9 Nisan 2019 Salı

Rakip ceza sahasının içinde ya da etrafında olması var olma amacı


Emre Akbaba'yı sakatlığının ardından ilk kez bir maçta iyi oynarken gördüm. Yorumlara bakınca bu performansı beğenmeyenler olsa da "futbolcunun iyi olduğu nokta" unutulmuş. Israrla yazıyorum, bu adam bir oyun kurucu değil, forvet özelliğiyle ön plana çıkmak zorunda.

Rakip ceza sahasının içinde ya da etrafında olması var olma amacı. İyi bir bitirici çünkü, gol sezgisi çok yüksek. Sasa Ilic'de de bu vardı, rakip ceza sahası çevresinde çok dolaşır ve gol anında bir anda belirirdi. Bu özelliğiyle de rahatlıkla 10 golün üzerine çıkardı.

Emre Akbaba da böyle. Alanyaspor günlerinde de forvet özelliğiyle ön plana çıkar ve onu golleri üzerinden konuşurduk. Takımın forvetiyle iyi anlaşır, onu da yükseltir, 2'ye 1'lerle etkisi büyür. Paylaştığım grafikte ilk kez doğru pozisyonda oynadığını görebiliriz.

Diagne'nin de önünde görülüyor. Diagne için "arkadaşlarına çok fazla boş alan oluşturuyor" diyoruz ya, Emre Akbaba için de bu geçerli. Orada çok geziyor ve ceza sahasındaki varlığıyla da gol tehdidi oluşturuyor. Uçarak kafa vurduğu ve Diagne'ye çarpıp gol olan pozisyon gibi.

Biz ise önceki maçlarda, 4-3-3'ün derinliklerinde Emre Akbaba'yı kaybediyorduk. Fizik durumu zaten kötü, bu kadar eforla nasıl etki edebilir. Hadi fiziği en mükemmel noktada olsun, o pozisyonda yine etkili olamaz. Orta saha değil, forvet özellikli. Israrla altını çiziyorum.

Bu tarz 10 numaraları seviyorum. Talisca ya da Guiliano da bu tarzdaydı. Gerçi onları teknik özelliğiyle ön plana çıkarırım ama bitirme noktasında Emre Akbaba da bu tarzda. Doğru yerde oynamalı ki etkili olsun, Malatyaspor maçında olduğu gibi.

6 yorum:

  1. bence akbaba'yi abartiyorsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abartmıyorum. Tam aksine, abartılı beklenti içine giren insanların o beklenti içine girmemesi gerektiğini söylüyorum.

      Sil
  2. Bu tarz oyuncular çok kıymetli. Benzetmen çok yerinde olmuş. Sasa Ilic de hak ettiği ilgiyi fazla görmezdi, çünkü yıldız bir isim olarak gelmemişti. Ancak çok kritik maçlarda çok kritik goller attı, birçok maçta kilit faktör oldu. Öyle oluyordu ki adamı maçta sadece gol attığında görüyordum, ama golü atıp da maçı getiren adam oluyordu sonuçta. Emre Akbaba da inşallah gol yollarında en az onun kadar etkili olur, çünkü hücumda tıkandığımız maç sayısı fikstür zorlaştıkça artacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizli forvet bu isimler, forvetin arkasında oynuyor ama oyun kurucu değil, forvet özelliği gösteriyor. Sevdiğim bir tarzdır.

      Sil
  3. akbaba iyi mi oynadı ? biz başka maç mı izledik acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi oynadı, beklentimi aldım. Bilmiyorum başka maç mı izledik, yanınızda değildim :(

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir