malum. Kötü transferler dizisi. Terim'le aralarının açılması ve çöküş. Tarihimizin zirve borcuna ulaştık.

    Dursun Özbek dönemi. Son 16 yılın en vasıfsız yönetimi benim için. Çünkü beceriksizler ordusundan kuruluydu. İlk senesi felaketti. İkinci senesinde ise gemileri yakmış sadece Türkiye Ligi şampiyonu olmak istediğinden Baros Kewell Drogba Sneijder gibi isimlerden sonra yıldız bile diyemeyeceğim Avrupanın sıradan maaşı kabarık isimlerini -ki 30 yaş civarı hepsi- bonservisiyle satın aldı. Bonuslarla senelik öyle maaşlar ödüyorduk ki lig şampiyonu olsak Şampiyonlar Ligi'ne tek başımıza gitsek yine de zarar ediyorduk.

    FFP kapıda felakete giderken neyse ki Terim ve Mustafa Cengiz yetişti. Terim saha içiyle ilgilenirken Mustafa Cengiz borçlara yani saha dışına daha çok ağırlık verdi. Hem şampiyon olup hem FFP'den yırttık. İşte bu olay büyük bir başarı.

    Şimdilerde de hala geçmişin hataları düzeltilmeye çalışılıyor. Tutulmuş medya ilk fırsatta Mustafa Cengizi harcayacak. Bana göre tek sıkıntısı yanında iş bitirici akıllı kişiler yok. Ya da Comolli yok. Yani saha içiyle saha dışı arasında bağlantı görevi gören bir isim yok. Transferleri de Fatih Hoca yapacak değil ya. İşte bu yüzden her zaman Haldun Üstünel'in gelmesini isterim. Çünkü bize böyle bir adam lazım. Şu zor zamanda gelse keşke. Eğer böyle biri gelmezse tekrar sultani talebelerinden birinin dönemi başlar ve bu sefer satılırız sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişin enkazını kaldırmak hiç kolay değil. Gelecek sezon önemli bir maaş bütçesi oluşacak ve o eksikleri alttan doldurabildiğimiz kadar ayakta kalacağız.

      Sil
    2. uzun uzun yazmışsın.lakin bu zamanda ben amatör ruhlu sahibi olmadığı kulübü düşünen yöneticiler olduğunu hiç sanmıyorum.haliyle kulüplerin satılmaması durumunda kulüplerde herhangi bir iyileşme olacağınıda düşünmüyorum.çünkü bu yöneticiler gelip geçiyor.gelip geçici oldukları içinde geride enkaz bırakıyorlar.

      günümüzde yönetici olmanın iki espirisi var.indiragandi cebellezi ve kişisel reklam (reklamın iyisi kötüsü olmaz düşüncesindeler ayrıca)

      özetle birşeyin düzeleceği yok.beşiktaşın borçları artıyor.aysal döneminde o kadar yüksek gelir oldu sonuç?gene borçlar arttı.

      Sil
    3. Yine artacaktır, bu düzen böyle gider. Maalesef günü kurtarmaya oynuyor ve borç döndürüyoruz.

      Sil
    4. AIG yi basimiza Faruk Süren sardı emreyle sözleşme yenileme olayini 99 kışında yapmayip basariyi öngörmeyen gerekli tedbirleri zamaninda almayan da Faruk Süren dir nokta.

      Sil
  3. benzer zamanda bülent timurlenk te blogunda italya seri a takımlarının net maaşlarını koymuş.

    baktım bizim toplam maaş bütçesi ile napoli nin toplam maaş bütçesi hemen hemen aynı

    http://acetobalsamico.blogspot.com/2018/09/serie-yllk-ucretler-2018-2019.html

    yalnız fark şu: napoli nin 40 milyon avro net maaş verdiği oyuncuların transfermarkt değeri 489 milyon avro

    https://www.transfermarkt.de/ssc-neapel/startseite/verein/6195

    galatasarayın ise 96 milyon avro

    çoh enteresan

    https://www.transfermarkt.de/galatasaray-istanbul/startseite/verein/141

    maaş ta bakılacak konu yüksek maaş değil öncelikle.kulübe ve takıma bir değer katıyor mu? biz gomis in maaşından zarar etmiyorduk.ama tarık çamdal dan zarar ediyorduk.yani gomisin satışıyla kar elde etmedik aslında.kulübün değeri azaldı.

    büyük kulüpler dediğimiz kulüpler değer yaratma ve yükseltme üzerinden ekonomik plan yaparlar.yani sırf ucuz diye kar edildi mantığında değildir.değer yaratmak sportif başarı ve buna bağlı olarak sponsor gelirlerine etki eder.

    maalesef bu yönetim elindeki en değerli aseti piyasaya göre oldukça düşük bir bonservise yolladı.gomisi.
    bu kaybın sonuçları daha sonra anlaşılacak.beşiktaş halen forvetini bulamadı.fenerbahçe halen forvetini oturtamadı.biz ise işleyen forveti sattık.gomisin satışının yan etkileride var tabi.gomis rodriguez ortaklığı ve anlaşması gayet iyi idi geçen sezon.garry kime asistlerini yapacak soru işareti?bir taşla iki kuş.olumsuz manada.

    fiyat performans verimlilik önemli maaş ta.gomis in sözleşmesi iyileştirilse zarar mı edilecekti?negredo 4.3 milyon avroya oynadı ve oynuyor.kaç golü var?soldado van persie jansenn .bunlar zarar.

    dünyanın her yerinde başarılı olmuş oyuncuların maaşı bir miktar artar.bunda anormal bişey yok ki aga.daha yeni garry nin maaşı arttı.
    real madrid de ronaldo nun maaşı neredeyse her sene değişiyordu.

    gomis sakatlanmıyor arıza değil profesyonel ve ne verim alınacağı belli.bu sezon 29 değilde 20 gol atardı ama atardı aga.

    bu sezon başarı gelmezse sezon sonu seçim olur olmalı.bu normal bir vakıa değil ve adeta bile bile lades yapıldı.gomis emre akbaba takası mı olur ama oldu.ffp açısından.emre akbaba yı alma gomisi elinde tut.al sana gayet güzel ffp.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Albenisi olan takımlar. Maalesef ülkemizdeki yabancı kuralı yerlilerin fiyatını oldukça arttırdı. Bugün hala Çamdal ve Selçuk İnan gibi maaşlar bu yüzden. Yabancı da getirirken o ligi ve takımı tercih ederlerken ücretlerinde fedakarlık yapabiliyorlar. Buraya gelirken ise fiyat yükseliyor. Bu yüzden işte scout önemli, daha genç ve ileriye dönük hamleler yapılmalı.

      Sil
    2. Orasi avrupa burasi turkiye sartlar farkli. Kıyaslayamayız kimse gelmiyor iste kolay kolay gurbetciler bile kendi ulkesini son tercih goruyor ne diyorsunuz

      Sil
    3. Fiyat performans ve deger katma konusunda haklisin ayni fikirdeyim. Ama yine de takim ici belli bir denge vs olmali.

      Sil
    4. Denge için biraz daha araştırmalı, daha takım oyuncuları alınmalı. Doğru örnekler de var.

      Sil
  4. Galatasaray bence şu anda ekonomik olarak iyi yönetiliyor ama sportif olarak aynısını söyleyemeyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomisi iyi yönetiliyor mu pek emin değilim. Maaş bütçesi aşağı inebilir ama kadro kaliten düştükten sonra bu bir şey ifade etmez.

      Sil
  5. rodriguese neden zam yapıldı ki madem yapıyorsun 1650000 çıkar yada 1750000 19000000 nedir . Euro kaç oldu haberleri yok herhalde.
    yorumlarda italya kıyaslaması dikkatimi çekti, çok doğru örneğin belhanda 3 küsür alıyo italyada olsa 1.5 alırdı veya rodrigues italyada 1.1 civarı alırdı
    italaya ile kıyaslanınca maaş verim kıstasında çok vahim durumdayız, hatta lgimiz ile kıyaslasak selçuka kim veriri2,950 max 1,800 veririler o bile çok ederi 500,000 anca
    olmuyacak adamlara olmaycak paralar veriyoruz ki kur bu seviyede iken anormal bi durum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaş beklediğini söylememiş Garry, ona da sürpriz oldu. Öneri kulüpten gelmiş.

      Sil
    2. Adamin sozlesmesi bitiyor cunku. 10m bonservis hayal ediyosun. Yetenegi tartisilir ama sorunsuz caliskan bir takim oyuncusu. 1.25 alirken son senesinde ciddi zam almadan kimse uzatmaz. Uzatmazsan da sifir bonservisle gider.

      Serdarla kaca uzaticaz yazin gorecegiz en az 2.5 isteyecek serdar istersen verme milli stoperi fb bjkye kaptir bedavaya. Bu kafaya devam yoneticisi de taraftari da garip bi kuubun...

      Sil
    3. Oyuncudan memnunsan ve piyasa degeri varsa sozlesme uzatma isi son seneye birakilmaz nokta.

      Sil
    4. Garry'nin sözleşmesi 2021'de bitiyordu zaten, sözleşmesinin bittiği yok. Linnes'in sözleşmesi bitiyor.

      Sil
  6. Her şeye eyvallah tamam da Selçuk İnan'ın hala 2.950 alması ağırıma gidiyor. Tamam Galatasaray tarihine geçtin çok iyi performans gösterdin buna kimsenin itirazı yok. Ama artık rotasyona düştün be kardeşim. 1 - 1.5 milyon bandında alması lazım en fazla. Galatasaray vefasını seni kulüpte tutarak gösterebilir. 2.950 milyon çok fazla bir ücret.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezon sonu sözleşmesi bitiyor. Bekleyeceğiz mecburen.

      Sil
  7. Maas temizligine odaklandik peki sahaya çıkacak kalitede yerli oyuncuyu bulmak ya da yetistirmeye de odaklanmalıyız fazla sure yok 1 yil var sadece. 12 yabancidan fazlasini yazamiyorsun en az 6 saglam yerli lazim ilk asamada.

    Serdar'in seneye sozlesmesinin son senesi. Bekleyelim ve imza parasi + kallavi bir zam vermek zorunda kalalim. Mugdat omer serdar calik çipe vs. Celil vs seneye direkt rotasyonda ciddi sure alacak hale gelmesi lazim ya da transfer lazim. Bu yuzden kalkip Omer'e odenen 450 bin euro bonservis maasa takilan aklı evvellere takilmamak lazim ezbere eleştiriyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa vadede altyapı projesi iş görecek diye düşünüyorum. Yerli transferine muhtaç değiliz, oraya birçok isim alındı ve ciddi bir yapılanma var. Kendi mevcut gençlerimizi de düşünmek gerekecek.

      Sil
  8. selçuk un maaşı ile genç henüz kendini ispat etmemiş oyuncuların maaşını karşılaştırmamak lazım.selçuk inanın maaşı kariyer zirve maaşıdır.

    eğer selçuk inan fizik olarak kendine baksa gene takıma oldukça faydalı olur.selçuk un maaşını belirleyen etken tescillenmiş başarısı + tecrübesi.
    fizik olarak kendine bakmaması üzerinden maaş hesaplanmaz.fizik olarak fit olması üzerinden maaş hesaplaması yapılır.yoksa abi senin fiziğin düşecek maaşını düşürüyorum dersen zaten sözleşme yapma o zaman.böyle bir öngörü olmaz.

    selçuk inana 2.9 milyon avro kimse vermez ama süper lig tazminatı diye bişey var.çin maaşı katar maaşı nasıl varsa süper lig maaşıda var.

    romaya bakalım

    https://3.bp.blogspot.com/-5cAAzLusD8Y/W45pTVtztLI/AAAAAAAAbbQ/-qT2gDy_6ekOrlPRzCMqN3h9w-RsIZzrQCLcBGAs/s1600/15.jpg

    32 lik dzeko takımın en çok maaş alanı.4,5 milyon avro.sözleşme bitişi 2020. yani 34 yaşına kadar

    30 luk nzonzi maaşı 3.1 milyon 34 yaşına kadar sözleşme.tabi bunların vergilerinide düşünürsek kulübe maliyeti daha yüksek.bonserviste cabası

    29 luk pastore 5 yıllık sözleşme.maaş 3.5 milyon avro

    maaş kariyer yaptıkça yükselir.hem transferde hemde transfer olmazsan sözleşme iyileştirmelerle.takımda tutmak için.

    ronaldo 33 yaşında yıllık 31 milyon avro 4 yıllık sözleşme.uç bir örnek ama yaşı geçiyor diye bişey yok.profesyonel oyuncu için.

    maaşa etki eden sadece kariyer değil.transferde bonservisin olmaması.

    misal emre can. normalde 5 milyon avroluk sözleşmeye imza atması imkansız ama bonservisi elinde.seni tercih ediyorsa ekstra bir maaş veriyorsun.muhtemelen emre de ilerleyen yıllarda harika bir performans gösterse bile sözleşme iyileştirmesi olmaz.kafadan iyileştirilmiş bir sözleşme almış.

    https://2.bp.blogspot.com/-I0NGwyfw-FE/W45pTce3MLI/AAAAAAAAbbU/Xiexn_4slwsL2nq7_amp1XDtoNjiwgDawCLcBGAs/s1600/16.jpg

    milanda genç cuntone geçen sezon 180 bin avro alırken bu sezon 1.1 milyon avroya çıkardılar.oynadıkça iyileşme yapacaklar.

    geçen sezon pjanic 4,5 milyon avro alırken bu sezon 6,5 milyon avroya çıktı.

    https://2.bp.blogspot.com/-_7_TrhMhCq0/WbZzTngDe2I/AAAAAAAAa5U/CZ-xIQLaKAE2NqOcXWLmXfMtLioz_EyOACLcBGAs/s1600/g3.JPG

    bizde ise gomis 500 bin avro zam istemesi bahane edilerek gönderildi.medya yönetici ortaklığında.

    bu arada maaş iyileştirmesinde genelde öneri kulüpten geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa farklı. Orada lig, ülke ya da takım talep görüyor ve futbolcu daha düşük ücretler istiyor. Burası ise risk, haliyle de rakamlar büyüyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir