24 Haziran 2019 Pazartesi

Vincent Aboubakar & Galatasaray, Fatih Terim'in forvet tarzını konuşurken


Fatih Terim'in Vedat Muriqi'yi ısrarla isteme nedenini anlıyorum. Ön alanda mücadele ve hareketliliği olmazsa olmazı olarak görüyor. Ayrıca bu forvet tarzında da "pivot" olmasını arıyor. Top tutacak, servis yapacak, teknik özelliği de olacak. Vedat Muriqi'yi tarz olarak Hakan Şükür'e benzetiyorum. 24 yaşında olması ve her geçen sezon üzerine koyması da çok büyük artı.

Aboubakar da bu tarzda bir futbolcu. Beşiktaş dönemini hatırlarsınız, bana göre Mario Gomez'e oranla dahi farkı büyük olmuştu. Talisca / Babel / Aboubakar ve Quaresma hattında çok kaliteli bir hücum hattı vardı. Şenol Güneş, Aboubakar'ı kanatlara yakında oynatıyordu. Çok hareketli, ön alanda mücadele eden, ayrıca teknik özelliğiyle de ön plana çıkan bir isim.

Enteresan çalımlarını hatırlıyorum mesela, çok kreatifti. Hareketli olması da tutulmasını zor kılıyordu. Özellikle de o dönem Afrika Uluslar Kupası'nın ardından performansını katlamış ve kazanılan şampiyonlukta pay sahibi olmuştu. Beşiktaş performansı 38 maçta 19 goldü. Mücadelesi kadar bitirici etkisi de yüksek.

Porto'da da o çıkışı devam etti. 2017 / 2018 sezonunda 43 maçta 26 golü vardı. Geçen sezonun başında ise büyük bir sakatlık yaşadı ve sezonu kapattı desek yeri. Sezonun son bölümünde geri dönmüş olsa da pek şans bulamadı. Bu transferin ihtimali de böyle doğuyor. Çok değerli bir isim ama sakatlıktan nasıl döneceği muamma. Bu durum iyi araştırılmalı.

Şu haliyle dahi bonservisi en kötü ihtimalle 10 milyon avro civarında. Transferi ancak kira + zorunlu satın alma opsiyonu çerçevesinde gelişebilir. Porto'nun Aboubakar'dan vazgeçebileceğine inanıyorum, kendisinden geçen sezon hiç yararlanamadılar. Futbolcunun da tarzı Fatih Hoca'ya o kadar uyuyor ki bu riske girilir.

Vedat Muriqi / Aboubakar ikilisi dönemin Elmander / Umut Bulut ikilisinin çok daha üzerinde. O gün de çılgın bir baskı hayali kurmuştuk, bu sefer işin içine gol kalitesini de ekleriz. Aboubakar'ı kanatlara yakın da oynatmak mümkün. 4-3-3 içinde kanat forvet rolünü daha önce üstlenmişliği var. Zaten iyi anlaştığı bir Babel faktörü de olacak. 

Müfit Erkasap'a inanmak isterim, kendisi Fatih Hoca'ya çok yakın. "Acaba Aboubakar nasıl olur" üzerinden de düşünüyordum, hocaya uygun forvet yapısını artık oluşturmak gerekiyor. 1.5 sezondur bunu başaramadık, Gomis'i, Diagne'si de dahil olmak üzere. Vedat Muriqi ve Aboubakar olabilecek en iyi isimler.

10 yorum:

  1. bence terimin aklında pasa yatkın hızlı bi santrafor tipi var. hatta her gece rüyasında da görüyodur böyle bi santrafor. kanatları besliycek orta saha ile forvet arasındaki akışı sağlıycak bi santrafor. bu zamana kadar pivot odaklı oynadı da artık o da son dönemin çıkış yapan hocaları gibi 4-3-3 oynama hevesi var. defans olsun ofans olsun. tabi ofans oynar tarzı o yönde de. yani muriç sanmam da aboubakar belki. yalnız ben yine de süpriz bi santrafor alacağımızı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pivottan onu da bekler tabii ama önceliği mücadele ve mümkün olduğunca hareketlilik. Pasa yatkın olsa bugün Max Kruse imza atmıştı. Sahte 9 gibi kullanacağı isim. Önde Muriqi veya Aboubakar hocanın olmazsa olmazı gibi.

      Sil
  2. Max Kruse yi al geç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de merak ediyorum, neden hiç gündeme gelmedi?

      Sil
  3. süper forvet ama parasal gücümüz yetmez. sakatlık geçmişi de korkutucu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gücümüz yetebilir ama sakatlık geçmişi cidden korkutuyor.

      Sil
  4. Başka bir sakatlığı oldu mu o uzun süreli sakatlık hariç?

    YanıtlaSil
  5. Şahane transfer olur. Çok çılgın bir maaş vermezsek önümüzdeki sezonlarda Avrupa'ya satabiliriz. Aboubacar'ı alırsak Muric'i almayız diye düşünüyorum. Muhtemelen Babel veya Mitroglou yedekler. Bu cazip tarafı futbolcunun. Soru işareti olan taraf ise aynı zamanda transferi mümkün kılan taraf: Sakatlık. Sakatlanmamış olsa kapıyı 20 den açarlar, fiziği ile oynayan bu kalıpta futbolcu sakatlıktan ne halde dönecek? alıp elde patlaması da var. Sağlık ekibi ve finans ekibi bayağı mesai harcayacaktır bu konuda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Muriqi de gelir, Mitroglou'nun kalma ihtimali kalmadı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir