25 Kasım 2018 Pazar

Bu adamın nefessiz kalmasından daha doğal ne olabilir ki


Fernando'nun en formsuz hali dahi mühim. Sahada tuttuğu yer ve önemi çok büyük. Oyun aklı, sertliği, daha da önemlisi "liderliğiyle" Galatasaray'ın fark yaratacak futbolcularından. Geçen sezon yaşadığı sakatlığın ardından bir türlü "dönemedi" desek bile o sahada olduğunda bir şeyler çok daha iyi ilerliyor.

Yine önemli bir sakatlığın ardından döndü. Adale sorunu malum, kurbanlardan biri de Fernando oldu. Fernando'nun olmadığı maçlarda ise o pozisyonu bir türlü dolduramadık. Özellikle geriden oyun kurma noktasında fazlasıyla arandığını düşünüyorum.

Konyaspor maçına bakınca yaşadığı bu sakatlığın ardından böyle bir geri dönüş beklemiyordum. Temposuna kadar çok beğendiğimi söyleyebilirim. Stoperlerin oyun kurmakta zorlandığı ortamda bu işi elinden geldiğince iyi yaptı, orta sahada topu iyi sakladı, yeri geldi dikine oynayan da oldu. 

Fernando'nun bu oyununda Belhanda ya da Badou Ndiaye sahada olsa farklı şeyler konuşurduk. Selçuk İnan o kadar ağır ve temposuz kaldı ki topu bir türlü hızlı dolaştıramadık. Rakibe basan Fernando, ön alanda baskı yapan Fernando, geriden oyun kuran yine Fernando. Sorumluluk alıp şut atmaya çalışan, rakip ceza sahasının etrafında olan yine o.

Bu adamın nefessiz kalmasından daha doğal ne olabilir ki. Maç eksiği var, sakatlıktan dönmüş, 3 gündür takımla çalışıyor. Ne yazık ki alternatifi yok, o oyundan çıktığında zaten sizin olmayan orta sahayı tamamen kaybetmiş oluyorsunuz. 

Sakatlıklar ve cezalar bittiğinde Fernando'nun stoperlerin arasına geçeceğini düşünüyorum. 3-5-2 devam edecekse ideal yeri orası olacak. 6'ya Badou Ndiaye, 8'e ise Belhanda ve Feghouli yazılabilir. Tudor döneminde de sık sık stoperlerin arasına giriyordu. Yaş da ilerledikçe o pozisyonda kariyerini uzatacağını düşünüyorum.

Geriden oyun kurar, stoperlere liderlik eder ve topla çıkarak orta sahaya destek verir. 3'lü savunmada bu gerekli ama eldeki kısıtlı imkanlarla şu ana kadar uygulayamadık. Donk da bu işi yapar, hem stoper hem de orta sahada iyi alternatif ama o da yok. 

12 yorum:

  1. Gecen sene Tudor döneminde 2-0 dan 4-2 ye çevirdiğimiz maçta da Fernandoyu stoperlerin arasına atmıştı ve çok iyi oynamıştı, ndiaye 6 ,belhanda 8 idi ,bu oyuncular döndüğü zaman güzel isler olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İdeal düzen o görünüyor. Badou'nun 6, Fernando'nun stoperlerin arasında, Belhanda ve Feghouli'nin de 8 olduğu.

      Sil
    2. ben yine de bir derin oyun kurucu almamız gerektiğini düşünüyorum örneğin;tolgay arslan

      Sil
    3. İhtimal doğarsa düşünülür ama şu vakit takımda öyle eksikler var ki.

      Sil
  2. ben beşiktaş maçına şu formasyon ve kadroyla çıkılması gerektiğini düşünüyorum:

    muslera

    maicon-fernando-ozan

    selçuk

    nagatomo-linnes-feghouli-mariano

    onyekuru-eren

    buradaki sürprizim linnes. hem elde fazla malzeme yok hem de eldekiler içinde o pozisyonu doldurabilecek adam temposu, oyun aklı ve asgari düzeydeki fundamentalıyla linnes. bu formasyona güveniyorum çünkü mariano ve feghouliden en iyi verim alabileceğimiz formasyon bu.

    tabii formasyondan da ötesinde oyun stratejimizin rakibi biraz daha geride, orta sahada özellikle de kanatlarda baskılayarak topu kapmak ve onyekuruyu açık alanda topla buluşturmak olması gerektiğini düşünüyorum. biraz daha savunma odaklı düşünebiliriz. hem kısa paslı geçişi bu oyuncu grubuyla yapmamız zor olacaktır hem beşiktaş deplasmanı. bence konya maçındaki uzun top taktiğimiz de fena değildi, bu maçta bu da denenebilir.

    özetle birazcık anadolu takımı gibi oynamamız gerekecek, kayıpsız atlatmanın yolu gerçekçi olmaktan geçer.

    hamiş: moskova maçı 11imi de yazayım:

    muslera

    serdar-maicon-ozan

    fernando

    nagatomo-badou-feghouli-mariano

    onyekuru-eren

    hiç sakat yokkenki ideal 11im:

    muslera

    serdar-fernando-ozan

    badou

    nagatomo-belhanda-feghouli-mariano

    emre akbaba-(santrfor transferi)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beşiktaş maçı için yazıyorum, Selçuk İnan ile imkansız. Sürpriz Linnes tercihi gibi hareketler olabilir ama mecburen o maçta 4lü savunmaya dönecek gibiyiz. Alternatif kalmadı.

      Sil
    2. haklı olabilirsiniz. ancak 4lüden de hiç birşey çıkmıyor. 3-4-3 olabilir:

      muslera

      ahmet-maicon-ozan

      nagatomo-fernando-feghouli-mariano

      onyekuru-eren-yunus

      yunus'un da zamanı çoktan gelmiştir.

      Sil
    3. Ahmet Çalık'la 3lü savunma gerçekten zor :( En son Tudor, Malatya deplasmanı denedi ve sonu olmuştu.

      Sil
  3. ben esas ndiaye'ye kızgınım. kavgacı dövüşçü bi tip değil, maçlarda gayet sakin. gitti daldı adama. al işte kaç maç yok. yahu zaten kiralıksın..
    demek istediğim kavgacı biri olsa şaşırmam. tam zamanını buldu yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kiralık oynuyorsun, iyi de para kazanıyorsun ve 5 maç oynamayacaksın. Zaten ligde ilk 3 maçı kaçırdın. Bu durumda ne anladım ben bu işten. Çok haklısın.

      Sil
  4. Maçın en iyisiydi bence.Lokomotiv maçında da dinlendirilirmesi gerektiğini düşünüyorum çünkü Donk ve Badou ligde cezalı oldukları için derbide oynayamayacaklar bu yüzden bu ikili Lokomotiv maçında oynamalı ve Fernando derbi için dinlendirilmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem en iyisiydi, hem de neden olmazsa olmaz olduğunu izledik aslında.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir