24 Şubat 2019 Pazar

Galatasaray 1-0 Akhisarspor, şampiyonluk getirir mi bilmem ama önemli bir isyandı


Topa sahip olmakta ve hücum oynamaya çalışmakta sorun yok. İlk dakikada itibaren, tüm riskleri de alarak hücum oynadık. Hücumun planı neydi, bunu konuşalım. Sakin değildik, pas oyunundan uzaklaştık ve kontrolsüz ortalardan başka da bir şey izlemedik. Ne zaman pas yapmaya çalıştık ve ceza sahası etrafında oluşturulan üçgenlere içeriyi zorladık, biraz daha pozisyonlar geldi. Ana planın bu olmaması büyük bir sorundu. İlk andan itibaren panik hali vardı.

Galatasaray'ın kenar ortaları da düşünmesi gerekir derken söylemek istediğim bu değildi. Maç içinde, eğer ortadan gelemiyor, pas yapamıyorsan bunu deneyebilirsin. Benfica karşısında zorlanırsın, açık alan bulamadığın için kenar ortaları bir hücum alternatifidir. Akhisarspor karşısında ise ana plan bu olmamalı. Pas yapabiliyorsun çünkü, maç içinde de yapabildiğini gösterdin. Mitroglou'nun fizik durumu her ne kadar iyi olmasa da oyun aklını ortaya koyduğu anlar var. Hepsinde de topu yerden almış ve pas alışverişine katılmış.

Akhisarspor'un çok fazla bir silahı yok. Manu'yu rakip savunma arkasına atılan toplarda kaçırmaları tek planları. Eksikleri çok ve alternatif üretmekte zorlandılar. Galatasaray'ın Marcao ve Luyindama'yla buna izin vermeyeceği açıktı, vermedi de. Bu yüzden de kaptırılan toplar sorun olmadı, bir şekilde geri almasını bildik. Sorun topu doğru kullanamamak ve finali yapamamak. Seri oynamamız gerekiyor, topu alan ayağından bırakmıyor ve doğru pas açısını beklerken zaman kaybediyoruz. Doğal olarak da top kaybı olarak bizim kalemize geri dönüyorlar.

Maç başındaki 4-1-4-1'i uzun zamandır bekliyordum. Badou Ndiaye'nin direkt 6 numara oynaması, önünde de Belhanda / Emre Akbaba ikilisiyle başlamak yanlış bir kurgu değil. Buradaki sorun Emre Akbaba'nın henüz hazır olmamasıydı. Rakip kaleden de uzak kaldığı için etki gösteremedi. 2. yarıda Selçuk İnan değişikliğini en azından biraz daha topun kıymetini bilmek noktasında bekliyordum. Çok işe yaramadı belki, orta saha bu maçta da genel olarak vasattı ama en azından top hakimiyeti biraz daha yükseldi.

Sağ tarafa bağımlıyız. Bu bağımlılıkta da sol tarafın etkisizliği büyük etken. Nagatomo sahada yok, Onyekuru ona hiç yardım etmiyor ve oradan topu taşıyamıyoruz. Bu yüzden de ısrarla Mariano / Feghouli hattına dönmek durumundayız. Feghouli'nin hücum lideri olduğunu düşünüyorum, bence kötü bir maç çıkarmadı. Mariano ise biraz daha kontrolsüz ve amaçsızca ortaladı. Şu topu kısa paslarla rakip ceza sahası içine sokmayı ana plan yapamadık. 

O vakit Mitroglou da daha iyi bir dönüş sağlardı. Fizik olarak iyi durumda değil, ayakta kalmakta zorlanıyor ama oyun aklını da ortaya koyduğu anlar var. Zaman gerekiyor, bu tecrübe için biraz daha beklemeli. Attığı gol kolay değil ve büyük bir soğukkanlılık gerektiriyor. Diagne'yle oynanacak oyun daha farklı, Mitroglou'yla daha da farklı. Profil olarak benzer dursalar da bence alakaları yok. Diagne daha forvet, Mitroglou ise çok daha akıllı.

Son dakikada gelen bu gol "şampiyonluk" getirir mi bilmem ama önemli bir isyandı. Bitti gözüyle bakarken bitmediğini bir kez daha kanıtladık. Mitroglou'nun böyle bir golle başlaması moral olacaktır. Fizik olarak da iyi durumda değildir, yorgunluk her haliyle ortadaydı. Benfica'ya elenmek iyi bile gelmiş olabilir. Şu maçta zorlandık, Erzurum gibi deplasmanlarda nefes alamazdık.

26 yorum:

  1. allah aşkına eleştiri yap artık burak. 3 puan aldık diye canım hocam aslan hocam diye geçip gitme yeter.. inan yeter.

    sev sevme, başakşehir izlerken sahada bir başakşehir futbolu var mı? var. konya izlerken aykut kocaman futbolu diye bir şey var mı? var. bizim yok kardeşim yok işte. hep bir kaos hep bir bireysel beceri. belhanda şut çekecek, feghouli çalımı basacak, bireysel hatalarla goller gelecek.

    1.5 sene oluyor fatih terim geleli. en ufak bir sistem var mı sahada ne yaptığını bilen bir takım var mı? herkes boşa küfür ediyor, feghouli ve belhanda taşıyor bu takımı.

    "sahada ne yaptığını bilen bir takım" görmek istiyorum yıllardır bunu bekliyorum ama yok arkadaş yok. ben de terimciyim de rezalet bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyin eleştirisini yapacağım. Bu orta saha profilinde hoca istediği oyunu oynayamaz, değişim demesinin nedeni bu.

      1.5 yıldır diyorsun, geçen sezon şampiyonsun. Bence bu sezon da şampiyon olacaksın. Başakşehir futbol falan oynamıyor ayrıca, onları da izliyoruz.

      Sil
    2. o zaman kadroya göre uygun sistemi bulup çıkaracak. oh ne güzel bahane benim kadrom değil. e iyi o zaman böyle kanser ola ola izleyelim tüm maçları.

      geçen sene şampiyonum evet ama nasıl? iğrenç giden bir maç, mariano'nun şapkadan tavşan çıkaran golü ile başakşehir'i yeniyoruz. yani yine bireysel beceri!

      eze eze açık farkla şampiyon olmak varken böyle ip üzerinde yürüyoruz. sistemsizlik yüzünden bütün bunlar.

      Sil
    3. gol yemeden kazanıp duran takım mı futbol oynamıyor? gol yemiyorlar gol. tekrar ediyorum. gol yemiyorlar. demek ortada bi takım savunması, bi alan yerleşimi, bir şeyler var. bizde daya sırtına 2 stopere, zavallı çocuklar uğraşsınlar..

      Sil
    4. Bu kadroya göre en iyi oyunu oynuyoruz zaten. Bence başarılıyız da. Ligin ilk yarısındaki forvetsizlik onun suçu değil. Şampiyonsun abi, bitti o iş. Yok o böyle yaptı, şöyle yaptı. Senin mantığınla yola çıkıyorum, böyle kaliteler bunları yapmak için takımda değil mi?

      Sil
  2. Mitroglou ceza sahasinda bence asiri hareketsiz,40 tane orta kesildi bir tanesine vuramadi neden cunku hareketsiz,diagne olsa kesin atardi en az 2 tane cunku ceza alaninda daha hareketli ve sezgileri cok iyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diagne topu saklama, pas verme, duvar olma konularinda cok eksik Mitroglou olmasaydi bu maci alamazdik, 40 tane orta kesildi derken daha fazlasi Diagne'ye kesildi gecen maclarda elde var sifir.

      Sil
    2. Hareketsizliği biraz da fizik olarak yetmemesiyle alakalı. Mitroglou biraz Pandev'e benzer, oyun aklıyla yaşayacak.

      Sil
  3. Bu maç şampiyonluk maçıydı. Şampiyon olduğumuzda hatırlatırım tekrar ağabey 🤗

    YanıtlaSil
  4. Fizik olarak takımın en iyisi şu anda Henry onyekuru. Fakat şaşkın ördek gibi .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ön alan pres yok, mücadele yok. Fiziği de bir işe yaramıyor ki.

      Sil
    2. Kesinlikle oyuncular hakkında değişmez fikirlerin var. Belhanda her zaman olumlu, Fernando Onyekuru her zaman olumsuz. Öncelikle mücadele yok ne demek. Unutma her oyuncu aynı değildir görevi de aynı değildir. Onyekuru bu takıma enerji veriyor pozisyona giriyor rakip defansın dengesini bozuyor. Senin dediklerini yapsa zaten premier lig top 6 takımından birindeydi. Ee hadi sana uç örnek vereyim. Yaşım 33 ve tabi ki Hagiyle büyüdüm. Bana söyler misin Hagi mücadele ediyor muydu pres yapıyor muydu? ( Amacım Onyekuru Hagi kıyası değil tabiki. Böyle bir kıyaslama ahmaklık. Burdaki amacım her oyuncunun gorevinin aynı olmadığını göstermek)

      Sil
    3. Her zaman olumlu değil, eleştirdiğim çok yazı var. Ezber yorum bunlar :( Onyekuru / Fernando da iyi olduğunda çok kez övülmüştür.

      Sil
  5. Burak mac sonlarinda yazilarini okudugum 2-3 kisiden birisin digeride Sinan Yilmaz Nagatomo’nun etkisiz oldugunu soyluyorsun ben macin genelinde bi kac pozisyon disinda begendim o pozisyonlarda da Onyekuru’nun hatali oldugunu dusunuyorum ki yazmissin cok bos birakiyor sol hatti ve Nagatomo’ya daha cok yuk biniyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinan Yilmaz'a ne oldu? Twitter'ini kapatmış, futbolarena'da yok. Yazilari cok guzel ama yazıların yayınlandigi mecra sürekli değişiyor. Sinan Yılmaz'in durumu nedir acaba?

      Sil
    2. https://twitter.com/sinan_yilmazz kapatmadı ayrıca :)

      Sil
  6. Bugün 2 gün sonra maç yapan ve karlı saha olmamasına rağmen görüş anlamında oyuncuları sürekli kısık gözle oynamak zorunda bırakan bir atmosfer vardı çok kızamıyorum açıkçası daha seri oynasak farklı bitebilirdi bazen oluyor böylesi sonuna kadar 3 puanı hakettik ve aldık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki. Benfica yorgunluğu her noktada belli etti kendini. Bu maçta mühim olan 3 puandı, zor da olsa geldi.

      Sil
  7. Ikinci yarida Onyekuru'nun defansa yardimi bircok kez vardi beyler. Haksizlik etmeyelim adama. Ikinci yarida Nagatomo'ya bircok kez yardimci oldu, hatta top'da kapti, adam da kovaladi. Ama evet pas tercihlerinde bircok kez de hataliydi hucumda. Ama bu macta yardimi oldu.

    Elestirilmesi gereken bence 1) Fatih Hoca ve Mariano. Dikkatli izleyin. Mariano pas oyunundan ziyade orta yapmaya calisiyor en cok. Ve hep de alcak havalaniyor top, rakipten de ya kornere, yada direk rakibe gidiyor. Ama bindirmeleri etkili. Fatih hoca artik topu sisirme demesi gerekiyor Mariano'ya.bunu Selcuk Inan da yapiyor. Havadan oynama sevdasi var bu ikisinde. Fatih Hoca artik bi dur demesi gerekiyor bu duruma. Yerden oynanmali.
    Bir diger konuda daha ønce søyledigim gibi, Mitroglou birinci tercih olmali. Pozisyon bilgisi, oyun akli gibi seyler yuksek. Golu de zaten super. sol ayakla, uzak mesafeden dønerek vurmak øyle kolay degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mariano'nun bugün sıkıntısı oydu. Pas oyunundan ziyade ısrarla orta denedi ama plan da buydu sanki :( Hele ki Donk'u falan oyuna aldıktan sonra tek plan bu oluyor.

      Sil
  8. bu blogda terim'i eleştiremezsiniz, kötü oyun hiçbir zaman hocaya yazmaz. çünkü dünyayı altı günde yaratan fatih terim, yedinci günde dinlenmeye çekilmiştir.

    - mesela duran top organizasyonlarımız bir yıldır yerlerde mi sürünüyor? önemli değil.

    - takım kontra atağa çıkarken oyuncular %100 oranında kafalarına göre mi takılıyor? kimse nereye koşacağını mı bilmiyor? olsun, önemli değil.

    - belhanda ve feghouli kıpırdayıp da inisiyatif alarak tamamen şahsi becerileriyle pozisyon yaratmadıkları sürece bütün takım başı kesik tavuk gibi mi dolaşıyor? olsun canım, ne olacak?

    - luyindama - marcao olmasa manu bile galatasaray'ı tek başına delik deşik edecek alanlar mı buluyor? sıkıntı değil.

    - kazanılan bütün maçlarda sadece bireysel yetenekler övülüp kaybedilen bütün maçlarda da tek tek her oyuncu yerin dibine mi sokuluyor? bunlar sorun değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü oyunu birçok kez hocaya yazdım, geçen sezon bile. Kayıtlar mevcut, onları burada paylaşırsam özür dilemek zorunda kalırsın :) Bazı eleştirileri yaparken abartmamanızı rica ediyorum.

      Sil
  9. Klasik bir kapanan rakibi açamama maçı oldu. Bu maç özelinde farklı olansa hızlı hucumla gol yememis olmamızdı. Bunu da savunma ikilimize borcluyuz. Geriyi sağlama aldık bu bizi bir şekilde sampiyonluk yarışında tutar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorgunluğun da etmen olduğunu düşünüyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir