29 Eylül 2019 Pazar

Bugünün mazereti yok, son dönemin en iyi kadrosundan bahsediyoruz


Fatih Hoca, yeniden göreve geldiğinden bu yana 4-1-4-1 / 4-3-3 arası bir şey oynuyoruz. Hatta bu oyun son Milli Takım döneminde de vardı. Çok keyif vermediği açık, şampiyon olunan günlerde dahi bu eleştirildi. Yine de son 2 yılda sonuca giden bir düzendi ve kendi içinde belli mazeretleri vardı. Bugün ise herhangi bir mazeret yok, son dönemin en iyi kadrosundan bahsediyoruz.

O kadar alternatifli kadro ki Seri ve Andone gibi isimleri tribüne gönderebiliyor. Yine kendi içinde belli sorunları olsa da en azından lig içinde telafi edebilir. Kadro kalitesi olarak ligin üzerinde olduğumuzu tartışmayız bile. Özellikle de orta saha ve hücum tarafından kıymetli alternatiflere sahibiz. Bu alternatiflerle de çok daha iyi bir oyun oynamak mümkün.

4-1-4-1 oynamaz ama, bunu söyleyebilirim. "Pas" takımı olduğumuz söylense de bu takımın temposu yok, herkes topu ayağına istiyor ve hareketlenmiyor. Geçen yıllarda sol kanatta Garry Rodrigues ve Onyekuru gibi hızlı isimlerin vardı. Onlara atılan ters toplarda da etki oluyordu, takımı öne taşıyıp, bitirici etki gösteriyorlardı.

Bugün böyle bir futbolcun yok, orada Babel oynuyor ve set oyunu istiyor. Babel'e ters top atıp, onun koşmasını sağlayamazsın. Hatta onu kaleden bu kadar uzak tutarak da katkı alamazsın. Diğer türlü her topu ezer ve topu sağa çekmesinden başka da bir formül üretemez. İşin aksi de Babel'in bu halde 90 dakikayı tamamlayabilmesi.

4-4-2 oyna, en azından hücumda çoğal. Falcao önde tek başına ve top ona bir türlü gelmiyor. Orta sahanda iyi isimler var ve pas kaliteni ortaya çıkarmaya çalışıyorsun. Önde Andone gibi bir isimle mücadeleyi konuşursun, Falcao farklı işlere de odaklanır. 4-4-2'nin solunda Belhanda, sağında Feghouli'yle de pas etkisi yükselir diye düşünüyorum.

Niye eksik kalan noktalar olur ama bir şey denersin, en azından hücumda artı sağlarsın. Bu takımın sorunu hücum çünkü, organizasyonu yok. Belhanda / Feghouli biraz daha hareketli ve yine merkeze gelerek oynamaya çalışacak. Seri'nin de pas kalitesi yüksek, Nzonzi ise işin savunma tarafını toparlar. En önemlisi de Falcao yalnız kalmaz, orada bir bağlantı olur, ön alandaki mücadele artar.

30 yorum:

  1. Her teknik adam işler iyi gitmediğinde B planına geçiyor. Sonra tekrar ana plana geri dönüyor gerektiğinde. Geçen yıl klopp 3-4 farkli düzen denedi oyuncuların yerlerini değiştirerek ya da farklı oyuncualar kullanarak şimdi bizim de elimizde bu imkan var ve düzen islemiyorsa değişim şart demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı çok fazla formasyon oynar bu takım, denenmiyor maalesef.

      Sil
  2. Biz pas takımıyız deyip de, seri yi tribüne yollamak. İki haftadır yapılan saçma sapan oyuncu değişiklikleri... Kendi sahamızda kazanmak zorunda olduğumuz bir maçta, hamle oyuncusu olarak kenarda andone yerine yabancı hakkını Donk tan yana kullanmak. İşin özetine inecek olursak. Daha oynatilmak istenen oyunla bile çelişen hamleler bunlar. Fatih hoca baş tacıdır. Sağlıklı oldugu sürece bu takımın başında kalmalıdır ve biz de ele gune karşı arkasında durmalıyız ama çıkıp bunca zamandır devam eden rezalet futbolun sebeplerini bize açıklamalı ve artık Fatih hoca saha icinde kendi özüne dönmeli. Başka hocaların milyarlık bütçelerle oynatmaya çalıştığı futbol oyununda ısrar etmeyi birakmali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri pas oyununun temelidir, bu anlamda vazgeçilemez.

      Sil
  3. Dizilişi ve oynatılmak istenen oyunu da, kadro tercihlerini ve oyuncu değişikliklerini de sabaha kadar ne kadar eleştirsek az. tabi ki sorumlusu net şekilde teknik heyettir. Peki yıllardır süren duran top kangreninin, hocanın tekrar göreve geldiği günden bu yana hala devam etmesine ne demeli... Nzonzi, Luyindama, Babel, Falcao, Biraz Marcao, oynadığı maçlarda Donk. Bunca silaha rağmen devam eden duran top işkencesi! Bunun ne mazereti olabilir? Net bir şekilde çalışılmıyor bunu ispat için antrenmanları takip etmeye gerek var mı? Eğer çalışılıpta sahaya yansitilamiyorsa bu daha vahim. Demek oluyor ki senin duran topu kullanacak adamın topu ortalayacak mecali yok. Vuracak adamlarinda topa sicrayacak hali yok. İş yine döndü dolaştı fizik kondisyona geldi. Ama bizim ona da bahanemiz var değil mi? Yaşlı kadroyuz oyuncular milli takımdan geldi yorgundular vs vs. Dün oynadığımız takımın yaş ortalaması kaçtı yahu? Bunu da geçtim, geçen hafta dinlendirdigimiz adamların dinlenmiş hali bu mu? O zaman biz ölmüşüz ağlayanimiz yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savunmada o işi çözse de hücumda hiçbir organizasyon yok ki bu sezon dediğin gibi uzun oyuncular da var.

      Sil
    2. Katılmıyorum, savunmada da ciddi alarmlar veriyor aslında. Kayseri'de yediğimiz ikinci gol.Malatya maçının sonu ve brugge maçında biri ofsayta takıldı birini Muslera inanılmaz cikardi. Tabi ki hücumda o kadar etkisiz ki göze batmamasi normal

      Sil
  4. Fatih Terim'in 4 orta sahalı 4-4-2 sini çok rahat oynamaz mı bu kadro? Niye denemiyor anlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok rahat oynar hem de.

      Sil
    2. Hoca hala meselenin kondisyon+alışma süreci+defansın formsuzlugu olduğunu düşünüyor. Ve hala puan kayıplarını telafi edilebilir görüyor. Fakat kötü futbol ile taraftarı gerip oyuncuların ve kendisinin kredisini tüketiyor. Artık pragmatik çözümler üretmek zorunda. Dün akşam taraftarın çoğu iyi futbol ama şansız mağlubiyete razı olurdu. Mesela Psg maçı için daha da fazla geçerli bu durum. Zaten kaybedecek bir şeyin yok, kazanabilme ihtimalini kimse düşünmüyor. Artık 4-4-2 mi yapar, 4-1-3-2 mi yapar bilmem ama pragmatik çözüm üretmek zorunda. Defansa güvenmeyip orta sahayı kalabalık tutmaya çalışmak işe yaramıyor artık. Defans 4lüsünü bugün bedava veriyorum desen, belki Fener Mariano'yu istemez, geri kalanını 17 takım da ister. Ayrıca defansı rahatlatmak için oyun merkezini ileri almak topu bir şekilde ilerde tutmak zorundayız. Terim'in bu korkakliğı daha çok sinir bozuyor.

      Sil
  5. mariano yine rezildi. yazın satmalıydık. linnes'in hakkıydı forma.
    marcao tam 800'bin euroluk stoper gibi oynuyor. demek kalitesi buymuş.
    seri'yi tribüne yolladık orta sahayı fener'e verdik. hani pas oyunu?
    seri son 2 maçtır gayet iyi oynadı hatta gol attı. hani forma adaleti?
    belhanda'nın maskeyle rahat edemeyeceği belliydi. duran top bile kullanamadı. böyle saçma sapan gaza gelmemek lazım.
    babel kaleye vurmak dışında hiçbir şekilde diğerlerini düşünmüyor.
    nzonzi ve falcao büyük iş ahlakına sahip. ama yakında isyan ederler.

    gs'nin en nüyük sorununun tff olduğunu düşünenler yanılıyor. takım top oynamıyor. hem de haftalardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marcao kötü maç çıkarmadı aslında, Muriqi karşısında o kadar ezilmesini bekliyordum.

      Sil
    2. Geçen sene forvetsizlik goygoyuna TFF bahanesi ürettiler ses çıkarmadık. Halbuki geçen sene içerideki Trabzon mavinin ilk yarısı hariç "ne top oynadık be" diyeceğimiz tek maç yok. Bu sene kadro da var, forvetin hasosu da. Tff yemez artik hayvan terli

      Sil
  6. kadro gayet iyi kimi istese aldı yönetim. ihale terim'e kalır! dün ersun bile mat etti terim'i. daha üstün oynadılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılırım, kötü oyunun ihalesi hocaya kalır.

      Sil
  7. Bence sıkıntıların ciddi bir bölümü oyuncular birbirine alışınca düzelecektir. Lemina Nzonzi Falcao çok yeni geldiler, Belhanda ve Fegulinin de Afrika kupasından gelişi kampın sonlarında oldu. Hucumda top bizden birisindeyken diğerleri ne yaptığını anlamiyor en buyuk sikinti bu bence, araya mi atacak, verkaça mi geliyor, kendi mi gidecek. Sonra biri pas verirken öteki geri kaçıyor, saçma top kayıpları oluyor. Bir arada oynadıkça pas hataları azalacaktır, hücumun akıcılığı artacaktır.
    Ama bence takım soldaki oyuncu tarzı değişikliğinin de sıkıntısını yaşıyor. Babel uzun topları iyi indiriyor, ceza sahasinda tehlikeli ama topu her aldığında önce bir kere yüzünün dönük olduğu tarafa stop edip çalım arayışı bence çok bozuyor oyun akıcılığını. Tek pası falan hiç yok neredeyse, terse dönerek alıp kanat değiştirmesi falan da yok. Hep önüne kontrol (yüzü bizim kaleye dönük olsa da), sonra dripling çabası. 1 kere işe yarasa 10 kere atak harcatıyor. Bu kadar tecrübeli bir oyuncunun ne bunu yapıp ne zaman yapmaması gerektigini bilmesi lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ışık göremiyorum maalesef, en azından mevcut formasyonda.

      Sil
  8. 4-4-2'de ortada lemina-seri , kanatlar feghouli-belhanda oyna işte. artık bi değişim bi dokunuş şart. nzonzi pozisyonunun gerektirdiklerini az çok yapıyor ama bi ekstrasi yok. gs'de orada oynayan oyuncu melo seviyesinde olmalı; gerektiğinde çalım, topla dripling, gol vs gibi ekstra işler yapmali oranın oyuncusu. yoksa melo'nun şu anki hali bile nzonzi kadar oynar. al gülüm ver gülüm, sertlik ve temasli oyunu da çok az yapıyor nzonzi. rakibe korku salacak oradaki oyuncu. orta sahadaki oyuncularin ekstrasi olmayinca da gidemiyoruz işte 3. bölgeye. bare lemina-seri ikilisini dön. takım daha efektif olur. defansif açidan da öyle çok sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. kaldı ki nzonzili takim çok mu iyi defans yapıyor ? şu an bu takımın kurtuluşu 4-4-2'de. ana merkezde nzonzi gibi dos ile de oynanmaz bu oyun, çift yönlü oyuncular gerekli. seri-lemina her iki yönü çok iyi oynarlar demiyorum ama en azindan artılari hücumda olur. ve öyle de olmalı. sen galatasaraysin. en azından yurtiçinde böyle oyna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nzonzi şu an takımın olmazsa olmazı ve o olmasa halimiz nice olurdu bilmiyorum.

      Sil
  9. Muslera
    Mariano Luyindama Marcao Nagatomo
    Lemina Seri Nzonzi Ömer Belhanda
    Falcao

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çift forvet oynamadığın sürece ne anlamı oldu?

      Sil
  10. babelle onyekuruyu tabi ki karşılaştırmıyorum ama geçen yıl çok etkili bi sağ kanadımız vardı. dolayısıyla rakipler açık vermemek için oraya çok konsantreydi. feghouli veya belhanda sol kanada hızlı döndüklerinde onyekuru boşta kaldığından gidiyordu.
    peki bu yıl öyle bi sağ kanadımız var mı? ters top atması gereken adamlar bir kez ters top attılar mı? dün hatırlayın nzonzi sağdan sola uzun bi ters top attı ilk yarıda. babel de aldı gitti, çalımı attı, önü boşken vurmadı ara pas denedi olmadı. ama tehlike yarattık. oldu yani. bu topları atması gereken adamlar henüz 5 metreye düzgün pas atamadıklarından sıkıntı oluyor. yoksa oyun sağa sıkıştığında terse oynarsan babel de topu alıp eveleyip gevelemiyor, dün pozisyonu izleyin öyle yapmıyor zaten. ama karşı takım defansa yerleşmişken, sette solda onyekuruya da pas atsan deşen bir şey olmaz. feghouli, belhanda, mariano üçlüsünün geçen sene ikinci yarıdaki performanslarına dönmeleri lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıl sağda üçgen ve oyun ezberi vardı. Bugün ise Mariano kötü, Feghouli aşırı formsuz. Belhanda da yeni döndü.

      Sil
  11. 4-4-2
    muslera
    şener nzonzi donk nagatomo
    feghouli seri lemina belhanda
    babel(andone) falcao

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli yerine Lemina olur. O stoper tandemi de tarihin en ağır ikilisi, imkansız.

      Sil
  12. biz pas takımıyız dendi dün. ne zamandan beridir böyle bir takım olduk? ayrıca neden pas takımı olmak gibi bir istek doğdu? bu saçma sapan fikirleri Fatih Hoca'nın kafasına kim sokuyor. Fatih Terim bir zamanlar dünyanın en iyi geçiş hucumlarını oynatan hocalardan biriydi. Daha gegenpressing icat edilmemişken veya adı konmamışken bizzat bunu yapan adamdı. 20 yıl öncesinden bahsediyorum.
    Geçen sene dahi gollerimizi hep geçiş oyunlarından, dikine hızlı çıkışlardan, seri ama az paslaşmalarla atmış bir takımız. Bu saçma sapan, izah edilemez, anlaşılmaz pas saçmalığının kökenin sözde akademisyen teorisyen kökenli Levent Şahin'in yönlendirmesi mi var? yoksa hocayı hepimiz biliriz tanırız. Önde basan, özellikle iç sahada amansız baskı yapan, kapılan topla kaleye hızlı şekilde giden oyun oynatır.
    Ama sahaya sürülen 11 asla bunu oynamaz. Babel, fegholi, falcao hücum hattı asla rakibe baskı yapmazlar, dün de görüldü.
    Hocanın acilen bu saçam sapan, ne idüğü belirsiz, gerizekalıca düşünceleri bir kenara koyup özüne dönmesi lazım. Bu levent denen çapsıza da asla bir daha söz hakkı vermesin. Çapsız, hadsiz, utanmaz! ne demek lan pas takımıyız. Ne pası, neyin pası!!!
    Pas fetişizmin sonucu 8 maçta 7 gol, maç başına ort. 1-2 gol pozisyonu, aykut kocaman'a edilen sayısız küfürü ve hakareti bile gölgede bırakacak derecede Galatasaray taraftarının sinirlerini hoplatacak türde akıl almaz bir garabet!
    Bu kadrodan baskılı 11 oyununu oynayacak adamlar çıkar. bir sonraki maça, babel, fegholi, nagatomo, mariano, asla çıkmamalı.
    Andone, emre mor, şener, lemina, seri, donk daha fazla süre almalı.
    Devre arasında da hata yapıldığı kabul edilip 4-5 oyuncu ile vedalaşılmalı.
    Babel ise ciddi derecede bir mesele olabilir. Benim açımdan benin oyun anlayışımda asla oynatmayacağım bir oyuncu tipi. Neden alınmış niye alınmış, nasıl bu kadar maaş verilmiş, akıl alır gibi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel yorum. bu pas oyununa geçmek nereden çıktı kimse bilmiyor. sanki barca'yiz

      Sil
    2. Transferlere bakınca pas oyunu oynama isteğini anlıyorum. Babel, Seri, Nzonzi gibi tercihler bundan. Ama bu kadar temposuz ve presden uzak pas oyunu oynayamazsın ki.

      Sil
  13. Çare baklava 4 4 2'si net

    Muslera
    Şener Boss Donk Japon (mecburen)
    Nzonzi
    Seri Lemina
    Belhanda
    Falcao Andone

    En önde bazen Andone yerine Emre Mor ve Adem de kullanılabilir.Geçen yazına da yazdığım gibi Feghouli, Babel ve Mariano gibi gevşek topçular akıllanana kadar kulübeye mahkum edilmeli hatta Mariano gerekmedikçe maç kadrosuna dahi alınmamalı.Marcao ise kesinlikle yedek soyunmalı biraz aklı başına gelsin yok eğer aklı hâlâ başına gelmezse iyi bi teklife gönderip daha düzgün birini alalım ben tanıyamıyorum bu adamı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klasik 4-4-2 de olur, Belhanda sol, Lemina sağ şeklinde. Bu sayede bekler de yıpranmaz ki zaten yetersizler.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir