11 Şubat 2019 Pazartesi

Fatih Terim "anlayanlar" adına ülke futboluna büyük bir iyilik yaptı


Uzun zamandır Fatih Hoca'nın maç sonu vermiş olduğu röportajları üzerine konuşmuyorduk. Trabzonspor maçının ardından vermiş olduğu röportajlarda hem saha içi hem de saha dışı noktasında çok önemli detaylar var. Belhanda / Badou Ndiaye konusunu ayrı bir yazıda değerlendirdiğim için burada paylaşmayacağım.

"Hakemler de insandır, hata yapabilirler. Öyle bakmak lazım olaya. Ben 10 maç ceza yerken, 'Schalke'ye başarılar faksı gönderseler' derken 3 maç ceza yedim, diğerinden de 7 maç. Hakemler de insandır hata yapabilir."

Trabzonspor maçının ardından "neden hakem konuşmuyorsun" diyenler mutlaka olacak. Hatırlarsınız ki bir bildiri vardı ve "hakemler de hata yapabilir" temalı açıklamalar yapılmıştı. O dönem Galatasaray aleyhine yapılan hatalar da malumunuz. Galatasaray'ın isyanı haklı noktadaydı ama tüm kulüpler Galatasaray karşısında birleşmişti. Sonrasında ise teker teker bu bildiri dışına çıktıkları ve isyan ettiklerini görüyoruz. Haliyle gün itibariyle de "hakemler de hata yapabilir" deyip geçeceğiz.

"Evimizde oynadığımız Lokomotiv maçından sonra camiadan ve taraftardan ricada bulunmuştum. Ocak ve temmuz aylarında değişiklikler olacak, zaman verin demiştim. İlk adımı attık. Sahadaki performanslarını görünce içime sinecek oyuncular aramıza katıldı."

Hocanın "değişim" açıklamasının ardından bunun ne denli gerçekleşebileceğini göreceğiz demiştim. Yönetimden kaynaklı büyük beklentilerim yoktu. Hoca ise iddialıydı, haliyle ona inanmayı ve beklemeyi tercih ettim. Gün itibariyle ise Ocak ayında mümkün olan en iyi değişikliklerin gerçekleştiğini gördük. Marcao / Luyindama gibi potansiyel sahibi isimler de geldi, Diagne / Mitroglou gibi direkt katkı verecek isimler de. Bu değişimin yaz aylarında da devam edeceğini düşünüyorum, bu gerekli de. Gün itibariyle, saha içindeki Galatasaray'ın yükselişi sürpriz değil. Yeter ki hocanın önü açılsın.

"Serdar'a teşekkür etmiştik, Maicon da teşekkürü hak ediyor. Kendisine başarılar diliyorum. Kolay bir şey değil. Oyna dedik oynadı, oynama dedik oynamadı. Bu arkadaşlarla çalışıyoruz dedik, gitti. Tam bir profesyonel. "Marcao ile Luyindama'yı seçme sebeplerimiz, uzun zamandır ikisini de izletiyoruz. Biri sağ, biri sol ayaklı. İkisi de topu oyuna sokmakta iyi. Atletik yapıları da çok yüksek seviyede. Daha yeni yeni yan yana oynuyorlar, çok kolay bir şey değil."

Maicon'un göstermiş olduğu karakteri çok kez yazdık çizdik. Sorunsuz bir futbolcu olduğunu tekrar gösterdi ve takımın önünü açtı. Marcao ve Luyindama konusunda ise "scout ekibinin" aktif olarak kullanılması ve onlara güvenilerek yatırım yapılması önemliydi. Bir süredir izlenen futbolcular, demek ki yaz ayları için gelecek hamlelerde de şimdiden hazırlıklar var. Hocanın oyun tarzına uygun, büyük gelecek vaat eden iki stoper. Zamanla çok daha iyi bir ikili olacaklarını göreceğiz. An itibariyle bazı hataları olsa da hocanın dediği gibi kolay değil, birlikte henüz 3. maçları.

"Yerli - yabancı konusunu kim gündeme getiriyorsa, bir ajandasına bakmak lazım. Bana göre ajandasına bakın. 11 yabancı sahaya çıkıyor diyenler, kupa maçlarında sahaya çıkan yerli ve hatta akademimizden çıkan oyuncularımızdan aynı oranda bahsediyorsa, samimidir. Ondan da bahsediyorsa, takdir etmek lazım. Bir taraftan az bahsediyorsa samimi değildir. Biz İstiklal Marşı'nı kenarda çok güzel söylüyoruz. İstiklal Marşı'nı en güzel de biz söyleriz. Yıllarca göğsümüzde bayrağı taşıdık."

Yabancı kontenjanı tartışmalarını yapmaktan dahi utanıyorum. Ülke futbolu ve liginin böylelikle gelişeceğine inananlardanım ki bunun iyi örneklerini de sıklıkla görüyoruz. Bu konunun Galatasaray üzerinden konuşulması da işin komedi tarafı. Geçtiğimiz ay kendi akademisinden yetiştirdiği Ozan Kabak'ı 11 milyon avro'ya satan bir camiadan bahsediyoruz. Bunun daha birçok genci var, hepsi şans buluyor. Sayısal olarak çok isim değil, kalite noktasında bu rekabeti kaldırabilecek yerlilere ihtiyaç var. Mümkün olduğunca birçok yerli futbolcumuz da Avrupa'ya açılmalı. Bu sistemi getiren Fatih Terim'in "anlayanlar" adına ülke futboluna büyük bir iyilik ve katkı yaptığına inanıyorum.

4 yorum:

  1. Fatih Terim tek başına Türk futboluna yön veriyor ve bunu Türkiye'de futbolu yönetenlerin tamamı ona karşı olmasına rağmen yapıyor. Galatasaray için çok büyük şans kendisi elimizden geldigince kendisinden faydalanmamız lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Tek bir açıklamasıyla dahi tüm gündem değişiyor ve söylemleri de zaman içinde gerçek oluyor.

      Sil
  2. Fatih terim dosta düşmana herkese gereken mesajları verdi. İstiklal marşı gibi konular üzerinden demogoji yapanların esas olarak niyetlerinin sorgulanması gerektiğinden bahsetti. bundan daha başka bir şey denemez.
    onca yerli genç oyuncu bugün avrupanın farklı liglerinde top koşturuyorsa ve milli takım için havuza dahil olabiliyorsa bu sistemin her türlü sakat bırakılmasına rağmen başarılı olduğunun göstermektedir. olaya pasaport, milliyet değil yeterlilik açısından bakmak gerekir. Daha da arkadan bir sürü gencin geldiğini, Trabzon'nun 14 yabancı hakkına rağmen onca genç çocuğa şans verdiğini görmek yeterlidir.
    Eğer sistem başta belirlendiği gibi yerli teşvik şeklinde uygulansaydı Trabzon, bursa, altınordu gibi yetiştirici kulüplere yapılan ilave maddi yardımlarla herkesin iştahı daha da kabarırdı ve bu tartışmalar çıkmazı. Ama bunları konuşmak yersiz çünkü bunları ortaya atanların maalesef 'ajandası' yani niyeti de sarih değil.
    Yarın bu kural eski haline döndürülüp 8+3 gibi ucube şekillere sokulursa maalesef biraz parlayan gençlerin nasıl yüksek meblağlara yurtiçinde tutulacağını ve o çocukların gelişimlerinin törpülendiğini göreceğiz. zira bunu geçmişte defalarca kere yaşadık. Aynı şeyleri tekrar edip farklı sonuçlar almayı beklemek aptallıktır.
    Mesele milli takımsa işte size bir sürü yetişen ve arkadan gelen onlar çocuk var.
    Ama mesele Galatasaray'ın başarılı olması, önünün kesilmesi ise o zaman söyleyecek söz kalmıyor. Umarım bu şovenist ve irrasyonel tutumdan derhal vazgeçilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimse yabancı oynatın demiyor, yerlide sınır yok. Dediğin gibi, eğer o kural tam anlamıyla uygulansa bugün böyle bir yaygara kopmayacaktı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir