12 Eylül 2019 Perşembe

Atalay Babacan'ı orta saha rotasyonunda en iyi ihtimalle 5. sıraya yazabiliyoruz


2000'li grubu yıllardır konuşuyoruz. Bu grubun da en değerli futbolcularından biri Atalay Babacan'dı. Potansiyel olarak da Ozan Kabak'ın arkasına yazıyorduk. Şu ana kadar beklentim karşılanmasa da hala bekliyoruz, 19 yaşına yeni girdi. Hazırlık kampında yer alması ve şu an A takımda olmasıyla da Atalay Babacan için ihtimal var diye düşünüyordum.

Sezona Selçuk İnan'la başlamak biraz heves kırdı aslında. Atalay Babacan'ı sahaya atmak için iyi bir ortamdı. Olası iyi performans öz güven sağlardı ve performans olarak devamını getirebilirdi. O gün dar bir rotasyondan bahsediyorduk. Bugüne baktığımızda ise oluşan geniş rotasyon içinde şans bulması oldukça zorlaştı.

Belhanda, Seri ve Lemina üçlüsünden ikisi oynayacak diyorduk, bir de artı olarak Taylan Antalyalı'yı yazdık. Selçuk İnan'ı devre dışı kaldı diye düşünmek istiyorum ve Atalay Babacan bu rotasyon içinde 5. sırada. İlk etapta maç kadrosunda yer alsa da artık o da zorlaşacak. Geçen sezon U21 oynarken de bu sezon U19'da oynatmak zorunda kalmak onun gelişimi açısından ne kadar artı sağlar bilemedim.

Ya ilk etapta şans verecektik, ya da gelişmesi adına oynayabileceği x takıma kiralayacaktık. Özel bir yetenek ama 2 sezondur A takımla idmanlara çıkmasına rağmen bekliyor. Bu sezon da çok iyi isimlerin arasında idman görse de oynama şansını pek görmüyorum. Ocak ayında x takıma kiralanması gündem olabilir.

Sözleşme durumu da var. Her fırsatta yazıyorum. Uzadı gibi haberler olsa da ortada resmi açıklama yok, haliyle de uzamadı gözüyle bakıyorum. Yunus Akgün ve Atalay Babacan gibi isimlerin de sözleşmesi sezon sonunda bitecek. Böylesine potansiyelleri bedava kaptırma durumu beni çok korkutuyor.

Futbolcu da giderse kendi açısından haklı diye bakarım. Şans bulmak istemesi doğal, zaman geçiyor. Hollanda ya da Belçika gibi ülkelerde bu yaşa kadar böyle potansiyeller iyi bir kariyeri yapmış oluyor. Tabii ışığı vermek de önemli, Ozan Kabak vermişti ve ısrar edildi. Bir yandan da şans bulamıyorlarsa sorunu onlarda da arıyorum.

15 yorum:

  1. O kadar umutluydum ki şu 2000 jenerasyonundan. Ozan'dan sonrası gelmedi. Bazılarının kalite eşiği düşük, bazıları sıçrama yapamadı. Tamam kadro genişledi ama, dar olduğunda da parlayamıyorlar. Ben parlasalar, hoca mutlaka şans verirdi penceresinden bakıyorum çünkü. Eskisi kadar büyük umutlarım yok o yüzden. İnşallah yanılırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de umutluydum ama fiziklere bakıyorum hala bir gelişim yok. Işık da verilmiyor maalesef.

      Sil
  2. bu genç oyuncuların süre alamamasının iki nedeni var.bunu defalarca yazdım.

    1-anadoludan yapılan gereksiz transferler (misal muğdat ahmet çalık vs)

    2-geçmişte direk ilk 11 oynamış yaşlı oyuncular ile vedalaşmamak (misal selçuk inan)

    bu sezonda değişen bişey olmadı.alternatif oyunculara bakıyorsun yaş ortalama gene çok yüksek.

    kadro mühendisliğinde benim temel ilkem şudur:

    günü kurtarmak için ilk 11 de hazır oyuncular bulmak ve oynatmak.(bu hazır oyuncu 25 yaşında da olabilir)

    ilk 11 in alternatifi ise genç ve potansiyelli oyunculardan oluşturmak.bu genç oyuncular alt yapıda olabilir yabancı genç oyuncuda olabilir yada anadoludan transfer olan gençte olabilir.ama ortak noktası 18-23 yaş aralığında olmalarıdır.

    yani bir yandan günü kurtarmak planlanıyor bu mühendislikte (ilk 11 oyuncusu ile) diğer yandan geleceğe yatırım yapıyorsun yedek genç oyuncular ile.bu mühendislik ekonomik açıdan da mantıklıdır.genç oyuncuların maaşı düşük olacağı için.

    ama sen bu sezon olduğu gibi alternatif yedekleride yaşlı oyuncudan kullanırsan tabi ki bu genç oyuncular süre alamayacaklardır.geniş kadroya bile girmeleri zorlaşıyor.

    bu sezon şu olabilir

    nzonzi nin stopere geçmesi ile.

    nzonzi alternatifi donk
    marcao alternatifi luyindama

    bu sayede orta sahada bir kontenjan açılıyor.

    lemina alternatifi taylan
    seri alternatifi atalay

    bu arada selçuk u emekliye ayrıldı mühendislikte.

    yani taylan ve atalay bu mühendislikte süre alabilirler biraz.

    atalay belhandanında alternatif olur ama ben terimin belhanda olmadığında çift forvete döneceğini tahmin ediyorum.haliyle atalayın 8 numaraya evrilmesinde fayda var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık her yoruma Nzonzi stoper oynasın diye yazarsın, şimdi de buna taktın demek ki :)

      Sil
  3. Kesinlikle hocanın hatası. Daha once konusmustuk, "forma biraz da alınır, demek ki alacak bir şey gösteremedi" demiştin. Formayı verdiği Selçuk, Jimmy sahada ne gösterdiler ki? Ilk hafta ikisi de 11deydi, hicbir katkı vermediler. Bir şans verseydi de şu gençleri bir lig maçinda kayda deger süre sahada görseydik. Sırf antrenman performansına bakıyor olamaz. Bence kariyerden gelen etikete takildi FT.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jimmy ve Selçuk hazırlık kampında gayet iyilerdi. İlk iki hafta forma almaları gayet doğal bence. Maça çıkacak bir gencin mental ve fizik olarak hazır olması gerekir, demek ki Atalay ve Yunus değil. Selçuk ve Jimmy'i övmüyorum bu arada, ama her genci Ozan potansiyeli ile karşılaştırmamamız lazım. Genç oynatmaktan korkmayan bir hocamız var, biraz sabır lazım. Mustafa Kapı, Süleyman Luş ve Işık Kaan gümbür gümbür geliyor.

      Sil
    2. Gösteremedi doğru, olay o. Ozan Kabak nasıl oynadı, nasıl direkt şansı buldu. Jimmy Durmaz farklı isim, Atalay Babacan farklı. Bu kıyaslar da gençlere zarar veriyor. Fatih Terim dediğin ismin ömrü ülke futboluna genç kazandırmakla geçti. Kazandırdığı gençler de daima Avrupa piyasasında iş yapıyor.

      Sil
  4. Genç oynatmanın yeri ve zamanı vardır. Ozan uç bir potansiyel olduğu için oynadı ve yükseldi. Atalay ve Yunus potansiyel olmalarına rağmen işin fizik ve mental seviye tarafında tutunamadılar. Olsa zaten hoca oynatırdı, ki Yunus yeterince şans buldu. Başka pozisyona evrilmeleri şart yoksa bu ligde olma ihtimalleri düşük. Bu iki genç, bana Arda'nın Manisa'dan önceki durumunu hatırlatıyor. 1.lige kiralarsak bence aynı gelişimi gösterebilirler. Temennim karakterlerinin benzememesi tabi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Işığı veren oynar, ben hep oradayım. Hoca deli mi ki elinde potansiyel genç varken gitsin önüne isimleri doldursun. O güveni veremiyor demek ki.

      Sil
  5. Size katilmiyorum. Genci oynatmanin neden farklı yeri ve zamani olsun? Ne liglerde ne çocuklar oynuyor. Hepsi de Ozan gibi ilk bulduğu fırsatta en iyi performansı mı göstermiş? Biraz da zaman tanımak, o rahatlığı vermek gerekmez mi? Atalayın fiziksel ve mental sıçramayı yapamadığını nereden biliyoruz? Hangi anlamlı maçta kaç anlamlı dakika seyrettik? Birkaç lig maçında 45 50 dk bandında süre aldı mı,yoksa anlamsız maçların son dakikalarinda ilk hatasında ipinin çekilecegini bilerek mi oynadı?
    Atalay şu an konu olduğu için ondan bahsediyorum, yoksa özel bir alakam yok. Hoca da gençlere kazaniyor o da tamam, ama o kadar sampiyonluk vs kazanan, olumlu sinyaller veren genç ekiplerden sadece 1 oyuncudan (Ozan) katkı alınması bence sadece çocuklarin yetersizliginden değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 33 yaşıma gireceğim, hocanın her dönemine hakimim ve ömrüm de hocanın kazandırdığı gençleri izleyerek geçti :) Bu işi benden iyi biliyor diye düşünüyorum.

      Sil
  6. Atalay hazirlik maclarinda gayet hazir bir goruntu vermisti ama malesef hoca selcuk inani tercih etti yine,chelsea gibi transfer cezasi alirsak falan anca oynar bu cocuklar,seneye lemina,seri falan gidecek atalayi adapte etmemiz gerekiyor ama oyle bir adapte etme niyeti yok hocanin,omer bayramin orta saha oynamasini bende dogru bulmustum ama atalayin gozunden bakiyorum benim yerime orada sol bek oynuyor diyordur ve umudu kiriliyordur yazik vallahi bu cocuklara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selçuk İnan konusunda ben de eleştirdim. Atalay hazırlık maçlarında A takıma merhaba demişti, ligin ilk maçlarında da gayet oynayabilirdi. Burada bence de hata var.

      Sil
  7. Sene sonunda gidip başka takımda yıldız olur biz de dizlerinizi doveriz.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir