21 Aralık 2018 Cuma

Selçuk İnan'ın yıllar içinde daha iyi olmak adına çabalamadığını düşünüyorum


Selçuk İnan'la alakalı "sezon sonunda jübile" yapılacağıyla alakalı haberler var. Böyle bir jübileyi sonuna kadar hak ettiğini söylemek gerekir. Son yıllarını konuşuyoruz ama asıl hatırlanması gereken dönemi Galatasaray'da geçirdiği ilk 4 sezon.

Transferi büyük bir kırılma noktasıydı, ilk olarak bunu yazalım. "Bedelsiz" olarak Fenerbahçe değil de Galatasaray'a imza atmasının önemini özellikle ilk 2 sezonunda yaşadık. Kazanılan tüm başarıların bana sorarsanız en öndeki isimlerinden, hatta ilk sezonda en öndeki ismiydi.

"Yabancı kontenjanının" buram buram hissedildiği ortamda böyle bir yerliye sahip olmak sizi bir anda avantaj sahibi yaptı. O da formanın hakkını verdi ve "efsane" diye adlandırabileceğim sezonları oldu. Selçuk İnan'ın Galatasaray kariyerini konuşurken bunları unutmamalı.

Yine de dün ile yaşayamayız, düne bakarak bugünü yorumlayamayız. Her geçen yıl daha da geri giden bir Selçuk İnan var. Selçuk İnan da günümüz futboluna ayak uyduramayanlardan. "Regista" olarak evrilmesini uzun zaman bekledim, o ise ısrarla 8 numarayım dedi.

Haliyle de düşen temposuyla kendini bitirmiş oldu. Bir de buna çılgın kontratı eklenince de yapılan eleştirilerin doğal olduğunu düşünüyorum. Selçuk İnan da daha iyi olmak adına çabalamıyor. İşin özeti bu aslında.

"Zamanlı ayrılık" kavramının altını her fırsatta çizerim. Belli bir döneminiz vardır, onu tamamlayınca ayrılık en kaçınılmaz olandır. Zamanında ayrılmak gerekiyor, daha iyi hatırlanmak için. Tıkandığı noktada ipleri kopartmak doğru karardır. Herkes için bu geçerli, sadece Selçuk İnan değil.

Selçuk İnan bu zamanı ayarlayamadı. Haliyle de her geçen gün daha kötüye gitti. İyiye gitmek adına da yeterince çabalamadı ve bu noktaya geldik. Futbol biraz da evrim işidir, çağa ayak uydurmak gerekir. 

Bu da gerekiği noktada "pozisyon değişimi" olabilir. Selçuk İnan'ın da Pirlo gibi orta sahanın en derinine, "regista" rolüne evrilmeliydi. Böylelikle düşen temposunu göstermez, pas ve oyun kurucu özelliğiyle ön plana çıkar. Bunu yapması gereken dönem de en az 3 sezon öncesinde kaldı.

Sezon sonunda futbolu bırakması en hayırlısı olur. Galatasaray da kendisine umarım en güzel jübileyi yapar, çünkü hak etti. Futbola devam etmesi halinde kendi bilir, mutlaka bu kariyer kulüp bulur ama bu paraları kazanma dönemi bitti. 

Galatasaray da kendisiyle kesinlikle sözleşme yenilememeli. Bu işin "takım içinde ağabeyliği" falan yok. Atalay Babacan geliyor, artık o yeri çoktan almalı. Duygusallık farklı, gerçekler farklı, günün şartları daha da farklı.

16 yorum:

  1. Transfer olduğu 2011 sezonunda, ezeli rekabetteki ibrelerin tamamen Galatasaray lehine dönmesini sağladı. Zaman zaman eleştirilirken hakkının yendiği apaçık ortadaydı. Son dönemlerde fiziksel kondisyon bakımından yetersiz olması, herkesin istediği şekilde eleştirebileceği anlamına gelmez. Umarım, ismine yakışır bir jübile olur.

    YanıtlaSil
  2. orantısız nefret edilen isimlerden biri. tarık çamdal'dan daha fazla hakaret ediliyor. ayıp denen bir şey var. artık oynamasın, sene sonu gitsin demek çok normal. ama "leşçuk" demek hatalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edilmemeli, ben o noktadayım. Katkısı büyük oldu, son yılları kayıp olsa da.

      Sil
  3. İlk paragrafta ilk 4 sene demişsin ama, 3. sezonunda Mancini, 4. sezonunun ilk yarısında da Prandelli vardı. Az objektif olan o 1,5 seneyi nasıl sabote ettiğini, sadece Hamza Hamzaoğlu'nun geldiği ilk maç ile Prandelli'nin son maçı arasındaki Selçuk farkından ayırdedebilir diye düşünüyorum. Şimdiye dek bir çok postunun altında belirttiğim gibi ben dürüst insanın, farklı/kişisel hedeflerini gütmeyen insanın futbolcu, yönetici, çalışan olması gerektiğinden yanayım Galatasaray'da, Metin Oktay'ın ruhunu incitmemek adına. Evet ilk 2 sezonundaki katkısı asla göz ardı edilemez. 36 yaşındayım, sadece aklımın yettiği zamandan şu güne benim gördüğüm, jübileyi, iyi bir vedayı hakeden bi dünya futbolcu geldi geçti Selçuk'a kadar. Vefa da hakedene verilmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldi geçti, haklısın da o isimlere bakarak bugünü yorumlayamam. Bir şeyler başlayacaksa da Selçuk İnan ilk halka olabilir. Hizmeti büyük oldu.

      Sil
  4. Turk oyuncularin cogu tembel. Emre Beløzoglu'nun o 32 yasinda 6 aylik Atletico macerasi bugun onu buraya getirdi. Eger onu yasamasaydi bugun hala oynuyor olmazdi. Kendini yasi ne olursa olsun gelistirdi. Oyuzden onun futboluna saygim var. Ama Selcuk Inan, Caner, Gønul, Burak Yilmaz . Bunlar ayni tayfa. Hep ayni oyun stilli. Hep ayni inat. Modernlesme yok. Bugun futboluna ayak uyduralim yok. Zamaninda ayrilacakti. Gecti o. Su anand køtu hatirliyorum. Fifa oynadigimda ilk gønderdigim Eren ve Selcuk her zaman su 2 senedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru tespit. Emre Belözoğlu da bunu sık sık dile getiriyor. O güne kadar sakatlıklarıyla ön plana çıkardı. O günden sonra bunu da atlattı.

      Sil
  5. Transferine en çok sevindiğim futbolcudur kendisi Galatasaray da bir de Emre Akbaba transferine sevindim o kadar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda da bir yazı yazarız ve ilk sırada Selçuk İnan yer alabilir :( Benim için tabii.

      Sil
  6. Büyük hizmetleri var ama Aysal'ın ona verdiği kallavi sözleşme ve düşen performansı eleştirileri beraberinde getirdi. Bu sene umarım bırakır ve bir sene yurt dışında eğitim alıp Terim'in ekibine katılır. Selçuk İnan ve GS markasıyla bir arada şık durur. Umarım altını dolduracak donanımı ekler kendisine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözleşme onun suçu değil, burada Aysal sorgulanır.

      Sil
  7. İlk 2 sezon çok iyiydi buna ses etmem ama sonrası yok.Hadi 1 sezon o 2 yılın hatrına ses edilmezdi de 1 değil 2 değil 3 değil 4 değil 5 buçuk sezon boyunca o ilk 2 yılın ekmeğini yedi ve bu yüzden de jübile hak etmiyor bence.Kimlere kimlere jübile yapılmadı bu adama mı yapılacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu konuda geçmişe bakarak bugünü yorumlamam. Futbolu bırakması halinde de jübileyi hak ettiğini düşünüyorum.

      Sil
  8. 2011-2013 arası maestro gibi oynadı. Bir de 2015 şampiyonluğunda ilk 2 senesi kadar olmasa da iyi oynadı ama ondan sonrası yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum yorumuna. Sonrasında olmaması tamamen kendisini geliştirmemesi, iyi çalışmamasıyla alakalı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir