12 Mart 2019 Salı

Yapılacak iş basit, 4-2-3-1'e dönmek


4-3-3'le zaman kaybettiğimiz gibi bu 4-3-3 içinde de futbolcu dizilimlerini yanlış yapıyoruz. Temelde gidişat iyi niyetli olsa da bazı futbolcuların o rollerde yetmemesi büyük sorun. Fernando ya da Donk gibi 6 numaralarla oynamayı ben de istemem ama şu yapıda yapacak bir şey kalmıyor. Bu ikiliden birinin mutlaka sahada olması gerekir. Hatta geçen sezon şampiyonluk modunu açtığımız haftalarda ikisi aynı anda sahada oluyordu.

Trabzonsporlu Onazi örneğini ısrarla veriyorum. Benim idealimdeki 6 numara onun gibi. Hücum katkısı da bekliyorum. Topla çıkabilmeli, geriden iyi oyun kurmalı ve olabildiğince tempolu olmalı. Tüm bu özellikleri beraberinde toplayan bir ismi bulmak zor olsa da bulmamız lazım. Fernando'nun sık sakatlıkları, düşen temposu, hatta sertliğini dahi kaybetmesi sorun. Donk da çok temposuz ve hareketsiz bir isim.

Yine de mevcut yapıda ikisinden biri sahada olmalı. Badou Ndiaye'den 6 numara olmuyor. Zaten düşüşte olan bir isim. Geriden oyun kurabilmesi problem ve amansız tempo yapayım derken alanını bomboş bırakıyor. Hele ki önünde Belhanda / Emre Akbaba ikilisini kullanmak daha da problem. Emre Akbaba'nın 8'de olmaması da ayrı bir olay.

Emre Akbaba'nın tam olarak hazır olması belli ki gelecek sezonu bulacak. Şu yapıda yapabileceği en iyi işin sonradan oyuna girmek ve karambolden bir şeyler çıkarmak olduğunu düşünüyorum. Özellik itibariyle de "forvet" gibi, rakip kaleye ve forvetine mümkün olduğu kadar yakın oynamalı. Siz onu 8 gibi kullanmaya çalışırsanız orta sahanın derinliklerinde kaybolur gider. Antalyaspor karşısında koca 45 dakikayı bu yüzden çöpe attık.

Antalyaspor karşısında 4-3-3 içinde Emre Akbaba'yı sağ, Belhanda'yı sol iç kullanmanın da problemi oldu. Belhanda / Feghouli ve Mariano üçlüsünün bir oyun ezberi var. Hatta takımın hücum için tek elle tutulur yanı. Emre Akbaba'yı sağ iç kullanmak Belhanda'yı da bozdu ve sağ kanattaki ezberi kaybettik. 17. dakikada 1-0 gelmemiş olsa bu maçta gol atmak için çok zorlanırdık, hatta Muslera'ya duacı olmak gerekiyor.

Yapılacak iş basit. 4-2-3-1'e dönmek, Fernando veya Donk ikilisinden birini de mutlaka 11'e yazmak. Yeni düzeni yaz döneminde konuşuruz, mevcut yapıda farklı bir oyun oynamak imkansız. Fatih Hoca ısrarla hücum diyor ve olabildiğince hücum kimlikli futbolcularla uyum yakalamak istiyor ama oyunu bir türlü tutamıyor, organizasyon üretemiyoruz.

5 yorum:

  1. talisca,giuliano gibi oyuncuları merkezde kullanırsanız nolur verimi yüzde 70 falan düşer emre akbaba için de geçerli bu,kaleden ne kadar uzak o kadar verimsiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alex için de bu örnek geçerliydi. Forvet özellikli bu isimler, bitirme noktasında çok daha etkinler.

      Sil
  2. Belhanda’nın 10 numaraya geçince tabela katkısı mükemmel değil mi? Mest ediyor son haftalarda...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli ile uyumu yükseldikçe o da 10 numarada büyümeye başladı.

      Sil
  3. bunu her aklı başında insan ligin 1. haftasından beri söylüyor. evet 1. hafta!

    sorun şu ki hocamız 4-2-3-1 den nefret ediyor. evet aynen böyle. başka bir sebep yok.. (mesela ben de 3-5-2 hiç sevmem)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir