22 Ocak 2019 Salı

Marcao öncesi, son sol ayaklı stoperi ararken Frank De Boer'e kadar indim


Twitter'da güzel bir konu önerisi aldım. Marcao öncesi son sol ayaklı stoperimiz soruldu ve Hakan Balta cevabını verdiğimde bekten devşirme olduğu için kabul edilmedi. Ben de yakın geçmişi tarayayım dedim. Sonuç bizi biraz eskilere götürdü.

Frank De Boer'e kadar indiğimi söyleyeyim. Zaten Galatasaray'da çok fazla sol ayaklı stoper hatırlamam. Herkes gibi ben de Hakan Balta derim, sonrasında düşünürüm. Araştırınca da Frank De Boer ve Orhan Ak gibi isimlere ulaşırım.

Orhan Ak da tartışılır. Hakan Balta'nın tam tersi diyelim. Galatasaray'a stoper olarak gelmiş ama sol beke devşirilmişti. Cihan Haspolatlı da aynı şekilde sağ beke devşirilmiş ve bu ikili bir süre beklerimiz olmuştu. Çok eleştirilseler de ellerinden geleni yaptılar diyebilirim.

Biraz daha eskiye inince Filipescu'ya geliriz. Gerçek anlamda bir savunma jokeriydi. Galatasaray'ın da en nefis yabancılarından biri diyebilirim. Sol, sağ, her iki bek ya da defansif orta saha gibi oynardı. Fizikli, teknik özellikli, komple bir stoperdi. Popescu'yu konuşuruz ama Filipescu'yu da Uefa Kupası'nı alan kadroda tutabilsek efsanelerden biri olarak anardık.

Frank De Boer'e dönelim. Profil olarak üst düzey bir isim ama bizler adına çok büyük bir hayal kırıklığı. Böyle bir ismin yaşlı gelmesine takılmam. Pepe de belli bir yaşın ardından Beşiktaş'a gelmişti ve maddi sıkıntılara kadar da iyi katkı veriyordu. Frank De Boer ise hiçbir şey yapamadı ve Galatasaray kariyeri yarım sezon sürdü.

Bir de her ne kadar bekten devşirme olsa da Hakan Balta diyeceğiz. İstikrarlıydı çünkü, stopere geçince kariyerini uzatmıştı. Sol stoperin de tanımını yapan isimlerden. Partneri kim olursa olsun elinden geleni verdi, Chedjou ya da Semih Kaya fark etmedi diyelim. Daima da iyi hatırlarız.

Son olarak Marcao. Gerçek anlamda bir sol ayaklı stoper. Sol stoperin önemi büyük, böylelikle sağ ayaklı birini solda oynatmaya çalışarak performansını düşürmüyorsun. Sezon içinde de bunu etkisini mutlaka göreceğiz. Hız, atletizm, topla çıkabilme, pas özelliği kadar sol ayaklı olmasının da kıymeti olacak. Denayer'den farkı bu işte.

6 yorum:

  1. cok doru tespit.. yıllarca aynı mevkıde oynamıs bırını alıp farklı bır mevkıde oynatırsan işin tesaduflere kalır...oyuncuyu transfer ederken gecmıs becerı ve basarılarına gore transfer edıyorsun ...oyuncuyu alıp baska mevkıde oynatmanın ne anlamı var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka mevkide oynatabilirsin, ben orada değilim. Belki farklı katkı verir, hatta bu sayede kariyerini uzatır, şekillendirir. Bunun çok örneği var.

      Sil
  2. Hiç doğru bir tespit değil değerli aslan kral arkadaşım. Günümüz futbolu öyle bir noktaya evrildi ki, artık kafaya oynayan oyuncuların dahi tek bir mevkii yok. Mevki değiştirmek bu kadar kötü bir şey olsaydı, kanattan gelen cr7 forvet, sol kanat, sağa kanat oynamalıydı, messi barcelona'yı hem avrupa kupalarında hem ispanyada sırtında taşıdığı senelerde bir sene sol kanat, bir sene (fm-cm diliyle amc) 10 numara, bir sene sağ kanat bir sene forvet oynamamalıydı. oyun içinde rakibin durumuna maçın gidişine göre kanatlar yer değiştirir, daha seyrek olsa da beklerin bile yer değiştirdiği görülür. Adnrea Pirlo örneği var. Adam 10 numaradan ta 6 numaraya kadar çekildi ve asıl efsane oluşu bence 6 numaradaki performansıdır. Ryan Giggs gerçeğini izledi bu gözler hocam. Ortanın her yerinde oynadı, 6-8-10... Sol açıktı zaten kariyerinin büyük bölümü, sağ açık da oynadı... Sol bek bile oynadı yahu adam. E hadi bunlar zaten nadir bulunan yetenek ve zeka sahibi topçular diyelim, bizde linnes'in son derece iyi geçirdiği bir sol bek performansı var. Cristian Ansaldi denilen topçu hiç bir zaman dünyanın sayılı beki olarak geçmedi ama sol beke de koysan sağ beke de koysan bir çizgi performansı diğer çizgi performansından düşük olmamıştır. E bize gelsin diye dualara çıktığım Kwadwo Asamoah var, sol bek, sol açık, 6,8 oynar sen hayırdır dedirtmez,
    zorda kalsan sağ bek oynatır pişman olmazsın.

    Son yıllarda dünya futbolunun yönünü çizen hoca Pep'in takımlarına bakın, kaç tane oyuncu sayarsınız benim mevkiim şudur başka yerde de oynamadım / oynamam diyebilecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu da geçtim. Bazen olası pozisyon değişikliği iyi sonuç verir, kariyer uzatır. Bizde de Ayhan Akman, Riera ve Hakan Balta gibi örnekler var mesela.

      Sil
  3. Filipescu dedin de. Eskiden böyle çok yönlü futbolcular vardı. Birçok mevkide hic yadirgamadan oynar katkı verirlerdi. Ümit Davala, Filipescu gibi şimdi çok azaldı öyle futbolcular. Başka mevkide oynatti mi hoca hemen küsüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En son Grosskreutz'u aldık ve kullanamadık işte. Bu kadarı günümüzde yok, çok çıkmıyor. Bu dönemde Davala ve Filipescu gibi isimlerin değeri ne olurdu kim bilir.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir