12 Ağustos 2019 Pazartesi

Fiorentina 4-1 Galatasaray, bu görüntüde Denizlispor deplasmanı da zorlayacak


Kağıt üzerinde, Galatasaray'ın en güçlü tarafı stoperleri deriz. Geleceğe umutla bakmamızı onlar sağlar, geçen sezon kazanılan şampiyonlukta da o değişimin payı büyüktür. Bugün ise hazırlık döneminin en büyük sorunlarından biri stoper. Hatta bekleri de dahil edelim bu işe, genel olarak savunma hattını eleştirmek gerekiyor.

Hepsi birbirine bağlı aslında. Oradan da 6 numara eksikliğine geçeriz. 6 numaranın hem önde oynayan Belhanda / Seri'yi yükseltmesi gerekiyor, hem de stoperleri güçlendirmesi. Luyindama da iyi durumda değil, Marcao ise ondan daha felaket. Hatta Marcao için "olmadan oldum" havası çalar oldu ki büyük sıkıntı. Lakayt görüntü devam ettiği gibi, fizik kısmında da sorun büyük.

Fiorentina karşısında daha iyisini bekliyordum. Lig öncesi son maç ve şu ana kadar belli bir noktaya gelmek gerekiyordu. Orta sahamız özellikle 6 numara eksikliğinden ötürü savunma direnci olarak yok gibi bir şey. Seri yeni geldi ve maç içinde kafasını çok karıştırıyoruz. 8 başlıyor, 6'ya geçiyor derken dengesi bozuldu. Belhanda bir şeyler yapmaya çalışan tek isim, Donk ise o kadar hareketsiz ki.

Savunma da bundan etkileniyor ama bireysel olarak felaket durumdalar. Çok konuşulmasa da bekler en büyük problem. Geriden oyun kurarken zorlanmamızın en önemli nedenleri. Linnes hiç iyi başlamadı, Nagatomo ise her geçen gün düşüyor. Mariano'nun hücum kalitesi tamam ama o da savunma tarafında kolay yıkılabiliyor. Ömer Bayram'ı performans olarak Nagatomo'nun önüne yazar olduk. 

Ne kadar pas oyunu oynamaya çalışsak da ön alandaki değişimler ve hareketsizlik hücum kalitesini yükseltmiyor. Hazır olmayan çok isim var, Feghouli de onlardan biri. Jimmy Durmaz'ı da sol tarafta kullanmam, çizgide oynamayı unutmuş. Diagne'lik ise bir oyun olmadı, ilk yarı performansını çok eleştiremem. Başlarda mücadele etse de o da hareketsizleşti, hazır değil.

Galatasaray'a karşı pozisyon bulmak çok zor bir şey değil. Savunma aksıyor ve çok basit goller yiyoruz. Daha da kötüsü gol yediğimiz an dağılmamız. İlk yarının bitmesine bir 10 dakika daha eklense maç o an 3'e, 4'e rahatlıkla gelirdi. 2-1'i bulduğumuz anlarda bir direnç yakalasak da yine basit bir gol yiyerek dağıldık. Fiorentina'nın fizik direnci çok üzerimizdeydi, geri kalmak üzücü.

Emre Mor'u ayırırız sadece. 2. yarıda takım bir şeyler yapabildiyse onun sayesinde. Herhangi bir düzenden bahsedemeyeceğimiz için onun bireysel futboluna ihtiyaç duyduk. Çok hızlı, durdurulması güç. Golünü attı, ceza sahası içine bomboş birçok top çıkardı, takımı sürüklemeye çalıştı. Forvet etkisi de yok, ceza sahasında bunu koklayacak bir golcümüz olsa Emre Mor sezonu rahatlıkla 7-8 asistle bitirebilir.

Bu görüntüde Denizlispor deplasmanında da zorlanırız. Onlar da direnç gösterecek ve beklediğimiz transferler gerçekleşmediği için sorun büyük. Savunma alarm veriyor, çok sorun var. 1 hafta içinde hepsinin düzelmesi de zor. İyi başlamak gerekse de zorlanacağımızı düşünüyorum. Ne kadar alternatif sahibiyiz desek de hala yeterli alternatifler ve rekabet oluşmuş değil.

23 yorum:

  1. Bu akşamki oyunu sadece 6 no eksikliğine bağlamak ne kadar doğru 11 kişiydik sahada. Fundamental ve takım taktiği konusunda sıkıntılar var. Akhisar maçları da böyleydi. Geçen seneki final ve süper kupa maçları.

    Topu saklanamıyoruz topsuz kosu yapan pek yok kalabalığa orta açma ve bireysel driblingle iş yapmaya çalıyoruz olmuyor tabi. Boşa kaçan olmazsa toplu topsuz top rakipte ve bizdeyken alan paylaşımı boşa çıkma ve oyuncular arası senkron olmazsa, istediğin kadar pasör oyuncu al işe yaramaz. Eğer hep böyle ilk kez yanyana oynuyormus gibi herkes bireysel oynayacaksa dribling becerisi olan pasor adamları almalıydık, Seri'yi değil. Bu sorun yeni değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafalar da sahada değildi, sorun vardı. Sadece 6 değil elbette ama çok büyük sorun.

      Sil
  2. Umit, hasan ve Levent Galatasaray'da calismadiklari dønem ne yapmislar biri anlatsin? Eski kafali ve zeka sahibi olmayan sadece torpille calisan bu uc kisi. Fatih hocayi severim, tam bir winner, ama zekayla degil. 2 senedir oyun plani, taktik maktik yok. Oyuncular sayesinde kazaniyoruz, oda onlarin fatih hocaya sevgileriz saygilari ve kulube olan sahiplenmeleri yuzunden buyuk katki aliyoruz. Fatih hoca iyi konusur, iyi motivasyoncudur. Ama taktik sifir. Bu konu artik konusulmasi lazim. Bence yardimcilari en buyuk problem. Bize hem saha ici hem saha disi zeki olan, ve øgrenmeye gayret eden eski oyuncular lazim Kewell, Ujfa, Elmander, Riera, Carrasso, Cana ve Misimovic gibi isimler. Hepsini takip ediyorum ve hepsi de zeki ve øgrenmeye acik daha modern insanlar. Teknik ekip degismeli. Yoksa uzun surei basari zor. Fatih Hoca yanliz basina biryere kadar bu cagida.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bartali gibi nasıl kondisyoner alındıysa taktik ve Fundamental içinde hoca alınmalı bizse el yordamıyla eski oyuncularımızı ihya ediyoruz. Kendi yeteneği ile oynamış ama oyunun doğrularını taktiğine kafa yormamış oyuncuları antrenör yapıyoruz.

      Sil
    2. Teknik heyet konusuna katılırım, orada da işi bilen, günün şartlarına uyan isimlerle devam etmek gerekir.

      Sil
  3. Biz 2 ay önce söyledik,orta sahayı forvetten önce halletmeliyiz diye..lig başlayacak millet halen falcao..dün maçı izleyen herkes şimdi falcao da gelse CL de kurtarmaz abi diyor..günaydın diyorum bende onlara..italyanın vasat takımından bile ne kadar geriyiz ne kadar ilkel durumda top çeviriyoruz tempomuz ne kadar düşük...CL için umut yok..son dokunuşları da görelim 1 eylül e kadar ondan sonra taktik eleştiriye başlarız terimin yerinde olsam bir analiz grubu kurar büyük liglerde ve CL de oynanan oyunu analiz ettirir o seviyeye çıkmaya çalışırım..çünkü bizim lig seviyemiz kötü,yerli td ler bağnazca ve saplantılı değişmeyen futbol oynatıyor yıllardır, görüyoruz işte avrupaya her çıkan takımımız sudan çıkmış balığa dönüyor...yani lig bizi köreltiyor hemen büyük ligleri detaylı analiz edip teknik,taktik seviyemizi yukarı çekmeliyiz...böylece ligimizde belki değişime niyetlenir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz derken ben de söyledim, size dahil miyim bilmiyorum ya da siz kim :) Haklısın yorumunda bu arada, katılıyorum.

      Sil
  4. Sorun stoperler degil bu kadar yumusak bir merkez hatti oldugu surece isterse van dijk,ramos olsun yine ayni sikintiyi yasarsin,rakibe herhangi bir zorluk cikarmadan rahat rahat gelmesini sagliyoruz,6 numaraya seri 8 nomoroyo doho ofonsof adam alalim yeaaa diyenler var,ulan city bile fernandinho suz sampiyonlugu veriyordu az kalsin,real s.ligini aldiginde ust uste casemiro nun liberoya gecmesi ile modric gibi kross gibi ustalari kullanabildi casemiro hammallik yapti cunku,sery bir adam almsdan hicbir alt olmsz bu takimdan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6'da bitiyor iş işte, bağlantıyı o yapacak. Stoperleri de, önündeki 8'leri de o yükseltecek ve rahatlatacak.

      Sil
  5. 10-12 verdiklerinde Marcao satilmaliydi topu oyuna sokuyor solak tamam da, adam ortalama bir stoper hatta riskli oynuyor ve atletik değil. Diagne'den farklı değil iş disiplini açısından asıl Luyindama iyi stoper iyi para eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marcao'nun iyi halini biliyoruz. Sezona kötü girdi sadece.

      Sil
  6. joa felix türk,ismi atalay veya mehmet olsaydı,altyapıdan diye jimmyden babelden fırsat bulup ziraat kupasındaki keçiören,kastamonu bayburt maçları dışında bi sezonda 30 maç oynayabilirmiydi?

    YanıtlaSil
  7. Anlamsiz degisikler de oluyor,mesela takimda gelecegi olmayan ahmet ve mitro gibi adamlar hala sans buluyor,6 numara isini cozmezsek s.liginde kabus yasariz hatta cekilelim falan deriz,en alt profilli takimlar bile bizim cok cok uzeremizde,bu hazirlik maclari fragman gibi malesef..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırlık maçı, o anlamda denemeler olur. Bir şey diyemem.

      Sil
  8. 2 senedir top oynamadan şampiyon oluyoruz. bunu söyleyince terim düşmanı oluyoruz. 6 numara eksik forvet eksik hep bir bahanemiz var maşallah. yahu 2 senedir birbirinin aynısı 2 gol atmadık.

    bu maç önemsiz hazırlık maçları umrumda bile değil. 4 ye 5 ye. ama sahada ne yaptığını bilen bir takım yok sorun bu.

    falcao gelir şimdi. 6 numara da gelir. sonra sahada yine rezil bir futbol olunca bu sefer "bekler kötü" falan dersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Terim düşmanı olmazsın ama 2 senedir top oynamadan şampiyon olsan dahi hiçbir takım bir şey oynamadan şampiyon olamaz. Tudor'la top oynamadığında takım 4. gidiyor, hocayla şampiyon. Fatih Hocadan vazgeçemezsin. Bunu idrak edemiyorsunuz. Eleştiri tamam da 3. paragrafın talihsiz mesela.

      Sil
    2. 96-00 ve 01-04 arası G.Saray iyi kötü kalitesi ne olursa olsun derli toplu oynuyordu, hele avrupada taktik disiplini azmiyle iş yapıyordu.

      Son 2 sene şampiyon olduk ama takım kimyası yerlerde. Beşiktaş 2 yıl şampiyon oldu son derece iyi futbolla. Aynı futbol avrupadada yansıdı avrupa liginde liverpoolu elediler ertesi sene maç kaybetmeden Şampiyonlar liginden çıktılar.

      Şimdi pozitif olma adına var olan durumu görmezden mi gelelim? Her deplasmanda zorlanıyoruz senede 50 maç oynuyoruz. 10-15 maç takım ancak derli toplu oynuyor kalan 30 maçta taktik ve takım uyumu,senkronu kötü.

      Bize zevk veren derli toplu ve mücadele eden bir takım görmek. Sadece taraftar gücüyle iç sahada oynayan kimyası bozuk sahada dağınık takım içinde Sneijder değil Falcao da olsa zevk vermez.

      Sil
    3. Bu doğru eleştiri işte, ben de katılıyorum sana. Bu eleştirileri bekliyorum blogda, teşekkür de ediyorum sana. Çok da doğru yorumun, benim de beklentim bu. Yine de diyorum ki, takım 2 senedir şampiyon oluyorsa var bunda da taktik detaylar. Keyif verir vermez ayrı ama eldeki malzemeye göre hareket ediliyor. Daha iyisi ve keyiflisi olmalı tabii.

      Sil
  9. "fatih terim futbolu" dediğimiz şey eskidi. modası geçti. tıpkı "mourinho futbolu" gibi. hoca bu yüzden daha farklı daha pasa dayalı bir şey istiyor. ama onu da becermekte zorlanıyor. mourinho da beceremiyor nitekim. şu anda işsiz. sistemsiz yuvarlanıp gidiyoruz işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dediğin futbol gegenpress, hoca da atalarından. Bugün Klopp o futbolla büyüyor mesela :)

      Sil
  10. öncelikle hocamıza geçmiş olsun.fıtık önceden mi vardı,artemio frankideki oyunu görüncemi oldu onu bilemiycem.bugün bi gaste erken uyarı sistemi demiş ama okadar alarm zillerini çalıcak kadar paniğe gerek yok.içerde şampiyon olucaz,trabzonda aldülkadiri satınca tamam bu iş dedim.bi korkum oydu.fener 20.haftaya kadar ersunu gönderir.diger 2b de geçen seneki havasında değil,süpriz bi zirve adayıda yokk.avrupa tarafında:zaten olsada bayern çıkar kurada 5yer gelirsin oyüzden gruptan çıkma hayalleri görmemeli,3.olup avrupa ligine odaklanmalıyız.unutmayalım oligin tanrısı bize geliyor(26 maç-25gol).avrupada falcaon varsa 90da 1-0geride bile olsan son düdüge kadar herzaman umut vardır,bi kontra atar,bi asırtma yapar,bi kafa vurur,terse getirir bisey olur yani..umutlu olalım ama serinin fulhamdaki kafa karışıklıgını atması gerek,hoca ona net bi görev vermeli ona ve bu maçtan maça degişmemeli hep onu yapmalı,otomatiğe bağlanmalı,sistem dedikleri bu degilmi zaten?yoksa cevik ismi gibi seri bi çocuk,balon degil yani,fildişinden babam çıksa alırım futbolcu diye.ammavelakin bi 6numara şart,gerekirse hoca meloya gel desin,bırakmadı heralde daha,arkadaşlar dün kobakapanada görmüsler pitbulu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eksikleri biliyoruz, hamle gerekiyor. Zamanla düzeleceğine inanıyorum.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir