23 Mayıs 2019 Perşembe

O kırılma noktalarından biri de Marcao / Luyindama transferleri


Galatasaray adına sezonun kırılma noktaları var. Bu kırılma noktalarını da daha detaylı şekilde yazacağım. O kırılma noktalarından biri de Marcao / Luyindama transferleri. Takımın bir anda çehresi değişti, geleceğe daha umutlu bakar olduk.

"Scout" hamlelerini seviyoruz. Bu tarz işleri geçmiş yıllarda pek göremesek de Fatih Hoca geri döndükten sonra taşlar yerine oturmaya başladı. Zaten kendi kurmuş olduğu bir ekipti. İmkan oldukça da bu tarz transferleri zorlamaya devam ediyoruz.

Scout denildikçe algı değişse de bu tanımı doğru yapmak lazım. İlla bonservisi olmayan ya da çok düşük ücretli 18 - 19 yaşındaki isimleri almak anlamına gelmiyor. Yeri gelir 30 yaşındaki ismi dahi scout önerisi sonrası alabilirsiniz. Ya da ciddi sayılabilecek bonservisler ödeyebilirsiniz.

Avrupa piyasasını hatırlamak lazım. O piyasa içinde de Marcao için verilen 4, Luyindama için ise verilecek (toplamda) 8 milyon avro'yu çok görmüyorum. Marcao 22, Luyindama 25 yaşında. Bu isimlerin geri dönüşü var, çok daha büyük kazanabilirsiniz. 

Şimdiden talipleri dahi vardır. 1 yıl Şampiyonlar Ligi oynamalarının ardından o piyasayı tekrar konuşalım. Transferde atmamız gereken adımlar bu tarzda olmalı. Belhanda'dan ya da x isimden bonservis geliri elde edildiği an bu yönde futbolculara yönelmeliyiz. Doğru yolu biliyoruz.

Fatih Hoca'nın ligin ilk yarısı bittikten sonraki hareketi güzeldi. Stoper ve forvet transferi istiyordu, yaz ayında yaşadıklarının ardından da takımın elindeki stoper ve forveti kadro dışı bıraktı. Bu iki ismin bir ortak özelliği de en zor anda takımı yalnız bırakmaları.

Ozan Kabak, bu yaz döneminde satılmış olsa Luyindama'yı yaz ayında alırdık. Ocak ayındaki sürpriz gidişi sonrasında Luyindama'yı belki biraz daha maliyetiyle almış olduk. Gözlenen, uzun zamandır takip edilen bir isimdi. Ozan Kabak'ın ısrarla sezon sonuna kadar kalsın vurgusu bu yüzdendi.

Marcao da aynı şekilde. Fatih Hoca'nın olmazsa olmazlarından biri savunmanın oyun kurabilmesi. Marcao'nun sol ayaklı olması ve teknik özelliği büyük artıydı. Geldiği gün "Portekiz'de küme düşecek takımdan futbolcu mu alınır, iyi olsa Porto / Benfica neden almadı" gibi yorumlar gelmişti. Gün itibarıyla ne kadar iyi hamle olduğunu herkes görmüştür.

Bu sezon Süper Lig'de maç başına en fazla ikili mücadele kazanan futbolculardan bahsediyoruz. Marcao'nun 8, Luyindama'nın 7.5 ortalaması var. Birbirini özellikleri itibarıyla da iyi tamamlayan futbolcular. Biri daha teknik, diğeri daha fiziksel özellikleriyle ön plana çıkıyor.

Bu tandemin uyumu ve kalitesi bizi şampiyon yapan en önemli unsurlardandı. Belki hücum kalitemiz çok fazla bireysel yeteneklere baktı ama savunma tarafında iyi bir takım olduk. Oyun planı yok deniyor ya, savunma yapabilmek iyi bir oyun planı olamaz mı?

6 yorum:

  1. pep guardiola nın dediği gibi savunma biçiminiz hücum biçiminizi belirler,oyunumuz tatmin edici değildi ama birçok nokta da gelişmiştik istatistikler bunu söylüyor,bu da tamamen stoperler ile alakalı,bu sene (11 için söylüyorum) 1-2 nokta transfer yaparsak oyun olarak da ciddi bir değişim olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunu geriden kuruyorsun, pas başlangıcın orası. Bir işe nasıl başlarsan öyle ilerler :)

      Sil
  2. Savunmanın yanında, hücumu da başlatan bir ikili. Allah razı olsun bulup da getirenlerden. Büyük iş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece savunmacı olgularıyla yorumlayamayız dediğin gibi :)

      Sil
  3. Fatih Hoca'nin oyun tarzına uymaları çok önemli. birbirlerini tamamlayan ikili. Luyindama biraz sakar ama zamanla aşacaktır bu durumu. Onun haricinde havadan etkin olması çalım yememesi ve uzun boyuna rağmen hızının yeterli olması çok önemli artılar onun adına

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Scout işleri zaten, oyun tarzına uygun oldukları için alındılar. Marcao'da hava problemi var maalesef :(

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir