18 Ağustos 2019 Pazar

Kanatsız bir düzen arıyoruz gibi, Babel ve Jimmy Durmaz dahi merkeze yakın


Saha içi yerleşimleri ve pas haritasını konuşmak lazım. Geçen sezon yazdığımda ilgi görüyordu, güzel de fikir veren istatistikler. Pas haritası için Topsuz Oyun 'u bekleyeceğiz, saha içi yerleşimlerini ise SofaScore'den alıyorum. Yerleşim haritasına baktığımızda az çok ne oynamaya çalıştığımız ortaya çıkıyor.

Fiorentina karşısında da çok fazla merkeze gömülmüştük. Kanatsız bir düzen arıyoruz gibi, Babel ve Jimmy Durmaz daha çok orta alana yaklaşmış. Beklere müthiş alan açılmış ama ne Mariano ne de Nagatomo oraya koşu atmadı. İlk 15 dakikada biraz olsun etkiliydik, özellikle Mariano bir şeyler vaat ediyordu ama etkisi çabuk bitti.

Diagne ve Babel gibi 2 tane uzun, ceza alanı içinde net bitirici olabilecek isminiz var. Bir kez olsun kanatlardan gelmedik ve bu isimleri beslemedik. Diagne'ye kızamam, top ona ulaşmadı ki. Babel'i de tam anlamıyla kullanıyoruz diyemem. Diagne'ye yakın oynamaya çalıştı, tek başına sorumluluk alıyor ama henüz etrafında o uyum yok.

Seri'nin 6 numara performansını sürekli konuşuyoruz, Selçuk İnan da 8 numarada olmasına rağmen Seri'ye çok yakındı. 6'da Donk'u kullansak, 8'de oynayacak Seri'nin Belhanda'yı da rahatlattığını göreceğiz. Bu üçlü ise orta çizgide kayboldular diyebiliriz. Jimmy Durmaz ve Babel gibi isimler de merkeze yakın ama organizasyon, iyi pas bağlantıları yok ki. Bekler de koşu atarak, hücumu zorlayarak bu isimleri rahatlatmıyor.


Oyuncu değişikliklerinden sonra ise daha büyük bir karmaşa oluştu. Donk'la irlikte savunmayı üçledik ama Donk / Ahmet Çalık ikilisinin sola bu kadar çakılı kalmaları da ilginç. Luyindama sağ tarafta tek başına mesela, hata yapma şansı olmasa da yaptı. 

Kanatlarda yine bekler tek başına ve orayı bir türlü kullanmıyorlar. Hücumu zorlamadıkları için de ısrarla atak yediler, ayakta kalamadılar. 10 kişiyle dahi topa sahip olan taraf olsak da bunu iyi kullanamadık. Emre Mor tek başına bir şeyler yapmaya çalıştı, buna da mecburduk. O da merkeze yakındı, pek sağ tarafta işi yoktu.

32 yorum:

  1. 1-donk&ahmet çalık soldaydı çünkü rodallega ordaydı
    2-luyindama sağdaydı çünkü rodallegayı tutarsa kırmızı kart riski vardı,mümkün olduğunca ondan uzak durmaya çalıstı
    3-2.dakikada diagne nin kaçırdığı pozisyonu falcao tavana asardı.
    4-falcao penaltıyı da kaçırmazdı,odakikada sağlanıcak 2-0lık skor üstünlüğünden sonra formsuz denen bekler formda gözükürdü.çünkü geride olan takımların bekleri herzaman formsuz gözükür.bunun beklerin formda veya formsuz olmasıyla alakası yoktur.dünyanın eniyi beklerine sahip brezilya milli takımının beklerinin 2014dünya kupasındaki almanya hezimetinden sonra günah keçisi ilan edilmelerinin sebebi buydu,oysa ikiside osezon takımlarının eniyisiydi,sonraki sezonda..bek olmak böyle bişey takım iyiyse iyi gözükürsün,takım kötüyse kötü.almanyadan 7yemek dani alvesi bile kötü gösterdi.ki bu adam hayatında aslında hiç kötü olmadı,form-fitness abidesidir.adam şu anda bile formda hala barcada bile oynar ama memleket özlemi işte napıcaksın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 ve 4 zaten maçın kırılma anı oluyor, sonrası mutlaka pozitif şekilde ilerlerdi.

      Sil
    2. Memleket özlemi de değil. İyi teklif aradı, kimse ona uzun vadeli sözleşme vermedi. Şu an ülkesinde 3-4 yıllık anlaşma yaptı diye aklımda, iyi de kazanacak. Ben de o riske girerdim, hala Dünyanın en iyilerinden, kimine göre de en iyi sağ bek.

      Sil
  2. Kanatsız düzen arasak bile bu oyuncu yapısıyla olmaz. Babel ve Jimmy'nin (ya da Feghouli'nin) merkeze doğru kayması, bek oyuncularının çizgiden ileri basmasını gerektirir ama ne Mariano ne de Yuto bunu yapamaz (yapsalar geri gelemezler. Belki birazcık Yuto yapar) Yani eğer kanatsız düzen istiyorsak acilen Ömer, Emre, Linnes ve Şener'den 2sini beklere koymamız lazım. Bu 4 isimde Yuto ve Mariano'dan daha çok git gel yapabilir (hücumdaki etkileri elbette tartışılır)

    Nzonzi'yi transfer ettik ama takımda ona en çok benzeyen Donk neden 6 numarada oynamıyor Nzonzi yokken? Buna bir türlü anlam veremedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de olmaz, bu yüzden vazgeçmeliyiz. 4-4-2 denenebilir belki, orada Belhanda / Feghouli ile bir şekilde yürür bu kurgu.

      Sil
  3. Feghouli yi o zaman daha da playmaker rolü ile görmek lazim. Görüyoruz aslinda ama bu cercevede degil. Zaten Belhanda ile iseleyen bir uyumu var. Babelin diger tarafta buna benzer performansi ama daha top saklayip dagitan, iceriye girip cikan rolü burada mühim. n zonzi nin takima katilmasi seri yi daha aktif hale getirecektir ve dolayisiyla daha hareketli bir organizasyon izlemis olacagiz. Bence buradaki kilit nokta beklerin bu organizasyona ne kadar dahil olabilecekleri. Mariano ve Yuto nun gecen sezon kadar etkili olabileceklerini düsünmüyorum. Oyun kalitemiz yükselmesi gerekirken beklerimiz maalesef fazlasini veremeyecek gibi. belki sag bekte linnes git gel yapar ama onun pas kalitesi ve teknigi tartisilir. diger tarafta yuto nun gerileyen performansi göz önünde bulundurulmasi lazim. Jimmy olur mu oraya ? soru isaretleri ve nokta. Orta saha ve hücüm hattimiz zamanla yolunu bulacaktir ama beklerimizin katkisi ve stoperlerimizin güvenilirligi acilen artmasi gerekir. Bana bu denemeler sanki oynayamayacagimz bir oyunu zorlamak gibi geliyor. Umarim yanilirim ama Fatih Hoca nin bir bildigi vardir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüntü bambaşka bir hal alacak ama o tarzda kanatlar serbest olacak, orta sahada iyi bir etkileşim doğar. Görmek lazım tabii, bu sefer roller daha farklı gelişir.

      Sil
  4. Konu attığım önceki yorumla ilgili olduğundan katkı açısından yeniden paylaşıyorum:

    Çare Dar Baklava 4-1-2-1-2 sistemi, eğer uçan kanat yoksa Rodrigues-Onyekuru gibi, hücumcu kanat bekler ve dolaşan (free form) Babel ve Feghouli ile bu sistem denenmeli.
    Takım dikine oynayamıyor, kimse topu istemiyor, top kanatlara atılıp atılıp geri pas yapılıyor kanattaki oyuncu başında 2-3 rakiple yalnız kalıyor. O halde ileride kanat oyuncusu bekletmek yerine bek oyuncusuna yer açıp bindirme yaptırtmak daha mantıklı.
    Bunun içinde merkezi yoğunlaştırıp takımın boyunu uzatarak dikine pas yapılabilmesini kolaylaştırmak ve kısa paslarla merkezde top tutup kanat beklerin bindirmesini sağlayarak rakip alana yığılmak en doğru strateji olur. Klasik FM 4-5-1 yle bu ligde faydalı olacağını düşünmüyorum
    Çünkü deplasmanlarda orta saha oyuncularına sert müdahale ve sıkı presler top oynatmıyor, çok koşamayan bir takımda 4-5-1 ile genişliğin fazla olması hücum oyuncularının yalnız kalıp dikine pas yapamamasına sebep olduğundan takım geri pas yapmaya forse oluyor.
    Dar baklava 4-1-2-1-2 sistemiyle kısa pas futbolu gayet mantıklı bir seçenek olur, seri ve belhanda ikilisi fiziksel olarak beklerle beraber takımın en diri oyuncuları olmasıyla ve feghouli gibi yüksek teknikli top yapmayı bilen bir oyun kurucuyla bu takım başarılı olur.
    Ayrıca fiziken çökük,koşmayan ve en ufak bir efor sarfetmeyen selçuk un kaptan olarak sahada olması = diğer oyuncuların da selçuklaşması

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklerimiz kaldırmaz bu düzeni. Riera ve Eboue yok maalesef. Nagatomo ve Mariano yürümeyecek halde. Önleri bu kadar açıkken de orada git gel yapamıyorlar.

      Sil
  5. terim'in oyunun içine tekniğe taktiğe bu kadar kafa yorduğuna inanan var mı gerçekten? terim mental direnç, psikolojik savaş, winnerlık, son ana kadar mücadele etmek, yarışı bırakmamak gibi konularda uzmandır. oyuna bu kadar kafa yorsaydı 2 senede 2 tane iyi maç oynamış olurduk. ne alan paylaşımı var ne iyi futbol. harala gürele kaos futbolu.

    haftaya 5-0 kazanırsak iyi oynadık sanacak birçok kişi. hayır takım denizli maçından ayrı bir futbol oynamayacak. sadece oyun içinde 3-5 pozisyonda bireysel yeteneklerimiz fark yaratmış olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Terimin futboldan anladigina inanmayan kesimi anlayamaiyorum. 8 sampiyonluk tesadüf falan olamaz. Diger takim taraftarlarin böyle bir futbol cahilligine inaniyor olmasindan dolayi basarili oluyor mu takimlari acaba ? Sadece piskolojik savasi kazanmak asla yeterli olamaz. Böyle gaz vererek hadi oglum sen yaparsin diyerek sampiyon olunsaydi bu isin daha uzman yada daha becerikli kadrosu olan takimlar her yil sampiyon olur. Elindeki oyuncu kalitesi daha yüksek olabilir ama bir sürü esdeger yada daha güclü takimlara karsi aldigimiz kritik ve oldukca teknik galibiyetlerimiz var onuda mi görmezsin ? Onuda gectim, dedigin dogruysa eger o zaman besiktas, fenerbahce, basaksehir, trabzon takimlari TD leri gönderip onlarin yerine asgari ücretle calisacak motivasyon kocu ve piskolojik uzmani kadro kursunlar. Anca bu sekilde sampiyon olurlar cünkü. Sayet su ülkede futbolun teknik adamlari iyi yetistirilmiyorsa ve Fatih Terimin futbol bilgisi o kadar minimum bir seviyedeyse eger o zaman Fatih terim sirf "yaparsin oglum" la sampiyon olsun zaten. Abdullah Avci ya o kadar övgü dagitiliyor örnek olarak. Hak ediyor sonuna kadar hatta basarili bir teknik adam. "Haydi oglum" "sen yaparsin" diye taktik veren birine karsi kaybetmesi beni düsündürür :D

      Sil
    2. fatih terim futboldan anlamıyor diyen mi var? biri eleştirildiği zaman neden o kişiye "futboldan anlamıyor, cahilin teki" denmiş gibi tepki veriyorsunuz?

      terim'i savunmak için harcanan enerjiyi biraz da bu takım neden hala top oynamıyor diye düşünmeye harcasanız olmaz mı? esas terim düşmanı sorgusuz itaat edenlerdir.

      Sil
    3. Eleştirmek değil bu, taktiğe kafa yormuyor demek o kadar büyük haksızlık ki. İşi sadece mücadeleye falan vermek. Hocayı sevmeyenlerin bir numaralı gerekçesi :( Sana öyle yapıyorsun demiyorum ama yapanların ekmeğine yağ sürer bu. 2 iyi maç izlemedin, 2 tane şampiyonluk kazandın.

      Sil
  6. Ben kafa yorduğunu düşünüyorum ama Avrupa maçlarında..Ligi biraz küçümsüyor gibi hoca, taktik anlamında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ligde yürüyorsun bir şekilde, en kötü halin şampiyon.

      Sil
  7. Takım yine sola çekiyor Sneijder yok halbuki.

    Evt antrenörler buna kafa yoruyor ama çözüm bulamıyor sanki. Hasan Şaş geri dönmüş izin almadan istifa mı edilir değil mi? Aykut Kocaman geliyor akıllara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağa çekmeli oysa, geçen sezon orada iyiydik. Feghouli'nin yokluğu etken oldu.

      Sil
  8. fatih terim bugünü bırakın 30yıl önce bile bu ülkenin eniyi teknik taktik bilgisine sahip teknik direktörüydü.hiçbizaman avcıyken av olmadı.adam çıkmış 3-0lık yenilgiden sonra bişey denedim ama olmadı diyebiliyor.fatih hocadan asla bukadar lakayt bi demeç duymazsınız.allah hocamızı başımızdan eksik etmesin,kenardaki varlığı yeter.bu sezon çok daha cool duvar gibi sakin bir yapı bekliyorum hocadan yoksa federasyon ve pfdk daki sarı siyah kuşlar ellerine geçicek fırsatı bekliyorlar yine leş kargaları..aman yapma hocam sen sakin kal yeter.bu akşama gelirsek kagıt üstünde kadro olarak bırakın denizliyi,sivastan bile daha iyi olan gazişehir bakalım ne yapacak,tek handikapları yeni kurulmuş olmaları ama başlarında rumen bi kurt,artı14yabancı sınırı olmasa galatasaraya koy asla sırıtmıycak enaz 7-8 yabancısı var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fatih terim haziran 2024'e kadar görevde kalmalı. bunu tartışmak bile yasak olmalı. ama takım top oynamıyor, sistemi yok.

      Sil
    2. Bugün Klopp'un gegenpress'i diye övünüyor millet. 96 - 2000 arası biz o oyunu oynuyorduk mesela. Kimse konuşmaz ama :)

      Sil
    3. yıl 2019. 2 senedir takım top oynamıyor. niye bugün, bu oyuna bu kadar uzak ve etkisiz. hiç mi sormak, merak etmek aklına gelmiyor kimsenin?

      Sil
    4. 2 senedir şampiyon takım. Ortada başarısızlık, dev hayal kırıklıkları var gibi hayal ediyorsunuz. Bence de oyun hücum anlamında keyif vermeli ama ilk haftadan anlamsız bir yangın bu.

      Sil
  9. Beklerden katkı alamiyorsan kanatları bu kadar içeriye atmak mantıksız. Mariano belki yapar ama Nagatamo hucumcu bir bek değil. Ki yukarıya bakarsak Nagatamo ileriye daha fazla çıkmış. Bu düzende 6 numara stoperlerin önüne çakılı kalmalı 10 ve 8 ise sık sık içeriyi zorlamalı. Baktığımızda orta saha bunu yapmamış.selcukla bunu yapmak da çok zor zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanatları tamamen boşalttık ve merkez gibi Jimmy / Babel'i kullanıyoruz. 2 maçtır görüntü kötü maalesef.

      Sil
  10. Sorun beklerde değil orta sahada. Biz topu bek oyuncular ile buluşturana kadar günler geçiyor. Bu durumda da zaten rakip kanatları kapamış oluyor. Bizim şu anki oyun yapımız ile ancak yetenekli ayaklarımızın kuracağı üçgenler ile bekleri kullanabiliriz. Ancak şuan a kadar feghoulinin sakatlığı Babel in de bu oyunu denememesi nedeni ile bu oyunu göremedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben beklerde de görüyorum sorunu, top dahi taşıyamıyorlar, tempolar sıfırladı. Orta sahan mükemmel olsa dahi bu bekler sorunlu.

      Sil
    2. 3 senedir ortasahamız topla oynama konusunda çok ağırlar. Top bir kanattan diğer Kanada 1 saate gidiyor. Bu yüzden de bekler topu ayaklarına aldıklarında karşılarında 2 hatta 3 oyuncu ile karşılanıyorlar. Aynı sıkıntıyı Manchester United da yaşıyor. Hücum bekleri var hatta fizik olarak da iyiler ama yavaş ortasaha oyunu olunca etkisiz oluyorlar.

      Sil
    3. Bekler de hızlı değil maalesef, oyun hızlansa dahi onlar o tempo içinde ezilebilirler.

      Sil
    4. Emirclio'ya katılıyorum, bekler istediği kadar tempolu ve seri olsun, orta saha seri ve dikine oynayamıyorsa hiç bir işe yaramaz hatta bekleri futboldan soğutur. Bekler formuna kavuşacaktır, Fatih hoca geç form tutturuyor hep. Yeter ki orta saha 3'lüsü sağlam olsun gerisi halledilir.

      Sil
    5. Beklerin temposu mühim, orayı sürüklemeleri gerekiyor.

      Sil
  11. busene hakemler çok kolay penaltı çalıyor ligimizde,nerdeyse basketbol kadar kolay,topa müdahale yoksa oyuncuya temas olması yeterli.maç içinde penaltı atma yüzdesi gibi bir istatistiki kavramla bile tanıştırabilir bizi nihat özdemir federasyonu :) buyüzden başta Tt deki maçlar olmaz üzere yerli maçlarda,oyunu rakip ceza sahasında oynamalı,ve falcaoyu topla bulusturmalıyız,tek vuruşta iyi oldugu gibi adam eksiltme özelliği de iyidir,ya gol ya penaltı buluruz.tabiki avrupa maçlarında türkiyedeki gibi amatörler maç yönetmeyeceği için bu işe yaramaz..futbol temas oyunu pratikte her faulde penaltı değildir,teoride kitapta öyle olsa bile..neyseki hakemler sezon başında formsuz,sonlarda olsa lig bitmez mhk nin fifaya ve tahkime şikayet edilmesi gibi rezillikler bile yaşanabilirdi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakem konusuna pek girmek istemiyorum ama bu konuyu her zaman olduğu gibi konuşmaya devam edeceğiz :(

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir