24 Aralık 2018 Pazartesi

Belhanda / Feghouli temeli üzerinden şekil alacağımızı düşünüyorum


Belhanda'ya "gamsız" deniyordu. O "gamsız" adam sezon başında kendisine verilen izinden 3 gün önce takıma katılmış ve çalışmalara başlamıştı. Son sakatlığında da 6 haftalık bir süre belirlenmişti. O ise 4. haftada formasına kavuştu ve ne denli önemli bir isim olduğunu gösterdi.

Tartışmayı bırakmamız lazım. Bu adamın yapabildikleri ve yapamadıkları dengesinde yapabildikleri bizim için çok daha önemli. 10 numara değil, en azından öyle kullanılmıyor. Başta bunda bir karar alalım. Orta sahanın derininde, 8 numara gibi oynuyor. Bana sorarsanız bu pozisyonda da ülkenin en iyisi.

Sivasspor karşısında izledik. Tempo noktasında olmazsa olmaz olduğunu görmüşüzdür. Müthiş bir tempo yaptı ve topla hareketliliği takımı bir anda hızlandırdı. Rakip ceza sahasına 2 girişi var ki birinde penaltı, diğerinde gol geldi. 

Israrla dikine oynuyor. Elbette hatalar olacak, eğer bazı pas hatalarını yazacaksınız. Bunlar olacak, ısrarla dikine ve hızlı oynamaya çalışan bir isim bunları yapar. Belhanda en çok bu durum ve şut / gol noktasında eleştiriliyordu. Atmasın şut, ne fark eder? Farkını bu şekilde ortaya koymuyor mu?

Ya da her şeyi yapabiliyordu diyelim. O vakit Galatasaray yerine hangi takımda forma giyerdi. Gün itibariyle bazı yapamadıkları üzerinden Galatasaray'da forma giyiyor. Asla gamsız değil, formanın hakkını verdiğini düşünüyorum. 

Sadece tempo ya da hücum tarafı da değil. Rakibe basıyor, bozuyor, top kapıyor, kaptığı topla hızlı çıkıyor. Oyunun iki tarafında da var işte. Yokluğunda önemi anlaşılmıştır diye tahmin ediyorum. En sevmeyeni dahi geri dönüşünden kaynaklı mutlu olmuş durumda.

Belhanda / Feghouli temeli üzerinden şekil alacağımızı düşünüyorum. Feghouli'nin son haftalardaki yükselişi, Belhanda'nın da artık anlaşılmaya başlayan etkisiyle birlikte kalitemiz çok yükselecek. Forvet hamlesine bakıyor her şey. Yoksa hücum noktasında çok kıymetli futbolcularımız var. Emre Akbaba da dönüyor, çok önemli.

26 yorum:

  1. Takıma katıldığı dönemde beklenti o kadar yüksekti ki (doğal olarak) kısa vadede eleştiriler kaçınılmaz oldu. Asıl Belhanda'yı tüm taraftar Belhanda sahada yokken tanıdı. Şu saatten sonra sahadayken takıma ne kadar katkı sağladığı anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Sezon başında Belhanda savunmuyordum ama artık savunmak durumundayım. Bu kadro derinliğinde Eren gibi çaresizce değil, katkı bekleyerek izliyoruz Belhanda'yı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru beklenti mühim. İnsanlar başka şeyler bekliyordu mutlaka, Sneijder duygusallığından da çıkamadılar bir türlü. Bu adam farklı ama, konu oydu.

      Sil
  2. Dünkü maçta Belhanda'yı hücumundan çok savunma tarafında beğendim. Şok presleri ve adam takiplerini çok iyi yaptı. Hücum tarafında ise asisti gerçekten müthişti. Ben sol tarafta oynaması taraftarıyım, çünkü çoğu pozisyonda Feghouli ile anlaşamadılar ve bu ikisinin hücum performanslarını kısmen olsa da düşürdü. Bu çift taraftan oynamamızı sağlar ve N'diaye'nin zorlama pas hatalarını da azaltır gibime geliyor. Umarım Alan ve oyun kurabilen bir stoper gelir, ve tıkır tıkır işleyen bir sistemimiz olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda savunma tarafında bunu hep yaptı, en kötü diyeceğin maçta dahi o etkisi vardı.

      Sil
    2. Doğrudur ama gamsız adını da bunu maç içerisinde önemli anlarda bıraktığından aldı bence. Biraz daha az yapıp gücünü 90 dakikaya yaysa inan bana kimsenin gıkı çıkmazdı. Çünkü eğer 8 numara oynuyorsan oyunun savunma tarafını da bırakmaman gerekir. Takım olarak savunmamız zaten kötü olduğu için en ufak bireysel savunma önem taşıyor.

      Sil
    3. Haksızlık "gamsız" demek, ben o noktadayım. Gıkı çıkanların ayıbı bence.

      Sil
  3. Bu iki adam oynadıkları takdirde bizim lige fazlasıyla ağır gelecek oyuncular zaten yeter ki oynasinlar... İyi oynadıkları takdirde birbirlerini de daha ileriye tasiyacaklarina inanıyorum ben...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de inanıyorum. Özellikle Feghouli kalitesinin bu ligi kasıp kavurması gerekirdi.

      Sil
  4. ceza sahasına girmeye enerjisi kalmıyor,orta sahada çok mücadele ediyor hem top kazanıyor hem rakibi kovalıyor hava topuna çıkıyor bu yüzden mecali kalmıyor ceza sahasına girmeye ki bence bu daha değerli çünkü yumuşak olan bir takıma dönüşmüştük ta ki belhanda gelene kadar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O işi de yapması önemli. O açıdan bakmak gerekiyor.

      Sil
  5. Belhanda Feghouli musteri varsa satilmali hatta fernando mariano da...

    YanıtlaSil
  6. Oyun kuran stoper nedir allah aşkına stoper once stoperlik yapsın. Oyunu kuran sırtında adam varken pas alip topla yüzünü karşıya donebilen baskı altinda pas alip verebilen kuvvet ve teknikte orta saha oyuncuları ile olur. Fernando kacak bu anlamda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yanlış ve günümüzle alakası olmayan bir yorum bu. Kalecide dahi bugün ayaklarının temiz olması o kadar önemli ki.

      Sil
  7. bence belhandadan ne 10 ne 8 olur. 10 için şut ve asist özelliği yetersiz. 8 için ise çok fazla top kaybediyor. selçuk inanın iyi zamanlarını hatırlayın lütfen. tehlikeli bölgede top kaptırıp gol yediğimiz veya pozisyon verdiğimiz çok çok azdır. en kötü kalçasını dayar faul alırdı. belhanda sadece bu sezon 2-3 gol yedirdi bize. ama mücadelesi önemli. bu yüzden bence de saha da olmalı. düşündüğüm hat ise solda belhanda, ortada feghouli, sağda emre. 2011-2012 engin/çolak kanatları gibi. zaten beklerimiz çizgiye inen bekler, dolayısıtla sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyorum. skor aldıktan sonra da kanatlardan biri onyekuru ile değişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne olur peki :) Gayet iyi 8 işte, hatta 10 oynadığında bile etkili. Oyuncuların tarzı değişir, profiller farklılaşır.

      Sil
    2. dediğim gibi kanat olur bence. emre çolak da net kanat değildi, epey katkı vermişti. solda zaten nagatomo yeterince bindiriyor. orda belhanda'nın mücadelesinden yararlanırız, iyi orta keser, rodriguez, onyekuru'ya göre daha iyi pas yapar, top kaptırsa da direkt pozisyon vermeyiz.

      Sil
    3. 4-4-2 oynarsak düşünülür de oynamıyoruz ki. Bence 8'de daha iyi, göbekten asla kesmem.

      Sil
  8. Belhanda nın standart taraftarın gözünde kötü gözükmesi sorumluluktan hiç kaçmamasında saklı Fernando gibi rakibin arkasında saklanıp koca maçta 5 kez top alıp 4 isabetli pas atsa çok taktir toplar ama kimsenin sorumluluk almadığı yerde 25 kere top kullanınca doğal olarak çok daha fazla hata yapıyor ve taraftarın gözüne bu çarpıyor.

    Hücum meziyetleride çok yok tabi vursa 25 ten bir gol atsa yada tehlikeli bir şut çıkarsa Rodrigues gibi sorumluluklarından kaçarak kral olurdu ama vurmuyor benciklik yapmıyor doğal olarak hep kamyonun altına itilen adam oluyor Belhanda.

    Kusursuzda bir adam değil dediğin gibi çok top kaybı yapıyor fazla sorumluluk aldığından yada kontrolsüz her an kendi takımınada zarar verme potansiyeli var ki bence dripling becerisinide düşününce daha çok kanatlarda kullanılmalı ama Sinan gibi ruhsuz yada Ömer gibi beyin özürlü adamları izleyeceğimize Belhanda oynasın bu takımda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şut atmamasıyla bencillik yapmama ilişkisi gerçekçi değil.vurduğu ve kaleyi tutmayan pozisyonları herkes seyretti bugüne kadar.son maçta çok güzel bir kaç hareket ardından nasıl bir vuruş yaptığını da anlatmaya gerek yok.Ama orta sahada dinamik bir oyuncu ve sorumluluk alıyor doğrudur haliyle hata yapma ihtimalide beraberinde artması gayet doğal.

      Sil
    2. Bu gözler taca vurduğu halde şut atmaya devam eden nice oyuncular gördü 15 yıldan fazladır maç izliyorum.. yani belhanda kötü de vursa vururdu umurmasamazdı ne olacak lan iki tanede ben vuruyum diyen bi adam değil nadirende olsa deniyor ama pas opsiyonu varsa kolay kolay şut atmayan bir adam. Bir oyuncu yapıp yapamadıklarının farkında olmalı önce Belhanda kontrolsüz gözüken bir adam ama buna rağmen yapamadığı şeyler zorlamıyor bak Rodrigues e sanki Messi - Robben aldığı her top sağ çek vur sezon başında bu yana 100 tane vurdu biri gol oldu o da moskova maçında çarpıp giren top.

      Sil
    3. Belhanda'nın sorumsuz ya da gamsız olduğunu düşünmüyorum. Aksine hep mücadelenin içinde. Şut konusunda ise o özelliği olmayabilir, doğal. O pozisyonda böyle bir özellik beklense de Belhanda genellikle pası düşünüyor. Karar alma noktasında bazen tıkandığını da görebiliyorum. Olabilir bunlar.

      Sil
  9. Feghouli ortaya, Belhanda kanada geçmeli bence çünkü Feghouli kanat oynayacak tempoya sahip değil.Veya ikisi oyundayken Garry, Emre veya Onyekuru forvete yakın oynayıp bu ikili orta sahada serbest rolde oynamalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli kanatta da oynayabilecek tempoya ulaşmaya başladı sanki :)

      Sil
  10. Demek belhanda nın kötü gozukmesinin sebebi bizim standart taraftar olmamızmış. Yoksa adam dünya starı ama biz standart olduğumuz için anlamami siz. Bu adam kötü bana göre hâlâ ve hâlâ da gamsiz bence. Umarım satılır ve gerçekten faydalı bir oyuncu alınır yerine. Standart taraftar olarak görüşüm bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklenti eşiğinizi hala ayarlayamamış olmanız, yargıları kırmamanız. Bence nedeni bu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir