5 Mayıs 2019 Pazar

Gurbetçi futbolcu transferi konusunda yıllardır beklediğim seviyeye ulaşamadık


Gurbetçi futbolcu transferi konusunda yıllardır beklediğim seviyeye ulaşamadık. Gerekirse "dene ve yanıl", büyük bir zararın olmuyor. Scout durumu sadece yabancı futbolcular için değil. Biz ise bu konuyu sadece yabancı futbolcu transferi için konuşuyoruz.

Yeni sezon için yabancıdan çok yerli futbolcuya ihtiyacımız var. Şu ana bakalım, ilk 11'i tamamıyla yabancılardan oluşturmak zorunda kalıyoruz. Bu da kulübe için sadece 1 yabancı bulundurmak demek. Haliyle de alternatif sorunu oluşuyor, rotasyona yerli futbolcu gerekli.

Alttan gelen isimler de olacak. Yaz döneminde birçok ismin şans bulmasını ve rotasyona dahil edilmesini bekliyorum. O isimleri de zaman zaman blogda paylaşıyorum. Yetmeyecek tabii, genç ve maliyeti uygun yerliler de bulmak gerekiyor. Bunun da yolu gurbet piyasasında.

Bunun tonla örneği var. Genellikle Anadolu'da bu tarz gurbetçiler bulunur ve 1-2 yıl içinde onları transfer etmek istediğimizde büyük paraları gözden çıkarmak zorunda kalırız. Biz niye bulmuyoruz, neden gözlemlemiyoruz, gözlemliyorsak da neden icraatta yokuz.

Son iyi örneğe bakalım. Beşiktaş, sezon başında Güven Yalçın'ı bedelsiz şekilde Leverkusen U19 takımından transfer etti. Neredeyse A takım tecrübesi bile yoktu. Sürpriz katkı işte, Beşiktaş'ın bu sezon parlayan ve rotasyonunun güçlü isimlerinden birine dönüştü. Sadece bonservis değil, yıllık ücretine bakınca da büyük bir maliyet göremezsiniz.

Bu tarz isimleri deneme yanılma yöntemiyle almak bile zarar getirmiyor. Galatasaray adına sevindirici bir haber var, bazı gurbetçilerin adı konuşulmaya başlandı. Hikmet Çiftçi, İlker Yüksel ve Murat Sağlam gibi isimlerin adı Galatasaray'la yazıldı. Hepsi Türkiye U21 futbolcusu ve sözleşmeleri sezon sonu bitiyor.

Hikmet Çiftçi 21 yaşında, Köln II forması giyiyor ve orta sahada savaşçı, mücadeleci bir karakteri var. Murat Sağlam da 21 yaşında, Wolfsburg II forması giymekte ve o da orta sahada forma giyiyor. Biraz daha teknik özelliğiyle ön plana çıktığını söylemeliyiz. İlker Yüksel ise 20 yaşında, Fürth II forması giymekte ve forvet pozisyonunda oynamakta. Biraz daha hareketli, fırsatçı bir yapısı var. 

3 isim de gelişime açık. Bu konuda Vedat İnceefe'yi referans olarak almak gerekiyor. Türkiye U21 teknik direktörü ve oldukça başarılı. Eminim ki elinde ciddi bir havuz var. Fatih Hoca ve Galatasaray'la yakınlığı da düşünülünce bu tarz transferlerde ona danışmak doğru karar. Umarım bu haber doğrudur ve böylesine adımlar atarız.

18 yorum:

  1. bi defa genç oyuncu seni niye tercih etsin aga. hele bu genç yerli ise

    senin kulüp olarak benfica ajax dortmund modeli olmadığını biliyor.bunu managerlerde oyuncularda biliyorlar.
    öncelikle gençleri oynatan böyle bir plan yapan kulüp değilsin.
    ikincisi ligin oynanış tarzı genç oyuncuların gelişimi için ideal değil.

    kulüplerde sabır yok.öncelik yaşlı ve hazır oyuncularda

    sonuç ne oluyor?
    yetenekli genç seni tercih etmiyor.
    seni tercih eden genç varsa o da yeteneksiz ve parayı düşünerek geliyor.
    senin projen yok aga oyuncuyu heyecanlandıracak.
    senin derken bunu süper ligin bütün kulüpleri için söyleyebiliriz
    bu yıl trabzonspor bunu kırmış görünüyor biraz

    önce kulüplerin yaş ortalamasını düşüreceksin aga.genç oyuncu bakacak bu ligde ve bu kulüplerde gençlere şans veriliyor.yetenekli oyuncu bu sayede seni ve ligi tercih edecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu isimler çok üst profiller değiller. Yine de bakacaklar Ozan Kabak ve Güven Yalçın'a ve gelecekler.

      Sil
  2. Bizim gurbetçilerden uzak kalışımızın bir nedeni Terim kaynaklıydı. Neyse ki bayağı bir süre önce o da bakış açısını değiştirdi de gurbetçi pazarında yer aldık. Yabancı sayısı 14 olarak kalsa bile gurbetçi pazarı hem rekabeti artıracak hem de bütçeyi dengeleyecek faktör. Senin de yazdığın gibi beklenmedik katkı alınabiliyor ayrıca ilk dönemde yaşanan ülkeye adaptasyon sorunu da aşıldı. Biz onları, onlar da bizi anlamaya çalışınca sorun kalmadı.
    Gurbetçilerden yeterince beslenemiyoruzun bir izahı da Cenk Tosun transferinde gizli. Cenk biliyorsundur EFrankfurt'tan ilk bize geldi. Skibbe zamanı. Adnan Sezgin 500 bin avro vermedi çocuk Antep'e gitti, biz de 5 milyon avroya Stancu'yu aldık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terim döneminde gelen tonla gurbetçi sayarım, bu ön yargıdır maalesef :)

      Sil
    2. Ön yargı olduğunu kabul etmem. 1996'da ciddi problemler yaşadı. Milli takımda Yıldıray Baştürk olayını hatırla. Bu tavrında ısrarcı olmadı ona da vurgu yaptım. Ancak ilk döneminde bu sorun yaşandı. 96-00 arasında tek gurbetçi Ümit Davala. Onu da gurbetten direk almadı. İstanbulspor'dan G.Birliği'ne geçmişti Ankara'da hiç oynamadan hocanın ısrarıyla transfer edildi.

      Sil
    3. Yıldıray Baştürk'ü almadı, Hamit Altıntop / Colin Kazım gibi isimler kadrodaydı. O nasıl oluyor :)

      Sil
    4. İlk yorumumda belirttim, gözünden kaçmış sanırım. O bakış açısını değiştirdi dedim ve ekledim gurbetçi gençler bize biz onlara alıştık, adaptasyon sorunu ortadan kalktı. Yoksa Nuri'yi 17 yaşında kadroya alan da kendisi. Hocayı bu kadar büyük yapan özelliklerinden birisi hatasında ısrarcı olmaması. Baktı yararı olacak Colin gibi, Töre gibi Sinan gibi problemli isimlerden yararlandı. Ama 96-00 arası farklıydı.

      Sil
    5. Ufuk Talay'lar falan yine çok isim var. Elimizde iyi jenerasyon olunca görünmedi.

      Sil
  3. yaa bence scoutumuz yok bizim. basbaya yok. ara transferde isterdim bi tane genç forvet bulmalarını. bulamadılar. haklısın yani böyle gençlere şans vermeliyiz. ilker mesela alman milli takımında bile oynamış. heee demişken 20 yaş altı dünya kupası var mesela bu ay başlıyo. oradan turnuvada parlayanları toplayalım afrikadan, güney amerikadan. şöyle 2-3 tanesini kapsak yeter. fransa, italya, portekiz falan bunlarınki sahiplidir zaten de. bi de turnuvada yıldız olanları da alanlar alır. biz de bruma almayalım mesela da şöyle eli yüzü düzgün iyi katkı vermiş oyuncuları alalım alabildiğimiz kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marcao nasıl geliyor. Genç forvet bulunmuştur, maliyet sorun. Ocak ayında herkesi almak kolay değil.

      Sil
    2. marcao geldi de maliyetli geldi. sorun orda işte. maliyetli oyuncuyu herkes alıyo zaten. maliyetsiz bulunmalı. maliyetle satılmalı. mesela tetteh vardı. prag maliyetsiz aldı az daha satıyodu 7ye 8e. bi de dünya kupası var bu ay. onun hakkında yorum bekliyodum. izliycek misin turnuvayı? ben kaçırmadan her maçı izliycem. liverpool scout ekibine önericem bikaç futbolcu.

      Sil
    3. Marcao maliyetli gelmedi. Bu adam için 4 milyon bonservis bedava. Yıllık ücreti 800 bin avro civarı, yine bedava. Maliyetsiz isim bulmak kolay değil, 0 maliyet günleri 10 yıl öncede kaldı. 4 milyon gibi bonservisler günümüz piyasasında komik.

      Sil
    4. yani bence maliyetli. ekonomik durum ortada. kur da arttı. 4 milyon diyip geçemeyiz. marcao yetenekli tabi. scout ekibi izleme ekibidir. yalnız bence istatistikten çok oyuncu izlemeli. mesela aradaki chavesi silelim. brezilyadan tutup getirse 900e o zaman bravo denir scout ekibine. bu ay dünya kupası izliycem mesela. tek tek yazıcam buraya da beğendiklerimi. eğer birini tutup getirebilirlerse bravo derim. muhtemelen saydığım isimler yine redbull takımlarına gidecektir geçenkinde olduğu gibi.

      Sil
    5. Asla maliyetli değil, bedava bile derim böyle bir potansiyel için. Scout ekibi öyle büyük iş çıkardı ki, ben hala teşekkür ediyorum.

      Sil
  4. Güven Yalcın dan sonra blog yorumumda daha önce yazdigim Muhayer Okyar 'ı da Goztepeye gitmek üzereyken çok ucuza aldılar seneye rotasyonda görürüz Beşiktaşta.

    Son 10 yılda aldığımız en iyi gurbetçi Sinan Gümüş tü. Bedavaya aldık nerdeyse ve cüzi maaşa oynadı katkı verdi. Altyapıdan gelen forvetler acaba herhangi bir lig seviyesinde tutunabildikleri takım olmuş mu bakmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi değil, neredeyse tek gurbetçi diyelim Sinan Gümüş için. Böyle isimler deneme yanılma yöntemidir, sana maddi zararı olmaz. Tutması halinde ise kazancın büyük olur.

      Sil
    2. Tff sitesinden alt liglere baktığınızda bjk 6 ligden 5 inde 1.çoğunda da açık ara önde sadece 1nde gs grup lideri.Buda demek oluyor bjk bu işe uzun zaman önce el atmış.GS nekadar alt yapıya önem verdiği söylense de veriler böyle göstermiyor.Ayrıca sene başında ismi gs yle anılmıştı fakat dorukhanla ilgili sonucu getirmedi.Eğer halihazırda ismi anılan 3,4 gence bel bağlanmışsa şuan a takıma çıkıp oynayabilecek seviyede olmaları gerekirdi.Kısaca yurt içi yurt dışı biraz genç takibi gerekiyor.Bjk nin çok gerisindeyiz.

      Sil
    3. Yerli konusunda bence de gerideyiz, bu doğru.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir