4 Ekim 2018 Perşembe

Porto 1-0 Galatasaray, oyunu aldık ama skoru alamadık


Porto gibi bir deplasmanda bulabileceğimiz maksimum pozisyonu bulduk. Düşük tempoda, hızlı hücumlar en büyük kozumuzdu ve Fatih Hoca da oyunu mükemmel kurgulamıştı. Kaçan golleri şanssızlıktan öte beceriye bağlıyorum. Casillas faktörü de etken ama bitirememek biraz da forvet kalitesiyle alakalı.

Bu bir Sinan Gümüş eleştirisi değil. Aksine mevcut isimler arasında belki en iyi alternatif. O da forvet pozisyonunda, Şampiyonlar Ligi gibi bir arenada oynayabileceği en iyi futbolu oynadı. Girdiği pozisyonlar, gol tehdidi oluşturabilmesi ve sırtı dönük topu aldığında iyi / kötü duvar olma çabası. Günün hız oyununda Sinan Gümüş'ün varlığı önemli etmendi ama yetmiyor.

Beceri kısmına Garry Rodrigues ve Onyekuru'yu da ekleyelim. Onların da girdiği pozisyonlar var ama bitirme noktasında yoktular. Açık alanda etkiliydik, rakip beklerin arkasına iyi sarktığımızı düşünüyorum. Hücumda da iyi / kötü bir organizasyon vardı, seri paslar sonrası gelişen pozisyonlar da var. 

İlk yarıda düşük tempo büyük avantajımızdı ve mümkün olduğu kadar seri oynamaya çalıştık. Porto'nun en önemli kozu kanatları ve Marega'yı savunma arkasına sarkıtma girişimleriydi. Marega kısmını hallettik, Nagatomo'nun kanadında ise belli anlarda sorun yaşadık ama genel itibariyle güçlü şekilde ayakta kaldık.

2. yarıda da olması gereken bu tempoyu korumaktı. Özellikle 2. yarının ilk 10 dakikasına dikkat edeceksiniz. Gol öyle olmadık ve anlamsız şekilde geldi ki büyük bir kırılma yaşadık. Bunu da duran top zafiyetiyle açıklayamam mesela. Maicon ve Donk kimi tutuyor, ne yapıyorlardı. Marega o kadar rahat kafayı vurmamalı. Bu seviyede yenmemesi gereken bir gol.

Mevcut yapının ısrarla altını çizeceğim, çünkü malzeme bu. Bizim olmazsa olmazımız açık alanda yaratacağımız etki ve hızımızdı. Porto 1-0 öne geçtikten sonra çok fazla risk almadı. Galatasaray da kapalı savunma karşısında bu profildeki futbolcularla kolay kolay etki gösteremez. Buna rağmen yine kaçan pozisyonlar var, topu rakip yarı sahasına yıktığımız her anda etkili olduk ama organizasyon sıkıntısı yaşıyoruz. Bu anlarda sorumluluk alması gereken futbolcular sahneye çıkmalı.

Belhanda / Feghouli değişikliği bu anlamda doğruydu. Feghouli sonrasında biraz daha hareketlenme yaşadık ama pozisyonlar gol getirmiyor. Top tutacak, biraz daha fiziğiyle rakip stoperi zorlayacak bir forvetin gerekliliği var. 3. değişikliği Linnes / Mariano olarak bekliyordum. Linnes işin savunma tarafında tamamdı ama hücum kısmında aksıyordu. En azından biraz daha teknik kalitesiyle Mariano sağ tarafta etki gösterebilirdi.

Sevindiğim noktalar var. Deplasman oyununu bulduğumuzu düşünüyorum. Donk / Badou Ndiaye yer değiştirir ve hem hızı, hem deliciliğiyle etkili bir takım olabiliriz. Fernando'nun geri döndüğünü düşünüyorum, o da hem savunma, hem de top bizdeyken yaptığı pas alışverişiyle maçın iyilerindendi. Donk'un da sarı kartı olmasa hücumda Fellaini gibi değerlendirilebilirdi. İlk yarıdaki seri pas aksiyonunun önemli isimlerinden.

Kazanılabilecek bir maç olmasından dolayı üzgünüz. Deplasman oyununu bulduğumuzu düşündüğüm için ise gelecek adına umutlandım. Porto deplasmanında gösterdiğimiz mücadelenin yarısı lige yansıdığında zaten formasyonları konuşmayacağız. İnsanlar yine Belhanda'ya şartlanmış halde ama onu da beğendim. Feghouli de kazanılacak gibi derken gelecek adına umut ışığı var. Grupta da enseyi karartmamalı, bence şansımız çok yüksek..

22 yorum:

  1. Bi alt ligin gol kralı bi Sinan ı ilk defa böyle kullanma düşüncesi gecikmiş bir durum bence yeteneğini forvet hattında daha da olgunlaştırabilir maça gelince ortasaha merkezli topun dönüş hızı bizi en çok zorlayan şey yetenekler patlamak için ortasaha oyuncularının top çevirme hızı ve korkmayan görüntüsü şart bu kadar kaleciye pas verilmemeli işte ozaman güven artar ve 'ofansif oyun biçimi' daha oturaklı ve emniyetli hissederek inanılmaz kalite kazanabilir demem o ki oyuncularımız bu ortasaha ile kafalarında hep hatanın telafisinin zor olduğunu düşünerek belki yavaş hatta tedirgin düşünmek zorunda kılıyor top kullanırken. İlk değişiklik o yüzden selcuktu ve savunma stilini değişmemiz de şart oyuncular birbirine daha iyi alıştığında sırf kart tehdidi yüzünden posiyon geliştiriyor rakip dokunursan atar diye korkuyo oyuncumuz bunu takım halinde yapmamız Şart donk ve Serdar artı ndiaye de olmamalı bu yük sürekli linnes mariano bence de daha etkili olabilirdi ki değiştirmeye de geç başladık diye düşünüyorum. Genel olarak 6 net kaçır birde penaltı verilmesin korkunç bir korner vasatımiz ile kaçınılmaz bir sonuç oldu 0 0 bitmesi lazımdı en azından bu şanssız ve beceri kaynaklı dediğin gibi sorunlu akşamda bile. Topu yerden çok az kaldırsalardi nagatomo ve Sinan ile ilk yarı 2 gol gelmişti örneğin sağlık olsun bu enerji ve ciddiyet bizim için önemli kazanımlar gerçekten devamı dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinan Gümüş yorumun doğru. En azından deplasmanlar adına iyi bir plan bulduğumuzu düşünüyorum.

      Sil
  2. 1 puana razıydık, puansız dönüyoruz. hem de onca pozisyona rağmen. cidden can acıtan bir gece...
    diğer maç da berabere bitmedi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer maç berabere bitmese de Lokomotiv saf dışı kaldı. Oyun olarak ümit verdik, bence liderlik şansımız bile yüksek.

      Sil
  3. Gruptan çıkacağımıza olan inancım tam.Forvet alınmadıktsn sonra da bu inancım azalmadı.Yalnız şu maçlarda Belhanda daha fazla sorumluluk almalı bunu yapamıyor.Evet olmaması durumunda yerine koyacağımız 2.isim olmadığı için sorun yaşıyoruz ama o oynadığı zaman da hayalet gibi.Hoca Selçuk değişikliğini biraz da bu yüzden yaptı bence çünkü Belhanda ön tarafı yeterince besleyemedi.İnsan üzülüyor tabi maçın hakkı galibiyet değil desek bile beraberlikti yani çünkü girdiğimiz pozisyonlar daha netti ama Casillas'ın da devleşeceği tuttu işte.Geçen yıl beşiktaş maçında 2 hatalı gol yiyen adam bugün panter kesildi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda düzen içinde işliyor ama hücum tarafında daha ince işler beklendiği doğru. İlk yarıda yine de fena değildi.

      Sil
  4. deplasmanda kontra atağı çokça denemeliyiz bence. ndiaye hızlı kanatlar hızlı. bugün ndiaye yokken bile yapabildik hızlı hücumları. onunla daha iyisini yaparız. avrupadaki devler bile rakibi kitlemek yerine böyle hücumlar deneyip gafil avlıyolar. özellikle bayern münih bunu çok iyi yapıyo. deplasman oyunumuz bu olmalı. ilk golü attığımızda gerisi geliyo zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadro yapımız buna o kadar müsait ki. Tarzımız bu olmalı, fazlasıyla elverişli bir yapı var ve bu da güçlendirilebilir.

      Sil
  5. Herkes oynayabileceği en iyi oyunu oynadı. Herkes yapabileceğinin en iyisini yaptı bir kişi hariç belhanda. Bu adam kağıt üzerinde en doğru isim olabilir ama gerçekte asla degil. Maç boyunca toptan saklanip sorumluluk almaktan kaçtı ve sonuç ortada. Bu adam ne 10 numara ne 8... Koskoca bir SİFİR bu adam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda'nın mücadele tarafı oldukça iyiydi. Bu mücadeleci oyunda da katkısı çok fazlaydı. Dün beğendim.

      Sil
    2. Toplu oyunda sahanin hiçbir yerinde yoktu. Resmen kaçtı toptan. mucadele koşma işini Fernando donk ondan daha iyi yapar ki dün de yaptılar zaten.

      Sil
    3. Ben farklı düşünüyorum.

      Sil
  6. Ben umutluyum takımdan. Böyle devam edersek gruptan en kötü 2. olarak çıkarız, ligde de şampiyon oluruz. Unutmayalım ki dün akşam Ndiaye ve Emre yoktu. Sadece Ndiaye döndüğünde bile epey fark yaratacaktır. Devre arası da forvet transferi yapılsa yeter.

    YanıtlaSil
  7. Hocam, konuyla tam alakalı değil yazacaklarım ama, bağımsız bir post giremediğim için en kolay yol oarak burayı seçiyorum. Sanıyorum toplum olarak kişileri / olayları anlık değerlendirme gibi ciddi bir sorunumuz var. Daha 1 ay önce örneğin bu grupta üçüncülük başarıdır diyordun, şimdi şansımız çok yüksek diyorsun. Ya da Lokomotif maçı sonunda bir Garry güzellemesi yapıldı ki aman Allah'ım sanırsınız Messi bırakmış Barca'yı da bize gelmiş, ama ezdiği topları kimse görmedi.. Biz niçin iyi giderken daha iyi olmak adına eksikleri tartışmaz halı altına süpürür, kötü giderken düzeltmeye çalışmaz öldürürüz anlamıyorum. Bu genel tespit sonrası daha özel birşey; yukarıda yazdığıma da tezat olarak senin bu Belhanda sevdanı hiç anlamadım Burak hocam, istatistiklerine baktım görmediğim bir şey mi var diye; adam maç boyunca 23 pas atmış ki bunların da 16'sı başarılı, %70 gibi pas yüzdesi.. Biz bu adamdan oyun kurmasını bekliyoruz. defansif yönüne bakıyorum 1 top çalma.. Donk ile Fernando onun yokluğunu kapatacağız derken koşmaktan çatladı yahu çatladı. Hiç faydası olmasın, zararı olmasa ona da bu yoklukta tamam diyeceğim ama günah hocam günah, Belhanda denilen adam, bu takıma sadece zarardır başka bir şey değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkür ederim ve bazı yanlış anlaşmaları düzeltmek isterim.

      1 ay önce 3.lük başarı demedim. Bu grubu çektikten sonra ilk 2 hedeftir ama 3. olursan da başarısızlık saymam dedim. Forvetsiz yapıda, oldukça fazla handikabımız vardı. Hoca bunu aşabileceğini gösterdi. Bu ilk yanlış anlaşma.

      Loko maçı sonunda elbette Garry güzellemesi yapılacaktı, müthiş bir oyun oynadı çünkü. Cl arenasında bu oyun oldukça kıymetli. Nitekim 3 puanı aldın.

      Geldik Belhanda'ya. İzlediğim bir futbolcu, dün maçı da izledim ve karşıma rakam koymaya gerek yok. Yazıda zaten gerekeni yazdım. Özellikle ilk yarıdaki o mücadelede Belhanda'nın hareketliliği ve baskısı çok kıymetliydi. Eleştirenler tabelaya takılıyor, kendileri açısından haklı da olabilirler ama benim yorumum bu. Ki bunları yazan tek kişi ben değilim bu ülkede. Yani insanların da bir bildiği vardır diyebilmek lazım.

      Ya da ben böyle diyorum diyerek kestirip atmalı. Ben saygı duyuyorum eleştirene tabii ki. Teşekkür ederim yazdığın için de.

      Sil
    2. Insanların bir bildiği varsa gerçek futbol yorumcularının yuzde 90'ı bu adamı cok sert elestiriyor. Bir bildikleri var demek ki..

      Sil
    3. Bu yorumu normalde yayınlamazdım ama yayınlamak istedim. Gerçek futbol yorumcuları kim ya da kime göre gerçekler. Bu tarz yorumları yayınlamayı sevmiyorum, istemiyorum. Bunun adı sansür değil. Eleştiri tamam, hatta çok severim ama "gerçek futbol yorumcuları" diyerek, karşı fikirde olanı realiteden uzaklaştırmak hoş değil.

      Sil
    4. Şu ilk yorumu yazan benim, ancak ikinci adsız ben değilim öncelikle bunu belirteyim. Birini gerçek/çakma diye ayırmanın kimsenin haddine olduğuna da inanmam.

      Öte yandan kendi yazdığıma verdiğin cevaba bakarak şunu söylemek isterim: burası her ne kadar senin post eylediğin senin yönlendirdiğin bir platform olsa da karşılıklı bir tartışma ortamını da sağlaması gerektiği kanısındayım. Ve sen ilki dışında söylediklerime cevap vermiyorsun. Örneğin Loko maçındaki garry. Stattaydım elbette ben de alkışladım, ancak sonraki maçlarda da görüldüğü gibi gününde olması çok önemli top ezme konusunda haddi hududu yok bu çocuğun. Eziyor işte eziyor yemiyor içmiyor eziyor, herkes güzelleme yapsın elbet iyi performansı alkışlayalım ama bir Hagi bi Drogba muamelesi bi zahmet yapmasın! Sen ve senin gibi birçok insan bu noktayı atlıyor.
      Gelelim Belhandaya ilk yarı mücadelesi demişsin ben sana çıkarıyorum önüne koyuyorum işte bak maç boyunca 1 top kapmış yani 1 ikili mücadele kazanmış. Onu da varsayalım ilk yarı yaptı, bu mudur mücadele? Topla 23 defa buluşmuş diyorum hani her yere koşar top alır top verir yine mücadele dersin buna başım gözüm üstüne yav 23 pas yav el insaf! Ve sen istatistiklere bakmam mücadele diyorsun. Çok ilginç, son paragrafta yazdığını; “ben böyle diyorum”u yani çok kelimeyle ifade ediyor gibi görünüyorsun bu pencereden

      Sil
    5. Adsızlar karışabiliyor, o anlamda kusura bakma.

      Belhanda için Porto maçında izlediğimi, gördüğümü yazdım. Önüme rakam sunulmasına gerek yok. Antalyaspor karşısında da Belhanda'yı yine izledik, belki maçın en iyisiydi. Beklediğim de bu benim ama insanların beklentisi tabela olunca görüntü değiliyor. Her görüşe saygım sonsuz yani.

      Sadece üslup, hakaret, küfür ya da karşısındakiyle alay edermiş gibi atılan yorumları yayınlamıyorum. Herkese de cevap yazıyorum, hiç günahımı almayın :)

      Tartışma ortamı var, postların altı forum gibi ve bende bundan yana çok mutluyum. Görüşlerin, değer verip bloga yorum attığın için saha da teşekkür ediyorum. Bu tarz yorumları daima yayınlarım.

      Ayrıca bir Hagi ya da Drogba muamelesi yapmıyor kimse, abartmayın :)

      Sil
  8. bu belhanda konusu hastalık haline geldi insanlarda ilk yarı gayet iyi oynadı 2.yarı çok etkisizdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yargı çok keskin. X isim Belhanda'nın adını kağıtta görünce eleştirmeye başlıyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir