1 Mayıs 2019 Çarşamba

Ryan Babel & Galatasaray, her transferin başı maliyet


Babel'in sözleşme durumu çok enteresan. Beşiktaş'la olan sözleşmesi bu sezonun sonunda bitmesine rağmen Fulham onun için 2 milyon avro bonservis ödedi. İmzaladıkları sözleşme de sadece 6 aylıktı. Ligde kalma durumunda opsiyonları var mı bilmiyorum ama pek rastlamadığımız bir örnek. Gerçi aynı durum Babel'in Deportivo'ya imzasında da vardı ve 6 aylık yapılan o sözleşmenin ardından Beşiktaş'a gelmişti.

Haber şu. Fulham'ın küme düşmesi durumunda (ki öyle görünüyor) serbest kalacak ve yeni sezon için Galatasaray'la anlaşmış durumda. Babel & Galatasaray durumu 1 yıldır konuşulsa da gerçekleşmedi. Fatih Hoca'nın Babel'e ilgi duyduğu ve takımında görmek istediği bir gerçek. Futbolcunun yaşı 32'e gelse de biraz da kısa vadeli bakarak günü kurtarmak için iyi bir hamle olabilir.

Babel denildiğinde "istikrarsız, canı istiyorsa oynar" tarzında yorumlar yapılır. Beşiktaş'da müthiş işler yaptığı dönem de var, çok eleştirildiği de. Genel performansa baktığımızda ise yeniden Hollanda Milli Takım'ına dönen ve oynadığında büyük fark yaratan bir futbolcu görüyoruz. Oynadığı pozisyona göre müthiş bir fiziksel avantajı var. 

Bu tarz kanatları seviyorum. Fenerbahçe döneminde Sow için de bu örneği verirdim. Forvet özellikli kanatlar. Belki kanadından sizi sürüklemez ama içe kat ettiğinde ya da rakip ceza sahası içinde gol özelliği yüksektir. Kolay kolay 10 golün altına düşmez, direkt forvet de oynayabilir, sağ ayağını raket gibi kullanır ve iyi şutördür, fizik avantajıyla da golün her türlüsünü bulur. 

Onyekuru da forvet özellikli olsa bile ihtiyaç olan tarz değil. Hızıyla etkin, açık alan arıyor. Takımın düzeniyle de bir alakası yok. Babel tarzında isimler ise belki o kadar hızlı değil ama fizik avantajıyla daha forvet. Tarz noktasında doğru bir transfer olarak yorumlarım, böyle bir kanat uzun zamandır bulamadık.

Sözleşme şartlarını görmeliyiz, her şeyin başı maliyet. Bundan bağımsız transferi yorumlamıyorum. Elbette kısa vadeli bir iş olmalı, 1+1 gibi. Yıllık ücretin de boyutu 2.5 milyon avro'yu geçmemeli. Daha düşük bir rakama Babel'i getirmek zor, İngiltere'de çok daha fazlasını kazanıyordur. Bonservisinin olmayacak olması da avantajımız. Bu aralar "yabancı" konusunda bonservisi olmayan isimleri konuşuyoruz ki doğru transfer tarzı.

03.03.2019 tarihli yazı..

14 yorum:

  1. kenar ortalara çıkar vurur,pivot santrfor gibi uzun topları indirir,çok iyi şut atar,savunma arkası sarkıp golü atar,pas oyununa katılır,bahsedildiği gibi 1+1 lik sözleşme yapılırsa ben kesinlikle isterim çünkü tüm parayı orta saha için harcayacağımızı düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bitiricidir, bizim de böyle bir kanata ihtiyacımız var. Forveti çiftlerken dahi var, etkili olur.

      Sil
  2. Sow kıyası çok doğru gelmedi bana, daha çok Podolski diyelim ve Fatih Terim çok sever bu tarz oyuncuları. Bütün kariyeri boyunca beğendim. Istikrarsızlık sorunu olmasa zaten Liverpool kariyeri sadece 3 sezon sürmezdi. Işin ozü makul bir maaşla gelmesini isterim. Gelişi elimizdeki pivot santraforlara katkı sağlayacaktır önümüzdeki sezon.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsun, Podolski bence de daha uygun. Sow da benziyordu gerçi, kanatta çok sürüklemiyordu ama forvet etkisi büyüktü. 4-2-3-1'de Sow zor ama Podolski, Babel uyar.

      Sil
  3. Eski oyuncumuz Giovanni Dos Santos bosa cikti. Forvet, kanat, forvet arkasi oynayabiliyor. Kendini cok gelistirdi. Bence dusunulmeli Onyekuru yerine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geliştirdi ama o süre zarfında neden Avrupa denemedi?

      Sil
  4. sağda eboue-keita, solda nagatomo-bruma. sonra yaslan arkana keyfine bak :) efsane olurdu

    YanıtlaSil
  5. ajax örneğini düşünerek şu planlanabilir.tabi terimin kafa yapısı buna müsait olursa.

    ajax ta ileri üçlü nedir? neres ,tadic ve ziyech

    ya bizde ne olabilir? babel,tirezege,feguli

    bu üçlülerin en önemli özelliği gol ve asist sayılarının birbirine yakın olması.yani hem asistçi hemde golcü oyuncular.

    orta üçlü nedir ajax ta. van beek ,franki de jong ve lassa shöne

    bizde ise belhanda,fernando ve ndiaye

    badu nun osmanlıspor ve norveç kariyeri çift haneli gol sayılarına ulaştığı dönemler.yani gole yabancı değil.belhanda zaten fransa kariyerinde çift haneli gol sayılarına ulaşmış bir oyuncu.
    fernando harici 5 skorer oyuncu oluyor.buda ajax benzeri bir yapılanma demek :)

    sıkıntı şurada.mitroglu ve cagne boşa çıkıyor bu sistemde.bunlarıda elden çıkarmak hayli zor.buda futbolsuz(güzel oyunsuz) bir 2-3 yıl demek .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok alakasız bir örnek. Benzeri yapılanma öyle olmuyor. Futbolcu tiplerini karşılaştırarak yapılandırma benzerliğini ilk kez görüyorum. Futbolcuların geldiği nokta, maliyetleri, eğitimleri mevzu. Yapılandırma böyle karşılaştırılır.

      Sil
  6. Yaşı sıkıntı değil yazın da oyuncu almak için önce satmanız gerektiğini düşünürsek bonservisi elinde bir oyuncu ile anlaşmak doğru olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok fazla eksik var ve her pozisyona bonservis yetiştirmek imkansız.

      Sil
    2. Bonservisi elinde olacak olanlarla ilgili yazardin sezon sonu yaklastikca bu sene pek yazmıyorsun :)

      Sil
    3. Yazıyorum aslında da geçen senelerdeki enerjimi bulamıyorum :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir