22 Mayıs 2019 Çarşamba

Gelecek sezonun kaderini orta saha değişimi belirleyecek


Blogda paylaştığım yazıların altında "yeni sezon planları" üzerine birçok yorum geliyor. Yavaştan bu konu için ayrı bir başlık açalım, yorum kısmında da hep birlikte tartışır, fikir yürütürüz. Zaman içinde değişecek stratejiler üzerine mutlaka yazarız, şimdilik ilk etaptaki düşüncelerimi yazayım.

Kaleci durumuyla başlıyorum. Galatasaay'ın iyi bir yedek kaleciye ihtiyacı var. Son yıllarda bu konuda attığımız tek doğru adım Carrasso olsa da yedek kaleciyi yabancıya harcayacak bir lüksümüz yok. Benim yedek kaleci mantığım net, mümkün olan en tecrübeli isim gelmeli. Çünkü Muslera istikrarlı bir kaleci, bu yüzden yedek kalecinin şans bulduğu az maçta ayaklarının titrememesi lazım. Genç kaleci yedek bekleyerek gelişemez.

Stoper tarafında sorun yaşadığımızı düşünmüyorum. Luyindama / Marcao gelişmekte olan bir ikili, belki de en güçlü tarafımız. Donk'un iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Semih Kaya'yı da tutardım ben, 0 bonservise alabiliriz. Ligin 2. yarısında ihtiyaç duyulan anlarda işini yaptı, sorunsuz ve tecrübeli bir yedek. Ayrıca alttan gelecek Işık Kaan Arslan ve Ogün Çalışkan gibi gençler var. Bu isimlere dikkat çekiyorum. Ahmet Çalık'ı ise Anadolu'dan yapılacak x transferde takas olarak kullanmak mümkün.

Beklere gelelim. Linnes ve Nagatomo'yla devam edeceğizdir. Mariano gidici gibi duruyor ve sağ bek için Douglas / Şener Özbayraklı gibi isimler konuşuluyor. Sol bekte ise Emre Taşdemir gibi çok daha iyi olacak bir alternatif var. Douglas'ı bekliyorum, mutlaka almalıyız. Şener Özbayraklı ise şu tabloda lüks olabilir gibi dursa da yerli durumu sorun. Bu yüzden kesin bir yargı koyamam. Ömer Bayram ise Ahmet Çalık gibi Anadolu'dan yapılacak bir transferde takas ihtimali arasında.

Gelecek sezon kaderimizi orta saha belirleyecek. Asıl değişimi bu pozisyonda bekliyorum. Bu pozisyonda bir tek Donk'un yeri garanti gibi. Değerli alternatif, asla vazgeçmem. Belhanda'yı da tutmak istesem de bonservis getirmesi en olası isim. Bu yüzden gideceğini düşünüyorum. Fernando da son haftalara iyi girmiş olsa da güvenemiyorum, sık sakatlanır oldu. Kalabilir de ama bonservis ihtimali doğduğu an gözden çıkarılması beni şaşırtmaz.

Badou Ndiaye gidiyor, benim için sezonun en büyük hayal kırıklığı. Selçuk İnan'ın makul şartlarda sözleşmesinin uzatılması durumunda bile opsiyonlar arasında sayamam. Emre Akbaba da gelecek sezonu kaçıracak. Bu pozisyona birçok isim lazım. Belhanda'nın gitmesi halinde yaratıcı bir isim, hatta gelen isme de bir yedek. Badou Ndiaye tarzında iki yönlü bir tempo silahı. Kulübe de boş, orta saha için neredeyse hiç alternatif kalmadı. Orta saha devrimini bekliyorum ve bu isimlerden bazıları da Marcao / Luyindama tipli scout işleri olacaktır.

Kanatlarda da sorun var, yine alternatifsiz pozisyonlar. Feghouli her şartta kalacaktır ama yeni sezonda onu merkezde görmemiz beni şaşırtmaz. Sağda oynasa dahi yedeği yok, bir alternatif lazım. Sola Babel geldi desek bile ağırlıklı olarak forvet kullanmamıza şaşırmam. Hadi solda oynasın, onun da yedeği yok. Onyekuru'yla devam etmeyi çok isterdim.Ya da Bruma / Garry Rodrigues gibi kreatif, patlayıcı gücü olan bir kanat gerekecek. Yunus Akgün'ün ise sözleşme uzatmaması durumunda gitmesine kesin gözüyle bakıyorum. Sinan Gümüş'le de yeni sözleşme yapılmamalı.

Ve forvet. Diagne gidebilir de kalabilir de. Talibinin çıkması, 15 milyon avro gibi bir bonservis bulunması durumunda gidebileceğini düşünüyorum. Kalması halinde ise bu sezon yaşananlar tekrarlamaz, fizik olarak daha diri bir Diagne olacak. Mitroglou'nun durumunu Diagne'ye bağlı görüyorum. Benzer tipte isimler, kaliteleri yüksek olsa da bir arada farklık doğurmuyorlar. Kiralık sözleşmesinden çıkılabilirse gidecektir, şaşırmam. Babel'i de konuşmak gerekiyor, o da forvet için ciddi alternatif. Keşke bir de yerliyle bu pozisyonu tamamlayabilsek. Kulübe için lazım oluyor.

11 kadar kulübe de sorunlu. Geçtiğimiz sezon bu dönemlerde de aynı şeyi yazıyordum. O gün de kulübe zayıftı, bugün alternatifler daha da kısıtlandı. Özellikle yerli tarafında. 11'de kullanılabilecek yerli gerekiyor mesela, o isim Deniz Türüç olabilir. Kulübede de onunun çehresini değiştirebilecek alternatifler gerekiyor. Bu transfer dönemi oldukça yoğun geçecek. Hocanın da Ocak ayındaki mesajı yaz aylarında daha büyük değişimdi.

36 yorum:

  1. Aynen katılıyorum. Tespitler çok doğru.

    Ahmet Çalık için rizespor bonservis ödemeye hazır diye biliyorum başakşehire alabilir Ahmet'i hala genç çünkü stoper için.

    Sinan gidecekse 3.forvetin yerli olması lazım Umut Bozok sözleşme uzatmayacak bosmandan fransa içi daha iyi bir takıma gitmeyi düşünüyordur ama ikna edersek uygun maliyetle gelebilir ama fatih hocanın aklında değildir.

    Patlayıcı yerli kanat alternatifi Gökhan Töre olabilir. 10 numara yerli yedeği Berkay Özcan zorlanmalı hamburg lige çıkamadı. Deniz Turuc sağ kanat iç hatta 8 numara bile oynar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Çalık'ın maaşı da düşük sayılır, bu sayede elden çıkartmak kolay olacaktır.

      Sil
  2. babel dışında 30 yaş ve üzeri transferi kesinlikle yapmamak lazım,çünkü sonun bjk gibi oluyor,doymuş bir kadro olunca hiçbir şeyi başaramazsın yani hoca istediği kadar motive etsin bu oyuncuları bunlar ş.ligi maçında top oynarlar ama malatya deplasmanında saha da yürürler,onyekuruyu kiralama şansımız varsa almak lazım tekrardan,marcao ve luyindama gibi genç oyuncular almamız gerekiyor orta sahaya falan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yapmayalım. Doğru transfer tarzını bulduk, böyle devam etmeliyiz. En azından 30 yaş civarına bonservis vermeyelim.

      Sil
  3. GS nin en çok ihtiyacı olan oyuncu tartışmasız selçuk inan tipi bir merkez orta saha eğer bu tip bir oyuncu alırsak birçok sorun çözülür

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trabzonspor her şartta bize satmaz. Bu çocukların aidiyeti de var, geçmişteki gibi değil. Yurt dışı olmazsa yurt içinden x kulübü düşünmezler.

      Sil
  5. Trabzondan Trabzonlu almamız çook zor ama Abdülkadir Parmak gelse çok iyi olmaz mıydı? Alabileceğimiz maliyette hem

    YanıtlaSil
  6. abdulkadir parmak selçuk inan yerine düşünülebilir

    tabi bonservisi en az 5 milyon avrodan başlar

    2020 de sözleşmesi bittiği için daha yüksek bir bonservis talep edileceğini sanmıyorum

    YanıtlaSil
  7. belhanda gibi bi köprü giderse , orta saha kurgusunu komple değiştirmek gerek. o giderse ilk olarak çok iyi bi 8 no alınmalı , sonra 10 no aranmali. hatta soso'da oraya çekilebilir. ayrica iki forvetten sadece biri ile yola devam etme tercihim olsa, kesinlikle güçlü ve hazır bi mitroglou derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta saha kurgusu zaten değişecek, beklentim bu. Fernando'nun da gitmesini bekliyorum mesela.

      Sil
  8. orta saha konusunda değişimi gerçekten bekliyorum.. hoca değişim sürecek demişti o konuda adım atılacaktır.. bir sürpriz isim var hocam yorumunu merak ediyorum.. Basın da gördüm de Hakan Çalhanoğlu derler.. kiralık bir hamle imiş.. ne dersin ona.. yerli kalitesi noktasında istiyormuş hoca.. kiralık bir istek olmuş diye duydum.. ve arda konusu.. hoca affetmiş ki haber doğru. hakan ve arda oldu diyelim gelecek sene oyun değişecektir diyebilir miyiz yoksa 4-3-3'te ya da 4-1-2-3'te sol iç olabilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha hızlanmamız, tempo kazanmamız gerekiyor. Orta sahamız Belhanda haricinde o kadar hareketli değil maalesef. Fernando'nun kısmi sürpriz koşuları dahi fark yaratıyordu. Bunu genele yaymalıyız.

      Arda'yı orta sahada göremeyiz, o temposuyla imkansız. Sol kanatta olur, oyun kurucu rolünde. Çalhanoğlu oynayabilir ama.

      Sil
    2. Çalhanoglunda tempo yok savunma yok kombinasyonu zor bir oyuncu.

      Sil
    3. Temposu, hareketliliği yok diyemeyiz.

      Sil
  9. artı yerli transferler. 14 tane en klas yabancımız bile olsa 12'si kadroda 2. hamle oyuncunuz yok. Emre sakat seneye yok. Selçuk ve Taşdemir'den gerisi yalan. O ikisi de fazlaca acaba barındırıyor. Yunus yazı iyi geçirirse artı onu da yaz ancak çokça acaba da onda var. Kaleci hariç 4-5 tane alternatif olacak yerli lazım. Ama Ahmet Çalık gibi iki stoperinde yokken bile düşünülmeyen Donk'un yanına Fernando mu yapsak dedirtecek biri değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli zaten olmazsa olmaz. Kulübeye bakınca 1-2 isim haricinde kimse yok. Hele ki orta saha ve hücumda.

      Sil
  10. Ben Soso'nun 10 numarada sağdaki kadar verimli olacağını düşünmüyorum, bence en iyisi sağda kullanıp sola da Bruma yada o tip bir scout transferi yapmak.(Onyekuru çok skorer olsa da Fatih hocanın istediği sisteme uygun değil, bende çok beğenmiyorum.)

    8 mumaea için aklımdaki bir numaralı alternatif Hector Herrera, hemde sözleşmesi bitiyorken mutlaka anlaşmalıyız henüz kimseyle anlaşmamışken. Ona yüksek maaş da versek kabulümdür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağda oynadığında da rolü serbest, bir şey değişmiyor aslında. Sağa yazacağımız isimle yine dönüşümlü oynayacaktır. Herrera gitti, zaten imkansızdı ve olmadı :)

      Sil
  11. nuri şahin ismini ısrarla yazıyorum. 2020'de sözleşmesi bitecek, bu sene werder'de sürekli oynadı ve bir klası var. geriden oyun kurucu rolünde iş yapar, hem de yerli. fernando gitsin nuri gelsin; daha pas odaklı daha dar alanda oynayabilen bir takıma dönüşelim. geri kalan 2 orta saha, fizik gücü çok daha yüksek isimler olabilir. kiralık hamleler olabilir. marko grujic ve mario pasalic ikilisi de olabilir eğer uygun scouting ürünleri bulunamazsa.

    öte yandan feg'i ortada değerlendirme konusunda tereddütlüyüm. sağda hakim ziyech etkisi yaratıyor, arkasına da douglas gelirse orayı örmeye devam eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defansif oyun kurucu. Oyun aklı, tekniği, pas kalitesi yüksek ama tempo ağır. 4-3-3 oynasan, Nuri en geriye yazılsa, önüne iki tempo silahı gerekiyor.

      Sil
  12. Orta sahanin komple degismesi sizce ne kadar sagliklidir? Ben tehlike arz ettigini dusunuyorum. Oyuncular arasi kimya ve oyuncularin adaptasyonu cok onemli. Elbette Fatih hoca bu konuda en basarili hocalardan ama ya tutmazsa diye icimden gecmiyor degil. 2 sampiyonluk kazanmis bir oyuncu grubunuyla yollarin en azindan kademe kademe ayrilmasini tercih ederdim.

    Ne kadar kendisine cok olumlu bakmasam da Belhanda'yi tutmak isterdim, cunku Feghouli'yi saha ici ve saha disinda yukseltiyor. Eger hem o hem Fernando ayrilirsa 3 tane ilk 11 oynayacak orta saha gerekiyor. Diagne'nin satisi ilk etapta cok onemli bence. Transferlerin kamp baslamadan gelmesi lazim birbirlerine alismalari icin, ama yonetime bu konuda tam guvenemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlıklı, çünkü zaten sağlıksız bir orta sahamız var :) Belhanda'yı ben de tutmak isterim ama bonservis durumu işte, en iyi geliri getirecek isim o.

      Sil
    2. Sağlıksız olması biraz N'diaye'nin bitik olmasından bence. Hazır elimizde patlamamışken Diagne'yi yollasak keşke Belhanda yerine. Babel ile çok daha iyi oynarız pas oyununu.

      Sil
    3. Fernando da sık sakatlanıyor, o da problem oldu.

      Sil
  13. Bence takımda Muslera, Marcao, Luyindama, Linnes ve Feghouli dışında herkes gönderilebilir. Sadece bu saydığım isimler kadroda tutulsun yeter. Şampiyonlar ligi seviyesi için mutlaka iyi bir defans hattın ve Feghouli gibi fark yaratan, tek başına maç alan oyuncun olmalı. Bunun haricinde Onyekuru 1 sene daha kiralanbilirse güzel olur. Feghouli-Babel-Onyekuru ile canavar gibi hücum hattına sahip oluruz.

    YanıtlaSil
  14. Akhisar kalecisi Fatih de alınmalı ankaragucunden Altay da. Fatih yedek kaleci olur. Altay ilk 11 oynayacağı takıma kiralanir ve gelişimi sağlanır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantıklı aslında söylediğin. Yedek kaleci mümkün olduğunca tecrübeli olmalı, çok az şans gelecek. Genç, potansiyel sahibi kaleci yedek oturarak gelişemez.

      Sil
  15. Forvet hattında Mitroglu kampa görse toparlar beklentisi var ama bu adam daha önce 2 defa kamp yedi pek değişmedi hadi Marsilya'ya geç transfer oldu diyelim yine de son 2 sezonu vasat altı formsuzluk değil bitmislik hali var. Pandev gibi Arda gibi. Mitroglu ümit olduğu için kalmaz sözleşmesinden çıkılamadığı için kalacak gibi.

    Marsilya astronomik bonservis ödediği adamı 1 yıl sonra hem de 1.5 yıllık anlaşmayla neden gitmesine izin verir? 1.5 yıl 6 ay değil, ümidini tamamen kestiği için. 4.1m euro taahhüt ettik. Marsilya bu parayı ister sen ister geri gönder ister kadronda tut. Kiralayacak başka bir takım bulursak oyuncu da isterse ancak o zaman gider aradaki fark olursa onu öderiz sadece.

    Diagne saha içi potansiyel olarak Mitroglu dan iyi bugün için. 1.90 ama hareketli vs. ama mental ve profesyonellik sorunu var bonuslarla 13m ödendi. Bu yüzden maliyetine yakın teklif gelirse satılması doğru olur.

    Bir de Mitroglu ve Diagne ikisi de pres yapan takım oyuncusu kimlikli oyuncular değil, birlikte zaten oynayamazlar. Isimizi gördüler 6 ay ama orta ve uzun vadede 2 de 0 gibi duruyorlar. Keşke ikisinden de zarar etmeden çıkabilsek. Yerli forvet de yok rotasyon da bu da eksiklik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mitroglou'nun Marsilya aşısı tutmadı. Türkiye'de bu tarz forvetler istisnasız toparlıyor ve kendilerine geliyorlar. Mitroglou'ndan umutluyum ben, buraya aidiyet de duydu. Eğer Diagne giderse Mitroglou'nu kesin alternatif olarak tutarım. Bir arada ise maalesef farklılık yaratamıyorlar, dediğin gibi benzer tip isimler.

      Sil
  16. Yunus Atalay Recep Celil içlerinde en hazır oyun aklı dengesi en iyisi bence Celil. 5 yıl sonra diğerleri Süper lig oyuncusu bile olmazken Celil iyi kötü bir süper lig kariyeri yapar bakalım zaman neyi gösterecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yapar. O temposu, sertliği var. Seviyesi bizi kaldıramaz diye düşünüyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir