24 Haziran 2019 Pazartesi

Hoca ben bildim bileli 4-3-3 ve 4-1-4-1 gibi düzenleri sever, öncelikli planı budur


Uzun zamandır bir klişe dolanıyor. Fatih Hoca'nın ısrarla 4-4-2'ye döneceği ve en çok sevdiği düzenin bu olduğu söyleniyor. Oysa hoca ben bildim bileli 4-3-3 ve 4-1-4-1 gibi düzenleri sever, öncelikli planı olarak uygular. 

Taktik esnekliği geniştir, bu ayrı. Maç içinde ya da mevcut şartlara göre 4-4-2 üzerinden müthiş bir düzen de oluşturur. Ya da yeri gelir 3'lü savunma oynar. Çok fazla 4-2-3-1 oynadığını görmezsiniz sadece. Gerçi bu düzene de maçına göre dönmüşlüğü vardır, rakamlara çok takılmamak lazım.

4-4-2 biraz da yakıştırma diyelim. 2011 - 2012 sezonuna da 4-1-4-1 oynayarak başlasak da sezona iyi girememiştik. Fatih Hoca da mevcut takımın şartlarına uyarak 4-4-2'ye geçmiş ve efsane bir sezon izletmişti. O 4-4-2'nin verdiği keyif çok büyük olunca bu yakıştırmalar geliyor.

Ertesi sezon ise, Sneijder transferinin ardından iş 4-1-2-1-2'ye gelmişti. O da iyi bir düzen olsa da 4-4-2 ağırlığında değildi. İş biraz da mevcut futbolculara göre değişiyor. O an hangi formasyonu gerektiriyorsa öyle oynuyorsunuz.

Milli Takım'da da böyleydi. 2014 Dünya Kupası elemelerinde "geçici" olarak takımın başına geldiğinde de 4-4-2 oynatmıştı. Görevi kalıcı olarak devraldığında ise yine 4-3-3 / 4-1-4-1 arasında gidip geldi. 

Galatasaray'daki 4. dönemi de böyle. 1.5 sezondur 4-3-3 ve 4-1-4-1 arasında gidip geliyoruz. Yeni sezonda da düzeni bu olacaktır ve ödün vereceğini düşünmüyorum. Maç içinde 4-4-2 gibi formasyonları deneyebilir. Bu düzen de rotasyon kalitesi yükseldiğinde katkı sağlar.

Maç içinde 4-4-2'ye geçmemiz genellikle orta sahayı boşaltmamız ve kaos futboluna dönmemiz anlamına geliyordu. Forveti de genellikle stoperlerle çiftliyorduk, çünkü alternatif yoktu. Bugün alternatif üretebilirsek taktik esnekliğimiz çok daha iş görecek.

Yeni sezonda düşünülen kadroyu da 4-3-3 / 4-1-4-1 üzerinden konuşmak gerekiyor. Banega mühim mesela, Belhanda'nın yanına 2. bir yaratıcı futbolcu gerekiyordu. Babel de öyle, hem kanat hem forvet kullanılabilir. Transfer tarzımızdan bunu görebiliyoruz.

13 yorum:

  1. Euro 16 da,selcuk savunmanin onunde tek,onun onunde ise ozan,oguzhan vardi 4-1-4-1 seklinde,eger banegayi alabilirsek onu derin oyun kurucu gibi tek birakip onune 2 10 numara karakterli oyuncu da koyabilir hoca,en azindan rakibi acmak adina bir B plani olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da maçına göre tercih olur. Banega o rolü oynar ama temel düşünce Fernando önü Banega / Belhanda gibi. Dediğin doğru ama, tercihlerden biri mutlaka olacak.

      Sil
    2. En azindan ic saha da kolay takimlara karsi oyle oynanabilir

      Sil
  2. 2011-2012 sezonundaki 4-4-2'nin verdiği keyif hiçbirisinde yoktur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yoktur ama o düzen de mevcut kadroya göre ayarlandı, ilk plan değildi.

      Sil
    2. Evet sonradan geçmişti sezonun ilk maçında Eboue 4-3-3'te sol açık oynuyordu :)

      Sil
  3. evet doğru bunları çok sever. 4-2-3-1'den ise nefret eder. sebebi yok, huyu böyle adamın. suç değil bu sonuçta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygı duymak lazım. Oynamayı sevmiyorsa vardır bildiği, her hocanın kendi tarzı var.

      Sil
  4. Tuğberk Tanrıvermiş'i gördüm de tvde. Umarım böyle antrenörler çıkarmaya devam ederiz. Yollarımız eski altyapı hocalarımız olan Abdullah Avcı Tuğberk Tanrıvermiş gibileriyle gelecekte kesişir Hasan Şaş Müfit Erkasap gibileri yerine.

    Hasan Şaş yada Ümit'in ağzından bir günde teknik taktik açıklama dinlemek ümidiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müfit Erkasap büyük bir Galatasaray emekçisi yalnız, ayıp etmişsin o konuda :) Şu an Galatasaray altyapısı bu sayede ise onun emeği o kadar büyük ki.

      Sil
  5. fatih terim buraya da yazdım. açık net 4-3-3çüdür. 4-1-4-1 oynuyo sanarsın yalnız 4-3-3 oynatır. kanatlarımızın bu kadar parlamasındaki sebep de budur. her an gole yakınlar. liverpooldaki gibi. eğer diagne ve bikaç oyuncudan iyi bi bütçe yaratılırsa. kanat kiralamak yerine kanat satın alalım. sol kanata mesela. alalım. scout ekibi desin alalım. buradan kar etmenin önü açık. son bikaç sezon sattıklarımızı gördük. yalnız santrafora da artık pivot alma saçmalıklarını yapmayalım. firmino tarzı alalım işte. false nine tip. beslesin kanatları. mesela geçen sezon başından bi sağlam false nine olsa onyekuru ve feghouli istatistiğine istatistik katardı. hatta bu false nine da parlardı acayip derece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bi de scout ekibi demişken. brumadan sonra bi tane bile turnuvalardan genç almadıklarından bayaa negatiftim. yalnız polonyadaki dünya kupasına giden tek türk scoutu olduklarını öğrenince tekrar güvenim geldi. bişiler değişti sanırım mustafa cengiz ve fatih terim ile birlikte. umarım bu yaz yansımasını görürüz.

      Sil
    2. Satın aldığın kadar al varken birkaç tane alalım, kiralayalım olayı zor. 1-2 isim olur sadece. Ozornwafor geldi işte, onu neden kimse saymıyor :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir