1 Haziran 2019 Cumartesi

Hücum kalitemiz organizasyondan uzak olsa da bir şekilde bitiriyoruz


Galatasaray'ın mevcut oyunuyla alakalı Opta'nın paylaşmış olduğu rakamlar üzerine konuşalım. Önemli detaylar var. Özellikle de ısrarlı şekilde "oyunu eleştiren" insanlar için. İyi bir hücum organizasyonumuzun olmadığını ben de söylüyorum, Feghouli gibi bireysel yeteneklerin yapacaklarına çok muhtacız ama savunma tarafında büyük bir gelişim var.

"Bu sezon Süper Lig'de gole çevirme oranı en yüksek olan takım Galatasaray (%20), en düşük takım ise Bursaspor'du (%8). Bitiricilik."

Hücum kalitemiz organizasyondan uzak olsa da bir şekilde bitiriyoruz. En kötü dönemimizde dahi gol tarafında sıkıntı yaşamadık. Eren Derdiyok'u durmadan eleştirdik ama gol sayısı gayet iyi, hatta en verimli dönemini dahi geçirmiş olabilir. Diagne sonrası çok daha iyisini bekledik aslında. Gole çevirme noktasında Diagne'nin Kasımpaşa ve Galatasaray dönemlerini karşılaştırmak isterim. Diagne'nin Galatasaray'da Kasımpaşa dönemindeki pozisyona girebilmesi zor olsa da kaçırdığı çok kolay goller var. Bursaspor'un küme düşmesi de tamamen forvet kalitesiyle alakalı. Bu ligde savunmayla değil, hücumla ligde kalıyorsunuz. Bursaspor, Galatasaray'dan sadece 1 fazla gol yedi ama atamayınca tablo bu oldu.

"Bu sezon Süper Lig'de gol beklentisi (xG) en yüksek olan takımlar: 

Beşiktaş - 63.26 
Kasımpaşa - 63.19 
Trabzonspor - 62.69"

Çok fazla bireysel isimlere odaklı olduğumuzu söylemiştim. 1-0'ı erken bulduğumuz anlarda açık alanı çok iyi kullandık. 0-0'ı oynarken zorlanıyoruz, bireysel yeteneklere muhtacız. Ligin 2. yarısında Feghouli'nin açtığı birçok maç var. Yıldız futbolcu performansı gösterdi ve tek başına kazandırdığı maç sayısı çok. Hücum organizasyonumuz maalesef düşük. Çizilmiş, organize hücumları çok izleyemedik. Galatasaray bu noktada eleştirilir ve gelecek sezon en çok da üzerine düşmesi gereken konu.

"Galatasaray'ın ligin ilk ve 2. yarılarındaki gol kıyaslaması:

İlk yarıda attığımız 30, yediğimiz 21
2. yarıda attığımız 42, yediğimiz 15
Maç başına gol ortalaması da ilk yarıda 1.76, 2. yarıda 2,47"

Hücumdaki konu fazlasıyla Feghouli, Diagne ve Onyekuru kaynaklı. Feghouli'nin büyük fark yarattığını her fırsatta yazıyorum. Onyekuru da aynı şekilde, kendi pozisyonuna döndüğünde kalitesi daha net ön plana çıktı. Diagne de tüm eleştirilere rağmen takımın hücumu için artı sağladı, özellikle de açtığı alanlarla. Yediğimiz gol sayısının düşüşü ise Luyindama / Marcao ile savunma kalitesinin yükselmesine bağlı. Buna Donk, Fernando gibi isimleri de ekleyebiliriz.

"Bu sezon Süper Lig'in ikinci yarısında en az net gol pozisyonu ile karşılaşan takımlar:

Başakşehir - 24
Galatasaray - 25
Bursaspor - 26
Alanyaspor - 28
Göztepe - 30"

İşte oyunun gelişim noktasına geldik. Galatasaray'ın savunması oturdu ve şampiyonluktaki en güçlü yanımızdı. Başakşehir'in oyunu hep bu, onlar da işin hücum tarafında sorun yaşadı. Biz ise hücumda bir şekilde sonuca gittik, karakter gösteren futbolcularımız vardı. Savunma tarafında ise seviye atlayarak kalemizde çok sayıda pozisyon görmedik. Geçen sezon da akan oyunda pek gol yemiyorduk. Bursaspor ve Göztepe için ise yorumum aynı, küme düşme hattında olmamaları tamamen forvet sorunuyla alakalı.

"Bu sezon Süper Lig'de en fazla kafa golü atan takım Beşiktaş (15), en az kafa golü yiyen takım Galatasaray (1)."

Bir dönemi hatırlarsınız. Kalemize atılan korner ve serbest vuruşlar penaltı niteliğindeydi. İstisnasız şekilde rakipler vuruyordu, o golü yiyorduk. Fatih Hoca'nın geldiği gün ilk icraatı bu oldu ve duran top savunmasını çözdü. Bu sezon yediğimiz tek kafa golü de son maçta, bence kıstas değil. Bu oyun gelişiyor, eksiklerin üzerine gidiyoruz. Aksini kimse iddia etmemeli.

10 yorum:

  1. Konu disi olacak ama duymusundur Burak abi. Antonio Reyes vefat etti.. bu ne son 2 yildir aktif ust duzey oynayan isimlerden uzucu haber aliyoruz. Ligimizde oynayan Rajtoral ve Sural. Ve Galatasaray olarak resmi gørusmelerde bulundugumuz Tiote ve Reyes. Dusunsene bu iki adam Galatasaray'a gelseydi , belki bugun hayatalardi.. Galatasaray'a cok yakisan ve en cok isteyip de alamadigimiz 1 numarali oyuncu benim icin Reyes.. tam 8 yil ønce bize karsi cok guzel oynamisti o Atletico macinda. Kendisini guzel hatirlayacagim. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Tiote yalnız kalp krizinden vefat etti diye aklımda, onun durumu çok farklı. Ecel tabii, yarınımızı kimse bilmiyor.

      Sil
    2. Sala'yı da ekleyelim. Ilgilendigimiz bir oyuncuydu tiote reyes gibi. Ölüm o kadar uzak değil bunu unutmamamız lazım.

      Sil
  2. Bu olumlu istatistikler çalışma ile olur. Fatih Hoca sadece bir motivasyon adamı diyenlere veya Galatasaray hakemlerle kazandı diyenlere de güzel bir cevaptır bu istatistikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Terim çok büyük bir teknik adam, hem de Dünya çapında.

      Sil
  3. Hücumun kalitesi de yükselmeli tabii. Bu orta saha yapısıyla organizasyon kurmak da kolay değil.

    YanıtlaSil
  4. Fernando Donk Ndiaye hatta pas oynunda pasif kalan Onyekuru ile oyun kurmada zorlanmamiz normal, top bizde ama düşük tempoda yan pasla vakit öldürüyoruz çoğu zaman.
    Alınacak iki 8 no çok önemli, fernando kesinlikle satilmali. Ne Mitroglu ne diagne çalışkan hücum presi olab adamlar değil. Gol atamasa da çalışkan presli ve hedef santrfor oynayabilecek adam şart. Sahte 9 oynamayı pek beceremiyoruz.

    Başakşehir 5 yıl sözleşmesi olan kaliteli hocasını beşiktaşa tazminatsiz gönderir, emre yi irfanı fenere uygun fiyata bırakır ama bize mevlutu birakmaz. Umut Bozok dışında alınabilecek yerli forvet yok.

    Yine Vedat Muriq ı Biz alirsak yabancı kuralı değişmez,fener alirsa madde değişir tc soylu ve vatandaşı olan herkes milli olmaya bakılmaksızın yerli statüsünde sayılır diye değişir göreceksiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2. Belhanda derken daha pas özellikli bir isim düşünüyorum. Bu da hücum organizasyonunu zaten büyütecektir.

      Sil
  5. sneijder'den sonra yıldız performansını feghouli'de gördük diyordun. gomis'in ki de yıldız performansı değil miydi ? dün gece yataktayken aklıma geldi, yarin unutmayim da sorayım dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gomis santrafor. Marsilya'daki formunu burada da devam ettirdi. İşi gol atmaktı, attı. Feghouli farklı, Sneijder de farklıydı. Bunlar bireysel performanslarla şampiyon yapan, neredeyse tek başına takım olan isimler :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir