26 Temmuz 2019 Cuma

Pas kalitesi ve yeteneği ligin üzerinde, hareketli, fazlaca çalışkan bir oyuncu


Seri'nin transfer süreci "çok büyük bir bekleyişti" ve her anıyla mükemmel oldu. Süreçte emeği olan herkesin emeğine sağlık. Bugünlerde başka hedeflere odaklansak da Seri gibi bir futbolcuyu transfer etmenin heyecanını hala hissediyorum. Eminim ki sahada gördüğümüzde çok daha farklı olacak. Ben de bu transfer sürecini ve sonrasındaki beklentiyi Zübeyde Özcan'a sordum, o da bizleri kırmadı.

İlk adı anıldığında da zannediyorum ki büyük çoğunluk benim gibi düşünüyordu. Hala da ara ara düşünüyorum, biz bu işi nasıl başardık diye. Nice dönemi el üstünde tutulan, Barcelona'nın kapısından dönen bir isim. Fulham'a da geçen sezon 30 milyon avro'ya gitti. Takımın durumu ne olursa olsun, bu futbolcunun değerinden bir şey düşürmemeli. Sen bu transfer süreci için ne düşünüyorsun ve Galatasaray'ın son dönemde attığı en büyük transfer çalımı der misin?

Zübeyde Özcan: Jean Micheal Seri adı sosyal medyaya ilk düştüğünde Galatasaray bu transferi gerçekleştirirse bunun adı sürpriz olur, mucize olur demiştim. Gerçekten de benim adıma öyle oldu diyebilirim. Henüz Paços de Ferreira döneminde yükselişe geçtiği sezon onu takip edenler “keşke bizde de olsa” demiştir eminim ki. 20’li yaşlarının başından beri izlediğim, oyununun gelişimine şahit olduğum bir oyuncuyu kendi tuttuğum takımda görmek ayrıca heyecan verici. Geçtiğimiz sezon Fulham’a kulübün rekor bonservis bedeliyle transfer olduğunu, oyuncunun bu transfer döneminde birden fazla taliplisi olduğunu ve Galatasaray’ın ellerindeki sattığın kadar al kelepçesini düşünürsek Seri’yi bu maliyetle kiralamış olmaya kesinlikle transfer çalımı derim. Bence Süper Lig’de şu ana kadar yapılmış transferler arasında en iyi hamlelerden biri. Ayrıca futbolcunun adı anılmaya başladığının ertesi günü kulübün transferi açıklaması da önemli bir detay, her şey çabucak oldu bitti. Taraftarın beklemekten kök salmadığı transferler her zaman daha kıymetli.

Xavi'nin bundan birkaç zaman önce stil olarak kendisine benzettiği bir futbolcu. Oyunun iki tarafında katkısı var, iyi bir tempo silahı ama burada işin hücum tarafında daha fazla katkı verecek diye düşünüyorum. Seri'den bütün takımın çehresini değiştirmesini bekliyoruz. Sence Seri'nin Galatasaray'a vereceği katkı ve yaratacağı fark ne ölçüde olacak?

Zübeyde Özcan: Seri bu zamana kadar oynadığı takımlarda orta sahanın en dikkat çeken ismi oldu hep. Bir kere Galatasaray’ın pas kalitesine 3-4 sınıf birden atlatacağını söyleyeyim. Geçtiğimiz sezon takımın orta sahasında sazı eline alacak bir isim Belhanda vardı. Çok rahat hatırlayacaksın ligde derinde bekleyen takımlara karşı sıkıntıdaydık. Ki rakiplerde üst düzey bir kompakt oyun anlayışından bahsedemezdik bile, yalnızca çoğu zamanında ve doğru kaymalar yaparak pek çok kez kilitlediler oyunu. Tabi bu konuda kenar oyuncularınızın -Onyekuru’dan bahsediyorum- dar alan meziyetinin olmaması da büyük etken ancak konumuz bu değil. Yine bu eksikliğin doğurduğu sonuçlardan biri olarak Avrupa’da topu ayağımıza bırakan kontra takımlarına karşı hep sıkıtı yaşadık.  
Seri’nin gelişi -tabi yanına yapılacak doğru oyuncu transferiyle birlikte- kanayan yaraya çare olur. Kariyeri boyunca çalıştığı hocaları onu en çok pas tekniğiyle ve sahanın her yerinde oluşuyla övdü. Pas kalitesi ve yeteneği ligin üzerinde, hareketli, fazlaca çalışkan bir oyuncu. Doğru kurgu yakalanırsa “O nasıl orta, nasıl pas! Abi oyun kuruyor ama sanki yalnızca oyun kurmuyor şiir yazıyor!” gibi sevgi dolu ifadeleri çokça duyarız. Ha, neyi çok veremez onu da söyleyeyim. Skorer yönü güçlü bir oyuncu değil Seri. Hücuma oynar, attırır ama pek atamaz. Gol konusunda en yüksek istatistiği Favre dönemi Nice’inde gördü sanıyorum.


Diğer tartışılan konu da Seri'nin nasıl kullanılacağı. 6 numara gibi, daha derinde oyun kurucu gibi oynayacağı da söyleniyor ya da direkt 8 gibi oynayabileceği de. Senin bu konuda düşüncen nedir, Seri'nin gerçek anlamda katkısı hangi pozisyonda ortaya çıkar?

Zübeyde Özcan: Bu konuda bir şeyler söylemeden önce kariyerindeki kulüplerde teknik adamlar onu nasıl kullandı bu konu hakkında bir özet geçeyim. 14/15 sezonunda Paulo Fonseca onu 4-4-2'de savunma önünde Sergio Oliveria ile birlikte kullandı. 15-16'da Cladio Puel oyuncuyu çoğunlukla iç oyuncusu olarak oynattı. 16-17 de -ki bence kariyerindeki en başarılı sezonu geçirdi- Lucian Favre’nin takımında çoğunlukla iç oyuncusu olarak yine gayet başarılı bir performans ortaya koydu. Fulham döneminde takımın genel yetersizliği ve sürekli hoca değişikliği ona da etki etti. Merkez, ön libero, sol iç olarak kadroda kendine yer bulduysa da bir türlü istenilen etkiyi gösteremedi. Ki bir dönem yedek kulübesinin de tadına baktığını söyleyeyim. 

Peki Seri nerede olur, onu konuşalım. Öncelikle Fildişili oyuncunun “çiğ et yiyen orta saha” profilinde olmadığını belirteyim. Taraftar bu konuda hayal kurmasın. Oyunun fiziksel ve direnç yönünü değil teknik olan dişlilerin hareketini sağlayan bölümünü çok iyi becerebiliyor Seri. Zaten bir futbolcuya göre ufak tefek de bir adam sayılır. Savunma önünde tek başına 6 numarada müthiş işler başaramayacağını düşünmemin ilk sebeplerinden biri bu. İkincisi özellikle oyununun geri plana düştüğü Fulham döneminde kendini daha da gösteren savunma zafiyeti. Futbolcu bu konuda konsantrasyon eksikliği yaşıyor. Yine bu sebeplerden dolayı oyuncunun çift pivotta yanında daha fizikli bir oyuncuyla kullanılabileceğini düşünüyorum. Fakat bence Seri’ye en uygun rol Ndiaye’den boşalan alan olacak. Oyuncu; hücuma daha yakın, yanında Belhanda gibi bir ayakla, Fatih hocanın 4-3-3'ten bozma 4-1-4-1'inde etkili performans sergileyebilir.

Seri'yi 8 numarada kullanmamız durumunda, takımın ne tarz bir 6 numaraya ihtiyacı olur? Ya da değiştirelim, Seri daha derinde 6 numara gibi kullanılacaksa, takımın nasıl bir 8 numaraya ihtiyacı olur?

Zübeyde Özcan: Bu konuda sayıları bir kenara bırakıp Seri’den sonra gelecek 3’üncü isim nasıl karakterde bir futbolcu olsa daha güzel olur, bundan bahsedelim. Oyunun fizik yönünü iyi oynayabilen, kesici/süpürücü bir savunma önü oyuncusu transferi tadından yenmez. Özellikle Avrupa’daki gidişat için. Bu konuda “Donk yeterli isim olmaz mı?” deniyor. Donk’la ligi götürürsünüz. Ama Şampiyonlar Lig’i kurtlar sofrası bunu unutuyoruz. Sonra Fatih Hoca ister Belhanda’nın 10 numara olduğu bir 4-2-3-1 yapısı kursun ister Seri-Belhanda yapıp savunma önüne yeni transferini çeksin. Ki profilini çizdiğim oyuncu transferi gerçekleşirse gelen sezonda bu iki oyun yapısını zaman zaman değişimli olarak görebileceğimizi düşünüyorum.

Fulham aslında genel anlamda tartışılıyor. Sezon başı oldukça iddialı isimler kadroya kattılar ve iyi bir takım görüntüleri vardı. Bu takımın küme düşmesi çok büyük bir sürpriz olarak görülüyor. Seri de o yapı içinde ilk haftalarda daha farklı olsa da zaman içinde o da düşüş yaşamak durumunda kaldı. Seri için Fulham performansı bir ölçü müdür ve Premier Lig'de devam etmemesini neye bağlıyorsun?

Zübeyde Özcan: Fulham performansını bir ölçüt olarak görseydim gelişine bu kadar sevinmezdim sanıyorum. Biraz hocaların dokunuşu, biraz Premier Lig’in atletizmi, biraz birlikte oynadığı takım arkadaşıyla uyumsuzluk, biraz İngiltere’nin iklim şartları, biraz takımının genel kötü gidişatı... Bu etkenlerin hepsi birleşip son süreçte Seri’nin performansını iyice silikleştirmişti. Oysa ki ligin 4’te 1’lik kısmında gayet iyi bir iş çıkardığını söyleyeyim. Transfer sürecinde Epl takımlarından bir teklif var mıydı bilemiyorum ancak bence Premier Lig’deki ilk sezonunda bir kan uyuşmazlığı yaşadığı bir gerçek. Kiralık sürecinden sonrası nasıl bir yol çizer, şimdilik kestirmek güç.

14 yorum:

  1. Gerçekten bu beceriksiz yönetim bu adamı nasıl getirdi hayret ediyorum. Ağustos geldi daha Diagne gitmedi. Gitmemesini geçtim 46 maçta 42 gol atıp STSL gol kralı olan, sezonu şampiyon tamamlayan ve daha 27 yaşında olan bir forveti bu kadar değersizleştirmek gerçekten büyük iş. Beşiktaş ya da Fenerbahçe'de olsa şu an 25 Milyon Euro konuşuluyordu, taraftarlar tapıyordu vs. Adamı hem takımdan kopardık hem elimizde kaldı. Daha forvet alacağız, orta saha alacağız, yedeğe stoper ve orta saha alacağız falan. Ölme eşeğim ölme. Her sene aynı terane. Ocak ayına anca form tutarlar, CL de elden kayıp gider. Tırt.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diagne konusunda haklısın, süreci berbat yönettik ama Diagne de gittiği dakika hareketlilik başlar. Para olunca, özellikle de yaz aylarında boşluk doldurmak çok zor değil.

      Sil
    2. Gitmiyor işte, satamıyoruz. Belli ki gelen teklifler düşük. Sattığın zaman istediğin oyuncuları almaya yetmiyor ki gitmiyor. Belki de kendi gitmek istemiyor, sorunlu adam istemez istemez. Herkes enayi mi bizim gibi gitsin bir çöpe 13 Milyon Euro versin. Yazık ya vallahi billahi.

      Sil
    3. Teklif iyi olsa da Diagne'ye verilen rakam düşük kalabiliyor. Ama gidecektir, bekliyorum.

      Sil
    4. Umarım gider diyorum senin kadar pozitif olmasam da. Yönetimin transfer konusundaki falsoları gerçek anlamda çok büyük, bir çare şart bu duruma.

      Sil
    5. Bekleyeceğiz, yapacak bir şey yok :(

      Sil
  2. Yonetim guzel is basardi ama fazla gaza gelip simdi 1.5 ay falan falcao ile ugrasacagiz,diagne satilamadi bu saatten sonra verim almak ne kadar mumkun bilmiyorum cunku tek hedefimiz diagneyi satmak diyen bir yoneticimiz var,tff de sozlesmesi bitmis olarak gozukuyor luyindama nin,onceki takima donup kampa katilirsa gram sasirmam oyle rezillikler gorduk ki bu da olur yani,acik soyleyeyim cok umut yok bende gelecek sene icin,daha yapilmasi gereken transferler var ama yapilamadi 33 yasinda bir oyuncu icin herseyimizi verecegiz ama seri ve belhanda nin yedegi 34 luk selcuk olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1.5 ay sürmez, kısa zamanda olur ya da olmaz. Diagne eğer kalırsa verim alınmaz, bağ koptu çünkü.

      Sil
  3. Yalniz gelecegin takimini olusturuyoruz diyorlardi ama seri kiralik seneye yok,donk,yuto,mariano gibi oyuncular artik yaslari geldi onlar da seneye olmayacaklar muhtemelen,jimmy,adem her ne kadar en iyi oyuncumuz olsa da babel de yasi var + 33 luk falcao yu alacagiz daha,2 stoperimiz disinda umut veren mevkimiz yok malesef gelecek seneler icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geleceğin takımı değil, günü kurtarma takımı bu. Yerli transferlerleri için dediğin olabilir belki.

      Sil
  4. Diagne mevzusuna tarafsız olarak bakmak istiyorum. Diagne gibi bir forvetin çok kolay harcandığını düşünüyorum. Sırf medya ve eleştrilerden dolayı kulüp göndermek istiyor. Oysa bir sezon daha kalsa çok farklı olabilir. Tamam katılıyorum Gs'de çok büyük işler yapmadı ama kritik goller attığını bu taraftar inkar etmemesi gerekiyor. Bana kalırsa bu kadar olaydan sonra gitmemesi ve herkesi haksız çıkarması daha doğru olacak. Çünkü o kapasiteye sahip bir futbolcu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O doğru, bir anda yüklendik. Geçen sezon yararı da var, şampiyonlukta katkılı. Ama bağ koptu, bu saatten sonra da toparlanmaz. Diagne de bunu körükledi biraz. Yönetim ise süreci çok kötü yönetti.

      Sil
  5. Seri pas oyuncusu eğer bizim oyun planımız zayıfsa, topsuz oyun yoksa Seri 'den yeterince verim alamayız. Seri dribling yapan değil sert değil top alıp liderlik yapacak biri değil.
    Hoca acaba bilerek mi aldı yoksa paşa uygun yüksek kaliteli diye mi aldı? Bizim gibi bireysel ve takım olarak taktik bilgisi topsuz oyunu zayıf takımlar rol oyuncusu değil oyuna ağırlığını koyacak oyuncular tercih edilmeliydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 numaraya bakar o iş, Seri'yi öne atmak ve yükseltmek gerekecek. Seri gayet kaliteli isim, bu ligin kalitesiyle kıyaslanmaz bile. Az bekleyin, 2 maçtan müthiş hükümler bunlar :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir