12 Ağustos 2019 Pazartesi

Emre Mor'un geleceğine dair şu dönemde birçok farklı senaryo üretebiliriz


Başlayacak sezonun bizim adımıza en heyecan verici noktalarından biri Emre Mor olacak. Transferi de bekleniyordu ve hemen hemen herkesin kafasında "Fatih Hoca varsa kazanılır" düşüncesi var. Onun da hazırlık maçlarındaki görüntüsü oldukça keyifli. Bu transferi de çok sevdiğim arkadaşlarımdan olan ve futbol bilgisine büyük önem verdiğim Egemen Yıldırım'a sordum. o da bizleri kırmadı.

Son dönemin en yılan hikayesi işlerinden biri olma yolundaydı. Bir anda gündeme girdi, "bedelsiz" bir formül üzerinden transferi gerçekleşiyor derken duraksama oldu, kira bedeli ve opsiyon ortaya çıktı. Emre Mor'un Galatasaray'a transferindeki maddi şartları nasıl yorumluyorsun?

Egemen Yıldırım: Emre Mor'un transferinin mali tarafıyla ilgili olarak hem İspanya'da hem de Türkiye'de birçok farklı bilgi ve iddia ortaya atıldı ancak ben en başından bu yana bedelsiz bir transfer olmayacağını düşündüm. Çünkü son 2 yılı her ne kadar istikrarsız olsa da Emre Mor çok ciddi bir potansiyel. En azından kariyerinin bu döneminde bedelsiz transfer yapması pek olası değil. Galatasaray'a geliş şartları da son derece uygun. 600 bin euro kiralama bedeli, yıllık 725 bin euro maaş... Neresinden bakarsak bakalım başarılı hamle. 

Ben satın alma opsiyonunun pek üstünde durmuyorum. Çünkü Emre Mor Galatasaray'da eski dönemini tamamen unutturup, sadece futboluyla gündeme gelirse, Galatasaray'dan önce Avrupa kulüpleri de onun için sıraya girebilir. Hatta kulübü Celta Vigo satmaktan da vazgeçebilir. Satma kararı alırsa da zaten Emre Mor 8 milyon euro edebilecek kapasitede. Eğer potansiyelini açığa çıkarırsa, bu miktarın çok daha fazlası da teklif olarak gelebilir. Galatasaray da Emre'nin bonservisini şampiyonluk geldiği takdirde almayı düşünebilir bu bedele. Şampiyonluğun gelmemesi halinde, Emre Mor için 8 milyon eurolara Galatasaray'ın çıkması zorlaşır. Özetle Emre Mor'un geleceğine dair şu dönemde birçok farklı senaryo üretebiliriz. Her şey, onun sahada ne vereceğine bağlı.

Söz konusu Fatih Hoca olduğunda herkesin bir beklentisi var. Milli Takım'da onu ilk olarak Avrupa sahnesine sunan isimlerdendi. Devamında beklentinin belki yanına bile yaklaşamadı ama Galatasaray dönemi yeni bir fırsat. Sence bunu kullanabilecek mi, beklentin ne durumda?

Egemen Yıldırım: Ben Emre Mor'un, mevcut milli takım havuzundaki en yetenekli isim olduğunu düşünüyorum. Yusuf Yazıcı, Cengiz Ünder, Abdülkadir Ömür, Enes Ünal ve diğer birçok genç ismi düşününce, yetenek olarak Emre Mor'u ben ilk sıraya yazıyorum. Zaten Emre'nin de sorunu futbola dair olan yeteneksizliği değil. Herkesin bildiği gibi mental. Fatih Terim de hem EURO 2016'da hem de sonrasındaki Dünya Kupası elemelerinde Emre'nin profesyonel futbolu ve profesyonel yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söylemişti. Nordsjaelland gibi küçük bir şehirden çıkıp, 3 ay içinde önce A Milli Takım'a seçilip, sonra da Borussia Dortmund'a transfer olmak Emre açısından bir hayli zorlayıcı oldu. Maddi açıdan iyi imkanlara sahip olmaya başlaması da, kafasında futbolu ikinci plana atmasına neden oldu.

Şimdi, Emre Mor'un kariyerinin en önemli dönemine giriyoruz. Kendisini zihnen en iyi anlayan ve kafasını tamamen futbola verebileceğine inandıracak ismin kanatları altında olacak. Fatih Terim, bu tarz zorlayıcı karakterleri saha içine odaklamada son derece başarılı bir isim. Tecrübesinden bahsetmeye zaten gerek yok. Eğer Emre Mor mevcut potansiyelini sahaya yansıtırsa, bundan -şimdilik- Galatasaray, sonrasında da Emre Mor faydalanmış olur. Çünkü Emre'de gerçekten ucu bucağı olmayan müthiş bir yetenek var. 22 yaşında ve henüz bu yaşta olmasına rağmen çok kritik bir dönemeçte. Umarım keskin bir şekilde döner.

İlk etapta forma şansı zor, oynadığı pozisyonda Feghouli var, solda da Babel'i göreceğiz. Rotasyon mühim, özellikle de kenardan oyuna hamle olarak sunacağımız isimler noktasında büyük sorunlar yaşamıştık. Emre Mor bu rolü ne kadar benimseyebilir ve ağırlıklı olarak nasıl kullanılacağını düşünüyorsun?

Egemen Yıldırım: Emre Mor, Avrupa sahnesine çıktığından beri hiç as oyuncu olamadı. Hem Dortmund'da hem de Celta Vigo'da daha çok rotasyonda değerlendirildi. Belki de kısa sürede parlamasının ardından as kadroda düşünülmemesi onda psikolojik olarak problem yaratmış olabilir ama onun kısa kariyerine dair en net tespit bu.

Galatasaray'daki kariyerindeki yerini de Emre kendisi belirleyecek. Fatih Terim, ona kariyeri boyunca en çok güvenen isim. Onun telkinleri, saha içinde vereceği görevler ve ona biçeceği rol Emre için çok önemli. Bunlara uyum sağlarsa, zaten hiçbir problem yaşamaz ama asıl mesele, Emre'nin daha fazlasını istemesi ve bunu göstermesi. Ondaki yeteneği en iyi bilen kişi Terim olunca, yeteneğinden ziyade arzu ve isteğine bakacaktır. Bunu görünce de, tıpkı yakın dönemde 18 yaşındaki Ozan Kabak'a formayı vermekten çekinmediği gibi, Emre Mor'u da ana planın bir parçası yapmaktan çekinmeyecektir.

Peki gün sonunda opsiyonunu kullanacağımız şartlar oluşacak mı? Ya da opsiyonu kullanılsa dahi ertesi sezonlar adına bu bir kumar mıdır?

Egemen Yıldırım: Eğer Emre son 2-3 yıldaki halinden farklı bir şeyler sunmazsa opsiyonu kullanmayı geçtim, sezon boyunca da formaya hasret kalabilir. Bence Emre de bunu çok iyi biliyor. Bu nedenle opsiyonun kullanılıp kullanılmama konusu tamamen Emre'nin saha içinde ne vereceğine bağlı. Şimdiden o şartların oluşup oluşmayacağını kestiremiyorum. Fatih Terim olduğu sürece Emre Mor'un sahada vereceklerine dair bir kumar durumu oluşmaz. Onu çok iyi tanıyor ve ondan ne alabileceğini de gayet iyi biliyor. Eğer Fatih Terim olmazsa, -Allah korusun- o zaman kumar olup olmayacağına dair yeni fikirler oluşturabiliriz.

4 yorum:

  1. Pas oyunu oyun bilgisi zayıf olsa da dribling becerisi bizde fark yaratır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanla pas oyunu ve bilgisi da yükselir. Genç futbolcu.

      Sil
  2. Bence söyle bir yorumu benimsemek Emre Moru anlayabilmek adina daha verimli olabilir : Messi, 20 yasinda oyunu okuyor, anliyor, durum analizini yaptiktan sonra yetenegini kilit noktalarda kullaniyor ve sonuca gidiyor. Peki ya emre mor ? dripling, hiz, hizlanma hersey ok fakat ne yaptigini anliyor mu ? Bir sistem takimin icerisindede ayni sonucu veriyordu, burada niye farkli bir sey olussun ki ? Sahada yapmak istedigini yapar ama ne yapmasini gerektigini bilmedigi sürece bos...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abi o Messi, bu Emre Mor. Emre Mor da gelişebilir, beklemeli derim :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir