25 Eylül 2019 Çarşamba

Donk'lu ve Donk'suz Galatasaray'ın deplasman istatistiği


Şu istatistik ilginç bir hal aldı. Galatasaray'da ciddi anlamda forma bulduğu zamanlar Fatih Hoca'nın geri dönüşüne denk geliyor. Bu süre zarfında da ilk 11'in olmazsa olmazı olmasa da bazı anlarda "olmazsa olmaz" olabileceğini gösteren rakamlar var. Deplasman istatistiği de böyle, 3 sezondur aynı şeyi konuşuyoruz.

Donk'un ilk 11'de oynadığı son 12 deplasman maçında 8 galibiyet aldık. Donk'un ilk 11'de olmadığı son 11 deplasman maçında ise sadece 2 kez kazandık. Uzun zamandır deplasman fobisinden söz ediyoruz. Bu durum ancak "final haftalarında" değişiyor ve o haftaların olmazsa olmazlarından da Donk oluyor.

Bu sezon kadro çok daha derin ve Donk'a daha az şans gelmesi doğal. Nzonzi gibi bir istikrar var mesela, kolay formayı bırakmaz. Geçen yıllarda ise Fernando'nun sakatlığı, Badou'nun formsuzluğu derken Donk'a forma bir şekilde geliyor ve o da işini yapıyordu. Nzonzi'yi de geçtim, Lemina / Seri gibi isimler arasından da formayı almak zor.

Bu sezon için stoperde şansı daha fazla mesela. Marcao ve Luyindama'nın arkasında en ciddi alternatif. 4. ismi yazamayız mesela, stoper rotasyonu neredeyse yok diyelim. 2 stoperimiz de iyi durumda değil, şu ortamda Donk oynasa şaşırmam. Topla çıkar, daha garanti oynar, fizik olarak da sağlayacağı artılar var. Luyindama ve Marcao'dan birine böyle bir ders gerekiyor.

Değişmeyen ise güvenilir yedek olduğu. 20 maç oynatma, 21. maç çıkar topunu oynar. 33 yaşında olsa da takımın en fit ve dinamik isimlerinden biri. Çok çalışır, son derece önemli bir profesyoneldir. Yedek kalır sorun çıkarmaz, oyuna girer ve mücadelesini son ana kadar gösterir. Formayı alacağı final haftaları da kendisini fazlasıyla kanıtladı.

Deplasman istatistiğinde ise Donk'suz dönemi bir şekilde kırmamız lazım. Geçen sezonlarda Donk'un etkisi takımı sağlamlaştırsa da bu sezon çok daha kaliteli bir kadro var. Donk olmadan da deplasmanları almak mümkün olacak. Rotasyonlu kadro dahi Yeni Malatyaspor karşısında bir şeyler gösterdi, aslında ışık var.

6 yorum:

  1. Geçen yıl ihtiyaç vardı Donk tarzı bir oyuncuya orta sahada ama bu yıl Nzonzi var bu kayibi Donk'la açıklayamayiz

    YanıtlaSil
  2. 5-3-2 deki 5 in çok iyi bir 3 üncüsü olabilir donk..yani luyindama ve marcaonun ortasındaki merkez stoper,hatta sarkık libero veya süpürücü libero bile olabilir..popescu,petrescunun ortasındaki belodedici gibi olur.taa yıllar önce..galatasaraya getirmeyi zamanında çok istediğimiz aldaire futbolu bırakırken veliahtınız kim diye sormuşlardı,brezilyadan serginho,cafu,italyadan cannavaro,nesta,fransadan thuram hollandan stam ve küçük donk demişti.bu ayarda bir oyuncuydu,öyle olacaktı,sonra gerisini getiremedi.donk tercihi psg ve madrid deplasmanlarında denenebilir,puan çıkarılmasa bile rakibi zorlayabilir tabiki angel di maria yı feghouli geriye gelip marke etmeyecekse.feghouli bunu da yapabilse zaten juventusta oynardı,çokta haksızlık etmeyelim şimdi.donka gelince psg,madrid,trabzon deplasmanlarında 11 oynamalı diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O vakit de orta saha ve kanatlardan çok isim taca çıkıyor. Uygulanır diye düşünmüyorum.

      Sil
  3. özellikle genç alman hocaların tercih ettiği 3-1-4-2'yi donk'u içerecek şekilde kullanamaz mıyız diye düşünüyorum bazen. ayrıca seri lemina belhanda nzonzi hepsi sahada olur böylece. takımın en fazla aksayan 2 ismi bekler çıkar. örnek:

    luyi donk marcao
    nzonzi
    feghouli seri lemina belhanda
    falcao babel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca pek üçlü savunmalara sıcak değil, zorda kalmadıkça da uygulamaz. O kanatlar 3lü savunma içinde problem olabilir.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir