23 Nisan 2019 Salı

Türkiye'de Behzat Ç üzerine polisiye bir iş tanımıyorum, tanıyacağımı da sanmıyorum


Behzat Ç için bir şeyler yazmak "resmi açıklamayı" bekliyordum. Çünkü yıllardır konuşulur. Döndü, dönecek, dönüyor, ne zaman dönecek üzerinden muhabbet doğar ama gerisi gelmezdi. Bir de Emrah Serbes'in durumundan sonra bu diziyle alakalı umutlar iyice kesilmişti.

Dizi süreleri yıllardır tartışılır, bugünün konusu değil. İnternet dizi / film platformlarının bugünlerde yaygınlaşmasıyla daha kısa süreli, Dünya standartlarında Türk işleri de görmeye başladık. Geçmiş yıllarda bu kapsama en yakışacak dizinin Behzat Ç olacağını söylüyorduk.

Televizyon dizileri anlamsız uzun ve çok iyi diyeceğimiz oyuncuların da artık bu platformlara geçtiğini görüyoruz. Televizyonlarda çok kaliteli işler göreceğimizden de çok emin değilim. Bu süreleri onlar da mecburen kısaltacak.

Behzat Ç'nin bu şartlarda televizyonda yayına girmesi imkansızdı. Ya Netlifx ya da Blue Tv diyorduk ki Blue TV resmi açıklamayı yaptı. 97. bölümden itibaren devam edilecek ve ilk etapta 10 bölüm çekiliyor. Oyuncu kadrosu hakkında pek bilgim olmasa da Harun karakterinin olmayacağı söyleniyor. 

Tüm ekibi bir arada görmek isterim. Behzat Ç bir bütün, ekip halinde düşünmek lazım. Harun, Akbaba ve Hayalet olmadan bir ekipten bahsetmek zor. Bu dizi dönemin televizyonu için cesur bir işti. Korkmuyordu, bugün gördüğümüz ve lanetlenen birçok şeyi de yıllar önce söylüyordu. O yıllarda bugün lanetlenen noktalar çok konuşulmazdı, hatırlarsınız.

O uzun süreler içinde böyle kaliteli bir işin çıkması da nadir rastlanan bir olay. Dizi süreleri insancıl kıvamda olsa Dünya standartında bir iş olurdu da derim. Sinema filmleri için aynı şeyi söyleyemem, dizinin gerisinde kalmıştır ama dizi süreleri daha kısa olsa doğacak seviyeyi tahmin dahi edemem.

78. bölümü hatırlayın. Sadece bir odanın içinde geçmişti ve belki de dizi tarihinin en iyi bölümlerindendi. Böyle bir ekipten bahsediyoruz işte. Bir odanın içinde size 1 saat 10 dakika boyunca unutulmayacak anlar yaşatabiliyorlar. Neşat Ertaş'ı, Aşık Mahzuni Şerif'i de analım, onlarsız olmaz.

Türkiye'de bu dizi üzerine polisiye bir iş tanımıyorum, tanıyacağımı da sanmıyorum. İnsanların benliğine işleyen bir iş, yıllar içinde unutulmadı, sonrasında da unutulmayacak. Geri dönmesinden ötürü çok mutluyum. Özellikle de herhangi bir sansürün uygulanmayacağı ve süresinin kıvamda olacağı internet ortamında izleyecek olmamız da kaliteyi çok daha arttıracak.

5 yorum:

  1. Harun Hayalet Akbaba üçü de çok iyilerdi. Özellikle Harun olmadan nasıl olacak çok merak ediyorum. Umarım eski havasında devam eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 yıl oldu, eski havası olur mu bilmiyorum. Özlem büyük, umarım senaryonun altı doludur.

      Sil
  2. Beklediğim yazı ve defalarca sorduğum sorunun cevabını aldım şimdi Emeklerine sağlık ağabey. Yalnız bu dizi süresi üzerinden bir sorum olacak sana. Biliyoruz ki diziler kısa oluyor Tv'ye nazaran, sen de söyledin peki seyirciyi Behzat Ç'ye bağlayan en büyük şeylerden birisi uzun sahnelerdeki konuşmalar, dertleşmeler, jestler ve mimikler hatta en önemlisi Neşet Baba türküleri değil miydi, örneğin 78.bölüm Bu nasıl olacak acaba, malumunuz bir Neşet Baba türküsü 4-5 dakika sürer o zaman nasıl anlatılacak hikaye 4ü dakika içerisinde? Eski samimiyetinden uzaklaşması dan endişe ettim bir an inşallah öyle bir şey olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatılır. Behzat Ç ekibi her fırsatta süreden şikayetçiydi ve bu konuda ilk adım atanlardandı. Çok daha iyisi olur hatta.

      Sil
    2. Peki bakalım bekleyip göreceğiz, yazı için de teşekkür ediyorum tekrar. 💐

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir