10 Şubat 2019 Pazar

Galatasaray 3-1 Trabzonspor, bugün yargıyı "tempo" dağıttı


Belhanda'nın Galatasaray formasıyla, Badou Ndiaye'nin ise bu sezon itibariyle en iyi maçı diyebiliriz. Galatasaray'ın kaderini orta sahası belirleyecek. Kağıt üzerinde çok tempolu ama bir türlü beklenilen düzeyde değillerdi. Doğru noktada pozisyon alıp, ısrarla tempoyu zorladıklarında fark ortaya çıktı.

Galatasaray'ın kağıt üzerindeki en iyi silahlarından biri de bu işte. İç sahada daha da net ortaya çıkıyor. Baskılı ve temposu yüksek bir futbolumuz var. Ligin ilk yarısında kondisyon, sakatlıklar ve cezalar ekseninde sorunlar yaşadık. Bugün itibariyle tüm parçalar birleştiğinde ise ortaya keyifli bir futbol çıkıyor.

Böyle bir tempo içinde pozisyon vermekten daha doğal bir şey yok. Oyunu önde oynuyoruz, stoperlerimiz dahi orta saha çizgisinde sıralanıyor ve Trabzonspor da hızlı bir takım. Rodallega'nın golünde hatayı cezalandırdılar ve buna benzer pozisyonları yine oldu. Sizin "bitiren" taraf olmanız gerekiyor, böyle bir tempo beraberinde goller getirmeli.

Diagne'nin varlığı mühim. Çok rahat pozisyona girebildiğini özellikle ilk yarıda gördük. Kasımpaşa'da çok net gol yaptığı 3 tane net pozisyonu kaçırdı mesela. İlk maçı olması itibariyle ve gelen baskıyla gergindi. Zamanla aşacaktır bunları ve goller beraberinde gelir. Penaltıdan da olsa golle başlaması önemliydi. 

Şampiyonluk yolunda diğer büyük ihtiyacımız da Muslera olacak. Son haftalarda ısrarla eleştiriyorum ama iyi bir Muslera'nın da yetenek eşiğinin çok yüksekte olduğunu biliyorum. Onun da iyi bir maç çıkarması moral açısından önemli. Atan ve tutan iyi olacak söylemi belki basit ama o kadar kıymetli bir söz ki. Bizim bunu yeniden hatırlamamız gerekecek.

Noksanlar var tabii. Luyindama'yı bazı hatalarına rağmen iyi bulsam da Marcao bildiğimiz etkisinde değildi. Çabuk dağıldığı anlar oldu, kolay geçildi. Luyindama'nın da biraz daha basit oynamayı öğrenmesi gerekiyor. Tarz noktasında verdikleri ışık çok büyük, oyun sistemimizi yükselten etmenler. Bu tandem adına da zaman gerekecek.

İlk 20 dakikada müthiş bir baskımız vardı. En az 2-3 net pozisyon o dakikalarda kaçtı. 1-0'ın ardından ise oyun 1-1'e geldikten sonra dağılmamak güzel. İlk yarıyı 2-1'le bitirmek, ikinci yarının başında 3-1'i bularak rahatlamak da önemli. 60. dakikadan sonra ise oyundan tamamen düştük, yer yer Trabzonspor baskısını hissettik. 

Belhanda'nın sürüklediği bir oyundu. Çok çılgın istatistikleri var. Marcao'nun ardından en çok top kapan isim mesela. Hücum noktasında övüyoruz, böyle de bir istatistiği var. Badou Ndiaye de ısrarla dikine oynayıp, temposundan bir an ödün vermeyince orta sahada cirit atmış olduk. Feghouli'nin oyun aklı, beklerin hücuma katkısı hep bir düzen içinde. Diagne fabrika ayarlarına dönüp, Onyekuru da biraz daha pas atmayı hatırlasa ligin çok üzerinde bir hücum hattı var.

Topa sahip olma noktasında yüzde 75'leri dahi gördük. Belhanda / Feghouli gibi isimlerle de oyunu da iyi yönlendirdik diyebilirim. Donk ilk yarıda zayıf kalmıştı, 2. yarıda ise tempomuz düştüğünde defansif etkisi öne çıktı. Daha erken değişiklikler olabilirdi yalnız, Selçuk İnan'ı biraz daha öne oyuna atıp nefes alabilirdik.

Başakşehir'in puan kaybettiği haftada kıymetli bir galibiyetti. Oyun anlamında da ışık vermek ve tam kadro devam etmek çok kıymetli. Trabzonpspor tarafında hakeme isyan var, bence de bazı anlarda haklı oldukları taraf var. Ben bu oyunu "hakemle" gölgelemeyeceğim, ligin ilk yarısında yaşananların ardından yayınlanan "bildiri" aklıma geldikçe. Çok iyi galibiyet, devamını diliyorum. Önümüzde 5'de 5 yapabileceğimiz bir fikstür mevcut.

30 yorum:

  1. Artılarımızı ve eksiklerimizi gerçekten görebileceğimiz bir test maçıydı. Artılarla başlarsak, biz Belhanda'yi şiddetle eleştirirken karşı çıkanlar vardı. Belhanda'dan bunu bekliyoruz. Tabi her maç gol veya goller atmayacak ama hücumda aktif olacak şut atacak pozisyon hazırlayacak. Belhanda oynayınca N'diaye de motive oldu galiba:) O da cok iyiydi. Diagne konusunda tam benim sevdiğim tarzda santrafor. Çok gol atacaktır, tabi kart konusunda biraz kendini sakınarak. Eksiklere gelirsek, ben stoper ikilisinden de memnun değilim. Her hızlı takım karşısında bu duruma düşeceksek işimiz zor. Bu maç 4 hafta sonra olsa ve aynı performansı gösterseler daha sert yazardım da daha yeni olmaları ve birbiriyle uyumları acısından biraz daha beklemek lazım. Hafta ici Benfica maci da ayrı bir test olacak tabi ki. Heyecanla bekliyorum. Hakeme gelirsek, kabul etmeliyiz Diagne 2.sarıdan atılmalıydı. Bunun dışında bize verilen penalti ve onlara verilmeyen 2 penaltı kararı da "bence" doğru.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz, biz o kısmı bilmiyorum, ben kendimden sorumluyum. Belhanda'nın yaptığı iyi işler daima vardı ama bunlar görmezden geliniyordu. Benim tepkim bunaydı.

      Sil
  2. Bugün güzel olan herşeye rağmen Ali Sami Yen de yaptıklarımızı deplasmanda yapamıyor oluşumuz can sıkıcı. Bunu çözmemiz lazım. Deplasmanlarda orta saha merkezi fernando-belhanda-donk olmalı. Ne diyorsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da zamanla çözülür bence. Forvetin kalitesinin yükselmesi en çok deplasmanlarda yarayacak.

      Sil
  3. Maçın artıları - eksileri zaten yazılmış, katılıyorum. "Sadece Ben bu oyunu "hakemle" gölgelemeyeceğim" söylemine takıldım. Hakemle gölgelenecek bir şey yok ortada. Diagne atılmalı diyenler aynısını Toure yaptı ona da kart vermedi. Maçın sadece ilk yarısında hakem Galatasaray aleyhinde 7-8 tane hatalı karar verdi. Hızlı ataklarımızı kesen oyunculara kartı geç, faul bile çalmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de yazayım dedim. Yoksa bence de Diagne'nin 2. sarısı verilebilirdi sadece, başka bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

      Sil
    2. Ortalığı yangın yerine çevirdiler, güya Trabzon'un hakkı yenmiş gibi. Trabzon kadrosu dahilinde mücadele etti. İlk yarıda karşılık veremediler. 2.yarıda 3ü bulunca biz de topu onlara bıraktık. O şekilde oyuna ortak oldular. Biz oyunu bırakmasaydık 5-6 yapıp şova gitseydik hakemin lafı bile geçmeyecekti. Dediğin gibi Diagne'ye 2.sarı kart verilebilirdi ama o zaman da hata olurdu. Niye rakip oyuncular yaptığında sarı kartı vermedin derdik. Yani hakem kart konusunda maç içinde eşit davrandı. Onun dışında da Trabzon aleyhine bir hata yapılmadı zaten.

      Sil
    3. Futbolun önüne asla hakemi geçirmem, en azından bu maçta.

      Sil
  4. Maç önü yazmıştım orta sahamız gidişatı belirleyecek ne kadar çabuk oynatabilirlerse öne sonuç o güzellikte olacak diye.. belhanda için sizin bu sayfanızda defaatle yazdım bu ćocuk iyi oyuncu evet bazı mental prolemleri oldumu oldu ama gömmeyelim bizi ileri göturecek bir oyuncu diye yazdim sanirim sizle hemfikirdik çoğu kez.. bugün takım halinde büyük bir bölümde çok iyi idik.. sıkıntımız yusufun kullandığı duran toplar oldu bir cogunu rakibe vurdurduk bu durum biraz düşündürücü.eger feguli biraz daha oyunun içine girebilseydi fark daha da büyuyebilirdi.. emre akbaba dönüşü orta saha gücümüzü artıracak ,selçuk formunu yukseltirse şahane bir orta sahamız olacak linnes hergün maç yapsa oynayabilecek durumda😊😊.. bu tempo düşmez, var uygulamasi varken elle topu kaleye atmak , karti varken rakibe dalmak gibi ciddiyetsiz anlamsiz isler yapmazsak marcao luyindama işbirliği oturursa. sezon sonu birkez daha mutlu son bizi bekliyor olacak ..hep dedik enseyi karartmayalım yeterki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta saha genel olarak kaderi belirleyecek. 4-1-4-1'i sevdim, Badou ve Belhanda böylelikle hücumda çok daha aktif.

      Sil
  5. Fatih Hocanin mac sonu aciklamalarini dinlediyseniz zaten Badou ve Belhanda ile aklindaki taktigin bu oldugunu söyledi, umarim böyle devam eder. Hakem olayina gelince kimse kusura bakmasin ama cok net tek kale oynandi mac ve eger bu düzen birkac hafta evvel oturmus olsaydi, Trabzon 5 golden asagi yemezdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu hakkında daha detaylı yazacağım tabii. 4-1-4-1'in artısı bu, merkezde olan iki orta sahan hücuma daha yakın.

      Sil
  6. diagne müthiş santrfor. 2 önemli şansı harcadı ama önemli değil. fiziği de yetenekleri de bize çok şey katar. çok rahat pozisyona giriyor, rakip defans her an tehdit altında hissediyor.

    ancak tam bir saatli bomba! başa her an bela açabilir. elle gol atmaya kalkması inanılmaz bir saçmalıktı. sonra arkadan faul yaptı. kırmızı görse yanmıştık. tuhaf bir karakter..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen hareketleri cok agresif Diagne'nin, cok kart görür bu gidisle, bu arada Mitroglou'yu da hazir tutmak lazim. Basak macina kadar puan kaybetmezsek cok net sampiyonuz.

      Sil
    2. Gergindi Diagne. Doğal bu da, beklenti yüksek ve ilk maçı. Çok rahat pozisyona girebiliyor. İlk yarıda sadece 3 gol atardı.

      Sil
  7. donk sayesinde ndiaye ve belhanda çok daha iyi oynadılar. hızlı ve dinamik futbolumuzu fernando'nun yokluğuna borçluyuz. başkomutan fernando olsa maçı izlerken uykumuz gelirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Donk'un ilk yarıda büyük bir etkisi yoktu. Badou ve Belhanda'nın iyi oyunuyla bununla bağlantılı değil. Tabii Fernando felaket durumda, o ayrı konu.

      Sil
  8. medya yine algı peşinde!
    onyekuru net penaltı!
    nagatomo o lafı etti ama çok uzakta, muhtemelen hakem görmezken. duyması için zaten superman olması lazım. soldado ile bir tutuyorlar!
    diagne atılabilirdi lafım yok.

    marcao ayağa basıyor ama var aldatıyor. var'ın en büyük zararı bu oldu. akan oyunda devam edeceğin her pozisyonu tekrar tekrar yavaş çekimde izleyince temas arıyorlar!

    not: nagatomo japonca konuşsana kardeşim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bir tek Diagne 2. sarıdan atılabilirdi diyorum, onun dışında hakemlik durum olduğunu görmedim.

      Sil
  9. öncelikle futbol rakiple oynanıyor.ve bu maç test maçı değildi bence.

    rakibin seni nerede karşıladığı nasıl pres yaptığı nasıl alan daralttığı kaç metrede oynadığı önemli.

    birkez daha alanyaspor gibi bir takımla karşılaşıp o durumlara düşülmezse bir gelişimden söz edilebilir.önde basan ve alan daraltan rakipler karşısında bir kez daha görmek lazım bu takımı.

    öyle rahat bir ortam oluştu ki buda galatasaraylı oyunculara pozisyonları harcama rahatlığı son paslarda biraz lakayıtlık getirmiş olabilir.oyuncularda idman havası oluşmuş olabilir.

    galatasarayda isabetli şut olayı kısıtlı.onyekurunun şutları biraz cılız.garry rodriguez bu bakımdan daha iyi idi. sneijder in şutlarını atan takımda yok.haliyle pas oyununu şutla sonlandıramıyorsun yada isabetli şutla gole çeviremiyorsun.

    takım defansında gene arızlar gözlendi.

    dripling yapan oyuncu tiplemesi önemli bir detay.defansın dengesini bozan bir vakıa bu.çünkü rakip senin pas atmanı bekliyor.sen pas atmayıp dripling yapınca kimse karşına çıkmıyor bazen.luyindama bir pozisyonda orta saha göbeğinden bunu yapmıştı hatırlarsan.ndiaye nin farkı biraz burada ortaya çıkıyor.
    rakip dripling yapan oyuncuyu karşılaşmak için açıldığında ise defansın dengesi ve yerleşkesi bozuluyor.

    özetle bu maçın çok fazla test olduğunu düşünmüyorum.

    terim takımlarında genelde luçe takımlarında gördüğümüz sistemli defans anlayışı zaten hiç olmamıştır.genelde prese dayalı defans anlayışı görülür.bu pres ileri üçlü dediğimiz oyuncularla başlar ve orta saha bunu destekler.onyekuru cagne ve feguli bu tarz oyuncular değil.haliyle pres defansı arızalar veriyor.

    luçe nin oyunu kitleme alanları daraltma 1-0 ı koruma sistemi terimde görülmez.
    yüksek tempo ise en fazla 60 dakika yapılabilir.sonra yavaş yavaş oyundan düşmeye başlarsın.
    haliyle stoperleri fazla eleştirmemek lazım terimin oyun planlarında.misal luçe sisteminde aynı stoperler hatasız oynayabilir.

    soru: bu takımda kim şut atacak
    herhalde bu görev bundan böyle belhandaya verilecek gibi duruyor.onyekurudan bir sniper çıkartamazsın zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda'nın en çok eleştirilen yanlarından biri kritik top kayıplarıydı. Topu ayağından bir türlü çıkartmaması ve rakip ceza sahasının etrafında topu kaybetmesi. Hoca ona her yerden vur emrini vermiş. Dünyanın en kötü şutu olsa da vur diyor, böylece topu kaybetmiyorsun. Beraberinde de 2 gol gelebiliyor.

      Sil
  10. Belhanda şu ana kadarki en iyi performansını gösterdi.Ben 8 numarayım diyip duruyor sürekli ama bize ilk defa bunu gösterdi.Donk'un olması hem Ndiaye'yi hem de Belhanda'yı hücuma taşıdı ve ikisi de çok iyi oynadı.Ayrıca Luyindama ve Marcao da kusursuza yakın oynadılar.Onyekuru biraz daha etkili olsa ve Linnes yerine Mariano olsa maç çok daha farklı biterdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belhanda böyle şut atmaya devam ederse tabela yapmaya devam edecektir :)

      Sil
    2. Belhanda şut çekmekten korkuyordu bence.Bu maçla birlikte bu konuda özgüveni de yükseldi diye düşünüyorum.Bundan sonraki maçlarda sık sık rakip kaleyi yoklayacaktır diye düşünüyorum

      Sil
    3. Fatih Hoca görevi vermiş, o da iyi kötü uyguladı. Katılıyorum yorumuna.

      Sil
  11. Rakip taraftarlar ve satılık kalemler Galatasaray'ın iyi futboluna gölge düşürmek için hakemi öne sürüyor ama nafile. Sonucu etkileyecek hatalar olmadı. Hem TS hem de bizim 1 tane penaltımız verilmedi. Rodallega'nın golünde de faul var. Gol vuruşunu yapmadan önce Marcao'nun ayağına basıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oynadığımız futbolla bu maçı kazanmayı sonuna kadar hak ettik.

      Sil
  12. Eğliyor oturup doğru konuşmak gerek. Nasıl ki bir çok yorumcu geçen haftaki Alanyaspor maçını hakeme bağlıyorsa bu haftada Trabzonspor maçında hakemin katkısı var. Ne yazıkki Maicon un bir ayağa basma pozisyonu ve Diagne nin ikinci sarı kartını es geçti. Dün hakemden şikayet ediyor ve yarın şikayet etme hakkı arıyorsak rakibimiz içinde aramamız gerek. Nagatomonun pozisyonundaki küfürle ilgisi yok diyorsak Soldadonun pozisyonu içinde aynısını demeliyiz. Adalet herkes içindir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "bir çok yorumcu geçen haftaki Alanyaspor maçını hakeme bağlıyorsa" asla katılmıyorum kimsenin hakeme bağladığı yoktu hatta umurlarında bile değildi. Kayseri maçı sonrası adeta linç kültürü oluşturuldu. Örneğin bizim konya maçımızdaki rezalet karar sonrası hakkı beraberlikti başlıkları atanlar sadece penaltı değil yazanlar cumartesi günü orta hakemlik iptal olsun, 12 kişiye bu kadar vs. vs. tüm olayı maçın ortasındaki kırmızı kart sebebiyle hakeme bağlayabildi. Soldado neredeyse masum ilan edilecekti verilen kararın hakemin zorlamasıyla olduğu duymayabileceği falan dahi yazıldı. Peki soldado için beklenen nagatomo söz konusu olduğunda neden kırmızı şarttı ya geliyor.
      Bence penaltımız hafif müdahale var kontrolsüz çıkış var evet ama benim için olmasa daha iyi bir posizyon. trabzonun penaltısı ayağa basma tarzı engelleyici gelmedi iki kişi karşılıklı ayak uzatıyor ona da verebilir diyelim o da hafif karar olurdu keşke verseydi.
      kartlar konusunda trabzon sanırım bize konuşma hakkı olmayan bir takım ndiaye 7. dk da diagne roda posizyonundan 10 metre daha ileride çekildi frikik aldık oda arkadan çaresiz müdahale idi sarı verebilirdi vermedi dolayısıyla toure de vermediğini diagne için kesin olmalıydı demekte biraz acizce. rode gol vuruşu öncesi darbesi ise ekuban marcao penaltı pozisyonu gibi doğaçlama ve faul diyemem. Ha şu var yarın belhanda bu golü atsa önce adama vurup sonra gol vuruşu yapsa o faul olur. Veya serdar aziz gözümün önüne geliyor topa vuracağım diye roda gibi önce adama ayağı gelse defanstan top çıkarmak istersen o da penaltı olur. kısaca yanlı ve taraflı yorumlayışlara hat safhada maruz bırakılıyoruz.

      Kupa maçı lyındama atılmalı vs diyenler yerde ayağı ezilen sinanın kırmızı kart çıkabilecek posiyonunu maçın başında görmezden gelebiliyor. İnanın bizim oyuncumuz yapmış olsa kolayından yer kartını.

      Trabzonspor galatasaray tudor ile 2 1 kaybettiğimiz maçın 30. dk sı bero, Samiyende şampiyonluk fikstürü için kritik maçımızda bizin 2-1 yendiğimiz maçta 8. dakika da pereira kırmızıları çıkmaz iken MHK hakem kimin umurunda idi.
      Yapılan algı operasyonunu şiddetle kınıyorum.
      Fenerbahçe konya ve beşiktaş maçlarında ki yönetimlerle doğranırken herşey normaldi sanırım.

      Hele geçensene fener trabzon başakşehir kasımpaşa sivas maçlarındaki efsane kararları kenara koyarak bayrak kalkmış bir yakın ofsayt posizyonu üzerinden alanya da devam eden posisyon için kırmızı olurdu penaltı olurdu neler olurdu neler kıvamında yorumlar beni benden alıyor.
      Herkes ile futbol konuşmamak en iyisi sanırım..

      Sil
    2. Ligin ilk yarısı çok taze. Neler yaşadık sanırım hepimizin aklında.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir