31 Ekim 2018 Çarşamba

Pas yapmak, rakip yarı sahada kalmak adına sağ tarafta Feghouli tercihi önemli


Fatih Hoca'nın Feghouli'yi düşünmeme durumu geride kaldı diye düşünüyorum. Sakatlığından önceki birkaç maçta kullanmaya başlamıştı ki şanssız bir sakatlık oluştu. İlk zamanlar ısrarla düşünülmedi, sonrasında üst üste oynamak durumunda kaldı, araya Milli Takım girdi, 1.5 gün sonra yine 11 başladı derken sakatlık oluştu. Bursaspor maçında rotasyon gerekiyordu, orada yaptığımız hata büyük oldu.

Olan oldu, önümüze bakıyorum. Fenerbahçe maçını yeni bir başlangıç olarak görüyoruz. Serdar Aziz, Onyekuru, Eren Derdiyok ve Feghouli gibi isimlerin oynayabilecek duruma gelmesi avantaj. Özellikle hücum tarafında alternatif sahibi olduk ve kalitemiz yükseldi. Burada mühim nokta Fatih Hoca'nın ne düşündüğü olacak.

Farklı bir dokunuş lazım diyorum. 2011 - 2012 sezonundaki Fenerbahçe derbisinde 4-4-2'ye geçiş bizler adına büyük bir sürprizdi. Devamında o düzenle istikrar yakalamış ve çok başarılı olmuştuk. Buradaki kastım yine 4-4-2'ye dönmek değil, farklı bir şeyler gerekiyor. Kadronun mevcut yapısına uygun en iyi oyunu oynamamız gerekiyor.

Klasik düzenden devam etmemiz halinde ise şu hücum kurgusu olabilir;

Feghouli Belhanda Garry
Derdiyok

Bu düzende Onyekuru'yu kenarda tutar ve hamle oyuncusu olarak düşünüyorum. Porto gibi deplasmanlarda Onyekuru'nun kanat, Sinan Gümüş'ün forvet olduğu düzenler başarılı olur. Çünkü top sizde değil ve rakibin bırakacağı açıklara uygun bir kadro. O kontra silahı da Porto deplasmanı iyi işlemiş ama gol gelmemişti.

Kendi sahanızda Fenerbahçe'yle oynarken topun sizde kalması daha olası. Fenerbahçe savunması geride ağır kalıyor ve önemli boşluklar bırakıyor ama onların da önceliği topa sahip olmak. Siz kendi sahanızda ağırlıklı olarak topa sahip olacaksınız. Haliyle de pas yapmaya, topu rakip yarı sahada tutmaya ihtiyacınız var.

Haliyle Garry / Onyekuru kanatlarıyla bunu başaramazsınız. İki isim de açık alanları seviyor ve hız olmazsa olmazları. Bir kanadın Feghouli gibi daha 10 numara özellikli, pas oyununa yatkın isim olması önemli. Bu hem Belhanda'yı rahatlatacak, hem de topun biraz daha sizde kalmasını sağlayacak. Onyekuru da patlayıcı özelliğiyle iyi bir alternatif olarak kenarda olacak.

Emre Akbaba sahadayken de ağırlıklı olarak sağ kanatta oynaması gerektiğini düşünüyordum. Mesela sağ tarafta o daha iyi olurdu. Hem pas oyunu oynar, hem forvet özelliği gösterirdi. Sol ayaklı olması da içe kat etmesini, şut imkanı bulmasını sağlar. O bölgede kağıt üzerinde iyi bir rotasyonumuz olsa da biz bunu sakatlıklar itibariyle kullanamıyoruz.

8 yorum:

  1. fb nin orta saha çok yumuşak, gelen geçen delik deşik ediyor orta sahalarını ve üzerine savunma da ağır,ndiaye eğer yorgunluğu falan yoksa bu maç onun maçı olabilir delik deşik edebilir fb orta sahasını,ve tabi garry nin yapacağı koşular da çok değerli bu ağır savunmaya karşı,fbnin savunma ve hücum arası aşırı derecede kopuk oluyor, normalde iyi durumda olsak tuzla buz ederdik fb yi ama işte bizde de durumlar karışık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mümkün olduğu kadar hareketli ve tempolu olmak zorundayız..

      Sil
  2. feghouli sahaya çıkarsa, 20 dakika içinde 1-2 depar atar pardon depar bile değil deparcık. sakatlanır çıkar.

    YanıtlaSil
  3. Pek dillendiren yok ama Emre'nin eksikliği çok çok büyük handikap yaratıyor.Bence takımda gole en yakın oyuncumuz o.Yokluğunda da gol bulmakta ne kadar zorlandığımız ortada.Diğer maçlarda olduğu gibi bu maçta da onun eksikliğini hissediyoruz.Baksana doğru düzgün top oynamayan, 2 koşunca sakatlanan birine umut besliyoruz.Oysa Emre sakat olmasa yazarız sağa kafamız rahat olur.Baktık çok kontra yakalıyoruz ve Emre veya Belhanda etkisiz çıkarırız Henry'yi alırız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki. Gol sorunu yaşıyoruz mesela, takımın gole en yakın ismiydi belki de. Sadece bitirme anlamında değil, golün oluşumu noktasında da. Son haftalarda gol dahi atamıyoruz.

      Sil
  4. Dikkatinize sunarim arkadaslar...Bakin haber cikti Malatya da Terim dönüşte sakatlari otobuse almadi diye..Ve ne hikmetse bu hafta sakatlarimiz iyilesmeye basladi..Yöneticiler buna cozum uretmeyip rol yapanlara cezayi kesmeyip hep Terim e atacaklarsa topu bir yerlerde helva kokulari yukselir gibime geliyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atacaklar tabi. Hep yazdım, Terim'in gölgesi arkasına saklanıyorlar diye.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir