14 Temmuz 2019 Pazar

Ljubomir Fejsa & Galatasaray, sürecin bizleri sürüklediği son nokta


Fernando'dan kazanılan 4.5 milyon avro'luk bonservis iyi desek de o boşluğu doldurmaya yetmiyor. Fernando'nun kalitesinden kuşkumuz yok, düşen temposu ve istikrarı sorundu. 4.5 milyon avro iyi bir rakam ama Luyindama'nın kullanılan satın alma opsiyonunu düşününce elimizde yine harcayabileceğimiz bir para kalmıyor.

Benim o pozisyon için düşüncem biraz daha gençleşmek. Marcao hamlesi gibi düşünün, kimsenin hakkında çok fikrinin olmadığı bir "scout" hamlesi bekliyorum. Ajanda da mutlaka bu yönde isimler vardır. 3-4 milyon avro gibi rakamlar harcanacaksa yatırım yapalım, 30 yaşında ve içimize çok sinmeyecek bir isim için parayı harcamak istemem.

Düşünülmesi gereken 6 numaranın da profilini çizmiştim. Fizik özelliği olan, geriden oyun kurmakta başarılı, hücuma da sürpriz katkısı olabilecek bir 6 gerekir. Josef de Souza ismi geçerken, bu özellikleri karşılaması itibarıyla mutluydum. Alamayız ama Okay Yokuşlu da bu tarzda bir isimdi. Ya da 6.5 / 8 arası bir ismi 6'da kullanacaksın ve o pozisyonda tempo arayacaksın.

Fejsa ismi de bir süredir Türkiye'nin gündeminde. Adı daha çok Fenerbahçe'yle anılıyor, hatta bu iş bitti gözüyle bakılıyordu. Anlaşılıyor ki Fenerbahçe daha iyi alternatifler arıyor. Son birkaç günde ise Galatasaray'la da adı anılır oldu. Galatasaray da daha iyi alternatif arasa da bonservis şartları bizi zorluyor. Fejsa için de 2.5 - 3 milyon avro arası bonservis konuşuluyorken gündeme gitmiştir.

Fernando'nun ayrılığı bu süreci hızlandırdı. 6 ve 8 numara transferleri için hemen aksiyon almalıyız ama daha doğru isimlerle. Fejsa'ya kötü futbolcu demiyorum. Uzun yıllardır Benfica forması giyiyor ve Selçuk İnan'ın Galatasaray'da yaptığı kupa koleksiyonunun bir benzerini de yaptı. Son sakatlık dönemine kadar Benfica'nın olmazsa olmazlarından biriydi.

2019'un Ocak ayı sonrası pek sahne alamadı. Uzun bir sakatlık yaşadı ve geri dönüşü sorunlu oldu. Dinamo Zagrep ve Frankfurt maçlarında sahne alsa da her 2 Frankfurt maçında da kötü performansı vardı. Takımdan gönderilmesi düşünülürken de o kötü performansının etkisi var. Zaten o Frankfurt maçlarının ardından kadroya dahi alınmadı. Sakatlığı geçmiş olsa da son durumunu bilmiyorum.

Mehmet Topal gibi düşünün, klasik bir 6'dır. Ön libero haricinde farklı bir pozisyonda oynatmanız hemen hemen imkansız. Doğal olarak savunma aksiyonuyla öne çıkar. Güçlüdür, agresiftir, iyi bir kesicidir, orta sahayı süpürür, çok top kazanır. Geriden oyun kurması da fena değildir, basit oynar ama etki gösterir.

Sorun ise sadece 6 numara gibi oynayabilmesi, çok hızlı olmaması ve temposunun sorunlu olması. Donk'un mesela fizik avantajı var, Fejsa ise fiziğiyle o kadar da ön plana çıkmaz. Belhanda ve Banega yapabilseniz, bu ikilinin arkasını toplamak adına böyle klasik bir 6'yla oynarsınız. Süpürür çünkü orayı. Onun dışında büyük bir farklılık beklemem ve Fejsa varsa da oynayabileceğiniz tek düzen 4-3-3'dür.

6 yorum:

  1. Fejsa Josef MçTopal tipinde tipik 6 numara. 6.5 değil. Çapa tercih etmezdim. Suat Kaya 8 numara tipinde bir 6 numaraydı. Tugay oyun kurucu bir önliberoydu. Sert tempolu olsun tamam ama statik 6 almamalıyız.

    Bonservis verip ileride satışı mumkun olmayan maaşı yuksek olacak Fejsa yerine Josef'i kiralamak çok daha mantıklı.

    Olmuyorsa yine scout trasnferini tercih ederim Brezilyadan adı geçen Rodrigo Daurado iyi oyuncu ancak son derece yanlış bir tercih olur. Dinamik sayılmaz önemlisi çabuk değil. Willian Arao tarz olarak daha faydalı bir ara bizimle adı geçmişti. G.Cuellar çok daha iyi.

    YanıtlaSil
  2. Fejsa'yı menajeri bi yere kitlemeye çalışıyor umarım bi hata yapıp almayız

    YanıtlaSil
  3. Menajerlerin önerdiği isimlere çok çekimser yaklaşıyorum. Hele de fb’ye ve bjk’ye de önermişse. Hiç gerek yok fejsa’ya bence. Yani alınması hata olur. Biz daha iyisine layıkız. 6 numara için seri mi dersin scout hamlesi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çekimserim, özellikle de geçen sezon yaşadığı sakatlıkların ardından. Seri geliyorsa gelsin, farkı büyük olur.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir