15 Mart 2019 Cuma

Yabancı sınırını düşürmeyi düşünmek kalite düşmanlığı ve ucuz milliyetçiliktir


Gündem yaratılıp, nabız yoklandığına inanıyorum. Birine zarf atılıyor ve bu şekilde insanların tepkisi ölçülüyor. 6 + 2 + 2'lik yabancı sınırı mevzusu da tam olarak böyle. Haberi yapan isme üfürüldü bu, sonrasında tepki ölçtüler. Gelen tepkilere bakınca da umarım böyle bir fikirden vazgeçilmiştir.

Dönüyoruz, dolaşıyoruz ve aynı konuya geliyoruz. Yeni sezonda yabancı sınırının ne olacağını bilememek büyük muamma. Bu yüzden yeni sezona yönelik plan yapamıyorsun. Birçok sözleşmesi biten yabancı var ve alamıyorsun, hamle yapamıyorsun. Yarın ne olacağı belli değil.

Yabancı sınırının düşeceğini düşünmek ise daha da büyük muamma. Fenerbahçe bunun kokusunu aldı da mı Serdar Aziz, Tolgay Arslan ve Sadık Çiftpınar gibi hamleler yaptı bilmiyorum. Bir bilmeyen biziz herhalde, haliyle de bugünden yapmamız gerekeni yapamıyoruz.

Benim adıma üzücü bir taraf var. Bu blogun yorum kısmında yabancı sayısının düşmesini söyleyen ve buna kendini inandıran insanların varlığı. Yabancı sınırını düşürmeyi düşünmek kalite düşmanlığı ve ucuz milliyetçiliktir. Kimse kusura bakmasın.

Basit ve klişe bir örnek veriyorum. Ozan Kabak, Merih Demiral ve Çağlar Söyüncü. Üçü de Türkiye altyapılı ve mevcut yabancı sınırı içinde Avrupa'ya açılan gençler. Üç tane uluslararası stoperden bahsediyorum ve gün itibariyle Milli Takım'ın tandemi olacaklar. Daha bunun Zeki Çelik, Okay Yokuşlu gibi Türkiye altyapılı isimleri var.

Kalmak yerine gitmek için ısrar ediyorlar, neden kalsınlar ki. Abuk paralar dönmez oldu, haliyle de futbolları daha ön planda. Ozan Kabak'ı tutmak için yıllık 2 milyon avro önermiyoruz, o da hayallerinin peşinden mümkün olan en erken vakitte gidiyor. Biz de o gelen parayla Marcao ve Luyindama gibi geleceğe dönük hamleler yapıyoruz.

Türk futbolu gelişecek ve ekol olma yoluna girecekse böyle olacak. Mümkün olan birçok Türk futbolcu Avrupa'ya gitmeli ve kendini geliştirmeli. Kalanlar ise burada kaliteli lig ve futbolcular arasında devam etmeli. Ligimizin kalitesi arttı, oynanan futbol ve maçlar eskiye oranla daha güzel. Maliyetler de düşecek, daha ne. 4-5 yıl öncesini ne çabuk unutuyorsunuz.

Eminim, bu yazı altına "Galatasaray, Real Madrid'i elerken 6 + 2 + 2 vardı" diyecekler olacak. O takımın maliyeti neydi, maaş bütçesini düşürmek adına kaç yıl uğraştık, devamında ne oldu? Hamit Altıntop'u 3 milyon avro maaşla tekrar mı getirmek zorunda kalalım. Selçuk İnan'lar yıllık 3 milyon avro kazanmaya devam mı etsin.

Hep söylüyorum. Zorunda olduğu için oynatmakla iyi olduğu için oynatmak arasında farklar var. Fatih Terim değil mi Ozan Kabak'ı 18 yaşında Şampiyonlar Ligi oynatan. İyi olan zaten oynuyor, ligimizde birçok kaliteli yerli var. Altyapı kontenjanı ve zorunluluğu getirilebilir, buna elbette lafım olmaz ama sınırlamalarla bir yere varamazsınız.

12 yorum:

  1. Burada söz konusu olan kalite düşmanlığı değil Galatasaray düşmanlığı. Beşiktaş 2 sene şampiyon olurken bir tane Allah'ın kulu yabancı sınırından bahsetti mi ? Galatasaray ne zaman iyi gitse bu muhabbet dönüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönem Fatih Hoca görevde olduğu için konuşulmuyordu, engeldi çünkü kalite düşmanlığına. Ne zaman ki Galatasaray'a geldi ve bu konular gündem oldu.

      Sil
  2. Geçen gün sosyal medyada bir arkadaş "Galatasaray düşmanlığından geliyor yabancı sınırı. Ama Galatasaray bunun da altından kalkar" tarzında bir şey yazmıştı. Evet Galatasaray bunun da altından kalkar ama arkasını toplamak yıllarımızı alıyor. Bi Serdar maliyetine Marcao ve Luyindama. Bi Tarık maliyetine Linnes. Bi Eren maliyetine Diagne. Biz o yabancı sınırı yüzünden elimizdeki değerleri kaybedip yerlerine Türk pasaportu satın aldık. Tarık'tan daha yeni kurtulduk ya!

    Sistem tertemiz işliyor. Sadece son 3 yıl Cengiz Ünder, Cenk Tosun, Çağlar Söyüncü, Ozan Kabak, Merih Demiral, Zeki Çelik, Okay Yokuşlu yurt dışına yüksek fiyatlara gidenler. Daha gitmemiş olanlar da var. Abdülkadir Ömür, Yusuf Yazıcı, Ertuğrul Ersoy, Dorukhan Toköz, Emre Akbaba.. Daha niceleri var. He çok mu değiştirmek istiyorsun? O zaman diyeceksin ki bundan sonra her takım ilk 11e 1 tane altyapı oyuncusu koyacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kural geldiğinde Fatih Hoca'nın altını çizdiği detay Türk futbolcuların Avrupa'ya açılmasıydı. Açılıyorlar, üstelik önemli bonservisler kazandırarak.

      Sil
    2. İşleyen sistemi neden bozmak isterler? Galatasaray düşmanlığı mı yoksa kişiliği beş para etmez kişilere para kazandırmak mı? Bu 2 seçenek dışında başka bir seçenek gelmiyor aklıma.

      Sil
    3. Katılıyorum, üzerine ekleyebileceğim bir şey yok.

      Sil
  3. Burası Türkiye işte başka bir ülkede olsa bu üç dört sene öncesinden açıklanır takımlar kendini hazırlardı. Şimdi Fenerbahçe birkaç yerli aldı diye bu kural geri getirilecek aldığı yerlilerden hiçbirine Edirne'nin ilerisinde 500 bin euro bile verilmez. Ortalık yine havalanmış bı yerleri kalkmış yerli futbolcularla dolacak. Oysa su ozan kabak cengiz under ne kadar efendi çocuklardı. Emre Mor seneye 3-4 milyon euro maaslarla Türkiye'de kapış kapış gider. Bu futbol yonetemeyicilerini gördükçe keşke hiç ilgilenmeseydim en başta su sporla diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarını bilmiyoruz, yarın adına da korkulu kabuslar görüyoruz. Bu işler bir anda olmaz ayrıca, en az 7-8 sene sonuçları beklemek lazım.

      Sil
  4. 1) federasyon seçime gidecek nasıl olur da mevcut federasyon böyle bir karar alabilir.
    2) UEFA ve CAS da davalara girmiş bir spor hukukcusundan net bilgiler aldım ve elimizdeki yaancıların hiç birisinin sözleşmelerini fesh edemeyeceğimizi söyledi (bütün ülke için) sözleşmesi bitenler ile de anlaşma yapılmasının engellenemeyeceğini belirtti. dolayısı ile zaten takımlar 2 3 yıldan önce bahsedilen sayıya inemezler daha da öncemlisi bir çok futbolcunun sözleşmelerinde belli bir maç sayısı oynatma zorunluluğu var bu nedenle o adamları tribünde bekletemezsin dedi.
    3)böyle bir kural gelirse kendim de dahil binlerce kişi digitürk aboneliğini iptal edecek. yayıncı kuruluşun heleki bu kadar borç içindeyken böyle bir düzenlemeyi kabul edeceğini hiç düşünmüyorum.
    4) klüpler birliği açıklama yapsın istemiyoruz diye bakalım o zaman hangi klüpler istiyor hangi klüpler istemiyor. Fenerbahçe denildiği gibi gelsin yabancı sınırlaması derse o zaman işin boyutu değişir. Galatasaray'ın çok fasıflı yöneticilerinin ortaya çıkıp muhalefet etmesi gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fesih edemezsin zaten, haliyle de bir anda yabancı sınırı düşemez. Kademe kademe olur bu iş ama her türlü kısıtlama kötü.

      Sil
  5. İnandırıcı olmayan tamamen yağımızda kavrulalım kimse kafasını yekpare kaldıramasın rekabet kaybolmasın VS özü bu para yani kısacası zarar gören ne hikmetse hep Galatasaray yerleşik kültür bunun üzerine kurulu özet bu iyi yabancılar ile ekonomisi iyiye giden bir ekip var ise önüne geçilmeli.
    Şu yarışa bakın örneğin fb Konya Rize bjk bugünkü puan farkını getiren husus net şekilde bu adaletsiz karar ortamının olduğu bu maçlar ama sonuç 8 puan ne yapalım başakşehir in başarısı gölgelenemez mi şimdi. Rakibin doğranır iken maşallah senin maçlarında sana bu hatalar yok nerde terasizi bu işin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başakşehir'in başarısı gölgeli, olanlar malum. Sadece hakemler de değil olay.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir