4 Eylül 2019 Çarşamba

Pas oyunu "hız" arttığında değer kazanacak


Transfer gündemine dalınca Kayserispor maçıyla alakalı yazmam gereken bazı yazılar aksadı. Pas haritası da onlardan biri. Bu yapıyı bir daha görür müyüz emin değilim. Son gün öyle hamleler geldi ki bir anda tüm çehrenin değiştiğini görebiliriz. Başta Diagne mesela, maçın en hareketsiz ismiydi. O pozisyona 2 tane çok iddialı transferimiz geldi.

Seri'nin cezası, Selçuk İnan'ın da yetersiz görüntüsü kaynaklı orta sahada Ömer Bayram'ı izledik. Hazırlık maçlarında da bu deneme olmuştu ve iyi izlenim vermişti. Kayserispor karşısında da fena bulmadım aslında. İlk yarıda orta sahada, 2. yarıda ise Nagatomo oyundan çıktığında sol beke geçti. Galatasaray'ın 2. yarıdaki temposunun önemli isimlerindendi.

Nzonzi ise benim için maçın en iyisi. Özellikle de 2. yarıda alınan riskler sonrası orta sahayı tek başına ayakta tutan futbolcuydu. Orayı süpürmesi ayrı, bir de hücumda aldığı risklerle de etkili oldu. Takımın en çok pas yapan futbolcusu olması da şaşırtıcı değil. Zaten özelliği bu, çok iyi bir defansif oyun kurucu. Haftalar geçtikçe etkisi daha net ortaya çıkar.

Ön alan hareketsiz kalıyor. Takımın kötü futbolundaki temel etmenlerden biri bu. 2. yarıda hareket arttı, çünkü pas hızı yükseldi. Diagne'nin çıkıp, Emre Mor'un oyuna girmesi etkenlerden biri. Diagne oldukça hareketsizdi ve oyunun içine hiç girmedi. Babel oraya geçtiğinde ise ön alanda hareketli bir üçlü yakaladık. Emre Mor sağda, Feghouli de solda çok etkiliydi.

Bekler oyunun içinde ama etkileri düşük. Nagatomo oyundan çıkmasına rağmen, Mariano kadar topla buluşmuş ve pas yapmış. Sola ağırlık veriyoruz, ya da bizi buna itiyorlar. Mariano da çok etkili değil gerçi. Linnes'i görüyorsunuz, o kadar kısa zamanda 8 kez pas yapmış ve hepsi isabetli. Ömer Bayram da sol beke geçtiğinde etkisi çok daha yüksekti.

Adem Büyük de aynı şekilde. Oynadığı zaman dilimi çok kısa olsa da Diagne kadar pas yapmış ve çok daha etkiliydi. Hareketliydik çünkü, ön alanda hareketlilik olduğunda etki de büyüyor. Belhanda mesela maçın 2. yarısında futbol olarak çok daha büyüdü. Yeni transferlerle birlikte de bu hızı maçın geneline yayacağız diye düşünüyorum.

9 yorum:

  1. akşamki herhalde yorumcuların yaş ortalamasını ifade ediyor,90a isimli huzurevi futbol programında falcaoya top filan gelmiyceğinden dem vurdular uzun uzun..sonra hızlarını alamadılar haginin brescia dan zorla yollanıp taffarelin bi manastır takınının golcüsüyken kaleci olduğunu filan anlattılar,tam noluyor demişen programın sonunda rizeli samudyoyu ligin endegerli oyuncusu ilan edip bombayı patlattılar..falcao nun özelliği zaten ceza alanında sinek görse vurması değilmi?devamlı rakip cezaalanında bulunup skor bulamamaktansa 3pozisyon yakalayıp 2sini atsın diye falcao alındı.evet tempolu oynamak önemli yalnız türkiye liginde futbol sadece kontra atak sırasında tempolu oynanıyor,onun dışında hızlı pas alışverişini yapamaz kimse,yapan takımlar(özellikle premier lig takımları)karşısında ise çok büyük zaafiyet yaşar bizim takımlarımız.futbol basit bir oyun derken anlamı göründüğü kadar karmaşık olmaması fakat basit oynamanın aslında daha zor olması,sadece ayakla değil kafayla yani üzerine üzerine çok kafa yorulması gerektiği.emre mor kardeşimiz messiyi izlediğinde bu adam benim yapamadığım neyi yapıyor acaba diye daha dikkatli bakarsa:o şeyin aslında zannettiği gibi gol atmak değil,gol atmasının sebebi olan"hızlı ve seri şekilde topu al-ver ve boşa kaç ve tekrar topu iste"olacağını görecektir.topu istemek ne acaba diye yine aklına bir soru gelirse emre kardeşimizin bu hafta lewandovski ve bas dostun attığı golleri youtubdan bulup incelesin.işte bu kadar basit gözüken ancak üzerinde ençok çalışması gereken şey.birinin ona boşta arkadaşı varken rakip kaleci dışında kimseyi çalımlamaması gerektiğini anlatması lazım,anlamazsa gider zaten.bu kadar basit işte futbol..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye Ligi'nde ön alanda hareketli olup, topu hızlı dolaştırman 15 - 20 dakikada dahi sana maç kazandırabilir. Fark yaratıyor. Biz de merkezde ve forvette o kaliteyi sağladık.

      Sil
  2. emre mor çok çalışkan,taylan gelişime çok açık,ikisi de ilerde bu takımın omurgası olucak,futbol artık atanın tutanın iyiyseden dmc ve amc en iyiyseye evrildi,2005-2006 barcelonasından beri bu böyle..4-6-0 ın kalecisi valdezdi ve net bir santraforu yoktu o takımın..

    YanıtlaSil
  3. Pas oyununa bu kadar bağlı kalmak takımı sıkıcı yapıyor. Daha direkt ve ileriye doğru oynamaliyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pas oynarsın da o top hızlı dolaşır. O vakit etkili olursun işte.

      Sil
  4. Aradan sonra sağ bek Şener, sol bek Ömer olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ bekte katılmam özellikle.

      Sil
    2. Ben de bu ikiliyi istemiyorum ama mevcut onbir oyuncuları aşırı berbat durumda

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir