27 Ekim 2018 Cumartesi

Değişim kaçınılmaz, çok zor olsa da


Geçtiğimiz sezon başında önemli paralar harcayarak omurga oluşturuldu. Bazı noktalar eksik kalsa da gerekli bir değişimdi bu. İyi bir kadro kurulsa da dediğim gibi bazı noktalar sorunluydu. Ya da şöyle diyelim, böyle bir değişim Tudor'la birlikte mi gerçekleşmeliydi. Bu soruyu o gün sormuyordum ama bugün Fatih Terim'i yaşarken de düşünmüyor değilim.

"Sezon başından beri bazı oyuncularla ilgili hayal kırıklığı var. Her zaman sorduğunuzda söylüyorum, Ocak'ta Temmuz'da ve öbür Ocak'ta değişeceğiz."

Fatih Hoca'yla birlikte bu değişim yaşansa eminim ki o imkanlar daha farklı kullanılırdı. Bazı isimler hiç gelmeyebilirdi, daha farklı bir yapı ortaya çıkardı. Yine de o temeli iyi kullandık ve geçtiğimiz sezon şampiyonluk yaşadık. Bu yaz aylarında ise yine bir değişim gerekirken bu tam anlamıyla uygulanamadı.

Haliyle de bazı isimler hayal kırıklığı yarattı. Feghouli ilk örnek. Kamp dönemi geçirirse çok daha iyisi olur derken o tempoyu hiçbir zaman kazanamadı. Hadi bu bekleniyordu diyelim, bazı isimler de sanki tek atımlık performanslar sergiledi. Mariano ve Fernando da bu sezon itibariyle hayal kırıklığı değil mi. Maicon'a girmiyorum, hadi o da beklenen bir şeydi.

Şu forvetsiz görüntüde Gomis elbette iş yapardı ama kalması halinde geçen sezonuyla mutlaka kıyaslanacak ve beklentiyi karşılayamayacaktı. Ayrılığını o açıdan doğru buluyordum. Zamanlaması doğru değildi, altı da maalesef boş kaldı. Hocanın bahsettiği değişimin ayaklarından biriydi. Kendi oyun tarzı doğrultusunda bir takım oluşturmak istese de bu ffp şartlarında uygulamak zor.

Ocak ayında eksik parçalar için hamle yapılabilir. Yaz aylarında ise köklü bir değişim gerekecek. Bu doğrultuda da futbolcu satmayı başarabilmemiz lazım. Teklif alabilecek futbolcularımız olacağını düşünüyorum. Yerlerini doldurmak adına da iyi araştırma yapmalı, mümkün olduğunca gençleşmeli. Geri dönüşü olabilecek isimler alınmalı.

11 için hayal kırıklığı olan isimlerin yanında, o isimlerin yerine oynayan alternatif isimlerin de yarattığı hayal kırıklıkları var. Sinan Gümüş mesela o isim, boşluğu 1-2 maç dışında dolduramadı. Ömer Bayram değil ama o isim, en azından orayı iyi kötü dolduruyor, varlık gösteriyor. Eren Derdiyok'u da ayrı boyut, konuşulacak çok isim var.

8 yorum:

  1. Geçen seneki değişim kesinlikle Tudor ile yaşanmamalıydı. Fatih Terim 2011 yılında 23 milyon euro'ya, 4 senede 3 kez şampiyon olan kadro iskeletini kurmuştu. Eğer 40 milyon euro ona verilseydi yedekleriyle birlikte mükemmel bir takım kurardı. Ama Dursun Özbek yönetimi varken bunu beklemek saçma olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Hoca o dönem Temmuz ayı sonunda boşa çıkmıştı.

      Sil
  2. Şimdi Dursun Özbek'in geçtiğimiz sezon Terim gelmesin diye neden bu kadar takla attığı daha iyi anlaşılıyor. Terim olsa futbol aklıyla transfer yapılırdı, gelmeyip Tudor kalınca Özbek istediği vurgunu yaptı. Asıl sorun bu cenaze nasıl temizlenecek. Bu yüksek maaşlarla bu verimsiz arkadaşlar nasıl gönderilip değişim sağlanacak. Cengiz+Albayrak ikilisi bu ışığı vermedi. Umarım Ocak'tan başlayarak bunu terse çevirecek hamleler gelir. Her ne olursa olsun tek güvencemiz Terim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lucescu'ya kadar gidildi, öyle bir süreç yaşadık.

      Sil
  3. Muslera, Serdar, Yunus ve Ozan hariç gelecek her teklif değerlendirilir diye düşünüyorum.Buna Fernando da dahil çünkü sık sakatlanmaya başladı.Fernando 2 Şampiyonlar Ligi maçında iyiydi ve Schalke maçında olmaması da büyük eksikti ama geçen sezonun gerisinde.Gelecek iyi teklife o dahi gönderilir ki yazın bunu konuşsak Fernando asla gitmez derdim.Ben hareketli bir devre arası dönemi geçireceğimizi düşünüyorum.Sezon sonu da zaten sözleşmesi bitecek isimler olacak ve değişim devam edecek.Dediğim gibi şu an asla satılmayacak 4 futbolcu var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum yorumuna. Saydığın isimler dışında teklif gelebilecek tüm isimler satılır. Zaten 2 isim kiralık, büyük bir değişim görürüz.

      Sil
  4. 2020/21 sezon sonuna kadar ancak futbolcu satışından gelecek parayla transfer yapacağımız düşünülürse Muslera dahil 30 yaş üzeri tüm yabancıların uygun fiyata satılabileceğini düşünüyorum. Fernando olsun, Mariano olsun, hatta performansı yavaş yavaş düşen Muslera olsun, yabancı futbolcular artık mali durumu belli bu takıma oluşturdukları mali yükün karşılığını verememeye ve aynı zamanda takımın yaş ortalamasını giderek yukarı çekmeye başladılar. Bu durum takımın lig ve şampiyonlar ligindeki performansını düşürecek ayrıca yaklaşan Türkiye kupası maç trafiğini kaldırabilmesini engelleyecek bana göre.

    Bununla birlikte bu isimlerin en azından hocanın sakatlık dışında da kadroda pek tercih etmediği Feghouli ve Premier lig'den talipleri olan Rodrigues satılana kadar kredisi olduğunu düşünüyorum.. bu iki isim Ocak'ta mutlaka talipleri de varken satılmalı ve kulübe transfer pazarında manevra imkanı sağlanmalıdır. Tabi bunun için Feghouli'nin devre arasına kadar maçlarda boy göstermesi, Rodrigues'in de 1-2 şampiyonlar ligi maçında daha ön plana çıkması çok daha iyi bir getiri demek. Rodrigues'e ayrı parantez açmak lazım, rakipler oluşturduğu tehdidi görüp önlem aldıkça daha fazla top kaybetmeye, dripling yapmayıp alternatifleri düşünmeye zorlandıkça da düşük olan tekniği ve futbol aklı ortaya çıkmaya başladı. Buna özellikle Lokomotiv maçından sonra bariz bir şekilde görülen "kendimi göstermeliyim, gol atmalıyım" bireysel düşüncesi eklenince formsuz maçlar çıkarmaya başladı. Belki de bu sene attığı pası değerlendirecek Gomis gibi bir ismin olmadığını bilmesi bunda etkilidir.

    Bu iki futbolcu satıldıktan sonra kulübe en az 2,5-3 yıl hizmet edebilecek biri forvet iki futbolcu alınması gerektiğini, yaz dönemindeyse Maicon, Mariano hatta belki de Muslera'ya genç ve geleceği parlak alternatifler aranması ve belki de son transferlerini yapacak bu isimlerin iyi bir zamanlamayla iyi bir fiyata satılabileceğini düşünüyorum. Belki de yerlerine altyapıdan gelen gençler monte edilebilir Ozan örneğinde olduğu gibi.. Bunun gibi transfer anlamında yapılabilecekleri anlatan bir yazı yazsan süper olur, görüşlerini merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim. Altyapı için en çok yazanlardan biriyim, yazmaya da devam edeceğim :)

      Değişimi zamanla göreceğiz. Talibi çıkacak çoğu ismin gideceğini düşünüyorum. Maaşı yüksek isimlerden de mutlaka çıkılmaya çalışılacak.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir