7 Ekim 2018 Pazar

Tutmayabilirdi, riskli bir hareketti ama hocanın da farkı burada


Geçtiğimiz sezon kaybedilen deplasmanların ortak noktalarından biri "orta saha çıkarıp oyuna forvet almaktı". Tüm planı, programı bir kenara bırakıyorduk ve orta sahayı tamamen boşaltarak oyuna forvet sokuyorduk. Kenardan getirebileceğimiz iyi bir forvetimiz olmadığı için de fark yaratamadık. Bu sezon Akhisarspor deplasmanında alınan mağlubiyette de bu var.

Antalyaspor karşısında ise kağıt üzerinde oyuna alabileceğimiz forvet dahi yok. Fatih Hoca'nın gol aradığı anlarda forvet konusunda aldığı riskler meşhurdur ama biz alternatif üretemiyoruz. Şans bulan isimler de yeterli düzeyde değil, kenarda ise kimse yok. Haliyle de bu bambaşka bir meydan okuma oluyor. Fatih Hoca'nın işi her geçen dönem daha da zorlaşsa da zirveyi elden bırakmıyor.

Belhanda / Maicon, Onyekuru / Donk değişiklikleri büyük bir riskti. Ayrıca her zaman işlemeyecek bir plan ama hoca bu tarz riskleri almayı seviyor. Bu sefer orta sahayı boşaltmadı, normalde oyundan çıkan isim Fernando olabilirdi. 10 numara ve kenar oyuncusunu oyundan aldı, forvetini kenara attı ve 4-4-2 gibi görünen bir düzende iki uzun ismini forvet gibi kullandı.

Orta rekoru kırıldı çünkü bu maçta. Forvette Sinan Gümüş oynarken de kenarlardan ısrarla orta denedik. İlk yarıda işleyen bir hücum yoktu, topu ısrarla kenara taşıdık ve açık oyuncularının etkisiz hali beklere ısrarla orta açtırdı. İsabet sağlamak zor, çünkü ceza sahası içinde doğru pozisyonu alacak bir hücumcumuz yok. Kağıt üzerinde buna uygun hücumcularımız yok.

2. yarıda ise daha hızlı top çevirip, Belhanda'ya da sorumluluğu verince organizasyona daha yakın hücumlar izledik. Bu sefer de takıldığımız isim Boffin'di ama doğru bir hücum planıydı. Belhanda'nın çıkmasını anlamadım mesela, ön alandaki hareketliliği sağlayan isimdi. Fatih Hoca o andan itibaren tamamen kanat ortalarını düşündü ve Maicon'u kullanmak istedi. 

Bu da tutmayınca Onyekuru / Donk değişikliğiyle rakip ceza sahasında daha etkin bir Galatasaray ortaya çıkarmak istedi. O andan itibaren kanat ortalarına dönmek dışında çareniz yok, biz de bunu zorladık. Donk'un golü tesadüf değil, hocanın tam olarak istediği buydu. Tutmayabilirdi, riskli bir hareketti ama tuttu. Haliyle de galibiyet Fatih Hoca'ya yazacak.

Ocak ayına kadar da idare edeceğiz. Kısır döngüye girebileceğimiz bazı anlarda hocanın bu tercihi bir plan olacak. Her zaman çalışmaz, belki riskli hareket ama mevcut içinde de atılabilecek çok fazla adım yok. Donk'un hava hakimiyeti Eren Derdiyok'dan iyi, böyle düşünün. Bu forvetsiz ortamda hoca bambaşka şeyler ortaya çıkarmaya devam ediyor..

7 yorum:

  1. Bence daha da erken alabilirdi hoca donku,çünkü belhanda varken de merkez üretmek imkansızdı Antalya merkezi çok adam ile kapattı belhanda varken de sürekli kenar orta deniyorduk hoca da başka birşey uretemiyecegiz bari donku maiconu alayım da ikisinden biri vurur belki dedi ve tuttu yani risk değildi bence rakip zaten kapanmış gelme niyeti yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda yine de iyi çalıştı, üretkenlikte iyiydi. İş forvetinde bitiyor, orada top tutup, duvar olamadıktan sonra anlam ifade etmiyor ki.

      Sil
    2. evet bencede iyiydi hatta en iyi deplasman maçı da olabilir belhandanın

      Sil
  2. Sinan varken niye orta yerine verkaç yada dikine ara paslar yapmadik? Cunku yapamadık. 8 ve 10 numara dediğin adam baski altinda (yani sırtında adam varken) sırtı donuk top alip yüzünü ve topu karşı kaleye dönebilen adamdır. Ama bizde boyle adam yok belhanda da diğerleri de sırtında adam varsa gelen pası yana ya da geriye atıyor. Yüzünü rahat dönemeyince araya pas atamiyoruz verkaç yapamıyoruz kolay kolay. Allahtan bekler bindiriyorda orda oynayacak alan buluyoruz. Yapabildigimiz bu oldugu icin kafa vuramayacak olsa da 30 orta yapiyoruz ya sekerse karambol olusursa diye. BAM doneminde de sıkıntı buydu. Aurelio Emre B. Selcuk ve Melo'yu değerli kilan topu zir durumda alip yüzlerini karsi kaleye dönebilmeleriydi. Boyle 10 numara 8 numara yok su an kadroda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü top bizde, açık alan bulamıyoruz ve Sinan Gümüş ısrarla stoperlerin kucağında geziyordu. Bu profilde oynarsa bahsettiğin 10 numarayla da o iş olmazdı. 2. yarıda daha sahte 9 gibi oynadı, gezmeye başladı ve ön tarafa hareketlilik geldi. Bu profildeki hücumcularla mümkün olduğu kadar hareketli oynamak gerekiyor.

      Sil
  3. Bence risk değil mecburiyetti çünkü boş ortalar yapıyorduk ve her ortayı rakip uzaklaştırıyordu.Hoca da mecburiyetten elindeki iki uzunu öne attı hiç değilse yapılan ortalar bir işe yarar diye düşündü ki düşündüğü gibi oldu.Maicon Sinan'a alan açtı Sinan kötü vurdu mesela.Sonra Donk hava hakimiyetini kullanarak güzel bir gol attı ve sonucu aldık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Risk. Tutmasa bu sefer de farklı eleştiriler gelecekti.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir