9 Eylül 2019 Pazartesi

4-3-1-2 / 4-4-2 konusu


Transfer dönemi bitti ve genel anlamda mutluyuz. Stoper pozisyonu ve bekler adına da hareket gerekse de yaz döneminde gerçekleşmesi imkansızdı. Değişimin bir ayağı da tekrar Ocak ayına kalmış oldu. Mevcut isimler üzerinden gelen bir yorum yapamadık. Transfer yazıları içinde "ne olabilir" gibi baksak da bu yorumları toparlamış olalım.

Yapılan merkez orta saha ve forvet hamleleri bana "formasyon" değişikliğini düşündürüyor. Fatih Hoca, Milli Takım dönemi de dahil olmak üzere son dönemde 4-3-3'den pek ödün vermedi. Galatasaray dönemi, maçı çevirmek adına "orta sahayı boşaltıp" kontrolsüz bir 4-4-2 denese de başka bir formasyon dokunuşu izlemedim. Formasyon diyorum, taktik değil. İkisi ayrı konu, tekrar uyarmak isterim.

Bu sezon ise alternatif sayısının yükselmesi sonrası maç içinde daha doğru bir 4-4-2 geçişini gördük. Bu geçiş iş de gördü, çünkü orta sahayı boşaltmadık, kontrolsüz bir hareket değildi. Sezona başlangıç noktasında işler iyi başlamadı aslında, farklı bir formasyon değişikliğini en başından bu yana konuşuyoruz. 2011 / 2012 sezonunda da böyle oldu, bir noktadan sonra 4-3-3'den 4-4-2'ye geçmiştik.

Bugünün kadrosu o güne göre biraz daha farklı olsa da rolleri değiştirerek buna benzer bir oyun oynamak mümkün. 4-4-2'den ziyade 4-3-1-2 gibi düşünüyorum. Drogba / Sneijder hamlelerinden sonra oynanan oyun gibi düşünün. Merkez orta saha ve forvet hamleleri beni böyle düşündürdü. Lemina ve Andone gibi hamleleri bekliyordum diyemem. 

Muslera
Mariano Luyindama Marcao Nagatomo
Nzonzi Seri (Lemina) Belhanda
Feghouli
Babel (Andone) Falcao

Bekler bence de yetersiz ama yapacak bir şey yok. Seri, Lemina ve Belhanda üçlüsünden ikisi oynayacak, oynayan ikili de biraz daha kanatlara açılabilir. Önde oynayacak Babel ya da Andone zaten çok hareketli isimler, özellikle Andone'nin mücadele özelliği çok yüksek. Feghouli de forvetin arkasında, daha serbest bir rolle mevcut kalitesini sürdürür.

Hatta sol bek için de zaman içinde bir Jimmy Durmaz hamlesi düşünüyorum. Riera'nın sol beke geçmesi gibi düşünebilirsiniz. Jimmy Durmaz da çok hızlı sayılmaz ama oyun aklı ve orta kalitesi yüksek, sol ayağını da müthiş kullanıyor. Riera da hızlı sayılmazdı mesela, oyun aklı ve tekniğiyle o pozisyonu kurtarmıştı. Bek değişimi adına zaman gerekecek, şu aşamada mecburen idare edilecek.

4-3-3 oynadığınızda da beklerin yetersizliğini konuşuyoruz. 4-3-3'ün kanatlarında oynayan isimler de savunma noktasında çok yardımcı isimler değil. Yine içe kat ediyorlar ve merkez gibi oynuyorlar. O kanatlar bir şekilde boşalıyor, boşluklar oluşuyor. En azından böylelikle merkezde ve forvette daha kalabalık olmak mümkün. Çift forvet oynamak Falcao'ya da yarar, onu maç içinde ekonomik kullanırız.

6 yorum:

  1. Onyekuru, Bruma ve Garry gibi isimler olmadigi surece 4-3-3'un pek anlami kalmiyor benim icin. 4-3-3 kanat oyunculari ile oynanabilir. Feghouli ve Babel kanat degil orta saha sag, ve orta saha sol pozisyon oyuncular. Wing degil, Right/Left midfield denilen pozisyon oyunculari. 4-3-1-2 mantikli olur. En guclu tarafimiz orta saha cunku. Selcuk-Melo-Hamit-Sneijder'li dønem gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için de kalmıyor. Bu tarz kanat / forvetlerimiz pek yok. Babel daha teknik, merkeze yakın oynamayı seven bir isim.

      Sil
  2. Jimmy Durmaz- Riera kıyaslaması yaparken ofansif olarak yakın performans verebilme ihtimalinin yanında defansif olarak mevcut olan Nagatomo'dan çok daha zayıf olacağını ve bunun büyük sıkıntı yaratabileceğini düşünüyorum. Özellikle avrupa kupalarında yeterli olmaz, belki kitlenen birkaç maçı (Konya vb.) çözmeye yarar. Yani bence bu kalıcı bir çözüm değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa kupaları adına zaten savunmalar daha öne çıkacak, orada Nagatomo iş görecektir. Ben daha çok iş sıkıştığında, hücum beki olarak bir isim düşünüyorum.

      Sil
  3. Mevcut beklerle 4-3-1-2 çok zor. Nagatamo sol ayaklı bile değil uygulamak nerdeyse imkansız.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir