8 Kasım 2018 Perşembe

Ne zaman düşseler ve bu iş bitti desek günün kazananı Mourinho oluyor


Futbol çok enteresan. 85 dakika boyunca rakip kaleye gitmekte zorlanan bir Manchester United vardı. Pogba ve Martial gibi isimlerin bireysel çabalarıyla bazı vuruşlar izledik ama organizasyondan bahsetmek imkansız. Juventus ise ilk yarıyı da önde kapatmayı hak etmiş olsa da 2. yarıda dalga dalga geldi. Cristiano Ronaldo'nun müthiş golüyle öne geçtiler, 2. golü bulmak adına her şeyi yaptılar ama günün sonunda Manchester United 2-1 kazanarak evine gidiyor.

Mourinho doğal olarak eleştiriliyor. Bir "Mourinho psikopatı" olsam da ben bile eleştiriyorum. Çağın gerisinde kaldığı bir gerçek. Premier Lig'de Guardiola ile Manchester City'nin seviyesine yetişmek neredeyse imkansız. Onu Klopp'un Liverpool'u zorluyor, Sarri'nin Chelsea'si de aday oldu ve bu takımların ortak özelliği "düzenleri". 

Manchester United adına bir düzenden bahsetmek zor. Büyük bir kaos var ve oyuncu kalitesiyle de gelebileceğiniz nokta net. Kalitesi olan futbolcularla da Mourinho'nun yaşadığı büyük sorunlar var. Şu kaos içinde iyi bile iş yaptılar. Ne zaman düşseler, ne zaman bu iş bitti desek acayip bir şey oluyor ve günün kazananı "Mourinho".

Plan basit, bunu Mourinho da söyledi. Juventus karşısında oyuna Mata / Fellaini girdi. Fellaini ceza sahasında kafa vurmak, Mata da o kafaya ortayı açmak için oyundaydı. Frikik ise işin şans kısmı. Şanstan kastım o an Mata'nın oyunda olmasıydı. Muazzam bir organizasyon ve goldü. 1-1'in ardından maçın 2-1'e gelişi ise kaderin cilvesi. Devamı da Mourinho'nun şovu. Seven aşırı sever, sevmeyen nefret eder ama bu adamın futbol dünyasında büyük bir renk olduğunu kimse inkar edemez.

"Ben buraya işimi yapmaya geldim ama 90 dakika hakarete maruz kaldım. Maçtan sonra kimseyi hedef almadım, biraz sesi yükseltmelerini işaret ettim... Sizi duyamıyorum dedim. Hepsi bu."

"Belki de bu hareketi yapmamalıydım, sakin bir kafayla yapmazdım da zaten ama hem kendi ailem hem Inter'deki ailem hakarete uğrayınca böyle davrandım."

Chelsea deplasmanında da benzer bir görüntü oluşuyordu. Orada da muazzam bir geri dönüş izlerken son dakika kurbanı oldular. Orada da hakarete uğradı ki tamamen haklıydı. Juventus deplasmanında ise uyuyan devi uyandırdılar. Mourinho için ilk akla gelen takım Chelsea olsa da gerçek anlamda evi denildiğinde ya Inter ya Porto dersiniz. Mourinho'nun Inter'i hayatım boyunca unutamayacağım bir tat.

15 yorum:

  1. İp üzerinde gidiyor bu sezon. Takımda bir karmaşa var. Özellikle geçen sene bireysel performans ile giderken bu sezon o yıldız isimlerin(Sanchez,Lukaku,Matic ve biraz da Pogba) düşmesi ile zirveden uzaktalar.

    Şunu söylemek gerekiyor. Milyonlarca euro harcadılar ama savunma rezalet. Bizim savunmadan bile içler acısı durumdalar(Luke Shaw canavar gibi oynuyor hakkını vereyim). Bunun yanında Manchester City ve Liverpool a baktığımızda organizasyon açısından da berbatlar.
    Orta sahaya bir ton para döktüler ama bu hafta kim oynar bilemiyorsun.

    Bu arada seninde kafa dağıtman gerek. Hep Galatasaray, sıkıntılar,formsuzluklar senin de canını sıkıyor. Arada böyle yazılar sana da iyi gelecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın o konuda. Çok fazla Galatasaray gider olduk. Oysa ben sinemasına kadar farklı konular da yazmak istiyorum. Teşekkür ederim düşüncen için.

      Sil
    2. İnterdeki yılları efasneydi. oynadığı maçlar muhteşemdi. barcelonanın karşılarında kıvranmasını hele onların en efsane dönemlerinde kıvranmasını izlemek çok büyük keyifti (chelsea ile de eleyeceklerdi ama şampiyonlar ligi tarihinin en büyük şikesine denk geldiler). bu adam futbol tarihinin en iyi 3 - 4 teknik direktöründen bir tanesi. Manchester de çok başarılı olacağını düşünmüştüm. ama beklentilerimi karşılayamadı hala. mourinho nun fotbolu temel olarak oyunu domine etmeye dayalıdır. bu topu ayagında tutacak sürekli atak yapacak demek değildir. skor odaklıdır ama rakibe topu verir ama pozisyon vermez fizik olarak çok güçlü oyuncular ile oynar ve rakibi bunlatır yıldırır. ve 1 2 tane atar sonra oyunu kitlerdi kendi kontrolü altında. Madrid de ise takım yapısı gereği çok hücümcu bir futbol oynadı barcelona ile olan yarışları rekorlar kırdırdı. ama yinede oradaki asıl büyük zaferlerini tek top uzun toplar ile çabuk hucumlar yaparak aldı. fakat şimdi fizikli oyuncular kullanıyor yine (senin çok beğendiğin fellaini mesela) ama bu oyuncular ile rakibi bezdiremiyor. İnter zamanında zanetti lucio maicon cambiasso muntari stankovic materazzi samuel gibi inanılmaz mücadele eden adamlar mevcuttu elinde. şimdi bu fizikli oyuncular gerçek anlamda fiziklerini kullanamıyorlar (o zamanlarda bu tür fiziğe dayalı oyuncu çok fazla yoktu futbol daha teknik oynanırdı) şimdiki futbolcular hem fizikli hem teknik hemde bütün takımlar artık bu taktiği öğrendiler dolayısı ile kurmaya çalıştığı sistem işlemiyor düzgün bir şekilde. o nedenle mourinho nun kendini yenilemesi gerekiyor. Fatih Terime bir çok açıdan çok benziyorlar ikiside çok başarılı oldular bir zamanlar ikisine de çok iyi motive ediyor takımları onları çok seviyor ama taktik olarak birşey yok denildi. ikiside ters adamlardır falan filan. Neyse işin özü bu tip adamlar futbolda özleniliyor bir de tabi en büyük özelliği futbolculuktan yetişen bir adam olmaması...

      Sil
    3. Hocanın bu tarz tek maçlarda farkı büyük aslında. Lig platformunda ise son yıllarda Guardiola tarzı hocalar ezip geçiyor. Bu anlamda çağın gerisinde kaldığını düşünüyorum. Yine de duruşu dahi futbol dünyası adına önemli bir renk.

      Sil
  2. Ben de bir Mourinho manyağıyım diyeyim:) Chelsea ve özellikle Inter yılları efsaneydi. Yukardaki yazıda 1 yer dışında herşeye katılıyorum. Benim derdim Guardiola ile:) Sadece Barcelona-Munih-City gibi 3 devde çalışıp dilediği gibi para harcayıp, imkanlar-başarı ölçütünde bana göre ciddi başarısız olan biri sadece oynattığı oyunla mı efsane oluyor? O sahip olduğu kadrolarla zaten her oyunu oynarsın da kupalar nerde? Ya da bir tık alt seviyedeki takımlara gitsin de bakalım eldeki malzeme en üst kalitede olmayınca bu oyun oynanılabilecek mi? Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum. Bu aralar hep Galatasaray ve sıkıntıları okuduk, biraz da gerçek futbolu konuşalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guardiola'yı karakter olarak sevmem ama teknik adamlığına saygım var. Oyunu değiştiren isim çünkü. Taktik detayları, futbolcu geliştirme özelliği derken büyük iş çıkarıyor. Ayrıca büyük bütçeleri de yönetmenin önemli bir özellik olduğunu düşünüyorum. Çoğu teknik adamın bu büyük bütçeleri hiç ettiğini görebiliyoruz. Mourinho da bunlardan biri mesela, maalesef son yılları böyle.

      Sil
    2. bu olağanüstü futbolu ancak üst düzey oyuncularla oynarsın,o bütçe ile her oyunu oynarsın diyorsun, peki mourinho neden başarısız ? bu kadar tonca paralar harcattı hani nerede başarı hani nerede iyi futbol,guardiola topa hükmetme manyağı bir adam bu adam mourinho gibi savunma futbolu oynamaz, yani topu rakibe bırakmaz sürekli domine etmek ister ve bunu en estetik şekilde yapmak ister, müthiş kadrolarla başarısız olmuş çok kişi var en yakın örnek ancelotti, guardioladan sonra geldi kovuldu

      Sil
    3. +++ ve bu pas oyununu ayağa iyi olan kaleci ve defans oyuncuları ile oynarsın mesela anderlect sürekli pas yaparak çıkmak istedi fb ye karşı dün ama fb ne zaman pres yapsa sürekli top kaybı yaptılar ne yapacaklarını şaşırdılar,yani bu pres ile dağılmamak için geriden pasla çıkmak için kompany,stones tarzı ayağı üst düzey olan stoperlerle ederson gibi pas kalitesi yüksek kalecilerle bu oyunu oynayabilirsin

      Sil
    4. Oyun değişti yorumu bu yüzden. Mourinho'yu bu anlamda ben de eleştiriyorum, çağa ayak uyduramadığı için. Bu çağın gerisinde maalesef.

      Sil
  3. Manchester United'a gelene kadar hep hücumu daha çok düşünen bir teknik direktör görüntüsü vardı ve gayet de sevilen biriydi.Bir anda takımını defansif oynatan biri haline geldi ve doğal olarak tepki çekti.Hep sıkıntılı ilerledi Manchester kariyeri ve şu an bile sıkıntılı ilerliyor.Çağa ayak uyduramama sorunu teknik direktörler için büyük sorun oluyor zaten ama ne olursa olsun Mourinho sempatik geliyor bana.Maç sonrası yaptığı hareket de gayet doğruydu iyi yaptı bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Real Madrid'de de Barcelona karşısında bu savunma kimliği ön plandaydı. Hatta bu tarz rakiplere karşı Inter'de bile.

      Sil
  4. Benim de nefret eden bircok arkadasim var biz(blogdakiler) mouyu futbola nasil basladigina kadar biliyoruz ancak cogu kisi sirf iddaa kuponunu yatirdigi icin nefret ediyor. Cevremde nefret eden onca insan var arkadaslarimdan basta anlatmaya calistim ama adamlarin kafa futbolu iddaa ve derbi kazanmak olarsk gordugunden biraktim cabalamayi. Trde Nefret edilme sebebi hep iddaaci tayfadan dolayı. Yoksa takip eden biri zaten mounun basarilarini ve kotu hoca olmadigini bilir. Nefret etmekten kastim sevmiyorum demek degil,Adam hoca moca degil tarzinda seyler demek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mourinho'ya hoca değil diyenlere söyleyecek bir sözüm yok. Büyük hayal kırıklığı bir yorum. Şu kariyere saygı duymamanın tarifi futbolu sevmemektir.

      Sil
  5. Son yazının altına dustugun "mou paylaşımına güzel etkileşim aldim" notundan sonra tekrar dönüp bakayim dedim. Bu sırada da herkesin mutlaka izlemesi gerektigini dusundugum film var the damned united. bana hep mourinho yu anımsatan (veya mourinho onu aninsatiyor) brian clough un hikayesini anlatır. Izleyin

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir