15 Ekim 2019 Salı

Fransa 1-1 Türkiye, bu takım mücadeleyi buram buram yaşıyor


2-3 gündür Fransa deplasmanında kaybetmeyeceğimizi söylüyordum. İyi bir savunma takımıyız, akan oyunda gol yemiyoruz. Şenol Güneş'in de Fransa karşısında aldığı ekstra defansif önlemlerle de kolay gol yemeyeceğimize iyice emin oldum. Fransa'da da eksikler var ve hücum planları da Griezmann / Coman ikilisinin savunma arkasına koşularına bakıyordu. 

Özellikle Griezmann'ın savunma arkasına attığı koşularda etkili olduğu anlar vardı. Mert Günok'un ve Merih Demiral / Çağlar Söyüncü ikilisinin iyi oyunuyla yıkılmadık. İlk yarıda gol yememek için sahadaydık ve istediğimizi de aldık. Tabii o kadronun hücum etkisinin olması zor, topu öne taşıyabilen kimse yoktu. Burak Yılmaz yalnızdı, haliyle de neredeyse şutumuz olmadan ilk yarıyı tamamladık.

2. yarıda hücum hamlesi geldi işte. Hakan Çalhanoğlu ısrarla eleştirilir ve "ne oynuyor" üzerinden yorumlar yapılır. Doğru rol bu, forvetin arkasında. Bugün serbest bir roldeydi ve onun oyuna girmesinin ardından hücumda kaldığımız süre yükseldi. Bizi orada tuttu, pas yaptı, Burak Yılmaz'ı pozisyona soktu. Doğru rolde katkı vermemesi imkansız, kendisini çok beğenirim.

Hakan Çalhanoğlu'nun diğer etkisi de duran toplar. Nitekim gol de öyle geldi, onun mükemmel ortası. Yediğimiz gol de duran top ve grupta yenilen 3 gol de aynı şekilde geldi. Akan oyunda gol yememek çok önemli bir özellik. Bu da stoper tandeminin artısı işte, oradaki kalite belki de tarihimizde olmayacak cinste.

Mahmut Tekdemir, Umur Meraş ve Kenan Karaman gibi isimler de oldukça iyiydi. Özellikle de Mahmut Tekdemir'in sahada olduğu maçlarda ayaklar yere daha sağlam basıyor. İşin mücadele tarafında oldukça iyiler ve bu akan oyunda gol yememe hadisesinde katkıları var. Kenan Karaman'ın ise bu tip ekstra zorluğu olan maçlardaki mücadelesinin altını çizmek lazım.

Fransa'nın elbette daha fazla pozisyonu var, doğal olarak oyunu biraz daha bizim sahada oynadılar ama bu beklenilen durum. Daha farklı oynayamazsınız çünkü, mücadeleniz ve savunma kalitenizle ayakta kalacaksınız. İlk 11 sahaya çıktığında "ofansif" noktada eleştirilse de Şenol Hoca'nın saha içi her dokunuşu etkili oldu.

Burak Yılmaz'ın biraz daha bitirme kalitesi ön plana çıksa galibiyet imkanı dahi elimize gelmişti. Yine de müthiş sonuç, istediğimizi aldık. Fransa deplasmanında kaybetmemek, özellikle de mevcut ortamda gereken dersi vermemiz hepimizi keyiflendirdi. Euro 2020'e bağıra bağıra gidiyoruz, üstelik ilk olabilecek seviyede, liderlik ayaklarımızın altında.

16 yorum:

  1. Deschamp'i oldum olasi sevmem. dünya kupasını da şansla aldılar. fransa kadrosu resmen varlık içinde yokluk. sakatlari bi kenara bırakıyorum , çagrilmayanlardan oyunculardan 3 kat daha iyi bi ilk 11 kurulur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fransa'yı sevmem hiç, ama bence tüm turları hak ederek geçtiler. yoksa ben ingiltere'yi tutuyordum :)

      Sil
    2. Fransa bence de kupayı hak etmişti :)

      Sil
  2. arnavutluk ve fransa maçi da gösterdi ki burak yılmaz tam bi futbol katili. eksik oynamamiza rağmen lider gidiyoruz inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzatmalarda mis gibi atağı yok etti. yerden içeri pas verse belki de galiptik. bjk'nin son maçında diaby'nin golü gibi.

      Sil
    2. Yetmedi güç, pil bitti. Hazır değil hala. Yine iyi mücadele etti.

      Sil
  3. artık bize yakışan 6 puan alıp lider gitmektir. önemli olan ilk ikiye girmekti.. ama buraya kadar geldik madem lider olalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan da bırakmayız diye düşünüyorum.

      Sil
  4. Guzel bir gundu. Umarim Euro2020'ye kadar iyi bir solbek cikar karsimiza yada Umut Meras buyuk bir sicrama yapar. Malesef kendisini en zayif halkamiz olarak gøruyorum her ne kadar iyi oynasa da kaliteli diyebilecegimiz bir isim degil su an. Insallah olur. Iyi bir Umut Meras ve Emre Tasdemir ikilisi yillarca solbek aratmaz. Zeki Celik'in alternatifi de zaten ya Kaan Ayhan yada Ozan Tufan. Tarihimizin en iyi defans hatti olma yolunda ilerliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasan Ali Kaldırım, Umut Meraş'la o rotasyon bir şekilde idare edecek. Çok iyi isimler çıksa da maalesef sol bekte zayıfız :)

      Sil
  5. Bu takıma yakışır bir sol bek ve golcü gerekiyor. Burak 35 yaşında artık taşıyamıyor. Güçsüz, sakatlıklardan dolayı da hazır değil. Cenk kendi takımında oynamıyor. Diğer yerlerdeki bolluk gibi 1-2 tane de golcü üretebilsek.
    ama onun dışında ben de beğendim. Şenol Hoca çok önemli bir teknik adam olduğunu ispatladı. Böyle bir grupta 2 maç kala 19 puanla lider olmak büyük başarı. Kendi sahamızda tarihsel belalımız İzlanda'yı yenersek lider olarak da gideriz. Bence de bu takıma içerde İzlanda'yı güzel bir futbolla yenip gitmek yakışır.
    Dün için sadece Burak'ı en azında 50-60 gibi çıkarıp Cenk'i almak nasıl olurdu diye sordum? Ozan tufan ve okay'ın da görev tanımlarını anlayamadım. İleride top saklayamamamızın sebebi de buydu. Onların yerine oyun Hakan veya Yusufla başlayıp bazı anlarda defansa nefes de aldırabilirdik. Fransa'yı biraz geri koşturup stoperlerini bu derece kendi ceza sahamıza kadar çıkmalarına müsade etmezdik.
    ama bu denli genç bir savunma hattı böylesine disiplinli bir savunma yapmak takdire şayan. Çağlar Söyüncü'deki bu gelişime de inanamıyorum. Nesine bu çocuğun onca para verildi diyordum ama harbiden bir bildikleri varmış. Zaten Merih'i anlatmaya kelimeler yetmez.
    Kaan Aysal Galatasaray'da çok görmek istediğim bir oyuncu. Bence ilk hedefimiz olmalı, ilk 11'deki yerli ihtiyacı için biçilmiş kaftan. Stoperlerden birini direk ona veririm. Aynı şekilde herkesin eleştirdiği ama bütün teknik adamların istisnasız oynattığı Hakan da. İstemez misiniz Belanda gibi şut çekemeyen, pas atamayan, duran kullanamayan, freekic atamayan bir forvet arkası yerine yerli Hakan'la oynamak. O da cimbomlu. Keşke Hakan da bize gelse.
    Hakan ve Kaan kesin almamız gereken iki oyuncu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Forvet konusunda ışık var ama sol bek tarafı sıkıntı gibi. Halil Dervişoğlu ve Ahmed Kutucu bekliyor, forvet için de gelecek emin ellerde.

      Ozan / Okay işin savunma yönü için sahadaydı. Çalhanoğlu / Yusuf bir anda bizi mücadele olarak düşürebilirdi ama biri mutlaka sahada olmalıydı.

      Belhanda konusundaki yorumlar müthiş :)

      Sil
  6. Ben de sol bekte mesela bir sağ bek veya stoper bölgesi kadar kaliteli bir rotasyon görmüyorum, ama asıl sıkıntı santfor bölgesinde bence. Burak Yılmaz'ın yaşı ve yapabilecekleri belli. Enes'in yapamadığı sıçrama artık şaşırtmıyor, çok da umudum yok açıkçası ondan. Geriye bir tek Cenk kalıyor. Bizim buraya net bir santrfor dokunuşu yapabilmemiz lazım. Ancak buna aday oyuncu var mı? Burak, bu konuya özel bir yazı da bekliyorum, rica ediyorum senden. Umut Bozok geldi aklıma, ama onun da kalite eşiği tartışılabilir tabi. Rotasyonda belki Adem olur... Bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsim de yok sol bekte. Umut Meraş, Hasan Ali Kaldırım ve Ömer Bayram, Emre Taşdemir gibi isimler konuşulur. Ya da Caner Erkin geri dönecek.

      Sil
  7. 2000 den sonraki en iyi takım diyebiliriz tartışmasız, evet pazulda eksikler varmı var ama tamamlanabilecek eksiklikler..belki biraz şans var uygulaması olmaması , çogunlukla başta kaleci perfonması ile atlattık son üç maçı bunlarıda görelim yardımcı unsur olarak... herzamanki gibi en büyük rakimiz hamaset ve popülizim olacak bu çoçuklara yüklenmeye çalışılan futbolun ruhuna aklına aykırı bir şey bu duygularla oynadıgın bir maçı kazanabilirsin elbette lakin uzun vadenin kaybedeni olursun allah aşkına bir maçın gol sevincini bile asker selamına baglamak bize ne kazandırır şimdi kaan ayhan için linç başlayacak muhtemelen niye asker selamı vermek istemedi diye işte böyle buradan beslenen duygular aklımızı ele geçirir buda iyi bir şey olmasa gerek,, peki bu askeri operasyon olmasaydı beslenecek ne bulacaktık bu çoçukların omuzlarına neler yükleyecektik, orada canıyla ugraşan insanlarımız için dün akşamki maçın önemi kaçınçı sıradadır acaba veya maçı kaybetseydik moralman çökeçekmiydi bu kardeşlerimiz,.bu ülkede en ucuz ama müşterisi en çok olan şey hamaset ve popülizm...devrim önce kendi çocuklarını yer derler galiba hamaset futbolcularımızı yiyecek ne yazıkki, eger oyunun kendisine ve gerçeklerine bir an önce dönmezsek hep birlikte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunu konuşuyoruz zaten, farklı bir şey değil ki :( Asker selamı da gayet güzel bir mesaj ve yerinde. Moraldir bu, güzel şeyler.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir