4 Ekim 2018 Perşembe

Forvete evrimi Galatasaray kariyerini direkt olarak belirleyecek


Eren Derdiyok'un alternatifinin olmayışının altını ısrarla çizdim. Ne kadar kötü durumda olsa da oynayabileceği her maçta sahada olmalı diyordum. Onun oynayabileceği oyunu oynayabilecek 2. bir futbolcumuz yok çünkü. Eren Derdiyok'lu oyun farklı, bizim amacımız o olmadığında farklı bir oyun oynamaktı. Bu anlamda Onyekuru iyi bir deneme olmasa da Sinan Gümüş bunun altını doldurdu.

Sinan Gümüş en çok eleştirdiğim isimlerin başında geliyor. Potansiyeli olduğunu düşündüğüm ama çok çalıştığına inanmadığım, olmadan oldum havasına girdiğini düşündüğüm bir isimdi. Sağ açığa yazıp kat etmesini bekliyorsunuz mesela. O orada ezildiği gibi yıldız bir kanat oyuncusu edasıyla savunma takibini düşünmüyordu bile. 

Sonradan oyuna girdiği maçlarda ise ofansif etki gösteriyordu. İyi bir sol ayak çünkü, ceza sahası içi ya da dışı fark etmeksizin gol tehdidi. Podolski'nin onun adına doğru bir örnek olduğunu oynadığı dönemde yazıyordum. Tarz olarak birbirine yakın ama fizik noktasında birbirlerinden bir o kadar uzak. Sinan Gümüş'ün çok çalışması ve güçlenmesi gerekiyor. 

İçinde olduğumuz günlerde onun forvete evrildiğini göreceğiz. Bu özelliği zaten var, gol anındaki etkisiyle de bunu kanıtlamış bir futbolcu. 4-4-2 gibi formasyonlar adına da ideal bir tamamlayıcı ama 4-3-3 ya da 4-2-3-1 gibi düzenlerin ileri ucundaki etkisi tartışılırdı. Rakip stoperleri rahatsız etmek, top tutmak, duvar olabilmek gibi özellikleri Sinan Gümüş'ün tarzında pek bulamazsınız. Daha çok açık alan sever, ceza sahası etrafında topla buluştuğunda bitirici etkisini gösterir.

Kapalı savunmalara karşı etkimiz yine tartışılır. Sinan Gümüş, Onyekuru ve Garry Rodrigues'in ortak özelliği açık alan sevmeleri. Dar alandaki etkileri biraz set oyunuyla alakalı. Sevindiğim nokta da bu, Sinan Gümüş'ün 2. yarının hemen başında atamadığı pası bir kenara bırakırsak etrafını oynatabildiğini gördük. İyi / kötü duvar olabildi, ince işleri iyi gördü, açık alanı bulduğunda da zaten etki yarattı. Sıkıntı bitirememek, onu da zamanla zaten aşacak. En iyi özelliklerinden biri bu.

Ocak ayına kadar ilk alternatif olacağına inanıyorum. Porto karşısındaki yapının doğru olduğunu düşünüyorum ve "hız" olmazsa olmazımız olacak. Biraz daha set üretebilirsek kapalı savunmalar karşısında da mutlaka etki göstereceğiz. Sinan Gümüş'ü eleştiren biri olsam da umutlandım, bu oyununun devamını diliyorum. Forvete evrimi Galatasaray kariyerini direkt olarak etkileyecek..

10 yorum:

  1. yaz ayında valencia ile yaptığımız hazırlık maçında sinanın onyekuruya yaptığı bir asist vardı o tür ince işleri yapabiliyor,oyun içi karakteri güçlü olsa keşke o zaman çok iyi bir santrafor olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz da fizik olarak güçlenmesini bekliyorum. İkili mücadelelerde ayakta kalabilmeli.

      Sil
  2. Bunu diyorduk zaten Sinan için de takim için de en iyisi Sinan'ın forvet oynamasi. Eren hedef forvet sinan tamamlayıcı hizli forvet gibi. Forvet yok derken orta kalite farkli tipte 2 forvetimiz oldu vardi kullanmaya başladık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım devamını getirir. Evrimini düşünüyordum ama umutsuzdum. Yanılmak isterim.

      Sil
  3. Porto savunmasının arasında ezilip kaybolmadi... Duvar olmayı da başardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknik özelliğini de konuşturdu sırtı dönük. Etrafını iyi pozisyona soktu, özellikle rakip ceza sahası içinde.

      Sil
  4. ya ben daha öncede dedim, burak yılmazda kanat başladı forvet olup yıldızlaştı, sinandada aynı potansiyel var, neden olmasın bi 10-15 maç oynasa gayet iyi bi forvet olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka var ve hemen hemen aynı yaşta bu değişimi yaşamıştı.

      Sil
  5. Bunu ilk başta yapabilseydik şu an çok kaliteli bir forvete sahip olurduk.Sinan 2014-15 sezonunda genelde kupa maçlarında oynayarak geçirdi ki oynadığı maçlarda kanat oynadı.A2 takımında forvet oynuyordu oysa.2015-16 sezonu aslında onun için kırılma anıydı.Sezonun ortalarına doğru iyice şans buldu ama forvetlerimizin beklenen katkıyı yapamadığı dönemde dahi kanat olarak kullanıldı.Oysa Burak gittikten sonra 2.alternatif olabilirdi o bölgede ama kanat düşünüldü sonra tam form tuttu derken sakatlık yaşadı.Sezonu kötü bir noktada bitirdik sonraki sezon onu tamamen kanat olarak düşündük.Beklentimiz yükseldi ama bunun yanına yaklaşamadı oysa forvet olarak değerlendirilebilirdi çünkü Eren istikrarsızdı ve Podolski de sık sakatlık yaşıyordu ama onu yine kanat değerlendirdik.Önüne bir fırsat daha çıktı ve ben Antalyaspor maçında da en uçta bekliyorum onu.Şansını değerlendirirse devre arasına en az hasarla girmiş olacağız ve artık Sinan'ın mevkisi santrafordur o mevkiye uygun antrenmanlar yapmalı ve fizik olarak iyi duruma gelmeli daha yaşı 24 çünkü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli şeyler için zincirleme gelişmeler yaşanması gerekiyor demek ki. Katılıyorum yorumuna bu arada.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir