30 Ağustos 2019 Cuma

Kayserispor 2-3 Galatasaray, biraz hız başka bir şey değil


Biraz hız, başka bir şey değil. Oyun 2. yarı hızlandığında değişen görüntü ilaç olacak. Galatasaray, pas temelli bir takım olmaya çalışsa da şu ağırlıkla topa yüzde 99 sahip olsan fayda etmeyecek. Top ağır dolaşıyor, set oyununda herhangi bir hücum organizasyondan da söz edemiyoruz. Haliyle de doğaçlama hücumlar ve bireysel yetenekler.

Hız oyununda Belhanda önemli. İlk yarıdaki Belhanda ile 2. yarıdaki Belhanda arasındaki farkı konuşmak lazım. Hatta 3 etmen, Babel, Belhanda ve Emre Mor. Babel'in ön alana getirdiği hareketlilik sayesinde orada topu tutmayı başardık ve ceza sahası içinde bir hakimiyet oluştu. Maalesef Diagne'nin isteği yok ve hareketsiz. Bu tabloda hücumun verim vermesini konuşamayız.

Top hızlandıkça Belhanda'nın etkisi büyüyor, yavaşladığında ise pas hataları konuşulmaya başlanıyor. Hız oyununda bu hatalar göze batmaz, çünkü hücumun seyri hızlı hareketle doğru orantılı. Emre Mor da açık alanı iyi kullandığında Galatasaray'in hücumu süreklilik kazandı. Yediği kırmızı kart ayrı hikaye, mutlaka konuşulacak.

Savunma tarafında "bireysel" hatalar dışında sorun bulmadım. Gol Luyindama'nın ikramı, hatta yine es geçtiği 1 pozisyon var. Geçen haftalarda da bu bireysel hataları konuşuyorduk. İlk yarıda hücum anlamında görüntü iyi olmasa da pozisyon da verilmiyordu. İş "bireysel yeteneklerin" ön plana çıkacağı noktadaydı.

Konyaspor maçında 45 - 60 arasını çok konuştuk. Galatasaray'ın hızlanması ve tempo kazanması sonucunda pozisyona girdik, golü bulduk, oyunu sürükledik. Sonrasında duruldu, takım yine yavaşladı. Bu takımın yavaşlamaması, mümkün olduğunca tempoyu oyunun başında göstermesi gerekecek. Kayserispor maçında da 1-1 sonrası düşen tempo var. Neyse ki kırmızı kartlar gelmeye başladı ve ister istemez oyun bizi işin içine itti.

Yine de, 9 kişi rakibe karşı dahi maç bitti diyemezsin. Önde olman fark etmez. Rakip gol atsın diye tehlikeli olabilecek noktalarda birçok faul yapıldı. Yavaşladık, bunu anlamıyorum. Emre Mor'un da rövanş faulü sonrası yediği kırmızı kart da 2-2'yi getirdi. Adem Büyük'e yapılan bence faul değildi ama 1 dakika içinde çift sarı kart yemenin izahı yok. Üstelik öndeyken.

Umut Bulut'un kırmızısı da bu şekilde aslında. O da bizim avantajımız. Bu yıl "hücum" için alternatif sayımızın iyi olduğunu yazıyorduk. Adem Büyük de böyle bir isim. Konyaspor maçında da karambolü o yarattı, Kayserispor karşısında ise kazandıran golü buldu. Değerli alternatif işte. Yedek kaldığında sorun çıkarmaz, mücadelesinden de ödün vermez. Keşke Mevlüt Erdinç'i de alabilen biz olsaydık, aynı etki alınacaktı.

Kazanmak mühim, 90+9'da olsa da. Kötü bir psikoloji vardı. Eğer 8 kişi kalan rakibe karşı bile kazanamamış olsak bunun altından kalkamazdık. Hız gerekiyor öncelikle, bu takım tempo kazanmalı ki etkili olsun. Seri ve Nzonzi'nin uyumuyla birlikte mutlaka pas kalitesi yükselir. Yeter ki top hızlı dolaşsın. Zaten Feghouli ve Babel gibi iş bitirecek futbolcuların da var. Tek eksik santrafor bu durumda, Diagne'yle olmayacak çünkü.

39 yorum:

  1. Tek iyi taraf galibiyet. Ama oyun kötü ışık yok bayadır böyle. Hocanın çözümü var mı sanmıyorum zaman bakalım neyi gösterecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve oyunun hızlanabildiğini görmek diyorum ben.

      Sil
  2. Gol atamiyoruz, forvet etkimiz yok ancak yaratici oyunculardan biri günundeyse ekstra caba ile gol pozisyonu yaratabiliyoruz. Böyle giderse 2 forvet alamazsak her deplasman kabus görmeye devam edecegiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyun hızlandığında baskı oluyor, kaliteli oyuncularının etkili olduğunu görüyorsun.

      Sil
  3. Feghouli solda cok daha etkiliydi,ben zaten bunu yillardir soyluyorum hoca her yerde kullandi sosoyu ama bir turlu sol da kullanmadi,hem ice kat ederek oynuyor hem de oyun kuruculuk yapabiliyor orada,oyunu daha genisten goruyor cunku,belhanda zaman zaman iyi zaman berbatti bence,top kontrollerinin bu kadar sikintili olmasi cok enteresan,emre mor da toplari ezdi ama su yavas ve enerjisi dusuk takimda elzem bu adam,falcao gelirse ayri ama gelmezse ileri icta babel olmali her zaman ve adem icin de diyecegim ismi gectiginde herkes yusuf copunu daha cok istiyordu bende bu adamin ozellikleri buyuk takima daha uygun oldugunu her zaman soyluyordum,yusufun hayatinda soyle kosusu yoktur savunma arkasina..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli sağda da iyi, hatta daha iyi. Yanlış yerde kullanım değil bu. Solda kat ederek oynadı, bu maç gerekliydi.

      Sil
  4. Üretemiyoruz.İnanılmaz bir kısır döngü var, kağıt üzerinde veya kafalarda kurulan felsefe sahaya yansıtılamıyor. Bunun sebebini tek tek futbolcularda aramak da doğru değil. Elimizdeki bekler ve santraforla, oynanmak istenen futbolu olgunlaştırmak imkansız. Hoca Avrupa'ya çok odaklı ilk yarıdaki fikstür ile beraber çok sıkıntılı maçlar ve olumsuz sonuçlar yaşanabilir. Transferde ise yıllardır Galatasaray'da son güne kalır. Bu geçmişten gelen bir kangren ve bu yönetimi yanlış iletişim dışında neden transferleri zamanında yapamıyor diye eleştiremem. Her şeye rağmen hocanın dediği gibi tek vücut olmalıyız. Hoca bu senede 10-15 maç ceza yer tribüne çıkarsa bu sene altından kalkamayız bu durumun. Onun da olabildiğince sakin kalması gerekiyor.
    Belhanda'nın ilk günden bu yana üçüncü bölgede ceza sahası çevresinde oynatılırsa daha çok verim alacağımız kanaatindeyim ancak bugün geldiği günden beri en berbat maçını oynadı bence ikinci yarıda dahil sana katılmadığım yer burası. Muhtemelen kendisi dahi bu fikirdedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üretmen için hızlanman, tempo kazanmak gerekiyor. Ağır pas dolaşımında organizasyon yok, biz tiki taka oynayacak sabra sahip olamayız.

      Sil
  5. Diagne nin (eger gitmezse) ilk 11deki yerini uzun sure kaybettigi mac budur.

    Gecen sene ndiayeden bekledigimiz performansi omer bayramdan almamiz da inanilmaz bir sey

    YanıtlaSil
  6. Falcao ve ilk 11 icin stoper sart.
    Marcao ve Luyindama'yi gøzden cikartmiyorum yanlis anlasilmasin. Ama yedek stoper gerekli de demiyorum . Ilk 11 icin. Maicon-Ozan-Serdar'la tam 3 tane ilk 11 stoperimiz varken 1 yedek kaliyordu. Simdi de ayni durum olmali. Luks felan degil, bu takimin yararina. Sampiyonlar ligi oynayan takimin 4 tane ilk 11 rahat oynayacak stoperi olmasi lazim. Tamam bizim ffp gercegimiz var, ama kiralik kaliteli ve yildiz stoper kiralanabilirdi Ømer Toprak gibi. Kaan Ayhan søzlesmeini uzatti. Onu unutalim. Cacares'i kacirdik. Fiorentina'ya gitti bugun. Bu hatalari hem yønetim hemde Terim'e yazarim. Bosta bir Cacaresi almak Falcao'dan cok cok daha kolay. Eger Diagne giderse ben Maicon'un geri dønmesinden yanayim. Hala bizim oyuncumuz. Kimse "oyun sistemimize uymuyor " demesin. Oyun planimiz, sistemimiz yok. Maicon kariyerli ve tecrubeli isim. Karakteri de duzgun, uyum sorunu da yok. Seneye yazin søzlesmesi bitiyor. Kendi oyuncumuzu 1 sene daha kiralamak gibi birsey olurdu onu geri getirmek. Katki da verdi bizde oynadigi dønem. Frikikden gol'de atiyor. Hava topu da kazaniyor. Mucadele de ediyor. Iyi pasør degil demeyin bana, "topla cikmayi" beceren Marcao ve Luyindama'yi gørduk 2 aydir. Stoper alinmaz ise Maicon geri dønmeleri. Sakatlik ve kart cezalari yuzunden tam Real Madrid macinda Ahmet Calik'la sahaya cikarsak bugun benim Maicon geri dønmeli dedigime hak verilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stoper yerli olmalı, o isim için de çok fazla alternatif kalmalı. Orayı Semih Kaya gibi isimlerle geçersek hiç şaşırma.

      Sil
  7. Deplasmanlar da taktik baskılı başlamak olmalı her zaman. Her deplasman topu ver,
    karşı tarafın seyirci desteğini ve direncini arttır sonunda da bir şekilde gol ye. Sonra o golü çıkarmaya çalış. Kadron rakibin üzerinde önde baskı yapsan ilk yarım saat hangi anadolu takımı dayanabilir ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tempoyu yapabiliyoruz, bu takım isteyince hızlı oynuyor ama ilk etaptaki kontrol aşkını ısrarla eleştireceğim.

      Sil
  8. Kayseriyor kadrosuna bakınca Emirhan Civelek'in yanlış tercih yaptığını düşünüyorum. Beğendiğim oyunculardandı umarım şans bulur ve değerlendirir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yedek kalacağı bariz maalesef. PTT ya da bir alt lig yükselmek adına daha uygun.

      Sil
  9. Su mactan sonra Diagne benim gozumde bitmistir ki su zamana kadar hep empati kurmaya calistim ve sabir ettim. Ama bu macta ki ilk yarisinin cidden bir aciklamasi yok, zaten hoca da tahammul edemedi. Pas istasyonu olsun desen yok, target man olsa yok, geri gelip top alsa hucuma cikarsa yok, topa basip takimi cekse yok, bu boyla kafa toplarini bile toplayamiyor... Bilemiyorum Diagne de bitirmis bizi kafasinda, su noktada en hayirlisi ayrilmak. Onun cikmasiyla takim kendine geldi. Takimin el freni baska bir sey degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diagne'den bu saatten sonra katkı almak imkansız. Kafa olarak zaten bitikti, belli ki kazanılma ihtimali de kalmadı.

      Sil
  10. şampiyonlar ligi kurasıyla ilgili yazını göremedim ???

    YanıtlaSil
  11. diagne mutlaka gitmeli. yerine kim gelirse gelsin. asla dikiş tutmaz artık diagne. o bizden biz ondan koptuk. forvet transferi şart.

    hakemin emre mor hariç tüm kırmızıları doğruydu. alçak ittifak boş yere yine algı peşinde. bu sene zor geçecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Falcao geldi, ben 2. bir forvet geleceğini düşünmüyorum. Gelen yabancı da ya stoper ya da orta saha olacak gibi.

      Sil
  12. Merhabalar,

    3 haftalık sürece baktığımızda, abartıldığı gibi bitik durumda falan değiliz bence. Maçların bazı bölümlerinde takım güzel sinyaller verdi. Topu hızlı çevirip baskıyı artırdı. Bunu maçın geneline yaymak zaman alacaktır. Ritim yakalayana kadar oyun kalitesinden çok, puanları toplamaya bakalım, en az kayıpla geçelim bu dönemi. Gereksiz yediğimiz kırmızı kartlar, rakibe hediye edilen goller falan derken 5 puan gitti, telafi edilir.

    Takım 3-4 hafta sonra bence ritmini bulacaktır. Muhtemelen şampiyonlar ligi de düşünülerek takımın eylül sonuna doğru ritim yakalaması düşünüldü ve ona göre yükleme yapıldı. Transfer meselesinin uzaması ile gelen belirsizlikler taraftara yansıdığı gibi takıma da yansıyor. Bu dönem geride kaldığında tamamen saha içine odaklanmaya başlayacağız.

    Keşke erkenden çözülseydi transferler, bu kadar uzamasaydı. Yapacak bişey yok. Hocanın söylediği gibi birlik olma zamanı bundan sonra. Ben umutluyum takımdan açıkçası. Enseyi karartmaya gerek yok diye düşünüyorum. Umarım çok başarılı, sonu yine ligde şampiyonluk olan, Avrupa'da da gururlanacağımız bir sezon olur.

    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitik değiliz tabii ki, takım kalitesini gösterdiğimiz anlar var. Yavaş başlıyoruz, çok temposuz kalıyoruz. Sorun bu. Mutlaka zaman lazım, ritm bulunacak.

      Sil
  13. ‘Top hızlandıkça Belhanda'nın etkisi büyüyor, yavaşladığında ise pas hataları konuşulmaya başlanıyor. Hız oyununda bu hatalar göze batmaz, çünkü hücumun seyri hızlı hareketle doğru orantılı.’ demissin ama belhanda takimi hizli da yavas da olduren adam. Ne duzgun pas verebiliyor ne dribbling ne de sut. Yanindaki adama duzgun pas atamiyor hizli oyunda. Bir an once kurtulmamiz lazim, takima yuk oluyor. Sorun Diagne’den cok belhanda’da. Kirmizi gormesi gereken pozisyonu da VAR sagolsun atladilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitmiyor bu sevgisizlik, bitmeyecek de :) Devam edin.

      Sil
  14. terimin şu cagne ısrarını bir türlü anlamadım.hazırlık maçlarında babel forvette denendi.niye devam etmiyorsun ?cagne gelir gelmez direk ilk 11 de.

    sol açık adem büyük.umut bulut vari defansif katkıda verir.sağ açık feguli.
    forvet arkası belhanda .forvet babel.

    şu kadronun ideal hücum dizilişi budur hocam.yeni transfer olmazsa.

    bu arada seri transferi yerine mensah tarzı bir 8 numara alırdım .nzonzi mensah harika ikili olurdu.defansif açıkları kapatırdın.mensah hücum gücüde olan bir oyuncu ayrıca.fizik gücüde gayet iyi.

    transferde genelde fizik olayına fazla bakmıyorlar.oysa süper lig fiziksel temaslı oynanıyor.burası böyle.

    seri süper lig için ideal orta saha tiplemesi değil.

    kadro mühendisliğinde bence stoperlerden birinin 30 yaş tecrübesi olmasında fayda vardı.stoper olayı biraz tecrübe ve oyun bilgisi gerektiriyor.van dijk e bakıyorsun.çok sade oynuyor.her yere atlamıyor.tez canlı değil.

    oysa bizdeki iki stoperde oldukça acemi ve tecrübesiz.kötü oyuncular değil ama uyumsuz bir ikili oldu.

    müflis tacir eski defterleri karıştırmış.bende öyle yapayım biraz.
    misal gomis elde tutulsa fena mı olurdu?gomis gitti.500 bin avro zam için.ya sonra?13 milyon avroya cagne ve 2,5 milyon avro maaşla mitroglu geldi.bu nasıl ekonomi mühendisliği çözemedim.

    bu arada felipe melo tipi orta saha uzun süre yeri dolmadı.belki nzonzi olabilir.

    gene eski defterleri açalım.misal maicon ozan kabak ikilisi devam etse nasıl olurdu?hiç fena olmazdı.maliyet açısından da gayet karlı bir ikili idi.ayrıca genç tecrübeli ikilisine uygun profiller.maicon bence fazla ve gereksiz eleştiriler aldı.luyindama ve marcao nun hatalarını görüyoruz.ama eleştiri konusunda tık yok.enteresan.
    luyindama 8 marcao 4 milyon avro bonservis.12 milyon avroya patladı bu ikili.ben olsam maicon ozan kabak ikilisini bozmazdım.önlerinede nzonzi mensah ikilisini koyarsın olay biter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cagne değil, Diagne. Ben de sendeki bu ısrarı bir türlü anlamadım :)

      Sil
  15. Galatasaray'in silkinip kendine gelmesi için rakibin 3 kırmızı kart görmesi gerekiyorsa bu takımı hicbir transfer kurtaramaz. Daha konsantre daha dinamik olmak zorundayız. Problem mental gibi biraz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızı kart değil konu, hızlandığımızda o istikrarı korumalıyız. Sonrası gelecektir.

      Sil
  16. Oyuna sonradan giren emre mor mesela takimi haraketlendirdi,adem maci kazandirdi,gecen sene oyuna alabilcegin tek adam sinan gumustu,daha jimmy durmazlar falan var yani

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alternatif olarak yükseldik, özellikle hücum tarafında. Kozlar var, zaman içinde daha da iyi kullanılır.

      Sil
  17. Açıkçası ben hocanın maç sonunda söylenmesi gereken şeyleri erkenden söylemesini takdir ettim sürekli kendi kendimize yara veren bir vaziyet var sanki herkes mükemmel bir biz sallanıyoruz şu maçta faulle gol dahi attırdılar kayseri ye fakat felaket tellalları çok üzgün ah 2 2 bitseydi de sallasaydık rahatça Terime Galatasaray a diye içleri içlerini yedi inanın ancak adem bu pis boğazlı fırsatçılara büyük bir lokma sundu yutamadılar ermana bak Rıdvan a bak maçın posizyon analizlerini bir tarafa bırakıp kırmızılar üzerinden algı peşindeler yazık ya gerçekten tiksiniyorum bu kafa yapısından bugün biz kayserinin attığı 2. Golü atsak topa tutarlardı istiyorlar ki fenerin geçen sene kırdığı rekora ortak çıksın kimse takımı kötülemesin arkadaşlar ciddiyim olumsuz işler yok mu var eyv ama terimin söylediği çok mühim ilk fırsatta o boş kafalar yerden yere çalma peşindeler takımı zaten çanak tutmayalım
    Ritim gelecek merak etmeyin ayrıca kayseri oyuncularının fütursuz temaslı oyun yapısını izleyince de bir akbaba daha mı lazım dedim sakatlanacak acaba. Bu ne arkadaş ya insan Biraz rakibine saygı duyar ölüm kalım maçı gibi devamlı oyunu faullerle katleden takımlara göz yumuldukça bizim oyunu iyi oynayıp oynamadığımız 2.planda kalacak.
    Erol bedir utanmadan gs kazanmalımıydı illa diyebiliyor neye istinaden bu özgüven nereden geliyor
    Hangi kararla seni yaktılar bedavaya faullü gol almışsın 2 gol çözemediğim iptallerle vardan dönmüş
    Be ahlaksız adam utan utan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu maçta hakemlik ne vardı cidden bilmiyorum. İlk yarıdaki rakibin sertliği es geçiliyor, bunları konuşmuyoruz. İptal edilen gollerdeki var çizgisi de garip, yine konuşmuyoruz.

      Sil
  18. Nzonzi yeni gelmesine ragmen takimin en iyi oyuncusu, oyunu o kadar iyi biliyor ki takima tamamen alistiginda bu ligde cok net fark yaratacagini dusunuyorum, saniyorum sen de yakinda özel bir yazacaksin kendisi hakkinda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazacağım zaten, o notu almıştım. Nerede ne yapacağını iyi bilen isimler bu ülkede daima başarılı olmuştur.

      Sil
  19. Bir çok taraftar maalesef 2 hafta dolayısıyla büyük bi yangın çıkarmıştı ve o yangının dinmesi için böyle garip bir galibiyet gerekiyordu.Bu galibiyeti de almış olduk.Öyle sıradan bir galibiyet değildi bu.2 haftada takıma küsme noktasına gelen, şampiyonluk kaçtı gibi saçma sapan cümleler kuran insanlara bile tekrar güven getirmesi açısından sezonun ilk kritik virajı oldu.Milli ara da geldi zaten artık çok daha farklı bir takım izleyeceğimizi düşünüyorum 2 haftada yaşanan kayıplardan sonra da bunu söylemiştim tekrar söylüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nefes aldık, bu mühim. Şimdi transferlerle de rüzgar arkamıza geçmiş oluyor.

      Sil
  20. emre mor un kafası değişmeyecek gibi.bu kafa ile bence amatöre doğru yol alır.
    ama
    geçen haftaydı sanırım belhanda ile güzel verkaçlar yapmıştı.bunu geliştirebilirse iş yapabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişir, en azından katkı verecek seviyeye ulaşır. Takım içinde doğru kişilerle de hareket ediyor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir