8 Eylül 2019 Pazar

Türkiye 1-0 Andorra, tarihe kötü anlamda geçmemek güzel olsa da neyin sevinci?


Kağıt üzerinde hücumcu bir kadro ve Andorra karşısında "hücum" oynamaktan daha doğal bir şey yok. Ölümüne kapanacaklar ve yedikleri ilk golün ardından da çözülecek, bu işler böyle. Türkiye'nin yapması gereken ise mümkün olduğunca sakin kalmak ve hücumu zorlamaktı. Hücum oynamakla, doğaçlama yapmak arasında çok fark var.

Milli Takım'ın yaptığı da bu işte, doğaçlama. İlk andan itibaren doğaçlayarak oynandı. Felsefe hücum olsa da saha içindeki neredeyse herkes oyun kurucu. Pozisyonlar çok fazla üst üste bindi ve "kim ne yaparsa" futboluna döndü iş. Pozisyona girmek doğal da şu hücum yapısından kim keyif aldı ki? Özellikle ilk yarıda bir bölüm sürekli orta yaptık. Madem böyle olacaktı neden "kanat orjinli" isimler düşünülmedi.

Orta deneniyor ama rakip ceza sahası içinde en fazla 3 kişi bulunduruyoruz. Top bizde, durmadan çeviriyoruz ama rakip kalecinin istisnasız her topu sektirmesine rağmen şut atmıyoruz. En önemli gol silahı Cenk Tosun desek ayakta kalamıyor. Şu maçta dahi Burak Yılmaz ve tribün baskısını arıyorsun. Milli Takım'ı İstanbul'a döndürmek de bambaşka bir kafa olmalı.

Şenol Güneş'in yabancı sınırı ve Fatih Hoca'nın cezası dışında "saha içine de" odaklanmasını isterdim. Kenardan gelen hamleler de hatalı. Ozan Tufan her ne kadar maçı kurtaran isim olsa da sol bek çıkıyor, orta saha alıyoruz. Sonra Emre Kılınç'a dönüyoruz, oysa 2. yarıda iş tamamen kanatlara inmişti ve solda İrfan Can Kahveci'yi zorluyorduk.

İş bir noktada "doldur boşalta" döndü ve son ana kadar 2 merkez stoper de yerinde kaldı. Risk al, biri ceza sahası içine geçsin, iyice oyunu rakip ceza sahası içine yık. Maçın Türkiye adına en iyisi 39 yaşındaki Emre Belözoğlu. Bu durum Emre Belözoğlu için müthiş olsa da ülke futbolu adına büyük soru işareti. Hakan Çalhanoğlu maç boyunca ne yaptı mesela, bu soru da aklıma geliyor. Hiçbir duran topu bırakmadı, hepsinde etkisizdi ve Yusuf Yazıcı kullandığı kornerde golü attırdı. O an sahada Hakan Çalhanoğlu olsa belki de bu gol olmayacaktı.

Moldova deplasmanından çekiniyorum. Onlar da Andorra mantığıyla kapanacak ve biraz daha olsun diri bir savunmaları olacak. Bu şekilde herkesin oyun kurucu olduğu bir hücum düzeninde üretmek zor. Erken gol gelmediği sürece panik haliyle de maç her şeye gebe. Andorra kesemedi ama Moldova ceza dahi kesebilir. Cenk Tosun'un kötü görüntüsü büyük soru işareti, eğer "orta kafa" işine döneceksek de kanat orjinli isimleri sahada görmemiz gerekecek.

Beni sevenlerden bir ricam var :) 
Destekleriniz çok önemli, kimse es geçmeyecektir diye düşünüyorum. 
Sayfamdaki tanıtımlara atacağınız 1-2 tık da destek olmanız için yeterli olacak :)
İlgi ve alakanıza şimdiden teşekkür ederim..

14 yorum:

  1. Fransa galibiyetinden sonra fatih terim olmustu konu, noldu kardesim andorrayi zar zor yendik,o fransa macindan sonra demediklerini birakmamislardi hocaya,yok efendim milli takimda ego yok,kabadayilik yok sevgi var bilmem ne

    YanıtlaSil
  2. Milli takimda net kanat oyuncusu 2-3 tane var,biri cengiz digeride emre mor,abdulkadir omur derim bide, merkez orjinli bir oyuncu ama en azindan su mactaki kanatlardan daha cabuk,emre mor en formsuz haliyle bile farklilik yaratabilirdi su macta

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Mor'u kadroya alabilirdin, geri dönüşü adına ideal maçlardandı. Bu tarz kanat az. Sonra Galatasaray'dan kimse çağrılmadı oluyor işte :)

      Sil
  3. bana uzun yıllar önceki bi san marino maçını hatırlattı,daha küçük bi çocuktum,son dakikalarda rıdvan atmıştı..bizim türk futbolunun hastalığı kötü takımlarla kötü oynamak,iyi takımlarla iyi,peki izlanda?onlarda kötü ama kuvvetli ve fizikli takım..türk futbolunu yönetenlerin profesyönel ve organize işleri herşeyi geriye götürüyor demekki bize böyle nostalji yaşatıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu ben hatırlamadım :) Moldova deplasmanı bu kadar kolay olmaz, sadece onu söyleyeyim.

      Sil
  4. gs-konya maçına benzemesinden korktum uzatmalarda,neyseki olmadı..nihat özdemirin,iki sıra arkasındaki çaprazda aykut kocaman sürekli notlar alıyordu..andorranın futbolundan etkilendi herhalde
    one otobüs çekmeydi öyle diyerek..

    YanıtlaSil
  5. yusuf çok kötü durumda. cenk de bitmiş resmen.

    arnavutluk kıyak yapsa da kazansa bari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yusuf Yazıcı toparlar da Cenk Tosun için şu 6 ay kötü geçecek.

      Sil
  6. Filozof patlatsın ordan "Avrupa'da olan Galatasaray niye yerli oynatmıyor" diye.İşi gücü boş yapmak zaten.Şu maç berabere bitmedi diye yatsın kalksın dua etsin

    YanıtlaSil
  7. İlk göreve geldiğinde de söylemiştim Şenol Güneş baskıyı kaldıramaz saçmalamaya başlar diye. Dün de aynısı oldu.
    1. Bu ülkede Güven Yalçın'a gelesiye kadar başka sol açık oynayıp rakibi eksiltebilecek içeriye topla kat edebilecek oyuncular varken Güven'in sol kanatta başlatılması saçmaydı. Sebebi ise kendisinin piyasaya sürdüğü oyuncuyu Andorra gibi kağıt üstünde rahat bir macta oynatıp parlatmaya çalıştı tutmadı.
    2. Emre Belözoğlu denen çapsız neden hâlâ ilk on bir başlıyor ya da neden bu ülkenin geniş kadrosunda yer alıyor? Kırk yaşına gelmiş bu adamın kariyeri sakatlıklarla, cirkefliklerle dolu dün de en sakin kalması gereken oyuncu o iken kalamadı yine. Benim ülkemin gençlerine liderlik yapmak o çirkef herife düştüyse vay benim ülkemin haline.
    3. Oyun sıkışmışken Ozan Tufan neden girer oyuna. Kenarda ayağı iyi oyunu açabilecek topla dripling yapabilecek birçok isim varken. Şenol Güneş yine Bursa'da kendisinin ortaya çıkardığı bir oyuncuya formayı peşkeş çekti. Gol atması bir şeyi değiştirmez oyunda kötüydü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Mor, geçen aklıma geldi. Milli Takım'da da kazanmak adına tam maçlarıydı. Kenarda doğru dürüst kanat oyuncun bile yok. Onca sakat varken neden çağrılmıyor? Sırf Galatasaray'dan kimseyi almadım şovu bu.

      Sil
    2. Ona da yukardan böyle bir direktif geliyor mutlaka... tüm futbol kamuoyu Galatasaray'a karşı birleşmiş durumda şu anda. Fatih Hoca'miza yapılan saygısızlık bile hiç konuşulmadı.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir