18 Nisan 2019 Perşembe

Skibbe'nin teknik adamlığının ilk yıllarına indiğimizde de Dortmund'u görüyoruz


Skibbe'nin teknik adamlığının ilk yıllarına indiğimizde de Dortmund'u görüyoruz. 1989 - 2000 yılları arasında Dortmund'un çeşitli kademelerinde görev aldı. Alt yapı koordinatörlüğü, U19 ve Dortmund II, teknik direktör yardımcılığı, hatta kısa bir süre de teknik direktörlüğü var.

Sonrasında Almanya Milli Takım'ında çeşitli kategorilerde görev aldı ve oradan da Leverkusen'e giderek 2.5 yıl görev aldı. Galatasaray'a gelişi de Leverkusen sonrasıdır. Feldkamp'ın önerisi üzerine Galatasaray'ın başına geçmişti. 

Antrenörlük kariyerinde uzun yıllar olsa da kısa bir futbolculuk kariyeri olmuş, 22 yaşında antrenörlük kariyerini başlatmış. Galatasaray'ın başına geçtiğinde de genç ve potansiyel vaat eden bir teknik adamdı. En azından oynatmaya çalıştığı futbol anlamında.

Galatasaray'da da asla başarısız bulmamıştım. Oynattığı 4-2-3-1 içindeki hücum setlerini bir ömür unutmam. Arda, Lincoln, Kewell ve Baros hattının o kadar güzel bir uyumu vardı ki çok keyifliydiler. Orta saha sıkıntıydı, takımdaki papaz sayısı da fazlaydı derken Skibbe'yi bir şekilde yediler. Bülent Korkmaz'la yenen yemeği unutmazsınız, fotoğrafın içinde bazı futbolcuların olduğu.

Galatasaray sonrası da fena bir kariyeri yok aslında. Frankfurt ve Hertha günleri olmuştu, Türkiye'de de Eskişehirspor ve Karabükspor. En son da Yunanistan Milli Takım'ının başındaydı ve başarılı sonuçlar aldığını hatırlıyorum. Oradaki görevi neden bitti takip edemedim.

Şu sıralar 53 yaşında. An itibariyle de başladığı yere geri döndü diyebiliriz. Yeniden Dortmund'la anlaşarak U19 takımının başına geçti ve alt yapı koordinatörü oldu. Dortmund'un güçlü bir alt yapısı var, Skibbe de camiayı fazlasıyla iyi bilen bir isim. Temelinde de bu iş var.

Belki günün birinde teknik direktörlüğe dahi yükselir. Takımda kötü gidiş olur, bizim Riekerink'e baktığımız gibi Skibbe'ye da şans gelir. O da bu şansı iyi kullanırsa devam eder. Bu işler böyledir, tüm ihtimalleri düşünmek gerekiyor. Uzun yıllar alt yapıda devam edeceğini düşünmüyorum, bir kere teknik direktörlüğün tadını aldı.

8 yorum:

  1. kimler vardı o fotoğrafta ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayhan Akman, Ümit Karan ve Hasan Şaş'ı hatırlıyorum.

      Sil
  2. skibbe yi her zaman iyi hatırlayacağım.karakter ve kişilik olarakta oldukça naif bir insan.
    türkiyede yöneticilerin gadrine uğradı ilk zamanlarda.adamın yardımcılarını kovdular.çok saçma işlerdi.buna rağmen iyi niyetle çalışıp güzel futbol oynattırdı takıma.

    eğer doğru idareciler olsaydı bence o dönemden bu zamana kadar edwin boekamp ile alt yapının başına geçer ve her sezon sana 4-5 oyuncu çıkartırdı.büyük bir fırsat idi ve değerlendirilmedi maalesef.

    skibbe de alt yapı için ideal bir kişilik var ama A takım için sanırım tek eksiği biraz aurasının yada karizmasının olmaması idi.yani bu karışık futbol aleminde naifliği çok fazlaydı.godomanların olmadığı aşırı düzenli bir hollanda takımında gene A takım seviyesinde başarılı olur ama düzenin olmadığı kaos ortamlarında ve aşırı rekabette ipleri elinden kaçırması olası

    misal ben başkan olsam önümde terim ve skibbe varsa skibbeyi tercih ederim.yanınada psikolojiyi ve saha dışını yönetebilecek bir idari manager koyardım.al sana güzel pas oyunu.

    biz şu anda ajax ı övüyoruz ve beğenerek izliyoruz.aga skibbe de zamanında benzer bir pas oyunu oynatmıştı.çabuk unutuyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ajax'daki yapı ile o dönemin Galatasaray'ı bir mi, nasıl bir kıyas ve benzetmedir bu :)

      Sil
  3. Sağlam adamdı taktik bilgisi yüksekti. Hücum hattı sağlamdı ama stoper orta saha ve bekler ve hatta kale kötüydü o takimda ona rağmen bir süre başarılı goturmustu. Türkiye için fazla efendi bir adam eksiği buydu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de. Çok sakin ve naifti. Bu yüzden kaybetti.

      Sil
  4. O zamanki hücum futbolunun verdiği heyecanı ondan sonra asla alamadım.O dörtlü bambaşka oynuyordu.Skibbe kalsa başarılı da olurdu ama yediler işte adamı.Şu an dahi önünde nerden baksan 20 yıl var.Yaşı teknik direktörlük için hâlâ genç sayılır.Umarım başarılı olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de alamadım. O 4-2-3-1 in keyfi bambaşkaydı. Hücum varyasyonu, uyumu, organizasyonu, setleri.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir