30 Kasım 2018 Cuma

Manuel Fernandes & Galatasaray, hücuma bu tarz bir kreatif etki gerekiyor


Manuel Fernandes'in Lokomotiv Moskova döneminin bittiği bir gerçek. Ayrılığına kesin gözüyle bakılıyor ve sezon sonunda sözleşmesi bittiği için de onu Ocak ayında elden çıkarmaya bakıyorlar. Hal böyle olunca da Galatasaray iddiaları ortaya çıktı ve Fatih Hoca'ya da bu durum soruldu. Hocanın ilgimiz yok açıklamasına rağmen açık bir kapı bıraktığını da eklemek gerekiyor.

Beşiktaş döneminde hayran olduğum isimlerdendi. İstikrarsız görüntüsüyle ön plana çıksa da tek başına maç alabilecek, kreatif ve seyir zevki yüksek bir isimdi. Dönemin Beşiktaş kadrosu içerisinde farkı büyüktü ama ısrarla "istikrarsızlığı" üzerinde durdular. Beşiktaş performansına baktığımızda 112 maçta 20 gol 41 asisti var.

İstikrarı Lokomotiv Moskova formasıyla yakaladı. 2014 - 2015 sezonunda "bedelsiz" olarak gittiği Lokomotiv Moskova'da büyük işler başardı ve son şampiyonluğun da en büyük pay sahiplerinden biri. Bu formayla sahaya çıktığı 134 maçta 33 gol 24 asisti var. 

Tam bir hücum jokerine döndü. Beşiktaş günlerinde ağırlıklı olarak 8 numara gibi oynuyordu. Hatta Valencia günlerine kadar indiğimizde sahaya stoper olarak çıkmışlığı dahi var. Biraz daha geriden oyun kuran bir roldeydi, zaman içinde hücumun derinliklerine geldi. Lokomotiv Moskova'da ise önce 10 numarada, devamında hücumun sol kanadına geçti. Mancini'nin Sneijder'i kullandığı rol gibi düşünebilirsiniz.

Fernandes'i uzun uzun anlatmaya gerek yok aslında, hepimizin tanıdığı bir isim. 32 yaşında olsa da oldukça hareketli bir hücumcudur. Bileklerine hakim, kreatif, ince işleri seven ve tek maçına maç çevirebilecek kalitede bir hücum oyuncusu. Galatasaray'ın da bu anlamda sorun yaşadığını söyleyebilirim. Feghouli gibi isimlerden bu tarz hareketler beklesek bile yanıt alamadık.

Hücumda bu tarz bir kreatif etki gerekiyor. İnce işleri yapacak, tek başına maç kazandırabilecek, ön alanın kalitesini yükseltecek bir futbolcu. Bizde de sol tarafta oynayabilir ya da 10 numaraya çekebilirsiniz. Kenar oyun kurucuya hayır diyemem, şu aşamada koş koş oynayan kanatlarımız var ve "oyun aklı" tarafında zayıf kaldık.

Bu hamle biraz da Beşiktaş'ın Yusuf Şimşek transferi gibi. O sezon kazandıkları şampiyonlukta Yusuf Şimşek'in kreatif etkisi çok yüksekti. Ernst ile orta sahayı sertleştirmişler, Yusuf Şimşek ile de hücumda ince işler yapmışlardı. Fernandes daha yüksek bir kalite ve transfer olma imkanı varsa bu kaçırılmamalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir