7 Temmuz 2019 Pazar

SC nostalji #112; Sinan Gümüş


Sinan Gümüş, sevdiğim ve tuttuğum bir futbolcu değildi. Bunu da çokça kez dile getirdim. Tabii bu düşüncemi de 2 döneme ayırmam gerekiyor. Galatasaray'a geldiği günler ciddi bir potansiyel adayıydı, ben de merakla bekliyordum. İlk 2 sezonu o da. 2. dönem ise "olmadan oldum" havasına girdiği günler. 

Galatasaray'a geldiği dönemde çok fazla genç futbolcumuz yoktu ve U21'de müthiş işler çıkarmıştı. Ertesi sezon ise o kadar kötüydü ki takım içinde umut ışığı olabilecek 2-3 isimden biriydi. O ise bu ilgiyi yanlış kullandı ve farklı bir havaya girdi. Girdiği o hava içinde de başarılı olamadı, taraftarlara antipatik gelmeye başladı.

Fatih Terim göreve gelene kadar da bu durum böyle devam etti. İlk şampiyonlukta kenardan gelip iyi katkı verdi, hakkını yiyemem. Çok kritik golleri vardı ve o şampiyonlukta pay sahiplerinden biriydi. O performansın ardından, hele ki Fatih Hoca'nın başında olduğu bir takımda "gelişim" göstermesini beklerdim. 

Geçen sezon ki performansı çok büyük bir hayal kırıklığı. Kısıtlı, hatta olmayan kulübenin simge isimlerindendi. O kulübeye "yok" dememizin nedenlerinden biri Sinan Gümüş'dü diyebiliriz. O ise taraftarı "Suriyelilere" dahi benzetti. Şampiyonluk kutlamasında dahi yoktu. Geç alınmış bir karar, daha önce yolların ayrılmasını isterdim.

Her şeye rağmen 5 yıllık Galatasaray kariyeri var ve bu süreçte 8 tane kupa kaldırmış. İşte Galatasaray böyle bir takım, Sinan Gümüş'e dahi müthiş bir kariyer hazırlayabiliyor. Yaşı da 25 oldu, genç futbolcu falan değil. Genoa da bu yaşta bir isim için büyük şans. Eğer futbola odaklanırsa, Serie A'da bir şeyler yapabilir. 

Koray Günter de iyi kötü bir Serie A kariyeri yapıyor ama onun altyapısı sağlam. Sinan Gümüş'ün ise ne kalite ne de mental açıdan onun kadar güçlü olduğunu düşünmüyorum. Prandelli az çok tanıyor, belki bu durum şansı olabilir. Galatasaray günlerinde çok fazla, hatta hiç şans vermese de belki durum an itibarıyla değişir.

Galatasaray formasıyla 116 maçta 33 gol 16 asist. Bu gollerin yarısı Türkiye Kupası'nda geldi. Kritik golleri var, bunu inkar edemem. Her zaman daha iyisi beklense de o her dönem daha da geriledi. Türkiye'de de doğal olarak tutunamamış oldu. Neden bonservissiz gurbetçi almıyoruz diye çok konuşuruz ya, son yıllarda o tarzda aldığımız tek isimdi belki de.

9 yorum:

  1. Bonservissiz gitse de yetiştirme bedeli alınıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yetiştirme bedeli değil o tanım, dayanışma payı. Yanlış biliniyor maalesef. Yetiştirme bedelini 21 yaş altı futbolcu serbest giderken alırsın. Onu da sen yetiştirdiysen tabii.

      Sil
  2. karakteri ortada. o yüzden karakter kısmını geçtim. yetenek olarak beğenirim. yeterli seviyededir. çoğu yerliden daha iyidir. bizde sistem kurbanı oldu. kendisi kanat forvet olduğu için 4-2-3-1de kayboldu. buna rağmen katkısı göz ardı edilemez. genoda çift santraforlu düzenin sağ kanatında oynatılırsa yine verim alınamaz. andreazzoli çift santraforda değerlendirmelidir. empoli dönemini inceleyince orada değerlendirmesi muhtemeldir. sinanın yaşı 25. henüz hiçbişey için geç değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam çok pardon ama tam olarak hangi özelliği ile yeterli seviyededir ben anlamadım. mesela hızlı olmasa da iki ayağını da kullanması onu yeterli mi kılıyor ? ya da mesela oyun zekası çok iyi, ters ayağını kullanamaması veya hızı sorun olmuyor mu ? sinan top sol ayağına düşse de bi şutunu görsek dediğimiz bir futbolcu. hangi açıdan nasıl yeterli ben inan anlamadım.

      Sil
    2. Ben yorum yapmıyorum bile, izleyip gördüğümüz bir isim. Farklı görünme çabaları insanı böyle gösterebiliyor. Okan sana değil söylemim.

      Sil
  3. bir daha asla yüzünü bile görmemek dileği ile... asla özlenmeyeceksin sinan :)

    YanıtlaSil
  4. Çalışsa yapabilirdi çalışmadığını net bir sekilde maclarda gördük güçsüz kalıyor ve devamlılığı yok. Yetenek teknik kapasite vs açısından ortalama üstü ama çalışkanlığı cidden zayıf bir oyuncu. Belki kalırdı Fatih hoca seviyor tutuyor kendisini kimsenin bulamadığı şansı o buldu hatta,ama Suriyeliler sözü son nokta oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Podolski gibi bir örneği oldu, neredeyse aynı tarzda futbolcular. Ondan bir şeyler kapamadıysa konuşmaya gerek yok.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir