30 Ekim 2018 Salı

Lacina Traoré & Galatasaray, gündeme gelse yaz aylarında konuşurduk


Galatasaray'ın ffp kısıtlamaları malumunuz. Satmadan alamıyoruz, haliyle alabileceğimiz bonservisi olmayan futbolcular oldukça önemli. Yaz dönemi yazdığım bir şey vardı. Neredeyse her takım, kendi ölçeği dahilinde bir forvet aldı. Göztepe'nin Jerome, Alanyaspor'un Papiss Cisse transferi gibi. Her iki futbolcu da iyi işler çıkarıyor.

Sürekli bahsettiğim bir şey daha var. Bu tarz forvetlerin neredeyse istisnasız şekilde Türkiye'de iyi işler çıkardığını yıllarca izliyoruz. Düşüşte olan bir anda özüne dönüyor ya da potansiyel bir isim fırlayıp gidiyor. Kasımpaşa'nin Diagne'si de bu konuya örnek. Geçmiş yıllara indiğimizde de sayabileceğim birçok isim var.

Galatasaray ise koca bir yaz boyunca forvet bulamadı. Gomis'in gitme durumu bu kadar açıkken ona alternatif yaratamadı. Gomis gittiği gün de açıkta kaldı ve yerini dolduramadı. Transferin son gününde Cornelius ve Vagner Love gibi isimleri konuşuyorduk işte. Nedense o günler Lacina Traore ismi gündeme gelmedi. Bu adamın serbest statüye düşmesi yeni değil ki, yaz dönemi boyunca serbestti.

Yaşı henüz 28 ama son yıllarda büyük bir düşüş içinde. Geçmiş yıllarda yaşadığı orta ölçekli sakatlıklar olsa da bir şekilde geri dönmeyi başarmış. Şöyle diyeyim, bu sakatlıkların kariyerini çok da baltaladığını düşünmüyorum. Kuban'a 6 milyon, Anji'ye 18 milyon, Monaco'ya ise 10 milyonluk transferleri var. Monaco'da beklentiyi bir türlü karşılayamadı ve içinde Everton, CSKA Moskova gibi önemli takımların da olduğu kiralık dönemi oldu.

Geçtiğimiz sezonu ise Fransa Ligi takımlarından SC Amiens'de geçirse de hiç gol atamadı. Sezon sonu itibariyle de serbest kaldı zaten. Yaz dönemi boyunca herhangi bir takım bulamadı. Tam da Türkiye Ligi kıvamına gelmiş bir isim değil miydi. Buralara uğrar diye düşünsem de herhangi bir takımın hamle yapmaması enteresan geldi. İyi kötü piyasasının olduğunu düşündüğüm, yaşının da 28 olmasının avantaj olabilecek dediğim bir isimdi.

Klasik bir pivot. 2.03'lük boyunun avantajını kullanmayı sever, fizik olarak çok güçlü değildir ama önde kule kullanmayı seven takımlar adına da ideal olabilir. Aklıma da Donk'u forvet attığımız anlar geliyor. Donk'u da bu şekilde kullanmıyor muyuz. Kule gibi öne atıyoruz ve Donk'un da kafasıyla servis yapmasını bekliyoruz. Malatyaspor karşısında bu işi müthiş yaptığını eklemek lazım.

Eminim ki daha farklı özellikler istiyoruz. Biraz daha ön alanda mücadele edebilecek, ceza sahası içini daha iyi dolduracak, teknik özelliğiyle de ön plana çıkabilecek bir forvet hayalimiz var. Lacina Traore ise içinde bulunduğu konum itibariyle ancak kenardan gelebilir, Donk ya da Maicon gibi hava hakimiyetinden faydalanılabilir. Gündeme gelse yaz aylarında konuşurduk, Ocak ayında düşünüleceğini pek zannetmiyorum.

18 yorum:

  1. 2 metrenin üzerindeki adamlar fazla ağır oluyor. beklenen hareketliliği sergileyemiyor. mutlaka birini almalıydık sana katılıyorum. "webo'yu alsaydık keşke" diyen biriyim ben o derece. ama bu adam benim bile ilgimi çekmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alınabilirdi. Traore olmaz, kendi eksenimizde daha iyi bir isim gelebilirdi. Ben sadece Donk'un kullanılma tarzından dolayı yola çıktım.

      Sil
  2. Defans Ivan Marcano, Stefan de Vrij
    Kanat Amin Younes, Bernard, Jonathan Bamba, Bakary Sakho
    Ortasaha, 10 numara Milan Badelj, Wernbloom, Ben Arfa, Sergio Canales
    Forvet Mark Uth, Ferreyra, Mbokani

    Sadece Lacina Traore değil. Hatırladıklarımı yazdım. Oyun tarzına uyar mı Fatih Terim'in kafasına yatar mı bu isimler, bilmem. Ancak sözleşmeleri elinde olan çok önemli isimler vardı. Şu an forvet için istediğimiz tarzda bir forvet olmamasını geçtim, alternatifimiz dahi yok. İlla bonservis verip almak zorunda değiller. Kadroya bakınca şu kadar forvetim var bu kadar defansım var diyebilmeliyiz. Ancak geçti artık bunlar, önümüzdeki transfer sezonlarına bakmalıyız. Devre arasında Brezilya, Çin gibi ülkelerden bonservissiz oyuncu alabiliriz. Yine devre arası bazı yıldızlara ön protokol imzalatıp devre arasında bedava alabiliriz. Umarım yönetim iyi bir yol izler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı isimleri alamayız. X ismin bonservisinin olmaması onu bedava kılmaz. Stefan de Vrij gelmez mesela sana, mümkün değil. Bernard ya da, büyük maliyet. Uth da çok öncesinden Schalke ile anlaşmıştı.

      Ama demek istediğini anladım. Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum. Transfer tarzıdır bu, uygulanması gerekir. Peki bizim aldığımız en son ki bonservisi olmayan isim kimdi.

      Sil
    2. Elbette bonservisi olmaması bedava anlamına gelmiyor. Demek istediğimi anlamışsın zaten :) Cevap bekleyerek soruyorsan en son bonservissiz gelenler Muğdat, Carrasso, Emrah Başsan... Ancak bu isimler sorunlara çare olacak isimler değil/değillerdi.

      Çok uzağa gitmeden Türkiye'den örnekler verelim. Roman Neustadter, Reyes Fenerbahçe'nin aldığı isimler. Clichy, Mevlüt Erdinç, Mert Günok, Attamah Başakşehir'in aldığı isimler. Vida, Pepe, Gökhan Gönül, Fabri, Babel Beşiktaş'ın aldığı isimler. Bizim bonservissiz aldığımız ve ligimizdeki diğer takımların bonservissiz aldıkları isimlere baktığımızda arada büyük bir kalite farkı var. Alırken de satarken de çok başarılı değiliz ne yazık ki..

      Sil
    3. Cevap için yazmadım, durumun özetiydi aslında :)

      Sil
  3. Bursadaki sakho bile olurdu laf yememek icin riske edemediler. Hata Terim'in.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı. Harika alternatif olurdu. Onunla alakalı şöyle bir detay da vereyim. 1 ay sakat kalırsa ücretini Bursaspor ödemiyor.

      Sil
  4. sevgili burak, şu kendini kısaca tarif ettiğin yazıda "vakit geldi mi çocuk" yazıyor. onun "vakti geldi mi çocuk" olması gerekmez mi? her seferinde gözüme takılıyor yazmak istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok abi. Vakit geldi mi çocuk, ben öyle yazdım :)

      Sil
  5. 2012 takımından hareketle, herkesin sağlıklı olduğunu düşünürsek şöyle bir 11 iyi olabilir sanki. defans belli yazmıyorum.
    belhanda ndiaye fernando akbaba
    eren onyekuru
    klasik 4-4-2.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren yerine sağlam bir pivot bulsak müthiş kurgu.

      Sil
  6. Ya ne gerek var, ciksin Abdurrahim oynasin forvet. Ay lav yu hojam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes emin olsun kesinlikle forvet alınacak dedi, 4 gün vardı o gün..

      Sil
  7. Ya çin piyasasını kullanacağız ya da boşta olan isimlere yöneleceğiz gibi bir durum var.İki seçenek de kumar ama çaresiz bir durumdayız.Traore senin de dediğin gibi forvet noktasında alternatif olur.Bize daha sağlam biri lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin piyasası da aslında boşta olan isimler üzerine dönecek. Pelle, Soriano, Alan gibi.

      Sil
  8. Burada birçok isim yazilip çizildi ve su forvetsizlik döneminde hepsi de iş yapardi. Eren kötü oyuncu değil ama bize uymuyor üzerinde ısrarla durulması bize zarar veriyor. Aynı durum Sinan için de geçerli. Bunlar mental yetenekler olarak Fatih Terim e uyan oyuncular değiller. Teknik özellikleri de tartışılan isimler olunca alınan fayda sıfır oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren Derdiyok istikrarsız, en büyük sorunu bu. Sinan Gümüş ise bu ayarın asla 11 futbolcusu değil. Kenardan gelir, 15 - 20 dakika patlayıcı özelliğini gösterir başka tabi.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir