25 Şubat 2019 Pazartesi

Mitroglou'yu fizik olarak toparladığımız dakika çok büyük katkısı olacak


Son dakikalarda o gol gelmese "Mitroglou" adına bambaşka yorumlar gelecekti. Gol sonrası ise gelen yorumları, yapılan paylaşımları büyük bir keyifle takip ettik. O gol gelmeseydi de benim yapacağım yorum değişmeyecekti. 1-2 maç üzerinden hiçbir transferi sorgulamam ve amansız eleştiri yapmam. Hele ki böyle bir tecrübe için.

1.5 yıllık kötü bir Marsilya kariyerinin ardından Galatasaray'a geldi. O kadar kurtulmak istediler ki kira bedeli bile vermeden bu transfer gerçekleşti. Fizik durumu, son hali eleştirilir ama kalitesinden kimsenin kuşkusu olmamalı. 30 yaşında ayrıca, 45 yaş muamelesi neden yapılır? Geri dönme, toparlanma şansı hiç mi yok.

Mitroglou'nun Benfica ve Olympiakos kariyerine kimsenin lafı olmaz. Avrupa'nın en önemli forvetlerinden biriydi ve tam bir gol makinesiydi. Rakip ceza sahası içindeki etkisi büyüktür, yeter ki fizik noktada diri olsun. Bunun için de zaman, 1-2 maç sonrası olumsuz hükümler vermemek gerekiyor.

Alanyaspor deplasmanını saymıyorum, transferi üzerinden 24 saat geçmeden maça çıktı. İlk ciddi sınavı Akhisarspor karşısındaydı. Kağıt üzerinde bakınca "görece kolay" bir maç olarak görünüyor ve forvetinizden patlama yapmasını bekliyorsunuz. Biz ise zorlandık ve son dakikada bu maçı kazandık. Maç performansına bakınca da Mitroglou'nun hazır olmadığını, fizik anlamda kötü durumda olduğunu söyleriz.

Yine de öyle anlar var ki bu adam kalitesini belli ediyor. Kenar ortalarında çok diri kalamasa da rakip ceza sahası etrafındaki pas alışverişinde oyun aklını birçok kez gösterdi. Topla ilişkisi çok iyi ve oyun aklı yüksek. Onyekuru'nun direkten dönen topunda yaptığı asist buna bir örnek. Ya da gol anındaki soğukkanlılığı kalitesi için önemli bir gösterge.

Fizik olarak toparladıkça da o oyun aklı çok daha net ortaya çıkar. Diagne daha forvettir, atletik ve bitirici özelliğiyle ön plana çıkar. Mitroglou'nun ise oyun aklı daha ön plandadır, ne yaptığını daha çok bilir. Profil olarak benzeseler bile farklı futbolcular. Mitroglou'yu fizik olarak toparladığımız dakika çok büyük katkı verir.

Bu tarz forvetlerin Türkiye'de tutunamama şansı yok. Çok küçük istisnalar dışında da geneli bu ülkede toparlanmış ve eski günlerinden kesitler göstermiştir. Mitroglou transferini de bu yüzden istemiştim. Bu forvetler Anadolu'ya gittiklerinde "biz neden görmedik" diyoruz. Aldıktan sonra da sadece 1-2 maç üzerinden amansızca eleştiriyoruz.

16 yorum:

  1. Maalesef yeni bir taraftar çeşidi türedi. Daha iki maçta adamları çöp, teneke, kazma vs. olarak niteliyorlar. Bu devirde artık bilgiye çok kolay ulaşılıyor ve bu adamlar bu olumsuz rüzgardan psikolojik olarak da etkileniyorlar. Sen oyuncunu kendi kendine değersizleştirmiş oluyorsun, bundan performans olarak da fayda göremezsin, sonraki olası satışı için de fayda göremezsin. Maalesef bu problem gittikçe de büyüyor. Dün akşam Kostas'ı övüp göklere çıkartanların büyük bölümü, 0-0 bitse yine onu çöp olarak niteleyenlerle aynı kişiler olacaklardı. Oyunculara sahip çıkmalıyız, hele ki forvetsiz geçen uzun bir dönemden sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bı yaptığınız da güzelleme o zaman. Mitroglu son 1.5 senedir o kadar kötüydü ki Marsilya ümidini tamamen kesti. Bu yüzden bizim teklifimize kabul ettiler hatta iyi pazarlık yapabilen bir kulup olsa maaşının bir kısmını da Marsilya'ya ödetir Marsilya maaş yükünün hafiflemesine bile razıydı.

      Kariyerindeki gidiş Pandev'e benziyor bu noktada. Evet Mitroglu'nun pas alış verişi iyi dün bunu gördük. Hepsi bu. Ne eksiği ne fazlası. Elimizde 2-3 yıl öncesinin Mitroglu'su varmış gibi yazmakta pollyannacılık. İnş üstüne koyarak devam eder. Yine az para bağlamadık ve anlaşma 1.5 yıllık. Ben olsam yine de 1.5 yıl ve 4.1m euro bağlamazdım Mitroglu'na. Ortalama bir performansa fitim. Eren'e ne kadar top getirebildik ki? Hucum planımız var mı ondan bahsetmek lazım asıl.

      Sil
    2. 1.5 sezon kötü olabilir de yaşı 30, geri dönme şansı hiç mi yok. Bu ülkeye gitmiş ve kariyeri çökmüş halde gelen ama burada şahlanan tonla forvet var.

      Eleştirdiğin Pandev, bizden sonra Seria A'da çatır çatır 3-4 sezon top oynadı. 2-3 sene öncesinin Mitroglou'su olsa transferi hayal dahi edemezdin.

      Sil
    3. Yaptığım güzelleme değil. Hele pollyannacılık hiç değil. Üç maçlık adamlara çöp demek kime ne fayda sağlar iyi düşünmek lazım. Valla bıktırdı bu çöp çöp çöp meselesi. Üç maçta analiz yapıp adamın gelecekteki 1 senelik performansını ön görmek de büyük marifet. Burak'ın da dediği gibi Pandev'i de gördük. Bu demek değildir ki Mitro kesin tutacak, süper olacak. Demek istediğim şu çöp edebiyatını artık bı-ra-ka-lım. Hele ki daha ilk üç beş maçta...

      Sil
  2. Mitroğlu’nun fizik olarak toparlama gibi bir derdi yok, Mitroğlu bu çünkü. Ceza sahasında ne kadar beslerseniz o kadar katkı alırsınız. Harika işler yapan biri olmadı hiçbir zaman. Topu alıp üç kişi geçip atan bir oyuncu da değil. Ama golcü. Dünkü pozisyon gibi gelir atar. Biz Diagne’yi de Mitroğlu’nu da besleyemiyoruz. Eren’e attığımız topların yarısını atmıyoruz adamlara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de ayakta kalan bir isimdi, bu kadar kolay yıkılmıyordu. Şu an mücadele dahi edemeyecek halde. Çok çalışkan bir isim olmadığı doğru olsa da iyi yaptığı meziyetleri için ayakta kalması gerekiyor.

      Sil
  3. Son dönem yeni bir sosyal medya dili oluştu her yaştan taraftarı içine çekti bir oyuncu hakkında "ağır çöp oyuncu, ağır ölü oyuncu vs.." ne yazıkki bir haylide alıcı buluyor. Mitroglu , diagne bu dilin takımımızdaki yeni hedefleri olacak..belhanda ya yaptıkları gibi .dediğiniz gibi çok yeni takıma katılan oyuncular sabırlı olmak gerekirken ben futbolcudan daha ilk bakışta, ilk topa vurdugunda, ilk maçında olup olmayacağını anlarım demek ne kadar doğru olur acaba. mitroglu dogru yerlere koştu bir tane onyekuru ya harika bir pas attı Evet bu iki oyuncuda belki uyum sorunu yaşayacak, belki istediğimiz oyuncular da olmayacak bunu anlamak için yinede zamana ihtiyacımız var önyargıya değil. Dün akşam mactaydim mitroglu golünü ve takımın ve yedeklerin 60 metrelik mutluluk koşusu stadda oluşan çoskunun dışarıya taşmasını görmek çok güzeldi bazen bir gol şampiyon yapar bazen küme düşürür bu yüzden degerli bir gol.. maç sonu üçlü çektirme çabası neşeli bir durumdu. Sirtaki ye, rebetiko ya devam 😊😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Çöp" kelimesinden nefret ediyorum. Dün twitter'da yorum aldım, Mitroglou çöp ve pozisyona bile giremez diyordu. Attığı gol kapak olmuştur diye düşünüyorum. Eleştirmek ayrı da olayı abartmak bambaşka bir seviye.

      Sil
  4. miroğlu oyun zekası, dar alan becerisi, al-ver'i daha iyi bir oyuncu.
    diagne ise gol sezisi açısından çok daha iyi. 30 tane orta yaparsan o toplarla bi şekilde buluşur ve 2-3 gol atardı dün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diagne daha forvet, Mitroglou daha komple futbolcu. Farkları bu.

      Sil
  5. Mitroglou ve Diagne kendi içlerinde ve kendi seviyelerinde gayte iyi oyuncular. Hatta Mitroglou üst seviyede kaliteli oyuncuydu. Ancak son yıllarda cezasahasında bekleyen santrafor modeli çağ dışı kaldı. Artık büyük takımlar bu tarz santraforlarını elden çıkartıyorla hatta çıkardılar(Chelsea dışında. Onlarda dibi boyladılar.)
    Yani kısaca biz kaliteli oyuncu almış olsak bile yanlış profil oyuncu aldık. Şuan Eto bile bu iki oyuncudan daha doğru profil. Bunlar oyun kurulumuna katkı sağlamazlar, kanada açılmazlar.

    Bu arada "Bu tarz forvetlerin Türkiye'de tutunamama şansı yok. Çok küçük istisnalar dışında da geneli bu ülkede toparlanmış ve eski günlerinden kesitler göstermiştir." sözü daha çok hareketli santraforlar için geçerli. Hatta daha doğrusu premier league ten gelmiş oyuncular için ve bu oyuncuların 1 sene geçmeden düştüklerinide gördük. Yani bu bizim ligimizde uçar sözü çok da doğru değil. Nerede Asamoah Gyan, Wagner love, Adebayor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adebayor 2-3 sezon yürüdü, Vagner Love Alanya'da iyiydi ve düşüşü Beşiktaş kaynaklı. Gyan ise bence bu seviyelerde hiç olmadı.

      Sil
  6. Organize bir atakta etrafindaki oyuncuların hiçbirinin aklinda topu onunla buluşturmak olmuyor. Diagne'ye de böyle yapılıyordu. Feghouli de Onyekuru da ilk olarak golü düşünüyor. Bu adamlar beslendikleri takdirde gol yapacak oyuncular.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Al-ver olayını biraz daha geliştirmek gerekecek. Zaman lazım.

      Sil
  7. Mitro daha da iyi hale gelecek alanya da top bekleyen biriydi. Akhisarda topu almaya giden almayı bekleyen yani uygun isler yaptı. Tabiki tartışılır oyun oynayisi iyi kötü ancak bunu 5 6 maç içersinde yapılmalı. Zora takım öyle bir forvetsizlige alışmış ki orta ve saha içi karşı yapamıyor. Allahtan emre geldi de biraz bu kırılacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mecbur, daha 24 saat olmamıştı transferi üzerinden. Uyum için zaman gerekiyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir