11 Kasım 2018 Pazar

Burada da Mariano'yu doğru kullanmanın önemi ortaya çıkar


Mariano adına kıymetli bir istatistik var. Deplasmanda attığımız son 4 golde 3 asisti var. Ne kadar eleştirilse de bir şekilde tabela yapmayı başarıyor. İnsanların kafasında ilk geldiği zamanlardaki etkisi olduğu için doğal olarak eleştiriliyor. Geçen sezon yaşadığı sakatlığın ardından bir türlü gerçek anlamda dönememişti. 

Oysa kalite eşiği öyle yukarıdaki tek başına maç kazandırabilecek bir bek. Geçen sezon Başakşehir'i yendiğimiz maçta attığımız gol gibi. Kalite olarak Linnes'le asla kıyaslamam. Ama Linnes'in artısı istikrarı ve mücadelesiydi. Mariano ise ne tempo ne de istikrar olarak beklenilen seviyede değildi. Şansı, arkasında Linnes gibi bir alternatifinin olması.

Mariano'nun teknik özelliğine ihtiyacımız var. Geriden oyun kurabilmek büyük bir sorun. Ya da geriden topla çıkabilmek diyelim. Mariano'nun en kötü hali bile en azından bu konuda iş yapar. Savunma tarafı geçtiğimiz sezon da sorunluydu, bu değişmez. En azından hücumdaki etkisiyle istikrar yakalamalı.

Burada da Mariano'yu doğru kullanmanın önemi ortaya çıkar. Sevilla döneminde de 3-5-2'nin sağ kanadında sık sık oynamış ve iyi işler çıkarmış bir isim. Dediğim gibi, hücum etkisi çok yüksek. Arkasını süpürecek bir isim olduğunda savunma zafiyeti o kadar ön plana çıkmıyor. Ozan Kabak'ın bu anlamda çok iyi iş çıkardığını düşünüyorum.

Mariano da odağını tamamen hücuma verdi. Hem takımın pas oyununda etkiliydi, hem de sağ kanadı çok iyi kullandı. Hatta öyle bir noktaya geldik ki sağ taraftan Mariano'nun yaptığı ortayı sol tarafta Ömer Bayram bitirdi. Bu düzen işler, daha da gelişir. 3-5-2 içinde de Mariano ideal futbolcular. Onu da böylelikle yükseltebileceğimize inanıyorum.

Sadece o da değil. Linnes de bu oyunu iyi oynar, hatta yeri geldiğinde orta sahaya dahi yazılabilir. Mariano için de "orta saha oynayabilir" yorumu yaparken bahsettiğim buydu. Pas oyunundaki etkisi ve teknik özelliği iş görürdü. 3-5-2'nin sağ kanadında zaten orta saha gibi, en azından oradaki pas aksiyonunda faydası büyük.  Böyle bir futbolcuyu kazanmak gerekiyor.

11 yorum:

  1. ndiaye burada kilit oyuncu, biz ona hücumda yap savunmada diyoruz ama bence tudorun geçen sene yaptığı gibi sadece savunma yapmasını istemeliyiz,rakipler nefes alamıyordu 2.bölgede rakipleri inanılmaz yıpratıyordu,mariano nun da arkasını süpürüyordu ndiaye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ndiaye eğer Belhanda ve Feghouli gibi isimlerle orta sahada oynarsa hücumda anlamsız işler yapmaktan da vazgeçecek, enerjisini de tamamen orayı süpürmeye yönelik kullanacak.

      Sil
    2. hücum da anlamsız işleri yapmasının sebebi ondan hücum istenmesi,umarım bu saatten sonra sadece süpürücü olarak oynatırız

      Sil
  2. Sezon başında ligin en iyi orta sahası ve en iyi bek rotasyonu bizdeydi ama formsuzluklar ve sakatlıklar takımı çok düşürdü. Milli maç arası ile birlikte daha sağlam geri dönmemiz lazim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi orta saha rotasyonu bizde gibi görünse de doğru profiller mi sorusu sorulmalı. Dediğin gibi formsuzluk ve sakatlıklar bizi çok kötü etkiledi.

      Sil
  3. Ozan ında ilk kez oynadığı 3lü defanstaki sağ storper rolünde çok iyi iş çıkarması Mariano yu bu pozizyonda kullanmamız adına önümüzü dahada açabilir. Ozan kimi pozisyonlarda bek gibi pozisyon alıp savunma yapması gerekmesine rağmen hiç sırıtmadığı gibi aynı zamanda maçın en çok topçalan-ikili mücadele kazanan-top uzaklaştıran ismi olması taktire şayan cidden.

    Ozan - Mariano ikilisinin uyumu geliştikçe Mariano nun hücum becerilerinden çok daha fazla faydalanabiliriz. Fatih hocayıda buralarda çok eleştirdik son günlerde hakkını teslim edelim geçte olsa oyun anlamında çok önemli bir hamle geldi.. bu maçı kendisine yazıyorum. umarım bu 3 lü savunma düzeni devam eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozan Kabak'ın müthiş bir kademe özelliği var. 4lü savunma oynarken de o kanadı çok iyi kapatıyordu. 3'lü savunmada ise bu işi bana göre çok daha iyi yaptı.

      Sil
  4. Adam orta yapmıyor resmen sanat icra ediyor.Yaptığı asist öylesine yapılmış bir orta değildi mesela.Bilerek görerek atılmış bir pastı.Kayseri maçında şu sistemle şu futbolu görünce insanın "Keşke sezon başından bu yana bunu deneseydik" diyesi geliyor.Döndükleri zaman Fernando stopere geçer, Ndiaye orta sahadaki yerinde oynar, Emre de en uçta Onyekuru ile oynar.Gerçi biz şu an bu sisteme çok ısındık da hocanın planı acaba tek maçlık mıydı bunu da göreceğiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknik özelliği üst düzey. Bu temposuzluğa rağmen böyle bir seviyede kalması mevcut özellikleri sayesinde.

      Sil
  5. Mariano önemli ancak geçen seneye göre daha geriye gittiği de gerçek. Bunu da yaşına baģlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sezonun ilk yarısında harikaydı. Sakatlık sonrası ise istikrarı bitti. Bu yüzden de onu mümkün olan en iyi şekilde kullanmak lazım. 3-5-2 bunlardan biri.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir