22 Mart 2019 Cuma

Hücumda ne kadar organizasyon zayıfsa, savunmada o kadar güçlü


Hücum konusunda iyi bir organizasyonumuz yok. O noktada beklentim daha yüksek. Fazlasıyla bireysel yeteneklere bakıyoruz, Belhanda / Feghouli ikilisi bugün ne çıkarır diye düşünüyoruz. Tabii futbol sadece hücumla oynanmıyor. Hücum konusunda ne kadar organizasyonumuz yoksa, savunma için o kadar organizasyonumuz var.

Marcao / Luyindama transferi iyi bir planın eseri. Hoca bu değişimi çok daha öncesinde kafasına koymuş ve yaz aylarını beklemedi. Ozan Kabak'ı sezon sonuna kadar tutabilsek belki Luyindama işi yaza kalabilirdi ama elimize iyi bir para geçtiğinde fırsatı kaçırmadık. Serdar Aziz'in gidişi ve bu iki transferin altyapısı güçlü.

Ligin ilk yarısında maç başına 1.1 gol yiyen bir Galatasaray vardı. Ozan Kabak ne kadar sivrilse de orada istikrarımız yoktu. Serdar Aziz de sallandı, Maicon çoğu zaman yokları oynadı, Ahmet Çalık da şans buldu ama kötü bir görüntüydü. 3'lü de denedik, yine 4'lüye döndük. Elimizde Ozan Kabak dışında tutunabileceğimiz bir dal yoktu. Muslera'nın formsuzluğu da cabası.

Ligin 2. yarısına bakınca maç başına yenen gol ortalaması 0.6'ya düşmüş. Bu rakamı daha da aşağı çekmek mümkün. Luyindama / Marcao iyi ve potansiyeli yüksek bir ikili. Tandemi güçlü kurduk, kim ne derse desin. Muslera da fabrika ayarlarına döndüğünde fark yaratmaya başladı. Orta sahada biraz sorun vardı ki orada da formayı Donk aldığında taşlar oturdu.

Savunma açısından diğer bir artı da bu sezon itibariyle henüz kafa golü yemememiz. Bu sayı geçen sezon 10'du mesela. Önceki sezonlarda da 10 - 9 - 5 diye gidiyor. Duran top sıkıntısı malum, geçen sezonların en çok konuştuğumuz konularından biri. Savunamıyorduk ve her duran top kalemize atılan bir penaltı tadındaydı. Orada da iyi bir organizasyon var, bu istatistik çalıştığımızın göstergesi.

6 yorum:

  1. savunmayı çok net iyi yapmıyoruz,alanya maçında çok pozisyon verdik adamlar becerikli olsalar bambaşka birşey olabilirdi,kasımpaşa maçında golü yedik sonra çok net 2 pozisyon verdik,ts maçında gol yedik + ciddi kontralar verdik,erzurum maçında özellikle 2.yarı da ciddi pozisyonlar verdik bursa gibi kısır bir takımdan 2 gol yedik ,hadi 2. neyse de ilk gol boş kaleye atıldı,antalya maçında muslera maçın yıldızı oldu yani savunmayı o kadar iyi yapmıyoruz bence,stoper ile ilgisi yok bu savunmanın onlar zaten farklılık yaratıyor ama takım halinde sertlik problemlerimiz var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savunmada bir plan var, ligin ilk yarısına göre de stoperlerin farkı oldu. Anlatmak istediğim buydu. Yoksa mutlaka sorun yaşıyoruz, özellikle de kaptırılan toplardaki geçiş oyununda.

      Sil
  2. stoperlerimiz iyi ama takım savunmasında zaaflar var.

    YanıtlaSil
  3. Devre arasından sonra yapılan 9 maçta 25 gol atıp 6 gol yemişiz (7 galibiyet 2 beraberlik). Ligin başındaki aynı periyotta 17 gol atıp 10 gol yemişiz (6 galibiyet 1 beraberlik 2 mağlubiyet). Tabii bu istatistik her şeyi ortaya koymuyor ancak takımın daha çok gol aradığını ve bulduğunu gösteriyor. Bu da Fatih Terim'in sisteminde önde oynamak/basmak anlamına geliyor. Belhanda, Feghouli gibi isimlerin formlarının yükselmesi öyle sihirli değnekle dokunulmuş gibi bir iş değil. Defans oyuncularının defans arkasına atılan topları eski defans oyuncularımıza göre daha iyi toplamasından dolayı Belhanda ve Feghouli hücumu daha çok düşünüyor ve gole katkı sağlıyorlar.

    Şöyle söylemek gerekirse; verdiğimiz pozisyonlar daha çok kontra veya kontralardan doğan kornerler (ki kafa golü yemediğimizi de düşünelim) oluyor.

    Kısacası iki stoperimiz de tam olarak büyük takım stoperleri ve Fatih Terim'in aradığı tarzda isimler. Stoperlerimizin elbette ki eksikleri var ancak Fatih Terim'in sistemine göre ligdeki en iyi stoperler bana kalırsa. Takım savunmasında zaaflarımız var, buna katılıyorum ama sene sonu orta saha değişimi ile o sıkıntı da aşılacak diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ligin 2. yarısında şampiyonluk istatistiği göstersek de ilk yarıda öyle kayıplar oldu ki geri dönmesi zor olacak. Hocanın felsefesi belli, uygulanıyor uygulanmıyor bilmem ama bir plan var işte. Çok teşekkür ederim yorumun ve verdiğin bilgiler için.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir