8 Eylül 2019 Pazar

İyi takımların daima gizli kahramanlara ihtiyacı olduğuna inanırım


Transfer yazılarında sıra Taylan Antalyalı'nın. Tüm transfer dönemi konuştuğumuz ama son günlere doğru umudu yitirdiğimiz bir iş. Transferi de son dakikalara doğru gerçekleşme eğilimi gösterdi. Yerli / genç transferlere hasretiz, bu konuda son yıllarda pek adım atılmıyordu. Sevgili Zübeyde Özcan'la da Taylan Antalyalı'yı sosyal medya üzerinden birçok kez konuştuk, bir de blog'a taşıyalım dedik.

Yaz döneminde ısrarla altını çizdiğim, transfer edilmesi gerektiğini söylediğim isimlerden biriydi. Sen de aynı şekilde düşünüyordun, hatta sinerjimizin de tuttuğunu düşünüyorum. Taylan Antalyalı transferini genel anlamda nasıl yorumlarsın?

Zübeyde Özcan: Şimdi ismini hatırlayamayacağım ama okuduğum bir kitapta gerçek futbolcuyu; sahada çok da gösterişli görünmeyen, üzerine düşen tüm görevleri saha içinde çok da göze sokmadan layıkıyla yerine getiren oyuncu olarak tanımlamıştı yazar. Bizde de var sanıyorum aynı söylem, “gizli kahraman” diyoruz. Yakın zamanda bir dönem Fernando Reges için kullanmıştı Galatasaray taraftarı. Öyle bir futbolcu Taylan. Oynadığı futbolu görmek istiyorsanız topu bırakıp Taylan’ı takip etmeniz gerekiyor arada. Bu karakterinde de böyle sanıyorum. Teknik tarafını ayrıca konuşuruz ama bu yönüyle de Galatasaray’a geldiği için ayrıca mutluyum. İyi takımların daima gizli kahramanlara ihtiyacı olduğuna inanırım. Hem sahada hem soyunma odasında. 

Bilmeyenler için kısaca söyleyeyim: O dönemlerin Altınordusu Bucaspor altyapısından çıkma Taylan. Daha Buca’dayken Galatasaray transferi için kulübünü bir yoklamış galiba. Sonrası çok da kendini gösterme şansı bulamadığı ve büyük çoğunluğunu kiralık olarak geçirdiği Gençlerbirliği dönemi ve ardından gelen Erzurumspor transferi var. Erzurum’a transferinde kiralık olarak gittiği Hacettepe’de yakaladığı forma istikrarının da etkisi büyük. Bu süreçte 17’sindeyken verdiği röportajı da okudum, artı yanım kaleye etkili şutlar çıkarıyor olabilmem, eksi yanım ise bazen çabuk olamamam. Ancak bunu geliştirmek için sürekli çalışıyorum, diyordu. 20’sinde neden forma şansı bulamadığıyla ilgili soruya verdiği yanıtı da dinledim; bir türlü şans gelmemiştir, hocaların tercihidir forma geldiğine elimden geleni yapacağım, diyordu. Bu yaşında, futbol oynamasına alan ve imkan sağladığı için sonuna kadar sahiplendiği Erzurumspor’da yaptığı maç önü ve sonrası konuşmalarını da çokça dinledim. Hiç çizgisini bozmadı, hep üzerine koyarak devam etti Taylan. Neyse, konu çok dağılmadan… Galatasaray’a transferi diyorduk. Şans verildiği taktirde elinden geleni yapacağına dair şüphem yok. Hırslı, gelişime açık, kendine göre hedefleri-hayalleri olan iyi bir futbolcu kazandı Galatasaray. Aynı zamanda iyi de bir evlat…

Biz bu ismi konuştuğumuzda eminim ki daha farklı bir orta saha yapısın düşünüyorduk. Oysa şu an çok daha güçlü bir yapı oluştu. Galatasaray'ın mevcut orta saha rotasyonu içinde Taylan Antalyalı'nın farkı ne olacak, bize neler verebilir?

Zübeyde Özcan: Biraz işin tekniğinden, futbolcunun oyun tarzından bahsetmenin tam da yeri bu soru. Orta sahanın defansla forvet arasındaki en önemli bağ olduğunu bu yüzden orta sahada oynamaktan zevk aldığını söylüyor, yukarıda bahsettiğim 17 yaşında bir bloğa verdiği röportajda. Bu düşüncesini zaman içinde iyice irdelemiş, gerçekten oyunun iki yönünü de gayet başarılı bir şekilde oynuyor. Erzurumspor’dayken oynadığı maçlarda merkez oyununun temposunu çok başarılı bir şekilde çekip çeviriyordu. Fatih Terim, oyuncudan hem 8 hem 10 numara olarak verim alabilir. Toplu alanda olduğu kadar topsuz alanda da etkisini gösterdiğini de söylemeden geçmeyeyim. Bir kere oynadığı her maçta belli bir standardın altına asla düşmeyen bir oyuncusu oldu Galatasaray’ın. En kendinde değil gününde bile… Bu son yıllarda takımın eksikliğini çektiği bir nokta dersem bana katılırsın sanıyorum. Yine Erzurum’da oynamak saha içi direncini ve fizik gücünü daha iyi hale getirdi. Ve tabi duran toplar. Adem Büyük’le birlikte duran toplarda etkili bir ayağı daha oldu takımın. Fakat tüm bunların yanında beni en çok çalışkanlığı ve azmi etkiliyor diyebilirim. Saha içinde, karınca enerjisinin çevresindeki birkaç ağustos böceğinin açığını kapattığını çok gördüm/gördük geçen sezon. Ha neyi iyi yapamaz, şutlarının çok etkili olduğunu söyleyemeyiz mesela. Bir de çok ince işlerin adamı değil, kapalı savunmalara çok sanatçı işi dokunuşlar yapamıyor. Fakat hala gelişime çok açık. 20’li yaşlarının ortasında ama oyunu hala bir çocuğun heyecanıyla dolu Taylan’ın. Oyununun yaş atlayacağı yer de umarım Galatasaray olacak.

Yerli konusunda da bir eksik vardı diye düşünüyorum. Biraz ffp kaynaklı olsa da genç yerli diyebileceğimiz futbolcular için hamle yapmıyordur. Taylan Antalyalı'yı bu açıdan da farklı yorumluyorum. Sence Galatasaray'daki geleceği nasıl şekillenecek?

Zübeyde Özcan: Orta sahada bu sezon özelinde geniş bir havuz oluşturduğumuz doğru ancak unutulmamalı ki bu sezon ilk 11’e yerleştireceğimiz 3 isim de kiralık ve bunların ikisi önümüzdeki sezon kulüplerine geri dönecekler. Sabah Taylan’ı ilk 11’de oynamak istediğine dair ona ait olduğu iddia edilen bir cümlesini okudum. Böyle bir ortamda doğru gelişim çizgisini yakalar ve verilen fırsatları iyi değerlendirirse önümüzdeki dönemler için bunun ihtimal dahiline olduğunu söyleyebilirim. Bir de inanılmaz derecede milli formayı üzerine geçirme arzusu duyuyor. Bu arzu da onu ateşleyen ve takımdaki geleceğini etkileyecek güçlerden biri olacaktır. Ben hayal kırıklığı ifadesini bize kullandırmayacağını düşünüyorum. Ancak, dedim ya bazı hayalleri var. Burada Galatasaray geleceğinden sonrasını da konuşalım. Ülkesini Avrupa’da temsil etmek onlardan bir tanesi. İdolü ve örnek aldığı adam Gerrad’ın takımına gidebilir mi bilemiyorum ama umarım yolu Avrupa’ya düşer ve umarım bu çocuk bizim formamızdan geçti diyerek gurur duyduğumuz günleri de görürüz.

Peki geçen sezon Erzurumspor performansını nasıl görüyordun? Lig açısından futbolcunun farkı sence hangi noktalardaydı?

Zübeyde Özcan: Mehmet Özdilek döneminde hoca onu ağırlıklı olarak on numara olarak kullandı ve bu mevkiye iyi de uyum sağlamış görünüyordu. Hamza Hamzaoğlu dönemiyle birlikte tekrar merkeze çekildi. Orta sahada oynadığı her mevkide üzerine düşen görevi ve fazlasını yerine getirmeye çalıştı hep. Yedekten oyuna girdiğinde sanki en başından beri sahanın içindeymiş hissi vermesi çok hoşuma gidiyordu geçen sezon. Eğer takımınız futbol anlamında iyi bir görüntü çizmiyorsa sizin de onlarla birlikte kötü görünmeniz oldukça muhtemeldir ama yukarıda da dedim ya Taylan hep belli bir standardın üzerinde oynuyor, bu konuda geçtiğimiz sezon da belli etti kendini. Fakat onu ligde farklı kılan asıl şey bu oyunu basit oynuyor olabilmesi. Demiş ya Cruyff: “Futbol basit bir oyundur, zor olan onu basit oynamaktır.” diye. Ligimizde de bu oyunu basit ve bu kadar sessiz sedasız oynayabilen az sayıda oyuncu var. Taylan’da geçtiğimiz sezon bu konuda en tepeye yerleşebileceğini izleyenlere gösterdi sanıyorum.

6 yorum:

  1. Insallah selcuk israri olmaz hocanin artik,genc,dinamik,ac bir taylan var artik elimizde,hicbir seye mecali kalmamis selcuk sans bulursa yine hoca ciddi bir sekilde elestirilmeli,genc oyunculara pek sans vermiyor bu 4.doneminde hoca ,ozan kabak oyle bir top oynadi ki sans vermemek olmazdi zaten ki maiconda ekstra felaket durumdaydi

    YanıtlaSil
  2. kesinlikle selçuğun bütün dakikaları bu çocuğa verilmeli,kupa maçları dışında ilk 11 oynarmı bilmiyorum kendisine bağlı,iyi bir fiziği var,futbolcu olmasaydı güreşçi olabilirdi.yalnız ben biraz tekniğini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum,keşke şöyle bi sene brezilya ekolünden gelen portekizden 30maç oynayabilceği bir lig1 takımına kiralayabilsek,büyük faydası olurdu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de, Selçuk İnan'ı taca çıkarması gerekecek. Lemina da gelmişken boşuna alınmadı diye düşünmek istiyorum.

      Sil
  3. Umarım Ömer Bayram gibi Taylan da Babel-Donk tayfasıyla takılır :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taylan öyle bir kafa yapısındaki hiç merak etme :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir